
Test edildi, onaylandı: Su arıtma cihazları
Su arıtma cihazları hayatımıza yeni girmiş olmasa da gelişen teknoloji ile birlikte geldikleri son noktada kendilerini kanıtlamayı başardılar.
Şebeke suyunun klor, arsenik, kireç gibi maddeler yönünden ne kadar tehlikeli bir hal alabileceğini daha önce birçok kez gördük. Eskimiş şehir altyapıları, problemli su tesisatları da işin içine eklenince musluğu açıp bir bardak su içmeden önce uzun uzun düşünmeniz gerekiyor.
Bu durum karşısında paketlenmiş sular imdadımıza yetişse de çok göz önünde olmayan bir yöntem daha var; su arıtma cihazları. İlk dönemlerinde bolca soru yağmuruna tutulmuş olsalar da bugün farklı filtre yöntemleriyle kendilerini kanıtlamayı başarmış durumdalar.
En sık tercih edilen yöntem: Ters osmoz
Konu su arıtma cihazları olunca karşımıza çıkan ilk tabirlerden birisi de ters osmoz oluyor. Doğal şekilde suyu arıtmaya yarayan bu yöntem, şu an halihazırda su arıtma cihazları arasında en çok kullanılanlardan biri.
İlk dönemlerinde maliyetli yapısıyla su arıtma cihazlarının altyapısına yerleşemeyen ters osmoz yöntemi, gelişen teknoloji ve azalan maliyetler sayesinde ev tipi kullanımlar için en ideal yöntemlerden biri olmayı başardı. Bitkilerin suyu filtreleme şeklinden esinlenen bu yöntem, su içerisindeki zararlı maddeleri fizik kurallarından yararlanarak temizler.
Ozmotik basınçla filtreleniyor
Oldukça basit bir sisteme sahip ters osmoz su arıtma cihazları, suyun içerisindeki zararlı bakterileri ve diğer maddeleri filtrelerken ozmotik basınçtan faydalanır. Membran filtreler yarı geçirgen bir zar oluşturarak arındırma işlemini sağlar. Suyun zar içerisinden geçerek diğer haznede birikmesi için su basıncından yardım alınır.
Su içerisindeki kireci ve kokuya sebep olan diğer birçok molekülü de filtreleyen bu yöntem, musluk suyundaki ağır kokuları da giderir. Filtreden geçemeyen zararlı maddeler harici bir bölüm sayesinde dışarı atılır ve filtreleme sonucunda oluşan su, hafif ve kolay içilebilir bir yapıya kavuşur.
Bir diğer yöntem: Ultraviyole arıtma
Su içerisinde bulunan bakteri, küf ve mantar gibi zararlı maddeleri yok edebilmek için membran filtreden daha fazlasına ihtiyaç duyuyorsanız aradığınız şey UV su arıtma cihazları. Gelişen teknolojinin su arıtma cihazlarına kattıklarını net olarak görmek istiyorsanız bu cihazları incelemekte fayda var.
Çıplak gözle görülemeyen morötesi ışınları yani UV ışınlarını kullanan bu arıtma yöntemi, temas ettiği su içerisindeki mikroorganizmaları öldürme yeteneğine sahip. Suyun içerisindeki küçük çaplı kir, pas gibi maddeler için ise farklı filtre yöntemleri UV su arıtma cihazlarına yardımcı oluyor.
Çoğunlukla karbon filtrelerden yardım alan UV su arıtma cihazları, çok aşamalı filtre sistemiyle hem mikro düzeyde yabancı maddeleri hem de mikroorganizmaları içme suyundan ayırmayı başarıyor. Tezgah altına veya üstüne monte edilebilen bu cihazlar, diğer sistemlere göre daha yüksek fiyat etiketleriyle dikkat çekiyor.
Satın alırken nelere dikkat etmeli?
İki yöntem için de şunu söylemek mümkün; farklı görevler üstlenen filtre sayısı arttıkça filtreleme kalitesi de artar. Temel temizleme görevini membran filtreler üstleniyor olsa da; sediment 5 micron filtre, post karbon filtre, blok karbon filtre, GAC karbon filtre ve mineral filtre gibi farklı tipteki filtreler kullanıldıkça cihazın arıtma yeteneği de artar.
Filtreler her ne kadar zararlı maddeleri ve mikroorganizmaları içme suyundan arındırıyor olsa da günlük olarak almamız gereken magnezyum ve benzeri mineraller de bu filtrelerle birlikte sudan ayrılabilir.
Bu nedenle suyu mineral yönünden tekrar zenginleştirme yeteneğine sahip filtrelere sahip cihazları tercih etmenizde fayda var. Satın alma tercihleriniz arasında daha yüksek fiyat etiketine sahip modeller varsa gelişmiş filtre sistemlerinin magnezyum, kalsiyum gibi maddeleri filtre etmediğinden emin olmalısınız.
Su arıtma cihazlarında kullanılan filtreler ne yazık ki belirli bir kullanım ömrüne sahiptir. UV özellikli su arıtma cihazları çekirdek bir ailenin ortalama bir yıllık su ihtiyacını (ortalama 5000 litre) karşılayacak düzeyde filtre yeteneğine sahip olsa da membran, seramik ve karbon filtreler belirli aralıklarla temizlenmeli; belirli süreler sonunda filtreler yenisiyle değiştirilmelidir. Bu durumu göz önünde bulundurarak filtrelerin ömrü hakkında sizi elektronik olarak bilgilendiren arıtma cihazlarını tercih edebilirsiniz.
İçtiğiniz suyun kalitesi konusunda karar vermek size kalıyor. Su arıtma cihazlarını yakından incelemek, özellikleri hakkında bilgi almak ve size en uygun modeli bulmak için hepsiburada.com’un su arıtma cihazları kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
Önemli not: Arıtma işlemine tabi tutulan sular, sonraki süreçte bakteri ve mikroorganizmalara karşı neredeyse tamamen savunmasız olur. Bu nedenle arıtma işleminden geçirdiğiniz suyu hızlıca tüketmeli, depola işlemine tabi tutmamalısınız.
Mutfak tezgahı seçimi nasıl yapılmalıdır ?