
Bavul seçme rehberi
İyi planlanmış bir seyahat için söze en iyi yol arkadaşından, bavuldan başlamaya karar verdik ve bavulunuzu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair bir mini rehber hazırladık.
“Seyahat arzusuydu bu, başka bir şey değil; fakat bir nöbet gibi bastırmış, bir tutkuya dönüşmüş, adeta bir sanrı haline gelmişti” der Thomas Mann, Venedik’te Ölüm kitabında yolculuğu anlatırken. Hakikaten de yolculuk başlı başına tutkulu bir eylemdir. Yola çıktıkça daha farklı rotaların hayalini kurmaya başlar insan, uzaklaştıkça daha da uzaklara gidesi gelir. Ancak yolculuklar keyifle mi yaşanacak, yoksa zorlu ve yorucu bir deneyim mi olacak; bu ikisi arasında ince bir çizgi vardır. İyi planlanmış bir seyahat için söze en iyi yol arkadaşından, bavuldan başlamaya karar verdik ve bavulunuzu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine dair bir mini rehber hazırladık.
Yükte hafif pahada ağır!
Bir bavul ne kadar hafifse o kadar iyidir. Ancak her zaman öyle olamıyor. İki elbise, bir pantolon, yanına da kitap koyayım diyorsunuz, bir de bakıyorsunuz bavul yerinden kalkmıyor. O halde işe öncelikle yapıldığı malzeme itibariyle hafif ve boyutlarıyla ihtiyacınızı karşılayacak bir bavul seçerek başlayın. Piyasada genellikle üç ebatta bavul bulunur: Kabin boy, orta boy ve büyük boy.
Kabin boy bavul adı üstünde uçağın kabinine uygun, uçuşta yanınıza alabileceğiniz boyutlarda üretilmiş bavuldur. Bu ebattaki bir bavulu özellikle kısa tatillerde, üç dört günlük yurtdışı uçuşlarında rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Online check in yaptığınızda bavul vermek için beklemenize gerek kalmaz ve indiğinizde de havaalanından elinizi kolunuz sallayarak rahatlıkla çıkarsınız. “Bavulum kayboldu!” derdinin olmaması da cabası.
Kabin boy bavullar çoğunlukla benzer ebatlardadır ancak yine de özellikle ekonomi uçuşlarında kabine alınacak bavulun uygunluğunu kontrol etmekte fayda var. Kimi havayolları bu konuda daha ılımlıyken kimileri kurallarda ısrarcı olabiliyor.
Orta boy bavulları bir haftalık seyahatlerde ya da kış tatillerinde kullanabilirsiniz. Kabin boy bavullardan sonra en avantajlı olanlardır, zira taşınma kapasitesi hâlâ insani sınırdadır. Büyük bavullar ise genellikle okyanus ötesi uçuşlarda kullanılır. Fakat büyük boy bavulu destek olmadan taşımaya çalışmak bel ve sırt ağrılarına neden olabilir. Tek başınıza seyahat ediyorsanız, büyük tek bir bavul yerine iki orta boy veya bir orta bir küçük boy bavul kullanmanızı tavsiye ederiz.
Benim sadık yârim sağlam bavulumdur
İşte seyahatinizi son anda eziyete dönüştürebilecek bir an: Yolculuk sonra erdi, bavulunuzu almak için bekliyorsunuz ama o da ne! Platformdan bavul yerine kırık dökük bir şey geliyor size doğru ve başınızdan aşağı kaynar sular iniyor.
Özellikle uzun uçuşlarda bavullar üst üste dizildiğinde kendisinden ağır olanın altında kalabilir, atılabilir, birbirine çarpıp hasar alabilir ya da zamanla aşınıp yıpranmış olabilir. Bu yüzden hafiflik kadar sağlamlık da bavul seçerken göz önüne almanız gereken kriterlerden olmalı. Hafif ve sağlam bavulların fiyatı da genellikle yüksek olur ama emin olun buna değer. Yine de olan oldu ve bavulunuz hasar aldı diyelim, tutanak tutulmasını sağlayıp sorumlu havayolundan yeni bir bavul talep etme hakkınızı kullanabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Dört teker, her yere gider
Tüm seyahat severler bilir ki, en kullanışlısı daima dört tekerlekli bavullardır. Yürürken size eşlik eder, sürükleyip götürmenize gerek kalmaz, daha dengelidir, oraya buraya devrilmez ve hatta üzerine kol çantanızı veya sırt çantanızı da koyabilirsiniz. Daha ne olsun!
Teknolojinin geldiği son nokta: Akıllı bavullar
Akıllı bavullardaki USB girişi sayesinde uçaktan iner inmez telefon şarj etmek artık mümkün. Gerçi akıllı bavul deyince insanın aklına çok daha başka şeyler, örneğin içindeki kıyafetleri durduğu yerde ütüleyebilen bir bavul geliyor ama ne yapalım, şimdilik buna da şükür.
Bavul seçimiyle ilgili daha fazlası için HepsiBurada YouTube kanalına da bekleriz.