Eksiklik değil farklılık: Dünya Otizm Farkındalık Günü
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü bize yeniden, tek bir gün değil; her gün onlara karşı duyarlı, farkındalıklı olmamız gerektiğini hatırlatıyor.
Otizmin farkındayız ve onların yanındayız. Otizm eksiklik değil farklılıktır. Farklılıkları birlikte fark edelim ve onların sevgi dolu enerjilerini hissedelim. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız.
Peki otizm nedir?

Otizm
Otizm, ömür boyu süren ve çocuklukta başlayan; iletişime zarar verirken, davranışlarda kişiyi sınırlayan bir rahatsızlık. Asperger sendromu ile karıştırılsa da otistik spektrum bozukluğu, asperger sendromunda çok daha hafif görünür. Otizmin nedeni kalıtsal olsa da bu kalıtımın yapısı son derece karmaşıktır. Erkeklerde görülme olasılığı, kadınlara göre hemen hemen 4 kat fazla olan otizm vakaları 1980’den bu yana hızla artmaya başlamıştır.

Nasıl fark edilir?
Otizm için erken teşhis son derece önemli. Her ebeveyn, çocuğunun gelişimini, sağlıklı büyümesini ister ve haliyle tüm sürecini takip eder. Otizmde de çocukların büyüme sürecini gözlemlemek oldukça önemli. Otizm tanısının koyulmasından önce aileler bebeklerinde bazı belirtiler görmeye başlarlar. Özellikle iki yaşına gelene kadar bu belirtiler ebeveynler tarafından fark edilir. Bu belirtilerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
– İsimleriyle seslenildiğinde tepki vermeme,
– Çevreleriyle ilgilenmeme,
– Yaşıtlarıyla diyalog kuramama,
– İlgisiz olsa dahi her şeye gülme eğilimi,
– Acıya ve tehlikeye karşı duyarsızlık,
– Sıklıkla yeme bozukluğu yaşarlar.
Daha fazla bilgi edinmek için A’dan Z’ye Otizm Rehberi tüm sorularınızı yanıtlayacaktır.
Otizmin tedavisi
Sosyal becerileri yaşam boyu sınırlayan bu rahatsızlıkta erken tanı oldukça önemli. Erken tanıyla beraber tedavi süreci ne kadar erken başlarsa otizmli bireylerin gündelik hayata adaptasyonu da o kadar kolay olur. Tedavinin en önemli amacı ise; otizmli bireyin sosyal yeteneklerini geliştirmek, bireysel becerilerini artırmak.
Otizm tedavisinde özellikle konuşma terapisi gibi iletişim yönünü kuvvetlendirecek programların uygulanması son derece etkili olacaktır.
Otizm tedavisinde ebeveynlerin bilinçli ve konuyla ilgili eğitimli olmaları da çok önemli. Bebeklerindeki sorunu fark etmek, bu sorunu öncelikle kendilerinin kabullenmesi ve bir an önce tedaviye başlamak ebeveynler için zor olsa da bilinçli bir duruşla bu süreçle baş etmeleri gerekir. Bu konuda yasal sivil toplum kuruluşlarından da destek alabilirler.

Yetişkinlikte otizm
Teşhis ne kadar erken konursa ve tedavi konusuna ebeveynler ne kadar dikkat ederse otizmli bireylerin gündelik hayatlarını devam ettirmeleri de o kadar kolay olur. Kimi otizmli bireyler pek çok alanda son derece önemli başarılar da elde edebilirler. Onlar tedaviye ne kadar erken başlarsa gündelik hayatta o kadar zorlanmayacak aynı zamanda toplum bilinçlendikçe de kendilerini çok daha iyi hissedecekler.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü ile hepimiz aslında onların yanında olmamız gerektiğini hatırlamalı, bu farkındalığı bir gün ile değil hayatımızın her anında sürdürmeliyiz. Unutmayın ki farklılıkları bu dünyaya çok şey katacak, sadece onların farkında olmak yeterli olacak. Çünkü otizm; eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve her şeyden önemlisi onların yanındayız.
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde hem kendiniz hem de çevrenizi bu konuya daha duyarlı olmaya çağırmak adına küçük bir hediye alabilirsiniz.
“Tohum Otizm Vakfı Güneşli Bez Çantası”nı hediye ederek hem farkındalık oluşturabilir hem de vakfa ufak bir katkı sağlayabilirsiniz.
Ebeveyn olarak çocuğunuzla daha fazla zaman geçirerek onun yaşadığı sıkıntıları, farklılıkları daha yakından ve erken fark edebilirsiniz. “Çocuğunuzla oynayabileceğiniz eğitici oyunlar” başlıklı yazımız bu konuda sizlere birbirinden güzel fikirler verecektir.