ÜST
egzersiz kıyafetleri

Düdüklü tencere kullanımında püf noktalar

Pandemi ile beraber evlerde daha fazla zaman geçirirken kolaylaştırıcı mutfak alet edevatlarından düdüklü tencere ile haşır neşir olma fırsatı bulduk. Eskiden beri ismine aşina olduğumuz ancak bir taraftan da ‘acaba tehlikeli mi, ya patlarsa!’ endişesi yaşayageldiğimiz düdüklü tencereler artık daha güvenli ve kolay kullanımı ve ayrıca hızlı, lezzetli ve sağlıklı yemek pişirebilme özelliği ile yeniden mutfaklarımızda hak ettiği yeri almaya başladı.

Düdüklü tencere kullanarak her türlü yemeği, gayet kısa sürede ve besin değerleri kaçmadan, aynı zamanda mutfağı kokutmadan ve en lezzetli şekliyle pişirmek mümkün. Tek yapmanız gereken, sizler için derlediğimiz düdüklü tencere kullanma kılavuzuna bir göz atmak. Şimdiden afiyet olsun!

Düdüklü tencere çalışma prensibi

düdüklü

Düdüklü tencere kullanımında ekstra güvenlik önlemlerine neden ihtiyaç duyduğumuzu anlamak için öncelikle bu tür bir tencerenin çalışma prensibini öğrenmekte fayda var.

Düdüklü tencerenin çalışma prensibi temelde içerisindeki buhar basıncını arttırmak suretiyle yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmek üzerine kuruludur. Tencere kilitlerle tamamen kapalı olduğu için oluşan buhar dışarı çıkamaz. Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir. Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.

Düdüklü tencere kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Düdüklü tencerede pişirme sürecinin doğru şekilde işlemesi için ise şunlara dikkat etmekte fayda var;

  • Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız: su buharının kuvveti düşünüldüğünde tencereyi ağzına kadar doldurmak yapılması en tehlikeli hatalardan biri olur. Bu tür bir tencereyi kullanırken tencerede minimum 1/3 boşluk kaldığından emin olmalısınız.
  • Tencerenin kapağını kapatıp ocağa koyduktan sonra düdüğü dik konuma getirmelisiniz: yeni çıkan modellerde böyle bir gereklilik yok ancak eski tip bir tencere kullanıyorsanız ateşe koyduğunuz düdüklü tencerenin düdüğünü buharın rahatlıkla çıkabilmesi için dik konumda olmasına dikkat etmelisiniz.

Fissler marka düdüklü tencerelerde kapağı emniyetli bir şekilde kapatmanız düdüğün devreye girmesi için yeterlidir. Ayrıca bir düdük kaldırma/indirme işlemine gerek kalmaz. Fissler tencere doğru şekilde kapatıldığı zaman, bir klik sesi duyulur ve tutacak üzerindeki renkli işaret kırmızıdan yeşile döner. Bu şekilde güvenli kullanım için hazır olduğunu ifade eder.

  • Pişirme süresi bitince ocağın altıyı kapayın ama tencereyi ateşten almayın: yüksek sıcaklıkta pişirme süresinin bittiğini düdüğün çıkardığı ‘tıssss’ sesinden kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bu durumda ocağın altını kapatmanız gerekir. Ancak yine de tencereyi yerinden oynatmayın. Çünkü siz ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam ediyor olduğundan tehlikeli durumlar ortaya çıkabilir. Eğer gerekiyorsa düdüğü yeniden dik konuma getirin ve içerisindeki tüm buharın tamamen çıktığından emin olana kadar bekleyin.

Pişirme sonrası incelikler

Emsan Innocook Düdüklü Tencere Seti sahip olduğu farklı pişirme programları sayesinde yemeklerin pişirme ısılarını ihtiyaca göre düzenleyebiliyor. Ayrıca, basınç göstergesi yemeğinizin pişme sürecini kolaylıkla takip etmenize imkan tanıyor.

  • Pişirme işlemi sonrasında düdüklü tencereyi soğumaya bırakın; düdüklü tencerenin soğuması yaklaşık 15-20 dakika sürecektir. Bu sürede yemeğiniz de pişmeye devam edecektir. Soğumayı hızlandırmak için eğer çok gerekiyorsa tencereyi soğuk suya tutabilirsiniz ancak içerisinde buhar tamamen tahliye olmadan asla kapağını zorlamayın.
  • Düdüklü tencerede yemekleri susuz pişirmeyin; bu tencerelerin temel çalışma prensibinden de hatırlayacağımız üzere pişirmek için mutlaka suya ihtiyaç vardır. Pişme sürecinde kapağını açıp su seviyesini kontrol edemeyeceğimiz için (yemeğine göre değişmekle beraber) yaklaşık bir bardak suyu eklediğimizden emin olmamız gerekir.

  • Eğer sebzelerin lezzetini ve besin değerini korumak için sadece buharda pişmesini istiyorsanız tencereden ayrı satılan buharda pişirme aparatını kullanabilirsiniz;
  • Dondurulmuş gıdaların çözülmesini beklemeden tencereye asla koymayın: donmuş gıdaları önce oda sıcaklığında bekletmeli, gerekirse su içinde çözülmelerini sağlamalısınız. Donmuş gıdalar öncesinde hafiften pişirildiği için böyle bir tencerede diğer gıdalara oranla daha çabuk pişecektir. Zamanlamayı buna göre ayarlamayı unutmayın.

Mutfakta uzmanlaşmak ve birbirinden leziz yemekleri kolayca hazırlamak için daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa sizi “En pratik yemek araçları” başlıklı yazımıza alalım.