
Bütçe Dostu Ramazan Alışverişi & 600 TL’lik İftar Menüsü
Müslüman alemi için İslam inancına göre önemli bir yere sahip olan Ramazan ayı, sosyal hayatı düzenleyen mübarek bir aydır. Bu ayda küsler, dargınlar barışır. Bu ay içinde herkes birlik ve beraberlik içerisinde olur. Bu ay da Müslümanlar oruç tutar. Oruç tutmak, tan vaktinin ağarıp güneş batıncaya kadar oruç tutan kişi yemeden içmeden uzak durmalıdır. Ramazan, Allah’ın isimlerinden biridir. Allah’ın rahmeti ve bereketi bu ayın temsili olmuştur. Ramazan kelimesi, kötülüklerden arınmak, temizlenmek ve yanmak anlamına gelir. Oruç tutan bir kişi kötü düşüncelerden temizlenir, kendini yalandan uzak tutar. Ramazan ayı affedici bir aydır bu ay da oruç tutan bir kişi Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından kurtulur. Ramazan ayı içinde oruç tutan kimse birbirine kötü söz söylememeli, kötü söz söyleyen insanlardan uzak durmalıdır. Ramazan gecelerinde herkes iftardan sonra camide toplanır ve teravih namazı kılınır. Bu ayda oruç tutan kişilere karşı saygılı olunmalıdır. Bu ayın en önemli konusu budur. Oruç tutmayan kişiler, oruç tutanlara karşı saygılı olmalıdırlar. Oruç tutmak isteyen kişi öncelikle sağlıklı olmalıdır, kronik hastalığı olanların oruç tutma gibi bir yükümlülüğü yoktur. Bu ay içinde maddi durumu olan, olmayan insanlara yardım etmeli, yoksullar doyurulmalı, çocuklar giydirilmelidir. Maddi durumu olmayanların ihtiyaçlarını karşılamak büyük sevap kazandırır. Peygamber efendimizin sünnetlerinden biri olan teravihi, ergenlik yaşına gelmiş herkes kaçırmamalıdır. Ramazan ayının bereketli geçmesi için tıpkı tutulan oruç gibi kılınan namazlarda çok etkilidir. Maddi durumu iyi olanlar, Umreye gidecek gücü olanlar kişilerin bu ay içinde Ramazan umresi yapması büyük görevlerden bi tanesidir. Bu ayın diğer bir önemli tarafı, insanların yaptıkları hataları görebilmeleri, yaraları sarabilmek ve tövbe etmekle saklıdır. Ramazan ayı içinde kalp kırmaktan, kötü söz söylemekten kaçınmak gerekir. Kalp kırmak orucun faziletini bozabilir. Bu ay da israf etmekten kaçınmak ve iftar sofralarının sağlıklı bir şekilde geçirilmesi gereklidir. Ramazan ayında bolca dua edilir. Bu ayda edilen dualar asla geri çevrilmez. Müslümanların, kalabalık iftar sofralarında buluşması birlik ve beraberliği getirir. İmkanınız ve maddi durumunuz el verdikçe iftar sofralarına misafir kabul edin. Oruç tutan kişilerin aynı sofrada birleşmesi, toplu dua edilmesi Ramazan ayının bereketini çoğalacaktır. İftar sofralarına misafir kabul etmek için öncesinden Ramazan alışverişi yapmak gerekir. Ramazan ayında daha bütçeli ve daha sağlıklı alışveriş nasıl yapılır?
Ramazan Alışverişi Nasıl Yapılır?
Onbir ayın sultanı ramazanın bereketi yapılan ramazan alışverişi ile tamamlanır. Ramazan ayında oruçluyken yapılan alışverişlere çok dikkat etmek gerekiyor. Ramazan ayında evlerde bereket artar. İftar sofraları bu ayda çok çeşitli ve bereketli olur. Oruçluyken yapılan alışverişler de bi hayli zor olur. Oruç tutarken market alışverişi yapmak maddi açıdan sizi zora sokabilir çünkü herkes aç olduğu için gerekli olmayan şeyleri bile canınız ister ve aldıkça alırsınız. Ramazan ayı bolluk ve bereketin olduğu bir ay olması kadar tasarruf yapmanın da önemli olduğu bir aydır. Alışveriş yaparken öncelikle ihtiyacımız olan şeyleri almalıyız. Planlı alışveriş yapmak bütçenizi zorlamaz. İhtiyacınız olmayan ve gereksiz şeyleri almamaya özen gösterebilirsiniz. Öncesinden indirim takip ederek daha uygun fiyatlara alışveriş yapabilirsiniz. Elinizdeki bütçeye göre bir ihtiyaç listesi oluşturabilirsiniz. Oruçluyken daha tutumlu bir alışveriş nasıl yapılır?
Liste Yapın;
Oruçluyken alışverişe çıkmadan önce her zaman bir liste hazırlayıp bu liste ile alışverişe çıkmak gerekir. Hazırladığınız bu liste alacaklarınızı unutmanızı engeller. Oruçluyken alışverişe çıkan kişiler, aç oldukları için canları her şeyi ister ve gereksiz şeyler de alınarak bütçeye zarar verir. Bu yüzden alışverişe çıkmadan önce bir liste hazırlamak her zaman işinize yarayacaktır.
Yiyeceklerin Raf Ömrüne Dikkat Edin;
Bakliyat, sıvı yağ, şeker, un, çay gibi gıdaları alırken son kullanma tarihine dikkat edin. Son kullanma tarihi yakın olan ürünleri değilde, daha uzun ömürlü olan paketleri tercih edin.
Taneyle Alışveriş Yapın;
Oruçluyken gün boyu yeme ve içme olmadığı için satın alınan meyveleri veya sebzeleri kiloyla almamaya dikkat edin. Özellikle meyveleri haftalık olarak taneyle almak daha sağlıklı olacaktır. Bu sebeple hem taze besinler tüketip hemde daha erken çürümesine engel olursunuz ve aynı zamanda israf etmeyi önlersiniz.
Toplu Alışveriş Yapın;
Evdeki eksikleri yazdığınız yani daha önceden hazırladığınız alışveriş listesindeki un, şeker, tuz, çay, bakliyat gibi gıdaları toptan bir şekilde hem daha ucuza alır hemde uzun ömürlü bir alışveriş yapmış olursunuz.
600 TL’lik İftar Menüsü;
Ramazan ayının en güzel yanı aileyle, arkadaşlarla aynı sofrada buluşmaktır. Ramazan ayındaki iftar sofraları her zaman bereketli ve bol olur. Bir iftar sofrasında olması gereken yiyecekler arasında hurma tabağı, pide, iftariye tabağı, çorba, salata, zeytinyağlı, ana yemek, pilav, börek, içecek, meyve ve tatlı olmak üzere çeşitlendirilebilirsiniz. Örneğin iftar için misafir çağırdığınız ve o gün sadece 600 TL’lik bir bütçeniz var. Bu bütçeyle nasıl bir alışveriş yapabilir ve akşam için iftarlık nasıl bir menü hazırlayabilirsiniz ?
İftar Menüsü;
- İftariye Tabağı: İftariye tabağı için 50 TL ayırabiliriz. Bu tabak içinde 50 liralık kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve Ramazan ayının olmazsa olmazı hurma ile tabak çeşitlendirilebilir.
- Terbiyeli Havuçlu Şehriye Çorbası: İftar sofralarının olmazsa olmazı, başlangıç yemeği olan çorba için terbiyeli havuçlu şehriye çorbası yapılabilir. Malzemeleri için 50 TL ayırdığımız bu bütçe içinde sadece havuç ve şehriye alınabilir. Diğer malzemeler un, sıvı yağ ve tuz olduğu için genellikle her evde bunlar bulunabilir.
- Yoğurtlu Roka: Mevsim salatası yerine yapılabilen bi tür salata çeşididir. Yoğurtlu roka için 50 TL’lik bir bütçe ayırabiliriz. 50 lira içinde yoğurt ve roka alınabilir.
- İzmir Köfte: Ana yemek olarak iftar sofrasına yakışan İzmir köfte için 130 liralık bir bütçe yeterli olacaktır. 100 liralık kıyma alınarak kişi sayısına göre köfte yapılabilir.
- Zeytinyağlı: Sarma ve dolma iftarda ağır geleceği için, zeytinyağlı taze fasulye, taze börülce, enginar gibi çeşitli sebzelerle sofranız çeşitlendirilebilir. 50 liralık bir bütçe zeytinyağlılar için yeterli olacaktır.
- Pilav: Ana yemeğin yanına yakışan en güzel karbonhidrat pilavdır. Tercihe göre bulgur pilavı da yapılabilir. 50 TL’lik bir bütçe ayırmak pirinç almaya yeterli olacaktır.
- Pide: Ramazan ayının olmazsa olmazı hatta vazgeçilmezleri arasında olan pide için 20 liralık bir bütçe ayırmak yeterlidir.
- Meyve: Yemek sonrasında hatta mideniz rahatladıktan sonra tüketebileceğiniz en güzel doğal tatlı aslında meyvedir. Mevsime göre alınabilecek en güzel meyveler için 50 TL bir bütçe ayırmak yeterli olacaktır.
- İçecek: Yemeğin yanında tercihe göre içeceğiniz, gazlı içecek veya ayran almak için 50 TL yeterli olacaktır.
- Güllaç: Ramazan ayının meşhur tatlısı olan güllaç, yemek sonrasında değilde çayın yanına tüketilebilir. Mide için şerbetli tatlılar ağır gelebilir diye sütlü hafif tatlılar daha iyi bir fikir olabilir. Tatlı menüsü içinde 100 TL’lik bir bütçe ayırabiliriz.