Çin’in Parlayan Teknoloji Devleri
Uzun zamandır teknoloji dünyasının ucuz ve taklit ürünlerinin üretim merkezi olarak bilinen Çin, yavaş yavaş bu algıyı yıkıyor ve teknoloji dünyasında söz sahibi olan önemli bir ülke olma yolunda hızla ilerliyor. Son zamanlarda, Batılı dev teknoloji firmalarına Çin’den önemli ve güçlü rakipler çıkıyor. Teknoloji üreten ve ürettikleri teknolojiyi dünya çapında başarı ile pazarlayabilen bu firmalar, artık teknoloji pazarının da önemli aktörleri arasında yer alıyor. Bu teknoloji şirketleri, ürettikleri cihazlar ve sağladıkları hizmetler ile e-ticaretten yapay zekâya, sosyal iletişimden yazılıma kadar pek çok alanda faaliyet yürütüyorlar.
Alibaba, firmadan firmaya ticareti kolaylaştıran bir platform sunuyor. Kurucusunun sıra dışı hayatı ve firma isminin bulunma hikâyesi de insanlar tarafından ilgiyle karşılanıyor.
Alibaba

Kaynak: CapitalWatch
Alibaba şirketi, bir e-ticaret sitesi olarak 1999 yılında Çin’de Jack Ma tarafından kuruldu ve günümüzde ismi, dünyanın en büyük e-ticaret şirketleri arasında yer alıyor. Fakir bir ailenin çocuğu olarak yetişen Jack Ma, iyi bir eğitim alamıyor. Küçük işlerde düşük maaşlar ile iş hayatına atılan Jack Ma, tüm bu olumsuzluklara rağmen hayallerinden vazgeçmeyerek Alibaba’yı kuruyor. Alibaba, dünya üzerinde faaliyet gösteren şirketlerin ithalat ve ihracat işlemlerini yapabilmeleri için kuruluyor. Satıcı ve alıcı firmaları bir platform üzerinde buluşturuyor. Bu hâliyle Alibaba, b2b olarak adlandırılan firmadan firmaya e-ticaret platformu olma özelliği ile lider konumunu koruyor. Dünya üzerinde 200’den fazla ülkede faaliyet gösteren şirketler, Alibaba üzerinden ithalat ve ihracat yapıyor. Firma, en büyük rakipleri sayılan Amazon ve Ebay gibi şirketler ile sürdürdüğü zirve mücadelesi ile dikkat çekiyor.
Baidu

Kaynak: fortress-design
Baidu, 2000 yılında Çin’de kurulan ve hızla büyüme kaydeden bir teknoloji firması olarak teknoloji dünyasındaki yerini alıyor. Çin’de yoğun olarak kullanılan Baidu arama motoru, Çin’in Google’ı olarak nitelendiriliyor. Özellikle Çin merkezli kullanılan arama motoru, henüz dünyanın diğer taraflarında yaygın olarak kullanım alanı bulamıyor. Ancak, son zamanlarda yaptığı atılımlar ile Çin dışındaki pazara da ulaşmak isteyen firma, bu yöndeki çalışmalarını son hızla devam ettiriyor. Firma, aynı zamanda yapay zekâ ve otomobilsiz sürücüler üzerine yaptığı çalışmalar ile de dikkat çekiyor. Baidu tarafından geliştirilen ve Apollo olarak adlandırılan sürücüsüz otomobil platformu üzerindeki geliştirme çalışmalar devam ediyor.
Çin’de en yaygın sosyal ağ platformu olarak WeChat kullanılıyor; kullanıcı sayısı bir milyarı aşıyor.
Tencent

Kaynak: MCV
Çin merkezli önemli bir teknoloji firması olan Tencent, 1988 yılında faaliyete başlıyor ve İnternet, eğlence, yapay zekâ gibi pek çok alanda çalışmaya devam ediyor. Şirketin geliştirdiği WeChat uygulamasının kullanıcı sayısı, bir milyar rakamını aşmış bulunuyor. Bu sayıya ulaşılmasında Facebook ve Twitter benzeri sosyal ağların Çin’de yasak olmasının da büyük oranda etkisi bulunuyor. Bundan dolayı Çinli kullanıcıların en çok tercih ettikleri sosyal medya yazılımı olan WeChat’in geliştiricisi olan firma, maddi olarak da son derece değerli firmalar arasında yer alıyor. Tencent, aynı zamanda oyun sektöründe de önemli bir yerde bulunuyor. Dünyanın en çok oynanan oyunlarında Tencent imzası bulunuyor. Şirketin uzmanlaşmaya başladığı bir diğer alan ise sineme sektörü olarak dikkat çekiyor. Şirket, Hollywood yapımı bazı filmlerin destekçisi veya yapımcısı olarak yerini alıyor.
Xiaomi

Kaynak: bmobiled
Xiaomi, kuruluşu 2010 yılına dayanan, Çin’in en önemli teknoloji firmaları arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük telefon üreticisi firmaları arasında gösterilen firma, akıllı telefon üretimi yanında tüketici elektroniği ürünleri olan dizüstü bilgisayar, akıllı televizyon, akıllı ev aletleri, drone gibi pek çok teknolojik ürün de üretiyor. Firma, ürettiği akıllı telefonları uygun fiyatlar ile son kullanıcısına ulaştırıyor. Telefonları, özellikle Asya pazarında beğenilerek kullanılan ürünler arasında yer alıyor.
Huawei, çok uluslu yapısı ve faaliyet gösterdiği çeşitli alanlar ile Çin’in yükselen yıldızı oluyor.
Huawei

Kaynak: bmobiled
Beğenilen akıllı telefon modelleri ile tanınan Huawei firmasının kuruluşu, 1987 yılına dayanıyor. Firma Ren Zhengfei tarafından kuruluyor. Telekomünikasyon altyapı hizmeti veren bir yapıda kurulan şirket, aynı zamanda ağ ekipmanları da üretiyor. Tüketici elektroniği konusunda da beğenilen ürünleri bulunan şirketin dizüstü bilgisayar, tablet, giyilebilir teknolojik ürünler, şarj üniteleri benzeri ürünleri de son kullanıcı tarafından beğenilerek kullanılıyor. Çok uluslu bir firma olan Huawei, kısa zamanda rakiplerini geride bırakarak dünyanın en büyük ağ ve telekomünikasyon üreticisi firmaları arasına yükselmeyi başarıyor. Dünya genelinde 200’e yakın ülkede satış yapan Huawei, en çok tanınan ve tercih edilen telefonlar arasındaki yerini koruyor.
Lenovo

Kaynak: PCR
Ülkemizde de özellikle dizüstü bilgisayarı ile tanınan Lenovo firması, 1984 yılında on bir mühendisten oluşan bir ekip tarafından kuruluyor. Firma, başta bilgisayar ve tablet olmak üzere pek çok tüketici elektroniği ürünü üretiyor. 2012 yılı itibarıyla akıllı telefon üretimine de başlayan firma, bu alanda da sağladığı başarı ile büyük firmalar arasındaki yerini alıyor. Şirket, 2005 yılında IBM firmasının PC bölümünü, 2014 yılında Google’ın akıllı telefon üretici olan Motorola Mobility’i alarak gelişmesini sürdürüyor.
ZTE

Kaynak: Вікіпедія
ZTE, önemli bir elektronik üretim firması olarak 1985 yılında Çin’in silikon vadisi Shenzhen’ de kuruluyor. Firma; taşıyıcı ağlar, terminaller ve telekomünikasyon olmak üzere üç ana faaliyet dalında çalışmalar yürütüyor. Şirket, bu ana faaliyet alanlarına bağlı olarak kablosuz iletişim, alışveriş, erişim, optik iletişim, telefon santralleri, fiber optik ürünler, cep telefonları, telekomünikasyon ürünleri üretimi yapıyor. Ar-Ge çalışmalarına önem veren firma, elde ettiği gelirin belirli bir oranını bu alana aktarıyor ve dünyanın çeşitli yerlerinde araştırma ve geliştirme merkezleri kuruyor.
Sanat ve teknolojiyi bir araya getiren yapay zeka projeleri