
Yoğurt Sevenler İçin Harika Bir Süzük Tarifi
Meze Nedir?
Türk ve Osmanlı mutfağında mezelerin yeri oldukça önemlidir. Sofralarda ana yemeğin ve çorbaların yanında oldukça lezzetli ve hafif tatlara sahip olan mezeler sunulur. Mezeler ana yemek gibi karın doyurmak için değil daha çok sofrada bulunan diğer lezzetlerin birleşmesi ve lezzetlerinin artması için kullanılır. Mezeler hem lezzet hem de görüntü açısından sofralara büyük bir zenginlik katar. Kültürümüzde mezelerin yeri çok büyüktür ve farklı çeşit ve lezzetlerden meze tariflerimiz bulunur.
Yöreden yöre ya da bölgeden bölgeye mezelerin çeşitliliği değişir. Örneğin Antep’te farklı mezeler yapılırken farklı bir bölgede daha farklı malzemelerle mezeler yapılabiliyor. Çeşitliliğini mi bu denli fazla olması mezeleri sofraların vazgeçilmez bir parçası haline getiriyor. Patlıcan, yoğurt, susam ya da farklı malzemeler kullanılarak pek çok farklı meze tarifi ortaya konulabilir. Mezeler eskiden özellikle meyhanelerde ya da eğlence yerlerinde sofraların vazgeçilmezleri arasındaydı. Mezeler oldukça basit ve pratik şekilde hazırlanabildiği gibi çetrefilli ve yapması zor tarifleri de bulunur. Meze kısacası sofralarda başlangıç ve hafif bir yemek olarak tanımlanabilir. Mezeler Sadece bizim kültürümüzde değil aynı zamanda dünya mutfak kültüründe de büyük bir yere sahiptir. Mezeler, sahip olduğu hafiflik lezzet ve kolay hazırlanışı ile herkesi kendine hayran bırakan ve aynı zamanda hem soğuk hem de sıcak olarak tüketilebilen bir başlangıç olarak tanımlanabilir. Her türlü sofraya ve özel güne hitap eden meze çeşitleri bulunur. Sofranızda mezelerin bulunması hem ana yemeğinin daha lezzetli olmasına hem de sofranızın zengin görünmesine yardımcı olur. Mezelerin çeşitleri yöreye ya da kültüre göre değişiklik gösterir. Mezelerin tarihi ve mezeyi ilk kimin bulduğu net olarak bilinmemekle beraber geçmişinin çok eski zamanlara dayandığı biliniyor. Eski zamanlardan beri mezeler sofraların doyurma amacı taşımayan eşsiz lezzetlerinden biri olmuştur. Mezeler sofradaki diğer yemeklerden bağımsızdır ve soğuma ya da tekrar ısıtma gibi bir dertleri yoktur. Bu nedenle pek çok kişi meze yapmayı oldukça sever. Mezelerin bu denli pratik ve kolay bir hazırlanışı sahip olması onların pek çok farklı çeşit tarife sahip olmasının başlıca nedenlerinden biridir.
Mesela özellikle içki sorularında ya da meyhanelerde bulunduğu için daha çok o tür mekanlarda kullanıldığı sanılıyor. Mezeler akşam yemekleri açık büfeler, davet yemeklerinde ya da kokteyllerde kullanılan vazgeçilmez tatlardan biridir. Mezeler yemeklerin yanında aperatif ve hafif bir başlangıç olarak sunulur ve ayrıca Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunur. Çoğunlukla soğuk bir şekilde servis edilirler. Mezeler sofralarda ana yemek öncesinde ya da sonrasında tüketilebilir. Peynir, yoğurt ya da semizotu gibi malzemelerden oluşan mezeler olduğu gibi patlıcan ya da zeytinyağlı mezelerde bulunur. Mezelerin çeşitleri olduk o kadar fazladır ki deniz mahsulleri ile hazırlanan mezeler bile mevcuttur. Mesela ana yemek gibi karın doyurmak için değil daha çok lezzeti arttırmak ve sofralara neşe katmak için yapılır. Bundan dolayıdır ki küçük porsiyonlar halinde servis edilir ve genellikle yapımı oldukça kolaydır. Özellikle Türk ve Osmanlı mutfağı denildiğinde akla ilk gelen aperatifler mezeler olur. Şakşuka, acılı ezme, borani ya da barbunya pilaki gibi daha pek çok meze çeşidi bulunur. Bu mezeler farklı yemek türlerine göre çeşitli biçimlerde sunulur. Örneğin balık yemeklerinin yanına daha çok baklagillerden yapılan mezeler yakışır ya da et yemeklerinin yanına patlıcan ve soğan ile yapılan mezeler iyi gider. Hazırladığınız yemeklerin yanına oldukça kolay ve kısa sürede hazırlayabileceğiniz pek çok farklı meze çeşidi bulunur. Sofranızdan sadece bir meze tarifi değil birden fazla meze çeşidi sunabilirsiniz. Acılı ezme, midye dolması ya da Kuru cacık gibi pek çok farklı meze çeşidi bulunur. Bu bağlamda özellikle pratikliği ile kolayca hazırlayabileceğiniz harika bir meze olan süzük tarifini sizin için vereceğiz. Mezeler özellikle çilingir sofralarında bulunur. Çilingir sofraları oldukça neşeli ve hareketli sofralar olarak bilinir ancak size tarifini vereceğimiz süzük mezesi daha çok Ramazan Bayramı ya da sakin sofralar için özdeşleşmiştir. Öyle ki süzük mezesini Ramazan pidesi ile tüketmek neredeyse bir gelenek haline geldi. Süzük mezesi bol bol süzme yoğurtla ve baharatlarla hazırlanan oldukça kolay bir mezedir. Süzük mezesi hazırlarken kullanılan baharatlar kişinin zevkine ve damak tadına göre değişiklik gösterir. Size tarifini vereceğimiz mezede susam, kimyon, pul biber, sumak ve kuru nane kullandık. Siz hazırladığınız süzük mezesinde kendi damak tadınıza uygun farklı baharatlar kullanabilirsiniz. Süzük mezesi yapılırken kullanılan ana malzeme süzme yoğurttur ve süzme yoğurt kullanılarak yapılan daha pek çok meze tarifi bulunur. Süzme yoğurt kullanılarak yapılan ve en çok bilinen mezelerden biri haydari’dir. Tıpkı süzük tarifi gibi haydari de yoğurt kullanılarak yapılır. Haydari de süzük mezesi gibi oldukça hafif ve leziz bir aperatiftir.
Süzük mezesi yaparken dikkat edebileceğiniz bazı püf noktalar bulunur. Hazırlanışı oldukça kolay olan mezeyi yaparken yoğurdu iyice çırpmaya dikkat etmeniz gerekir. Süzük mezesi için yoğurdun akışkan bir kıvamda olmasına dikkat etmeniz gerekir. Süzük mezesi özellikle Ramazan ayının ve tap taze Ramazan pidesi ile özdeşleşmiş bir mezedir. Süzük mezesi sahur sofralarının vazgeçilmez parçalarından biri olmuştur. Hem iftarda hem de sahurda rahatlıkla tüketilebilen çok hafif bir mezedir. Ortalama bir porsiyon süzük mezesi 150 ya da 160 kalori civarındadır. Genel olarak bakıldığında aslında düşük kalorili bir mezedir. Süzük mezesindeki kalori miktarı kullandığınız zeytinyağının miktarına ve porsiyonun büyüklüğüne göre değişiklik gösterir.
Süzük Tarifi
Süzük Tarifi Malzemeleri;
- 5-6 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 yemek kaşığı Susam
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı Kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- yarım çay bardağı zeytinyağı
Süzük Tarifi Nasıl Yapılır?
Süzük özellikle Ramazan aylarında tüketilen ve hazırlanışı oldukça kolay olan bir mezedir. Yoğurtla hazırlanan tüm meze tariflerinde olduğu gibi süzük tarifinde de baharat ve yoğurt kullanılır. Hazırlanışı oldukça pratik ve kolay olduğu için pek çok kişi tarafından yapımı tercih edilir. Süzük tarifi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli özellik yoğurdun kıvamı ve yapısı olur. Bu bağlamda fizik tarifi yaparken yoğurdu iyice çırpmanız ve kıvamını ayarlamanız gerekir. Süzük tarifi yaparken ilk olarak süzme yoğurdu kıvamına göre çırpmanız gerekir. Yoğurdun kıvamını ayarladıktan sonra damak tadınıza uygun baharatları ekleyin. Bu tarifte yoğurdu çırptıktan sonra üzerine sırasıyla kimyon, pul biber, tuz, kuru nane, sumak ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyin. Son olarak susam ekledikten sonra süzük mezesini hazırlamış olursunuz. Hazırladığınız süzük tarifini ister Ramazan’da taze Ramazan pidesi ile isterseniz de akşam yemeğinde ana yemeğin yanında tüketebilirsiniz. Hazırlanışı kolay ve pratik olduğu için tüm sofralarınızda yer edinebilir. Süzük tarifinin hazırlanışı kolay olduğu gibi lezzeti de bir o kadar zengindir.