Yenilikçi Lezzetleri Sevenlere Özel Turşu Çeşitleri
Kullanıcılardan bir kısmı lahana, kelek, acur, domates ve biber gibi sebzelerin kullanıldığı geleneksel turşu seçeneklerine yönelirken, bir kısım kullanıcı da yenilikçi tatları keşfetmek ister. Alışılmışın dışında sebzelerden ve meyvelerden yapılan turşular, sofralara zenginlik katmak üzere hazırlanır. Bu turşular arasında soğan turşusundan hurma turşusuna, çam kozalağı turşusundan patlıcan turşusuna kadar pek çok alternatif yer alır. Turşunun hazırlanma işlemi göz önüne alındığında salamura suyu, sirke, limon ve tuz kullanarak birçok meyve ve sebze türünün turşusunun hazırlanabileceği de gerçeklik kazanır.
Sofralara farklı lezzetler katmak üzere hazırlanan turşu çeşitleri, farklı kullanıcı zevklerine ve damat tatlarına hitap edecek alternatifler barındırır. Eğer siz de yeni lezzetler keşfetmek istiyorsanız, HepsiBurada’da yer alan turşu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Farklı turşu çeşitlerini değerlendirirken her bir ürünün farklı vitamin ve mineral değerlerine sahip olduğunu da unutmamanız gerekir. Tüketmeniz gereken herhangi özel bir vitamin ya da mineral var ise turşu tercihinizi de bu doğrultuda yapabilirsiniz.
Ezme Turşusu Çeşitleri
Turşular arasında dilimlenerek ve doğranarak hazırlanan pek çok seçenek vardır. Bunlardan bir tanesi ise farklı birkaç malzemenin incecik kıyılarak hazırlanması esasına dayanır. Ezme turşusu olarak bilinen bu lezzetin içerisinde domates, biber ve sarımsak gibi farklı sebzeler yer alır. Ezme turşusu hazırlamanın iki farklı yolu bulunur. Bunlardan birincisi ürünlerin tamamının çiğ olarak kavanozlarda saklandığı seçenektir. İkinci yöntem ise domates ve biberin bir miktar kızartılmasıyla hazırlanır. Tamamı çiğ olarak hazırlanan ezme turşularında isteğe bağlı olarak maydanoz ve dereotu da kullanılabilir.
Ezme turşularının diğer turşu çeşitlerinden farkı çok az miktarda su içeriyor olmalarıdır. Salamura suyu ve sirke bu turşu çeşitlerinde de kullanılsa da miktar bakımından bir hayli azdır. Bazı kullanıcılar servis esnasında bu suyu süzmeyi tercih eder.
Bu turşuların bir diğer özelliği de bekleme sürelerinin bir hayli kısa olmasıdır. Hazırlanan ezme turşuları birkaç gün içinde tüketmeye hazır hale gelecektir. Ezme turşusu seçerken tercihinize göre sarımsak içeren ya da içermeye alternatifleri değerlendirebilirsiniz.
İçi Dolgulu Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri arasında dolgulu ürünler de bulunur. Genellikle yuvarlak hatlı ve küçük boyutlu sebzeler içine dolgu yapılır. Bu sebzeler arasında cherry domates, kiraz biber, jalapone biber ve makedon biberi öne çıkar. Sebzelerin içinde yer alan dolgu malzemeleri de farklılık gösterir.
Dolgu malzemesi olarak en çok tercih edilen besinlerden biri peynirdir. Farklı sebzelerle bir araya geldiğinde leziz bir tat ortaya çıkaran peynir, farklı baharatlarla çeşnilendirilerek turşu malzemesine dönüştürülür. Turşu yapılırken kullanılacak olan peynirlerin kremsi bir yapıda olması gerekir. Bir diğer önemli nokta ise peynirlerin tat bakımından çok keskin olmamasıdır. Bu sebeple turşu yapımında en çok kullanılan peynir türleri lor peyniri ve krem peynir çeşitleri olur.
Peynirli harç hazırlanırken aromayı artırmak adına çeşitli baharatlar ya da taze otlar kullanılabilir. Karabiber ve kırmızı biberin yanı sıra taze dereotu ve fesleğen de dolgu malzemesi yapımında kullanılan ürünler arasında yer alır.
Dolgulu turşu çeşitleri arasında porsiyon olarak daha büyük ürünler bulmak da mümkündür. Bunlardan en popüler olanları kabak ve patlıcan turşularıdır. İç kısımları oyulan ve bu boşluğa çeşitli dolgu malzemeleri yerleştirilen sebzeler, parmak ısırtacak düzeydeki lezzetleri ile bilinir.
Bu turşuların iç harcında kullanılan sebzeler büyük çeşitlilik gösterir. Karnabahardan bibere, lahanadan kereviz sapına kadar çok sayıda besin iç harcı yapımında kullanılabilir. Bu turşuların yapımı esnasında öncelikle patlıcan ya da kabak haşlanır. Daha sonra haşlanmış sebzelerin içine ayrı bir kapta hazırlanan iç harcı doldurulur. Dolgu işleminin ardından patlıcanların ve kabakların dağılmamaları için pamuklu bir ip yardımıyla sebzelerin etrafının çevrelenmesi önerilir.
Diklemesine bir şekilde kavanozlara yerleştirilen sebzelerin üstüne salamura suyu ve sirke ilave edilir. Damak tadınıza bağlı olarak bu aşamada sarımsak kullanımını da tercih edebilirsiniz. Ağzı kapatılan kavanozların minimum 15 gün boyunca açılmamaları gerekir. Güneş ışığından uzak bir yerde muhafaza edilmesi gereken kavanozlar, turşu açıldıktan sonra da serin bir yerde saklanmalıdır.
Haşlama Turşu Çeşitleri
Turşu çeşitleri arasında öne çıkan seçeneklerden bir tanesi de haşlama turşular olarak bilinir. Bu turşularda kullanılacak sebzeler kavanoza yerleştirme işlemi öncesinde bir müddet haşlanır.
Haşlama turşularda en çok kullanılan sebzelerin başında kapya biber gelir. Kapya biberler yıkanıp kurulandıktan sonra iri iri kesilir. Bir tencere içerisine sirke, zeytinyağı ve tuz koyulur. Bu üç malzeme ısındıktan sonra kesilen biberler sıvı karışım içerisine alınır. Biberlerin tavsiye edilen haşlanma süreleri yaklaşık beş dakikadır.
Beş dakikanın ardından tencereden çıkarılan biberler, bir cam kavanoza yerleştirilir. Sonrasında biberlerin üzerine isteğe bağlı olarak sarımsak, karabiber taneleri ve maydanoz eklenir. Kavanozun kapağı kapatılmadan önce içerisine tencerede kalan sıvı boşaltılır. Turşu bu şekilde dinlenmeye bırakılır. Birkaç gün beklemenin ardından turşu tüketilmeye hazır hale gelir. Siz de farklı sebzeler kullanılarak hazırlanan haşlama turşu çeşitlerini incelemek ve sipariş oluşturmak için HepsiBurada’da bulunan alternatiflere göz atabilirsiniz.
Farklı Lezzetlerin Tamamlayıcısı Olan Turşu Çeşitleri
Turşular tek başlarına tüketilebildikleri gibi birçok turşu çeşidi farklı tariflerin hazırlanmasında da kullanılır. Bunlardan en popüler olanları sarımsak turşusu, kapari turşusu ve zencefil turşusu olarak bilinir. Sarımsak turşusu direkt olarak tüketilebildiği gibi haydari ve şakşuka gibi zeytinyağlı lezzetlerin yapımında da kullanılır. Başlı başına bir antibiyotik olan sarımsak, turşu halini aldıktan sonra daha güçlü bir antioksidan kaynağı haline de gelir. Çeşitli yemeklerin yapımında da kullanılan sarımsak turşusu, yiyeceklere leziz bir aroma katar.
Kapari turşusu kullanım alanı en geniş turşu çeşitlerinden biridir. Salatalarda ve garnitürlerde kullanılan kapari turşusu buna ek olarak pizza malzemesi olarak da tercih edilir. Pizza sosu üzerine yerleştirilen et ve sebze gibi farklı alternatiflerle birlikte harmanlanabilen kapari turşusu, lezzetli pizzalar elde edilmesine yardımcı olur.
Kaparinin en sık birlikte tüketildiği yiyecek grubu etlerdir. Kırmızı ve beyaz et çeşitleriyle birlikte servis edilen kapari turşusu aynı zamanda et yemekleri için hazırlanan soslarda da kullanılabilir. Kapari turşusu domates ile de mükemmel bir uyum yakalar. Bu da kapari turşusunun çeşitli domates bazlı soslarda kullanılmasını yaygın hale getirir. Özellikle makarna soslarında tercih edilen kapari turşusu, mayhoş bir tat arayanların beğenisini kazanır.
Turşu çeşitleri arasında özel bir yere sahip olan zencefil turşusu, aromatik yapısı ve keskin tadıyla bilinir. Zencefil turşusunun yaygın tüketildiği mutfaklardan biri olan Japon mutfağında bu turşu çeşidinin sıklıkla sushi yanında servis edilir. Sushi yerken zencefil turşusu tüketmenin lezzetten ziyade farklı bir amacı vardır. Zencefil turşusu, farklı sushi çeşitleri arasında tadım yaparken sushi tatlarının birbirlerine karışmasını engellemek için tüketilir.
Kuru domates turşusu gibi farklı alternatifler ise yemeklerin yanında tüketilmelerinin yanı sıra tost gibi pratik lezzetler hazırlarken de kullanılır. Salatalarda kullanılan turşu çeşitlerinden biri de bebek mısır turşusudur. Son derece leziz olan bu turşu, tek başına da tüketilebilir.
Sofraların Vazgeçilmez Tatlarından Biri Olan Turşular
Çok sayıda farklı alternatifi bulunan turşuların tüketim şekilleri de çeşitlilik gösterir. Karışık sebze turşusu, lahana turşusu ve kelek turşusu gibi alternatifler büyük kaselerde servis edilir. Yemeklerin yanında yenilen tamamlayıcı lezzetlerden biri olan bu turşu çeşitleri, farklı sebzelerin bir arada tüketilmesine de olanak tanır.
Sofralarda sıklıkla yer bulan turşu çeşitlerinden bir diğeri de biber turşularıdır. Biber turşuları arasında acı ve tatlı farklı alternatifler yer alır. Jalapone turşusu, top biber turşusu ve süs biberi turşusu gibi seçenekler yemeklerin yanında acı tüketmek isteyen kullanıcılara hitap eder. Diğer turşu çeşitleri kadar fazla tüketilemeyen bu seçenekler, yemeklerin yanında iştah açıcı olarak da tercih edilir.
Turşu Tüketmenin Faydaları
Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan turşu, sağlıklı bir yiyecek olmasıyla da öne çıkar. Farklı meyvelerden ve sebzelerden hazırlanan turşu çeşitlerinin içerisinde yüksek oranda vitamin, mineral ve antioksidan bulunur.
Turşuların besin değerini etkileyen faktörler arasında ise ürün içinde yer alan meyveler ve sebzeler belirler. Havuç barındıran bir turşu çeşidi A vitamini açısından zengin olurken, mandalina ve portakal gibi turunçgil ailesine ait meyvelerin kullanıldığı turşu çeşitleri yoğun şekilde C vitamini içerir. Turşuların besin değeri üzerinde etki gösteren faktörlerden bir tanesi de kullanılan ürünlerin kalitesidir. Turşu içerisindeki gıdalar organik ise yiyeceğin besin değeri de olumlu şekilde artar.
Tüm bunların yanı sıra turşunun iyi bir biçimde saklanması da önemlidir. Uygun koşullarda saklanmayan turşular, besin değerlerini hızlı bir şekilde kaybettikleri gibi bozulmaya da başlar. Turşuları saklarken cam kaplar kullanmak ve uygun koşullarda muhafaza etmek büyük önem taşır.
Pancar turşusu ve lahana turşusu çeşitleri yüksek antioksidan içermeleri bakımından soğuk havalarda sıklıkla tüketilmesi önerilen gıdalar arasında yer alır. Yeterli miktarda tüketildiğinde soğuk algınlığına karşı koruyucu özellik gösteren bu turşular, leziz tatları ile de çok sevilir.
Turşu tüketimi esnasında bir konuya dikkat edilmesi gerekir. Yoğun şekilde tuz içeren turşuların fazla tüketilmesi böbreklerin tuzdan olumsuz etkilenmesine neden olur. Böbrek sağlığını tehlikeye atmayacak şekilde turşu tüketirken haftada birkaç kez yaklaşık 100 gram olacak şekilde turşu tüketmeye dikkat etmek gerekir. Bu dengeyi tutturmak için öğünlerde birkaç parça turşu tüketmek de tercih edilebilir.
Turşuların kan şekerini düzenleme özellikleri de bulunur. Öğünler esnasında turşu tüketildiği takdirde, turşu içerisinde yer alan sirke kan şekerinin bir anda yükselip alçalmasını önlemeye yardımcı olur. Vücudun kaybettiği sıvıyı ve mineralleri hızlı bir şekilde yeniden almasına olanak tanıyan turşular, vücuttaki serbest radikallerle de mücadele ediyor.
Serbest radikaller, kanserin en büyük sebeplerinden biri olarak bilinir. Vücutta dolaşan serbest radikallerin kontrol altında tutulması, beden sağlığı için büyük önem taşır. Antioksidan bakımından zengin olan turşular, serbest radikallerin yaratacağı tahribatı önlemekte de oldukça başarılıdır.
Turşular fermente olarak üretildikleri takdirde probiyotik açıdan da zenginleşir. Bunun için turşuların herhangi bir koruyucu içermeden sirke ve tuz ile yapılması gerekir. Probiyotikler ise bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmelerinde kritik rol oynar. Bağırsak florasını düzenleyen ve sindirimin başarılı bir şekilde yapılmasına imkân tanıyan probiyotikler, turşular içerisinde bol miktarda bulunur.
Turşu Kurmak İçin Gerekli Ekipmanlar
Hazır turşu sipariş edebileceğiniz gibi dilerseniz turşu kurma ekipmanlarını satın alarak kendi evinizin konforunda leziz turşular hazırlayabilirsiniz. Turşu kurarken en önemli noktalardan biri kullanacağınız sebzelerin ve meyvelerin uygun şekilde seçilmesi olarak öne çıkar. Bununla birlikte turşunun üzerini kaplamak için kullanacağınız suyun da uygun şekilde hazırlanması gerekir. Belli oranlarda sirke ve tuz içermesi önerilen turşu suları, hazır olarak da satın alınabilir. Turşu suyu alternatifleri arasında tüketmeye hazır olan seçenekler ve turşu kurarken kullanılacak alternatifler yer alır. Acılı ve acısız seçenekleri olan turşu suyu çeşitleri, tadı damağınızda kalacak lezzetler keşfetmenize de olanak tanır.
Turşu kurarken kullanacağınız salamura suyunu hazırlamak için paket olarak alabileceğiniz ürünler de bulunur. Bu ürünler sayesinde salamura suyunu hazırlarken denge tutturamama problemi tamamen ortadan kalkar. Salamura suyu hazırlarken ne miktarda turşu yapmayı planladığınız da son derece önemlidir. Meyve ve sebze miktarına göre salamura suyu hazırlarken sirke için de belli bir oradan boşluk bırakılmalıdır. Zira sirke turşu kabının içine sonradan ilave edilir.
Önerilen turşu kurma şekli ilk olarak meyve ve sebzeleri bir kap içerisine almaktır. Güzelce yıkanan meyve ve sebzeler turşu kuracağınız kap içerisine alınırken elinizdeki ürünlerin miktarıyla orantılı olacak bir kap seçmeniz gerekir. Turşu kurma kapları cam olarak tercih edilmelidir. Litrelik cam kavanozlarda ya da daha büyük kaplarda turşu kurulabilir.
Gıdalar turşu kabı içerisine alındıktan sonra salamura suyu ilave edilir. Son olarak kap içerisine sirke eklenmelidir. Sirke ve salamura suyu arasındaki dengeyi gözetmek de son derece önemlidir. Bu dengeyi sağlarken kullandığınız meyve ve sebze miktarına göre ölçüm yapmanız önerilir. Küçük kaplarda hazırlanan turşular daha kısa süre servise hazır hale gelirken büyük kaplarda hazırlanan turşuların bekleme süreleri bir miktar daha uzundur.
Turşuluk Meyve ve Sebze Seçimi
Sebze turşusu kurmayı planlıyorsanız ürün seçiminde birkaç önemli noktaya dikkat etmeniz gerekir. Öncelikli olarak domates, salatalık, biber, kelek ve havuç gibi ürünlerin mutlaka diri ve sert olanlarını seçmek gerekir. Bunun için sebzelerin tam olgunlaşmadan toplanmış olmaları şarttır. Yumuşamaya ve olgunlaşmaya başlayan sebzelerle kurulan turşuların ömrü kısa olur; çünkü olgun sebzeler kısa süre içinde dağılmaya meyillidir. Turşuda kullanacağınız sebzelerin üzerinde çeşitli lekeler ya da yaralanmalar varsa bu kısımları bıçak yardımıyla sebzeden ayırmanız önerilir.
Turşu malzemelerini sipariş edebileceğiniz gibi dilerseniz ürünlere ait tohumlar da satın alabilirsiniz. Cüce salatalıktan fındık bibere, tombul acı biberden acura kadar çok sayıda turşuluk malzeme ve tohumu HepsiBurada’dan sipariş edilebilir.
Turşu kurarken sebzelerin iyi bir şekilde yıkanması da büyük önem taşır. Sterilizasyon sağlamak adına gıdalar bir müddet ılık su içinde de bekletilebilir. Turşu kuracağınız kavanozun ve kavanoz kapağının da işlem öncesinde mutlaka tekrar yıkanması önerilir.
Turşu yapımında limon mu yoksa sirke mi kullanılır?
İsteğe bağlı olarak turşu limonla ya da sirke ile kurulabilir. Limon kullanılarak hazırlanan turşuların daha kısa sürede tüketilmeleri gerekir; çünkü limonun asidik yapısı sebzelerin bir süre sonra erimeye başlamasına neden olur.
Turşu ne sıklıkta tüketilmeli?
Turşunun ne sıklıkta tüketileceği konusuna kişinin böbrek ya da tansiyon rahatsızlığına sahip olup olmaması gibi faktörler etki eder. Yoğun miktarda tuz içeren turşuların bu sebeple dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir. Porsiyon kontrolü de turşu tüketirken fazla tuz alımının önüne geçecek yöntemlerden biri olarak öne çıkar.
Turşu ne kadar sürede yenmeye hazır hale gelir?
Bu konudaki en önemli belirleyici hazırladığınız turşunun türü ve turşunun miktarıdır. Büyük kaplarda hazırlanan turşuların bekleme süreleri daha uzun olacaktır. Bunun yanı sıra bazı turşu çeşitleri kurulmadan önce haşlanarak ya da kızartılarak hazırlanabilir. Bu işlemler de turşunun hazır olma süresini kısaltan faktörler arasında yer alır.