ÜST

Kış Aylarında Bisiklet Sürme Rehberi

 

Herhangi bir mevsime bağlı kalmadan yapabileceğiniz bir spor dalı olan bisiklet, gerekli önlemler alındığı zaman kış aylarında son derece konforlu ve güvenli şekilde yapılabilir. Zemin şartları, güvenlik aksesuarları, doğru kıyafet seçimi ve iyi bir bakımdan oluşan dört ana kuralı uyguladığınız zaman ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarındaki sürüş keyfinize kış aylarında da ulaşabilirsiniz. Yıl boyunca bisiklet kullanıyorsanız kış aylarında tutkunuzdan vazgeçmenize ve ara vermenize gerek yok. Kış aylarında da bisikletinizden ayrılmamak sizin elinizde.

“Soğuktan korunurken konfordan ödün germenize hiç gerek yok.”

Kışın yola çıkmanın ilk adımı doğru giyinmek

Kaynak: cyclingmagazine

Dağ, şehir veya yol bisikleti kullanmanız, kışın yapacağınız antrenman sırasında nasıl giyineceğinizi değiştirmez. Üç bisiklet türünde de aynı şekilde giyinerek soğuktan ve yağıştan korunabilirsiniz. Bisiklet mayolarını ve taytlarını seçerken iki alternatifiniz bulunuyor. Yaz aylarında kullandığınız tayttan ve kısa kollu mayodan vazgeçmek istemiyorsanız kollarınız ve bacaklarınız için termal kaplamalı koruyucu kılıflar tercih edebilirsiniz. Ancak bu kombinasyonu kış aylarında güneşin yüzünü gösterdiği günlerde kullanmanız daha doğru olur. Soğuk havanın etkisini sert şekilde hissediyorsanız mayo ve tayt seçiminiz uzun kollu ve kışa özel üretilmiş olmalıdır. Kışlık bisiklet mayolarının ve taytlarının içinde vücut ısınızı koruyacak ve hava soğudukça sizi ısıtacak termal bir kaplama bulunur. Bu sayede soğuğun etkileri en aza iner ve yazlık mayolarda olduğu gibi hava geçişine izin verilmez. Kaskınızdaki delikler nedeniyle kafanız soğuktan çok fazla etkileneceği için mutlaka polar olmayan bir buff seçip kaskın altına bir katman oluşturmanız gerek. Polar malzeme seçerseniz birkaç kilometre içerisinde vücudunuz ısınacağı için performansınız ve sürüş keyfiniz olumsuz etkilenir. Boynunuza da benzer şekilde polar olmayan bir koruyucu alabilirsiniz ancak hava sıfırın birkaç derece üzerinde veya altındaysa polar boyunluk tercih etmeniz için bir engel yok. En soğuk koşullardan korunmak için bir diğer alternatif de gözlerinizin altına kadar sizi koruyacak maskelerdir.

Kaynak: cyclingmagazine

Klasik bisiklet eldivenlerinin parmak uçları kesik olsa da kış aylarında tamamen kapalı eldivenlere geçiş yapılabilir. Burada dikkat edilecek en önemli nokta parmakların iç kısmının vites değişimi ve fren sırasında kaymayı önleyici malzemeye sahip olmasıdır. Eğer amacınız ulaşım değil antrenmansa taytın üzerine ekstra bir spor pantolonu veya eşofman giymeniz asla önerilmez. Tayt ve eşofman seleye oturduğunuzda kayacağı için hızlandığınızda pedal çevirmek zorlaşır. Ancak üstünüze rüzgar ve su geçirmeyen bir mont giymeniz gerek. Bisiklete özel ceketlerin yanı sıra çok kalın olmayan ve içerideki sıcağı dışarı atacak bir kayak montu da tercih edilebilir. Son olarak ayakkabılarınız için de koruyucu kılıf tercih edebilirsiniz. Ayakkabı kılıfları, hem su geçirmez özelliktedir hem de aynı özelliğin yardımıyla soğuk havanın ayaklarınıza girmesini önler. Bacaklarınız hızla çalışacağı için kışlık bir tayt yeterli olsa da ayaklarınız pedal üzerinde sabit kalacağı için mutlaka önlem almalısınız. Hepsiburada’nın Bisiklet Giyim Ürünleri kategorisine buraya tıklayarak ulaşabilir ve kış aylarındaki tüm eksiklerinizi giderebilirsiniz.

“Sürüş yapacağınız günün saatlik hava durumunu öğrenmeden rotanızı belirlemeyin.”

Hava şartlarına ve bakıma dikkat edin


Kış aylarını da bisikletle iç içe geçirmek için dikkat etmeniz ikinci kural zemini ve hava şartlarını iyi analiz etmektir. Sürüşe çıkacağınız parkuru veya yolu mutlaka tanımalısınız. Eğer yolda donma veya buzlanma olduğundan şüphe ediyorsanız rotanızı yeniden çizmelisiniz. Araçlarda olduğu gibi lastiklere zincir takma şansınız olmayacağı için buzlu yollarda özellikle yol bisikletlerinin kontrolü çok zordur. Amacınız ulaşımsa ve buzlu bir bölümden geçmek zorundaysanız dağ bisikletinin zemine tutunan dişli lastikleri daha iyi performans gösterir. Yine de yol şartları ne olursa olsun buzlu zeminden geçmek son tercihiniz olmalı. Karlı zeminler ise hızlı sürüş yapılmadığı ve yola tamamen odaklanıldığı sürece tüm bisiklet türlerine uygundur. Hava ve zemin şartlarını kontrol ettikten sonra tüm mevsimlerde uymanız gereken bir diğer kural ise bisikletinizin bakımı ve yola karşı alınacak önlemlerdir. Yağışlı dönemlerde bisiklet kullananlar için kış aylarındaki ıslak zemin problem olmaktan çıkar çünkü bisikletin ön ve arka çamurlukları bulunur. Dağ ve şehir bisikletlerine çamurluklar, ön ve arka set olarak bir arada satılır ancak yol bisikletinin geometrisi gereği ön çamurluk kullanılmaz. Arka çamurluğun bağlantısı ise dağ ve şehir bisikletlerindeki gibi lastiğin en yakın kısım değil selenin altıdır. Seleden uzanan kısa bir çamurlukla yol bisikleti de lastiğin size doğru sıçrattığı çamuru ve suyu engeller. Kış aylarında yol tutuşu önemli olduğu için daha yumuşak hamurdan yapılan, daha iyi tutuş sağlayacak lastikler seçebilirsiniz. Kışın zemin şartlarında bağlı olarak lastik basıncı daha sık değişkenlik gösterir, bu yüzden yanınızda mutlaka bir pompa ve yedek lastik bulunmalı. Fren ve vites setlerinizi test edip, kullandığınız modellerin kışa uygun olup olmadığını mutlaka araştırın. Fren pabuçlarının kontrolünü de asla unutmayın. Kayganlığı artan zeminde fren kalitenizin hiç azalmaması gerekir.

“Kışın bisiklet sürmenin en hassas noktası görünürlük ve sürüş güvenliği.”

Güvenliğe dikkat etmeden asla yola çıkmayın

Kaynak: shopify

Lastik basıncı, frenler, vitesler ve çamurluk da güvenli sürüşün bir parçası olsa da kış aylarında en fazla dikkat edilmesi gereken şey dört dörtlük bir güvenlik sağladığınıza emin olmanızdır. Alacağınız kıyafetlerin özellikle sırt bölümünün reflektörlü olmasına dikkat etmelisiniz. Güneşin en tepede olduğu anlarda sürüş yapsanız dahi kış aylarında hava aniden kapatabileceği için görünürlüğü asla ihmal etmeyin. Sele borusuna takacağınız arka ışığın çalıştığından emin olmalısınız. Reflektörlü kıyafetler, arkanızdan size doğrudan gelen bir ışık yoksa kapalı havada etkili bir görünürlük sağlamayacağı için arkadan gelen taşıtların sizi görmesini sağlamalısınız. Arka ışığınız olabildiğince güçlü ve yoğun bir ışık vermelidir. Yolu veya parkuru ne kadar bilseniz de havanın bir anda kapanmasına hazırlıklı olmak için mutlaka ön ışığınızı da yanınıza alın. Mevsim ayırt etmeksizin bisiklet kullanırken mutlaka gözlüğünüzü yanınızda bulundurun. Yaz ve bahar aylarında kullanacağınız gözlük, kış aylarında gözlerinizin rüzgardan ve soğuktan etkilenmemesini sağlayacağı için çok daha önemlidir. Camları kolay değişebilen bir bisiklet gözlüğü tercih ederseniz kış sürüşlerinde sarı veya şeffaf camları takarak kendi görüşünüzü en üst düzeyde tutabilirsiniz.

Kış aylarında bisiklet kullanırken korkmanız ve bisikletinizi üç ay boyunca kenara koymanız gerekmiyor. Uygulamanız gereken kuralları eksiksiz şekilde yerine getirirseniz konforunuz ve sürüş keyfiniz azalmadan bisikletinizi 12 ay boyunca güvenle kullanabilirsiniz.