ÜST

10 başlıkta teknenizde mutlaka bulunması gerekenler

Teknede yaşam, karadakine göre biraz daha farklı… Bu farklılıkları göz ardı edip yola çıkarsanız, ilk limanda denizleri terk edecek kadar kötü bir deneyim yaşarsınız. Alışveriş listenizi buna göre oluşturup, denizlere açılmanızda yarar var…

Yiyecek/İçecek İhtiyaçları

Su, ekstra konserve, çok enerji harcamayan bir ocak zaten temel ihtiyaçlar. “Açık denizdeyiz, balık tutup, pişirip yeriz” diye bir hayal kurmayın sakın, olabildiğince tedarikli olmaya bakın. Teknenizde mini buzdolabı olsa da bozulması daha zor yiyecekleri tercih etmeniz, fazla yer kaplamayan saklama kaplarıyla yola çıkmanız yerinde olacaktır.

Kap kacağı da dikkatli seçmekte yarar var. Kolay devrilebilecek, çabuk kırılacak narinlikte malzemenin başınıza iş açabileceğini unutmayın. Özellikle bardaklar için uygun yerlere monte edebileceğiniz özel tutacaklar olduğunu hatırlatalım. Dar bir alanda pişirme ve yeme işlemlerini gerçekleştireceğiniz için çabuk yıkanabilen, çok yer kaplamayan, pratik malzemeleri tercih etmenizi öneriyoruz.

İlk Yardım Çantası

Açık denizin ortasında her türlü kaza riskine karşı hazırlıklı olmalısınız. “Tam teşekküllü” diyebileceğimiz bir ilk yardım çantası mutlaka teknenizde bulunmalı. Yanma, kanama, kırılmalara karşı özel malzemeyi, alerji ve güneş çarpmasına karşı ilaçları, CPR yani suni teneffüsü kolaylaştırıcı cihazları, her türlü enfeksiyona karşı dezenfekte edici merhemleri teknenizde bulundurmanız çok önemli.

Acil bir sağlık sorununda ilk müdahaleyi kendiniz yapmak zorundasınız. En yakın hastane, sağlık ekipleri ne kadar hızlı olursa olsun, saatlerce uzağınızda… Çanta dışında üst düzeyde ilk yardım eğitimi almış bir arkadışınızı da tekneye alsanız çok iyi olur.

Yardım Çağırma Malzemeleri

İşaret fişekleri ve halk arasında ismi “meşale” diye bilinen suyla temas ettiğinde de yanabilen kurtarma fişekleri, hava kornaları, yüksek ses çıkarma özelliği bulunan düdükler, ters bir olay yaşandığında acil ihtiyacınız olan malzemeler. Sağlam bir şişme botun yanısıra, yolcu sayısının en az 1 veya 2 katı sayıdaki can yelekleri, çok yer kaplamayacak plastik katlanabilir kürekler kazaya karşı mutlaka almanız gereken önlemler…

Telsiz – Radyo

Radyo teknede sadece bir eğlence değil, önemli bir navigasyon ve iletişim aracı haline de gelebilir. Hiç gps veya haritaya bile bakmadan hangi kıyılara yakın olduğunuzu çeken radyolardan öğrenebilirsiniz. Telsiz zaten açık denize çıktığınızda yasal olarak yanınızda bulunmanız gereken iletişim araçlarından biri… Denizlere yalnız kalmak için açılsanız da, mavi suların üstünde yalnız olmadığınızı ve sık sık haberleşme ihtiyacınızın doğacağını bilmelisiniz.

Atık Toplama ve Depolama Malzemeleri

Denizlere doğaya tamir edilemeyen zararlar vermek için açılmadınız. Bu yüzden elinize geçen her şeyi suya atmanız kesinlikle kabul edilemez bir davranış. Teknenizde çok iyi bir atık toplama ve depolama sistemi kurmak zorundasınız. Çöp torbaları, koku oluşmasını engelleyecek özel kutular, depolama için özel bir alan her teknenin olmazsa olmazı… Kıyıya çıktığınızda atıklarınızı ayrıştırarak ve kutulara atarak gezdiğiniz yerlerin de kirlenmesini engelleyebilirsiniz.

Küçük Ama Temel İhtiyaçlar

Her başınız sıkıştığında kullanabileceğiniz, orta boylu sağlam bir bıçak,

Birçok konuda yardımcı olacak yapıştırıcı bant (duct tape)

Kurulama ve temizleme ihtiyaçları için özel bezler ve havlular önemsiz görünse de hayat kurtaracak malzemeler

Gözlem Cihazları

Güvertenin ucuna çıkıp “Kara Göründüüü” diye bağırmak istiyorsanız, elinizde bir dürbün de olması lazım. Şaka bir yana iyi ve nemlenmeden etkilenmeyen bir dürbün, tekne üzerinde hayat kurtaracak malzemelerden biri… Açık denizde her şey uzaktır, yakınlaştırarak bakmakta fayda var.

Yangın Söndürme Cihazı

Yasal olarak zaten zorunlu ama siz bulundurmanız gerekenden fazlasını teknenizde tutun. “Denizin ortasında yangın olur mu?” demek en büyük yanılgılardan biri… Tahtadan yapılmış ve çoğunlukla yakıcı güneşin altında bir aracın içinde yolculuk ettiğinizi unutmayın.

Güneş Enerjisi Paneli

Bir teknede ihtiyacınız olan en önemli şey enerji… Sadece jeneratöre güvenmeyin, özellikle telefon şarjı, pil şarjı gibi konularda küçük bir güneş enerjisi paneli çok yardımcı olacaktır. Denizlere açılıp küçük ihtiyaçlar için bile doğayı kirletmezsiniz böylece…

Dry Box – Kuru Kutu

Suyla ve özellikle tuzlu suyla temas edince arızalanabilecek her cihazı özel bir kutuyla muhafazada tutmakta yarar var. Su geçirmez ve içinde nem birikmeyen özel çantalar olan dry box’lar teknolojiyi de yanınızda taşıyacağınız deniz yolculuklarının olmazsa olmazı durumunda…