Kuru Bakliyat
"Bakliyat" terimi, yalnızca kuru tahıl için hasat edilen mahsullerle sınırlıdır, dolayısıyla sebze mahsulleri olarak sınıflandırılan gıda için yeşil hasat edilen mahsuller (yeşil bezelye, yeşil fasulye, vb.) hariçtir. “Kuru bakliyatlar nelerdir?” dediğinde fasulye, bezelye, mercimek ve baklalarda yetişen ve taze yenebilen ancak saklama ve rahatlık için genellikle kurutulan besinler akla gelir. Baklagil olarak da bilinen bu besinler, bitkilerinin yenilebilir tohumlarını ifade eder. Tahıllarla birlikte baklagiller birçok kültür için temel bir besindir. Porsiyon başına, tahıllardan iki kat daha fazla protein içerirler. Olgunlaşmadıklarında baklagiller, minimum pişirme ile yenebilecek kadar yumuşaktır. Pişirme ve saklanması son derece kolay bu lezzetli, uygun fiyatlı besin lezzetli reçeteler için özelleştirilebilir. Hepsi benzersiz beslenme profillerine sahip olan farklı çeşitler, besin değerlerinin farklı miktarlarını içerir. Kuru bakliyatlar vejeteryan diyetlerinin temelini oluştursa da, herkes tarafından sevilerek tüketilirler. Bakliyatlar, Türkiye'nin hemen her yerinde yetiştirilir. Verimli topraklarda yetişen çeşitli bakliyat türleri ile Türk mutfağı temel gıdalarının başında yer alır. Bölgeden bölgeye, her biri kendine özgü aroması olan birçok farklı hazırlama şekli vardır. Bakliyatlar, protein, demir, potasyum, magnezyum ve vitaminler bakımından yüksek, yağ ve kalori bakımından ise düşük değerlere sahiptir. Dünyanın dört bir yanındaki kültürlerde tüketilen değerli ve benzersiz bir protein kaynağıdır. Bu, et veya süt ürünlerini tüketemeyen ve yeterli protein düzeyini karşılayamayan kişiler için özellikle önem taşır. Bunun yanında bakliyat, et ve süt ürünlerini tüketenler için de sağlıklı bir seçim olur. Hayvansal proteinlere düşük veya yağsız bir alternatif sunar. Bakliyat, tamamlayıcı bir esansiyel amino asit profili ekleyerek tahıl tanelerinin protein kalitesini iyileştirir. Kuru bakliyat, mercimek unundan humusa kadar her şeyde bulunur ve her türlü tarifte çok yönlüdür. Yüksek besin yoğunluğu nedeniyle bakliyat hem protein hem de sebze olarak kabul edilir. Genel olarak kuru bakliyatların nötr aromaları; onları, diğer malzemelerle iyi uyum sağlamak ve çeşitli baharatlarla kolayca eşleştirmek için çok yönlü hale getirir. Kuru bakliyatlar, çeşitli türlerin unları ve cipsleri halinde de bulunur. Kuru mayalarda bakliyatlar arasında yer alır ve unlu mamullere havadar, hafif bir doku sağlar.
Kuru Bakliyat Türleri
“Kuru bakliyat çeşitleri nelerdir?” sorusunun cevabı çok sayıda bakliyat içerir. İyi bilinen ve sık kullanılan bakliyatlar arasında fasulye, nohut, mercimek, pirinç, barbunya gibi birçok lezzet sayılabilir. Kuru bakliyatlar, en güvenilir ve en çeşitli beslenme biçimlerinden biridir. Bu ürünlerle asgari mutfak becerilerinizi kullanarak pişirebileceğiniz çok tarif bulunur. Bu doyurucu besinler dünya genelinde kullanılan temel bir besindir. Baklagillerin popülaritesinin ve çoğalmasının çoğu, büyüme kolaylıklarından ve kuraklığa toleranslı olmalarından kaynaklanır. Sağlık açısından yararları ve uzun süreli depolama kapasiteleri ile süper bir gıda alternatifi oluştururlar. Fasulye ve pirinç gibi bakliyat ve tahıl kombinasyonları, birçok temel amino asidi sağlamak için birbirini tamamlar. Soya fasulyesi ve yer fıstığı hariç, baklagillerin çoğunun yağ oranı oldukça düşüktür. Bazı bakliyatlar az miktarda toksin içerir. Pişirme işlemi bu bileşikleri yok ederek onları zararsız hale getirir. Tam bir kuru bakliyat listesi oluşturmak neredeyse imkânsızdır. Ancak sık kullanılan bazı kuru bakliyat çeşitleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir:
- Bakliyatların en yaygın çeşidi fasulyedir. Doyurucu, lezzetli ve besleyicidir. Fasulye baklagillerin en büyük kategorisidir ve çeşitli formlarda sunulan bir bakliyattır. Farklı kuru fasulye türleri benzer özelliklere sahip olma eğilimindedir ve genellikle aynı şekilde pişirilir. Fasulyeleri önceden ıslatmak, vücudun besinleri emmesine yardımcı olur ve herhangi bir sindirim problemi riskini azaltır. Siyah fasulye, yoğun ve etli dokusuyla öne çıkar. Kırmızı fasulyenin karbonhidrat içeriği yüksektir.
- Mercimek, Asya ve Akdeniz yemeklerinin yanı sıra sayısız birçok öğünde her zaman kullanılır. Yeşil, kahverengi, kırmızı, sarı ve turuncu mercimek de dâhil olmak üzere birçok çeşidi bulunur. Kuru mercimek, yemeklere, salatalara ve çorbalara hoş bir lezzet katar. Yassı ve yuvarlak şekle sahip bakliyatın besin profili rengine göre değişmez. Mercimek sadece hızlı pişmekle kalmaz, aynı zamanda ıslatmaya da ihtiyaç duymazlar. Bu, aceleyle akşam yemeğine ihtiyacınız olduğunda onları hazırlamanızı kolaylaştırır.
- Buğday, bakliyatların en eski ve en önemlilerinden biridir.
- Soya fasulyesi, Doğu Asya'ya mahsus bir bakliyat çeşididir. Asya ülkelerinde diyetler için önemli bir türdür ve uzun yıllardır tüketilir. Soya fasulyesi, çeşitli sağlık yararlarıyla bağlantılı antioksidanlar ve bitki besinleri içerir. Türkiye'de de fazlasıyla tüketilmeye başlanan soya fasulyesi, iyi miktarda karbonhidrat, yağ içerir ve farklı lezzetleri tanımaya fırsat verir.
- Birçok ülkenin sağlıklı ve farklı tatlara sahip bakliyatları da ülkemizde de oldukça yaygın bulunur ve sık bir şekilde kullanılır. Bunlara örnek olarak, maş fasulyesi verilebilir. Hindistan'a özgü bu fasulyeyi tariflerinizde mercimek veya bezelye yerine kullanabilirsiniz.
- Bulgur, yenilebilir bir tahıl tanesidir. Pişirildiğinde, kuskus veya kinoa tarzı bir dokuya sahip olur. Orta Doğu ve Akdeniz yemeklerinde kullanılan başlıca bakliyatlardan biridir. Minimum düzeyde işlenmiş bir tahıl olduğu için, besin değerini korur.
- Pirinç, dünyanın en yağışlı bölgelerinden en kurak çöllere kadar çok çeşitli yerlerde ve çeşitli iklim koşullarında üretilir. Beyaz pirinç en yaygın türdür.
- Chia, minik siyah tohumlardır. Son dönemlerde artan popülaritesi ile birçok insan tarafından tüketilir. Oldukça ufak boyutlarına karşın chia tohumları son derece besleyici gıdalardan biridir.
- Börülce, sıcak ve kurak iklimlerde iyi yetişir. Adına rağmen börülce aslında bir fasulye türüdür. Beyaz rengi ve belirgin siyah çizgileri onları tanımlamayı kolaylaştırır. Çabuk pişen yapısı sayesinde hızlı sofralar için iyi bir seçenektir.
- Nohut, doyurucu ve tok kalmayı sağlayan güçlü bir besin olması sebebiyle kilo kontrolü açısından önem taşır. Nohut, özellikle humus ve falafel de bir bileşen olarak iyi bilinir. Nohut, çorbalar, salatalar ve güveçler de dâhil olmak üzere farklı şekillerde kullanılır. Kavrulmuş nohut da az kalori içeren, kolay ve besleyici bir atıştırmalıktır. Haşlama nohut pişirmenin ana yöntemidir. Tek bir porsiyon nohut, mercimek veya bezelye, önerilen günlük miktarın neredeyse yarısını sağlayan mükemmel bir lif kaynağıdır. Ekmek de dâhil olmak üzere nohutla yapılabilecek birçok tariften damak zevkinize uygun bir tat bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Tariflerde benzer büyüklükte ve pişirme sürelerinde bakliyatları birbirinin yerine ikame edebilirsiniz. Örneğin; kırmızı eti bir porsiyon siyah fasulye ile değiştirmek, lif ve protein alımınızı artırırken yağ alımınızı azaltır.
Kuru Bakliyat Tüketmenin Yararları
Kuru bakliyatlar; potasyum, magnezyum, folat, demir ve çinko dâhil olmak üzere bir dizi önemli mikro besin açısından zengindir ve vejetaryen diyetlerinde önemli protein kaynaklarıdır. Sağlıklı yiyecek hazırlama becerilerini iyileştiren yapısı ile diyet kalitesini arttırır. Besleyici bu tohumlar, lif, protein, karbonhidrat ve fosfor içerir. Bağırsaklar ve içerisindeki yararlı bakteriler vücut sağlığında önemli bir rol oynar. Bağırsak dostu lif içeren bu bakliyatları tüketmek fazlasıyla faydalıdır. Bitkisel gıdalar oldukları için neredeyse yağsızdırlar ve kolesterol içermezler. Bakliyatlar, düşük bir glisemik indekse sahiptir. Bakliyatlar, Akdeniz tarzı beslenme, vejetaryen ve vegan diyetler dâhil olmak üzere birçok sağlıklı beslenme düzeninin ayrılmaz bir parçasıdır. Son derece besleyici bir gıda olmasının yanı sıra, kanıtlar baklagillerin bir dizi sağlık durumunun önlenmesinde ve yönetiminde önemli bir rol oynayabileceğini gösterir. Bitki bazlı gıdalar açısından zengin ve rafine edilmiş tahıllar, düşük şeker oranları ile diyetinizi ve sağlığınızı korur. İçerisinde bulunan lif, protein ve yavaş sindirilen karbonhidrat tokluk ve tatmin hissi yaratmaya yardımcı olur. Güçlü protein kaynağı olan besleyici bu ürünler, düşük kalorilidir. Düzenli olarak bakliyat içeren bir diyet de kilo kontrolünde ve kaybında destek sağlar. Tek fincanlık bir porsiyon, hem çözünür hem de çözünmez liflerin yanı sıra dirençli nişastalar da dâhil olmak üzere günlük lif ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılar. Bakliyat, besin değerlerinin yanı sıra toprağı zenginleştirme yetenekleri nedeniyle mahsul sistemlerinde de önemli bir rol oynar ve sürdürülebilirliğin iyileşmesine katkı sağlar. Ayrıca, bakliyatlar besin değerlerini kaybetmeden nispeten uzun süreler boyunca kurutulup saklanabildiğinden, gıda israfını en aza indirmeye yardımcı olurlar. Uygun fiyatlı, lezzetli ve hazırlaması kolay bakliyatlar, tüm diyet çeşitleri için idealdir.
Kuru Bakliyat Tüketim Şekilleri
Baklagiller çeşitli şekil, boyut ve renklerde gelir ve bölünmüş, un haline getirilmiş veya kurutulmuş, konserve, pişirilmiş veya dondurulmuş bütün baklagiller dahil olmak üzere birçok biçimde tüketilebilir. Kuru baklagiller söz konusu olduğunda tazelik oldukça önemlidir. Çünkü uzun süre boyunca uygun olmayan hava koşullarında depolandığında yumuşamaya karşı dirençli hale gelir. Kuru bakliyatlar, pişirmeden önce durulanmalı ve gerekirse ayıklanmalıdır. Bezelye ve mercimek gibi bakliyatlar yumuşaması için su içerisinde kısa bir süre kaynatılabilirken, fasulye, nohut gibi bakliyatlar pişirme süresini kısaltmak için genellikle bir gece önceden suya yatırılır. Islatma işlemi, lektinleri ve fitatları dışarı çekerek sindirilemeyen nişastaları ve şekerleri sindirmeyi kolaylaştıran enzimleri aktive ederek fasulyenin gazlı yapısını azaltır. Ancak daha fazla lezzet istiyorsanız ıslatma adımını atlamalısınız. Pişirirken bakliyatların kurumaması için belli aralıklarla kontrol edilmeli ve gerektiğinde su eklemesi yapılmalıdır. Pişirme sırasında köpürmeyi ve taşmayı azaltmak için haşlanan bakliyatların üzerine bir yemek kaşığı tereyağ, margarin, zeytinyağı veya sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bazı baklagiller hızlı pişirilir yani önceden ıslatmaya ihtiyaç duymazlar. Düdüklü tencereler pişirme süresini kısaltmaya yardımcı olur ve bakliyatın çeşidine bağlı olarak kısa sürede kuru halde pişirmeye imkân tanır. Eğer yemeğinizde konserve bakliyat kullanacaksanız, işlem sırasında eklenen sodyumun bir kısmını çıkarmak için bakliyatları duruladığınızdan emin olmalısınız. Kuru bakliyatlarla yapılabilecek olan tarifler nerdeyse sınırsızdır. Çorbalarda, güveçlerde, salatalarda pişirilerek kullanılır. Garnitür olarak da tüketilebilir. Çeşitli soslar hazırlamak için de kullanıma uygundur. Özellikle vejetaryen ve vegan beslenme şeklinde önemli bir yere sahip olan bu zengin besinlerle hazırlanan reçeteler sınırsızdır. Örneğin; vejetaryen beslenme de köftelere, burgerlere farklı bakliyatlar ekleyebilirsiniz. Ekstra dokunuş ve tat katmak için güveçlere ve et yemeklerine ilave edebilirsiniz. Tüm bunlar daha az et kullanabilmenize olanak verir. Bu sayede yemeğin yağ oranı daha düşük ve maliyeti ise çok daha uygun hale gelir. Protein yoğun, glutensiz pişirme yapmak için buğday ununu bakliyat unları ile değiştirebilirsiniz. Kavrulmuş bakliyatları atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.
Kuru Bakliyat Kullanımı ve Kuru Bakliyatlar Hakkında Bilmedikleriniz
Baklagiller, insanların sindiremeyeceği lif ve kompleks şekerler bakımından zengindir. Bağırsaklardaki bakteriler bunları sindirmeye çalışırken karbondioksit salar. Islatma, bakliyatlardan kaynaklanan bağırsak problemleriniz varsa size bu konuda yardımcı olur. Islattığınızda, bazı vitaminler ve mineraller ıslatma suyuna sızar. Islatma sırasında kaybedilen besin miktarı oldukça önemsizdir. İlginç bir şekilde, suda bekletme aslında protein, lif ve tiamin ve kalsiyum gibi birkaç besin maddesinin besin içeriğini arttırır. Ancak en iyi lezzet ve görünüm için fasulyeleri ıslatmadan pişirebilirsiniz. Fasulyeleri tuzlamak, pişirme sürecini yavaşlatma eğilimindedir, ancak fasulyelerin şeklini korumasına yardımcı olur. Burada ıslatma suyunu tuzlamak ve fasulyeleri pişirmeden önce durulamak daha iyidir. Bakliyatlar su ile birleştiğinde ve pişmeye başladığında hacim olarak iki veya üç katına çıkar. Eski bakliyatların pişme süresi daha uzun olur çünkü daha kurudurlar. Kabartma tozu fasulyeleri yumuşatmaya yardımcı olur, ancak fazlası fasulyelerin tadını bozar. Yüksek düzeyde kalsiyum içeren sert su, fasulyelerin yumuşamasını önler, bu sorunu gidermek için damıtılmış su kullanılması önerilir. Basınçlı pişirilmiş baklagiller, pişirme süresini %70'e kadar azaltabilir. Bakliyatların pişirmenin sonuna doğru tuzlanması gerekir, çünkü tuz nemi çeker ve hoş olmayan kuru doku oluşumunu engeller. Bazı baklagillerde bulunan gaz faktörünü azaltmak için ıslatma işlemi sırasında suyu bir kaç kez değiştirebilirsiniz. Konserve fasulye kullanarak da gaz üreten karbonhidratların bir kısmının sindirilebilir forma inmesini sağlayabilirsiniz.
Kuru Bakliyat Saklama Koşulları
Kuru bakliyatlar zamana karşı son derece dayanıklıdır. Uzun süre tat ve yapılarını koruyarak taze kalırlar. Ancak muhafaza ederken uygun koşullar yaratılması ile tazeliklerini koruma sürelerinin maksimum seviyede uzaması sağlanır. Kuru bakliyatlar, aşırı sıcaklıklar ve nemden olumsuz etkilenir. Bu nedenle paketlemeye dikkat etmek ve doğru saklama koşullarını bilmek önem taşır. Oksijen, bakliyatların acılaşmasına; ışık ve sıcaklık ise renklerinin değişmesine, solmasına neden olur. Oksijensiz paketleme ve serin bir saklama ortamı kuru fasulyenin raf ömrünü önemli ölçüde uzatır. Bakliyatların alındıktan sonra sızdırmaz kapağı olan, gıdaya uygun bir saklama kabına aktarılması uygun olur. Alınan pakette bırakılması daha hızlı bir şekilde kurumasına sebep olur. Kaba aktarmadan önce varsa, kırık bakliyatlar ve taşlar ayıklanarak, çıkarılır. Bakliyatın yerleştirildiği kap, mutlaka güneş ışığından uzak bir yerde muhafaza edilir. Bakliyatların nemlenmelerini önlemek için bez torbalar içerisinde saklayabilir, içerisine bir miktar tuz da atabilirsiniz. Kısa bir süre pişirerek buzdolabı poşetlerinde derin dondurucu içerisinde de muhafaza edebilirsiniz. Bu sayede hızlı ve pratik bir şekilde pişirmeye hazır halde bulunan bakliyatlar elde edebilirsiniz. Dilerseniz ürünleri konserve olarak da uzun süreler boyunca saklayabilirsiniz. Kuru bakliyatlar, serin ve kuru bir yerde kapalı bir kapta saklandığında son tüketim tarihine kadar dayanır.
Kuru Bakliyat Fiyatları
Dokuları, lezzetleri ve besin profilleri nedeniyle kuru bakliyatlar, son derece yüksek oranlarda tüketilirler. Çok seçenekli kuru bakliyat ürünlerini tüm süpermarketlerde kolayca ve çok sayıda bulmak mümkündür. Çok yönlü yapıda olmaları ile çok çeşitli yemeklerde kullanım imkânı verirler. Zengin ürün yelpazesi ile online alışveriş sitelerinde de kolayca bulunabilen bakliyat çeşitleri her bütçeye uygun seçenekler sunar. Çeşitlerin fazlalığı farklı fiyat farklılıklarını da beraberinde getirir. Türkiye, birçok farklı marka ve zengin çeşitlilik ile bakliyat üretimi yapar. Bakliyat yetiştirmeye uyumlu ve verimli toprak yapısı sayesinde yerli bakliyat fiyatları daha uygun hale gelir ve seçenekler artar. Çok sayıda marka içerisinden ihtiyacınız olan bakliyat seçimini yaparak ekonomik alternatifler bulabilirsiniz. Bakliyat, porsiyon başına oldukça fazla protein içeren, uygun fiyatlı bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Uzun süre tazeliğini koruyan bakliyatlar, alışveriş için ekonomik bir seçenek sunar. Avantajlı ve uygun kuru bakliyat fiyatları ile siz de sofralarınızı hazırlayacağınız lezzetli tariflerle taçlandırabilirsiniz.
HepsiBurada'da Kuru Bakliyat
Kuru bakliyat alışverişlerinizi bol seçenek ve güvenli alışveriş farkıyla Hepsiburada üzerinden yapabilirsiniz. Aradığınız ve ihtiyaç duyduğunuz çok sayıda ürüne farklı marka ve çeşit alternatifleriyle ulaşabilirsiniz. Birçok markayı yapısında bulunduran Hepsi Burada taze ve güvenli ürünleri, kolay ve zahmetsiz bir şekilde mutfağınıza taşımanıza yardımcı olur. Alışveriş yaparken filtreleme özelliklerini kullanarak hızlı bir şekilde istediğiniz ürünlere ulaşabilirsiniz. Kolay arama seçenekleri ile kendi bütçenize uygun ürünleri rahatça bularak hem zamandan hem de maliyetlerden tasarruf edebilirsiniz. Hepsiburada’nın sahip olduğu cazip fiyatlar ile yemeklerinizi en lezzetli bakliyatlarla lezzetlendirebilirsiniz. Aileniz ve sevdikleriniz için besleyici gıdalarla sağlıklı farklı tatlar yakalayabilirsiniz. Sofraların temel öğesi olan kuru bakliyatlar ve her tür mutfak gereksiniminizi Hepsi Burada güvenilir online alışveriş kalitesiyle gerçekleştirebilirsiniz. Müşteri memnuniyet odaklı yaklaşımı benimseyen Hepsiburada'nın alışveriş sayfasının tüm özelliklerini kullanabilir, konforlu alışverişin keyfini yaşayabilirsiniz.
Kuru Bakliyat Nedir?
Kuru bakliyatlar, tüm dünyada tüketilen uygun fiyatlı ve değerli bir protein kaynağıdır. hem proteinli gıdalar grubundaki hem de sebze grubundaki gıdalara benzer bir besin profiline sahiptir
Kuru bakliyatların faydaları nelerdir?
Lezzetli ve besin değeri yüksek yapıları ile kuru bakliyatlar, uzun süre saklamaya imkân tanıması ile de ekonomik bir yiyecek seçimidir. Kolay ve pratik hazırlanmaları sayesinde de zamandan tasarruf sağlarlar.
Kuru bakliyatlar uzun süreli kullanıma olanak tanır mı?
Kuru bakliyatlar, uygun koşullarda muhafaza edildiğinde uzun süre tazeliklerini ve besin değerlerini korurlar. Uzun süre saklanabilmesi ve depolanabilmesi onları, ekonomik tercihler haline getirir.