ÜST

Adrenalin Tutkunları İçin Kış Sporları

 

Soğuk havaların harekete geçmek, heyecan dozunu yükseltmek ve spor yapmak için uygun olmadığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kış aylarında sporla beraber adrenalinin zirvesine ulaşmak istiyorsanız birbirinden farklı bireysel ve takım sporu sizleri bekliyor. Doğada karların içinde ya da kapalı alanlarda buzun üstünde yapabileceğiniz sporlarla kış şartlarında spor yapmanın keyfi üst düzeye çıkıyor. Kayaktan buz patenine, snowboarddan körlinge kadar birçok eğlenceli ve heyecan dolu kış sporuyla tanışmaya ne dersiniz?

“Kayağa başlamak, kar üzerindeki birçok kış sporunun kapılarını açıyor.”

 

Kış sporlarının temelini oluşturan kayak


Kayak, kış sporuna ilgi duyan herkesin mutlaka bilgi sahibi olduğu temel dal; çünkü birçok kış sporunun temelini oluşturuyor. Serbest stil, Kuzey Kombine, kayakla atlama, kayaklı koşu Alp Disiplini gibi televizyondan da sıklıkla izlenen dallarıyla her zaman popülaritesini koruyor. Farklı kurallara sahip olan alt dallarının hepsi, öncelikle serbest stil kayak öğrenmekten geçiyor. Kayakta hızlanmayı, dengede durmayı, düşmeyi ve bir engebeden geçtikten sonra yere doğru şekilde konmayı biliyorsanız heyecan dolu alt dallarda yeteneklerinizi deneyebilirsiniz.

“Zorlu parkurda atıcılık ve kayak yeteneklerini aynı anda sergilemenin yolu.”

Atıcılık yeteneklerinizi kayakla birleştirin: Biatlon


Kayağın atıcılıkla buluştuğu bir spor dalı olan biatlonun geçmişi, 18. yüzyıla dayanıyor. İskandinavya’da doğan biatlon, askeri kökene dayansa da günümüzde profesyonel bir spor olarak yapılıyor ve kış olimpiyatlarında da yer alıyor. Biatlon, erkeklerde 20; kadınlarda ise 15 km’lik bir parkurdan oluşuyor ve parkurlarda 4 adet ateş etme bölümü bulunuyor. Ateş etme bölümüne kayaklarıyla gelen sporcular, tüfekleriyle hedefleri vurarak tekrar kayağa dönüyorlar ancak 3,5 kg ağırlığındaki tüfeklerini atış bölgelerinden almıyorlar. Tüfekler, yarış boyunca sporcuların sırtında taşınıyor. Sprint dalında mesafeler 10 ve 7,5 km’ye inerken atış bölümleri de ikiye düşüyor. Ekipmanlara dair iki temel kural bulunuyor. Kayaklar, sporcunun boyundan en fazla 4 cm kısayken; kullanılan batonların sporcunun boyunu geçmemesi gerekiyor.

“Hızın, estetiğin ve sınırsız heyecanın kesiştiği spor.”

Adrenalin seviyesi en üst düzeyde: Snowboard


Kış sporları denince kayaktan sonra akla gelen ikinci adrenalin deposu ise snowboard. Kayakla kıyaslandığı zaman öğrenme süreci daha zorlu olan snowboard, özel parkurlardaki teknik hareketlerle dolu yetenek yarışı olarak veya bir parkuru tamamlamaya dayalı profesyonel bir spor olarak yapılabiliyor. Snowboard yaparken profesyonel sporcu olmak veya ekstrem spor yanını tercih etmek arasında kaldıysanız yeteneklerinizin sesini dinlemeniz gerekiyor. Eğer engellerin üzerinden sıçrayıp kontrollü bir şekilde iki ayağınızın üzerine düşebiliyorsanız snowboarda tamamen hakim olduğunuzda adrenalin ve tutkunun kapılarını aralamak size kalıyor.

“Kar üzerinde yapılan bir motor sporuyla tanışmaya hazır olun.”

 

Kar üzerinde motor yarışı: Snocross

Kaynak: snowkingmountain

Kar motosikleti olarak da bilinen snocross (snowcross), 1950’lerden itibaren tüm dünyada yaygınlaşan kar motosikletlerini sporla bir araya getiriyor. Klasik motokros yarışlarındaki pistlere/parkulara benzeyen yerlerde yapılan snocross için elbette tüm pistin karla kaplı olması gerekiyor. Söz konusu pistler, kayak merkezlerindeki doğal alanlarda oluşturulabildiği gibi bazı bölgelerde yapay olarak da kullanılabiliyor. Pistin en önemli özellikleri ise sert virajlar ve atlama gerektiren tümsekler. Ekstrem spor dünyasının en yeni üyelerinden olan snocross, her yıl artan izleyici kitlesiyle kendi ekonomisini oluşturmakta zorlanmıyor. Ağırlıklı olarak ABD ve Kanada’da yapılan spor, Avrupa’ya da hızla yayılıyor. İsveç, ABD, Kanada gibi ülkelerde düzenlenen büyük organizasyonların bir parçası olmak ise uzun ve sabır isteyen bir öğrenme sürecinden geçiyor ancak tadına bir kez varanlar, bir daha asla kopamayacakları bir sporla iç içe olduklarını belirtiyorlar.

“Buzu eğlenceli hale getiren buz pateni ile yeteneklerinizi keşfe çıkabilirsiniz.”

 

Buz üzerinde dans: Buz Pateni


Birçok eğlence merkezinde özellikle kış aylarının en keyifli aktivitelerinden biri olan buz pateni, tıpkı kayakta olduğu gibi birçok sporun buz üzerindeki temellerini oluşturuyor. Çocukların ve yetişkinlerin kolaylıkla öğrenebildiği buz pateni, aileler için de kış aylarının en keyifli aktivitelerinden olmayı başarıyor. Buzda hareket etmenizi sağlayacak patenlerin, ders alacağınız ya da eğlenmek için gideceğiniz pistlerde kiralanabilir olması da buz patenine adım atmayı kolaylaştırıyor. Artistik buz pateni, buz dansı (buzda dans) ve sürat pateni, tüm dünyadaki en popüler üç alt dal olarak öne çıkıyor. Artistik buz pateni, kısaca artistik jimnastiğe benzer hareketlerin buz üzerindeki versiyonu olarak biliniyor. Buz dansında dans figürleri, buz pateni teknikleriyle bir araya gelirken; sürat pateni ise özel pistlerinde yapılıyor. Özellikle sürat pateninde adrenalin doruk noktaya ulaşıyor.

“Buz üzerinde aklınızı ve strateji yeteneklerinizi kullanmanın en iyi yolu.”

Buz üzerindeki satranç: Körling / Curling


Kış sporları tutkunlarının sezon içerisinde aşina oldukları bu sporda adrenalin ve heyecan, fiziksel güçten ziyade zeka ve yetenekle ortaya çıkıyor. Şaşırtıcı şekilde dünya üzerindeki en eski sporlardan biri olan körlingin geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor. İskoçya’nın Dunblane kasabasında doğan sporda ilk kulüp ise 18. yüzyılda kuruluyor. Körlingde uzun yıllar boyunca nehirlerden ve arazilerden alınan altı düz taşlar kullanılıyor. Oyun sahası olarak da donmuş nehirler ve yapay olarak hazırlanan donmuş su birikintileri kullanılıyor. Günümüzde körling salonları her mevsimde sporu yapma imkanı sağlasa da 20. yüzyılın büyük bir kısmı da dahil olmak üzere körling bir açık alan sporu olarak yapılıyor. 16-19. yüzyıllar arası, ağır geçen kış sayesinde körling İskoçya’nın en popüler sporu olmayı başarıyor. 19. yüzyılda İskoç göçmenler sayesinde önce Kanada, sonra ABD buz üzerindeki zeka ve strateji oyunuyla tanışıyor. 19. yüzyıl sonunda Avrupa’da İsveç ve İsviçre’nin de tanışmasıyla körling, futbol ve basketboldan çok daha önce dünyanın en popüler sporlarından biri haline geliyor. 20. yüzyılla beraber kış aylarının karlı geçtiği her noktada tanınan körling, 1924’te ilk kez olimpiyatlara dahil ediliyor ve yine açık alan sporu olarak yapılıyor.

Körling, başta hareketsiz ve sıkıcı gibi gözükse de birkaç kez izlendiğinde ne denli büyük bir adrenalin kaynağı olduğu anlaşılıyor. Körlingde dikkatin, strateji bilgisinin, yeteneğin ve zekanın aynı anda çok iyi kullanılması gerekiyor. Sahanın karşı tarafındaki işaretlenmiş alanda her tur sonunda merkeze en yakın taşa sahip olma üzerine kurulu oyunda, granitten yapılan ve üzerinde kontrol etmek için kulp bulunan oyun taşı, atıcı tarafından buz üstünde kayarak bırakılıyor ve süpürücüler yardımıyla karşı tarafa ulaşıyor. Süpürücüler, taşla aynı hızda hareket edip taşın gidiş yolunu süpürüyorlar ve taşa yön veya hız veriyorlar. Zihnin sınırlarını zorlaması nedeniyle buz üzerinde satranç olarak anılan körling, kış olimpiyat oyunlarında ilk turlardan itibaren dolu tribünler önünde oynanıyor ve bu yönüyle birçok spor arasında özel bir yer tutuyor.

“Takım olma ve gol atma duygusunu buz üzerinde yaşamak için buz hokeyi sizi bekliyor.”

 

Buz üzerindeki en heyecanlı takım sporu: Buz Hokeyi


Buz üzerinde iki takımın kıyasıya mücadelesine sahne olan buz hokeyi, ABD, Kanada, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Rusya gibi birçok ülkede zirveye oynayan sporlar arasında yer alıyor. 19. yüzyıla dayanan bir geçmişi olan sporda pak adı verilen disk, sopalarla kontrol ediliyor ve sporcular hareket sağlamak için buz pateni kullanıyor. En iyi basketbolcuların NBA’de oynamasına benzer şekilde buz hokeyinin yıldızları da ABD ve Kanada ekiplerinin yer aldığı NHL’de forma giyiyor. Buz pateninde hızlı hareket etmeyi ve dengede durmayı öğrendikten sonra geçiş yapabileceğiniz buz hokeyi, tüm dünyada hızla popülerleşen spor dallarından biri olarak öne çıkıyor. Ülkemizde de profesyonel ligi bulunan buz hokeyi, özellikle alt yaş gruplarının milli takımlarının başarılarıyla hızla tanınıyor. 2019 yılı başında U20 Milli Takımımızın 3. Klasman Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya kazanması sayesinde buz hokeyi gündeme oturmayı başardı. Turnuvanın en iyi oyuncusu klasmanında da zirvede Türkiye milli takımından Hakan Salt yer alıyor. Bir an bile durmayan aksiyonu, hızı ve zaman zaman sert kavgalara sahne olması ile hem izlemesi hem de yapması son derece keyifli olan buz hokeyini deneme imkanını asla kaçırmamalısınız.

Skeleton, bobsled, bandy ve diğerleri… Kış aylarında buz veya kar üzerinde adrenalinin doruklarına ulaşmak sandığınızdan daha kolay. Buradan Hepsiburada’nın Kış Sporları sayfasına ulaşarak ilginizi çeken kış sporuyla tanışmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm ekipmanlara sahip olabilirsiniz.