ÜST

Yılbaşı Eğlencelerine Farklı Bir Boyut Katacak: Okey Nasıl Oynanır?

Yılbaşı, insanların kalabalık sofralarda buluşmasını, doruklara kadar eğlenebilmesini ve geçen yılın kritiğinin yapılmasını mümkün kılan bir gün olarak biliniyor. Birbirinden eşsiz lezzetlerin bulunduğu sofralarda bir araya gelinen günün ilerleyen saatlerinde bir film izlenebiliyor, dans edilebiliyor veya çeşitli oyunlara başvurulabiliyor. Oyun severler ise dördüncü kişiyi bularak genelde okey oynamaya yöneliyor. Ülkemizde çok sevilerek oynanan okey, yılbaşı akşamı için harika bir seçenek oluyor. Bu oyunu oynamak üzere hemen evde bulunan okey takımı ve dört kişi yeterli oluyor. Kuralları basit, eğlenmesi kolay olan bu oyunu bilmeyenler de olabiliyor. Biz de yılbaşı gecesinde okey oynamaktan geri kalmanızı önlemek için nasıl oynandığına dair tüm detayları açıklıyoruz! 

Okey Oyunu Nedir?

Masa oyunları içerisinde en fazla domino oyununa benzetilen okey oyunu, belirli kriterler çerçevesinde oyuncuların sayı dizileri oluşturmalarını sağlayan hafıza, mantık ve şans oyunu olarak biliniyor. 106 taş ve 4 ıstaka ile oynanan okey oyunu, oyun masalarının üzerine belirli kurallara göre yerleştiriliyor. Okey ıstakaları, taşların üstünde nizami şekilde durmasına yardımcı olduğu gibi, sayı dizilerini oluşturmaya da katkı sağlıyor. 

Bugün bakıldığında iki sıralı ıstakalar kullanılsa da farklı ıstaka çeşitlerine rastlamak da mümkün oluyor. Oyunun başında her oyuncuya belirli sayıda taş dağıtılıyor. Söz konusu taşlardan her oyuncu, oyunun kurallarına bağlı olarak sayı dizileri oluşturuyor. Bu diziler ise, grup anlamını taşıyan per sözcüğüyle ifade ediliyor. Oyunun ismi, başlangıçta belirtilen okey taşından geliyor. Oyuna başlarken arkası kapalı biçimde iyice karıştırılarak 5’erli gruplar halinde sıralanan oyun taşlarının içerisinden bir taş zar atılarak seçiliyor. Bu taşta çıkan sayının 1 üst değeri ise, okey taşı olarak belirleniyor. Okey oyunu manuel olarak oynanabildiği gibi otomatik okey masası üzerinde de oynanabiliyor. Otomatik okey masası, taşları karıştırarak hazır bir biçimde oyunculara iletiyor. Bu sayede hem zaman kaybedilmiyor hem de zahmetsiz bir biçimde oyun oynanabiliyor. 

Okey oyununda amaç, ıstakadaki taşları oyunun kurallarına göre dizerek sayı setlerini tamamlamak oluyor. Elinde bulunan taşları en hızlı biçimde sete tamamlayan oyuncu birinci eli kazanıyor. Oyuncular okeyi bulduklarında ise sayı dizisinde istedikleri yere yerleştirerek perleri tamamlayabiliyorlar. 

Okey oyununun en yaygın şekli, 106 tane oyun taşı, 4 ıstaka, 4 oyuncu ve 1 tane zar yardımıyla oynanan düz olanı oluyor. Bahsi geçen kriterler dahilinde oynanan oyuna ise düz okey ya da klasik okey adı veriliyor. 4 oyuncu sayısına ulaşılamaması durumunda ise, okeyin 2 veya 3 kişiyle oynanması da mümkün oluyor. Okey oyununda farklı kapanış şekillerine göre değişik puanlamalar da verilebiliyor. Oyunculardan bir tanesinin çifte gitmesi, oyunun sonunda yapılacak olan puanlamayı yüksek oranda etkiliyor. Okey atma durumunda ise, yine puan ciddi oranda değişiyor. Puanlama sistemiyle oynanan okeylerde oyuncular herhangi bir puandan başlayabiliyor. Oyun ilerledikçe, başlangıç puanındaki sayılar düşülüyor. Oyunculardan herhangi birinin puanı sıfıra düştüğü zaman oyun bitiyor. Başlangıç puanı olarak genelde 20 puan kullanılıyor. Eli kazanan oyuncunun puanı sabit kalırken, diğer oyuncuların puanları bitiş durumuna bağlı olarak değişiyor. 

 

Okey Nasıl Oynanır?

Popüler Türk oyunlarından olan okey, hemen hemen her insanın eğlenebilmesine olanak tanıyor. 106 taş ve 4 tahtadan oluşan bir oyun setine sahip olunduğunda oyunu oynamak mümkün oluyor. Oyun seti olmayan veya okeye 4. Kimseyi bulamayanlar ise, online okey oynayabiliyor. Peki, okey nasıl oynanıyor? 

  • Klasik okey oyununda toplam da 106 taş yer alıyor. Her oyuncunun yalnızca kendisinin görebileceği ve yönetebileceği bir tahtası bulunuyor. 4 ayrı renkten meydana gelen taşlar, bu tahtanın üzerine belirli kuralları kapsayarak diziliyor. Taşlar üzerinde ise, 1’den başlayarak 13’e kadar devam eden sayılar yazıyor. Bu taşların tahtaya dizimi ise, renkler ve sayılar göz önünde bulundurularak yapılıyor. 
  • Oyunu her seferinde farklı bir oyuncu başlatıyor. Oyunu başlatan oyuncuda ise, totalde 15 tane taş bulunuyor. Oyuncu 15. Taşı sağ tarafındaki oyuncuya atarak oyunu başlatmış oluyor. Her oyuncu dizilimde işine yaramayan taşı sağında bulunan oyuncuya iletiyor. Bu sayede oyun devam ediyor. Doğru düzenleme ile toplam 14 taşı tamamlayan oyuncu ise, okey yapabiliyor. 

Klasik Okey Oyununun Kuralları ve Oynanışı

Klasik okey oyununda 4 kişinin bulunuyor. Her oyuncuda ise, karışık bir biçimde dağıtılan 14 adet taş yer alıyor ancak oyunu başlatan oyuncuda 15 tane taş oluyor. Söz konusu oyuncu fazla taşını (işine yaramayan) sağındaki oyuncuya ileterek oyunu başlatıyor. Burada amaç, aynı renkten meydana gelen taşları bir araya dizmek veya farklı renklerdeki taşların aynı sayıda olanlarıyla gruplar oluşturmak oluyor. Grup yapmak üzere ise, en az 3 taşa ihtiyaç duyuluyor. Bu kural ile dizilim tamamlanıyor ve 15. Taşı ortaya koyan oyuncu oyunu kazanabiliyor. Oyunda 2 tane sahte okey yer alıyor. Bu taş, diğer taşların yerini alabiliyor. Sahte okey taşı elden ele değişiyor ve sahte okey kimdeyse gösterge de onda oluyor. Göstergeye sahip olan oyuncu, bu durumu oyunun başında söylediği zaman diğer oyunculardan birer puan düşüyor. 

Gruplara per ismi verilmekle beraber oyuncunun per yaparak 14 tane taşı tamamlaması gerekiyor. Mesela, kırmızı renk taşlar bir araya gelerek sırasıyla dizilebilir. (1 mavi- 2 mavi ve 3 mavi). Bu gruba bir per ismi veriliyor. Bazen ise aynı sayıya sahip olan ancak farklı renkleri içeren taşlarla da per yapılabiliyor. (8 mavi- 8 kırmızı ve 8 turuncu). 

13 rakamından sonra yalnızca 1 gelebiliyor. Burada ise, taşların aynı renk olması zorunlu oluyor. Oyuncular aynı renk ve aynı rakamdan oluşan çok sayıda taşı bulunduruyorsa, çifte gidebiliyor. Çifte giden oyuncu farklı bir biçimde oyunu bitiremiyor ve başta çifte gitmek istediğini söylüyor. Ayrıca karşısında bulunan oyuncuların gönderdiği taşları da görebiliyor. Çifte giderek oyunu bitiren oyuncu, 3 oyuncudan 4’er puanın gitmesine sebep oluyor. 14 taşı tamamlayan oyuncu ise, oyunu bitirebildiği gibi isteğine göre okeye de dönebiliyor. Amacı ise taşı yere atmak ve diğer oyunculardan iki kat daha fazla puan kırmak oluyor. Kalan tek taş fazlalık olarak masaya konulursa, bu oyunda başarılı olunuyor. 

Okey Oyununun Çeşitleri Neler?

Okey oyununun birbirinden farklı çeşitleri bulunuyor. Bunlar içerisinde en yaygın şekilde olan düz okey ya da klasik okey olarak anılan oyun çeşidi oluyor. Düz okey 4 kişinin varlığı halinde oynanabiliyor ve oyuncunun 1 taş atmasıyla oyun başlıyor. 101 okey ise, yine 4 kişiyle ancak 21 taş ile oynanıyor. Başlangıçta oyunculara 22 tane taş veriliyor ve oyuna başlama hakkı ona oluyor. Okey oyununun daha az tercih edilen çeşitleri ise Gin okey, kansas, 10 okey, renkli okey, kalooki ve rummy oluyor. Bahsi geçen okey çeşitleri pek bilinmediği için genelde tercih edilmiyor. Düz okey ve 101 okey ise hem kafe hem ev hem de kahvehane ortamlarında en fazla oynanan oyunlar arasında bulunuyor.