Fındık Çeşitleri
Fındık yüzyıllardır faydası bakımından tercih edilen önemli kuruyemişlerden biridir. En fazla tercih edilen fındık içi 3 standartta yetiştirilir. Üç çeşidi de farklı standartlarda en iyi şekilde işlenir. İleri derecede işlenen fındık içi, paketlenmeden önce bir dizi işlemden geçer. İleri derecede işlenerek paketleme aşamasına getirilir. Zuruf içerisinde olgunlaşan fındıklar kahverengiye döner ve içeriğindeki yemiş ise taze fındık olarak adlandırılır. Sizlere kolaylık tanınarak hazırlanan kavrulmuş fındık, dilimlenmiş veya kıyılmış fındık olarak da tüketime hazırlanır. Bu şekilde paketleme işlemi için hazır hale getirilmiştir. Yuvarlak fındık çeşitleri; tombul fındık, palaz fındık olarak farklılık gösterir. Foşa fındık çeşitleri ise Trabzon genelinde yetişen foşa fındığıdır. Kahverengi ve kırmızı karışımı kabuklara sahiptir. Çakıldak fındık çeşidi ise Ordu’da yetişir. Her zaman toprak ve iklim koşulları için elverişlidir. Bu sebeple de en fazla yetiştirilen fındık çeşididir. Kalınkara fındık çeşidi ise, ömrü az fakat diğer fındıkların yetişemediği bölgelerde daha fazla bulunur. Kargalak fındık çeşidi, Trabzon ve Hopa’da yetişen en kıymetli fındık çeşitlerinden biridir. Sivri fındık çeşitleri ise, büyük olarak nitelenen ürünlerdir. Üretimi yapılan diğer fındık çeşitleri ise; İnce kara, kuş fındık, yuvarlak badem fındık, yassı badem fındık, değirmendere fındık, kan fındık, uzunmusa fındıktır.
Fındık Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Öncelikle fındık alımı için seçilen ürünlerde onaylı üretimler önemlidir. TSE onayından geçmiş ürünlerin kalitesi de kanıtlanmıştır. Bu sebeple de onaylı ürünler her zaman en iyi ürün özelliğindedir. Fındık alırken dikkat edilecek en önemli detaylar, iri taneli olması ve nemli olmamasıdır. Diğer önemli konu ise kabuk kısımlarında küf oluşumu mevcut olmamalıdır. Bu şekilde kalitesinden emin olduktan sonra alımı yapmak önemlidir.
Kabuklu Fındığın Önemi?
İçeriği ile büyük bir öneme sahip olan kabuklu fındık, en çok tercih edilen çeşitlerden biridir. İnsan sağlığında oldukça önemli bir yeri vardır. İçeriğinde bulunan lif, protein ve kalsiyum ile birlikte güçlü vitamin değerlerine sahiptir. Taze fındık olması da her zaman tercih edilebilir çeşitler arasındadır. Kabuklu fındığın önemi ise, kas dokusunun en iyi şekilde çalışmasını sağlar. Sinirlerin uyarımı için etkilidir. Kemik gelişimine etkisi oldukça fazladır. Aynı zamanda fındığın bayatlamasını önler. Fazla kalması ile de kuruma eğilimine geçer. Bu sebeple de kabuk içinde bırakılma süresi de ayarlanmalıdır. Kabuklu fındık tüketimi için de en uygun ürünlerden biri fındık kıracağı olarak belirlenir. Her zaman kolay kırılma yöntemi sağlayan fındık kıracağı, uygun fiyatlarda bulunur.
Kavrulmuş Fındık İçi Nasıl İşlenir?
Her zaman en çok tercih edilen çeşitlerden biri olan kavrulmuş fındık, üretimi bakımından belirli aşamalardan geçer. Öncelikle zuruf içerisinde olgunlaşmış fındıkların kahverengiye dönmesi ile beraber kabuklarından ayrılması gerekir. Bu şekilde hazırlanan fındığın ince zarları ayıklanır. Bir sonraki işlem ise kavrulma aşamasıdır. Bazı türlerinde çiğ bırakıldığı gibi bazı türleri için de kavrulma işleminden geçer. Üç çeşit kavrulma türü mevcuttur. Az, orta ve çok kavrulma şekilleri tercihe göre sağlanır. Bu şekilde paketlenerek satışa hazırlanır. Kavrulmuş fındığın kullanım alanları ise çikolata sanayii ve kuruyemiş olarak paketlenir. Bu şekilde iki yönlü üretim ve kullanım aşamaları mevcuttur. İstenilen kavrulma şekillerinde fındık belirli işlemden geçer. Bu şekilde de her zevke hitap eden üretim sistemi mevcuttur. Birçok fındık işleme şekli bulunur. Bazıları kavrulma bazıları da kesim işlemi ile gerçekleşir. Aynı zamanda ezme işlemi de yapılır. Bu şekilde fındık ezmesi üretimi için hazırlanır.
Beyazlatılmış İç Fındık Nedir?
Beyazlatılmış fındığın, dış zarı olan kahverengi alanın fındıktan soyularak geriye kalan kısmıdır. Aynı zamanda ışıl işlemden geçirilerek fındık zarı soyulur. Böylelikle kısa sürede istenilen beyaz fındıklar elde edilir. Birçok fındık çeşidi için geçerli olan bu işlem paket yapılmadan önce geçirilen işlemler arasındadır. Böylelikle istenen beyazlatılmış fındık üretimi de gerçekleşir. Beyaz fındık en çok tuzlu fındık imalatı ve çikolata sanayinde kullanılır. Beyazlatılmış fındık çikolata üzerine ve dondurma üzerine de konulur. Birçok çeşit tatlı malzemesinde yerini alan fındık, aynı zamanda görünümü dışında eşsiz tadı için de tercih edilir.
Kıyılmış İç Fındık ve Dilimlenmiş İç Fındığın Farkı Nedir?
Kıyılmış fındık üretimi, isteğe bağlı olarak milimetrik kesimlerle kıyılma işlemi sağlanır. Bu şekilde gerçekleşen işlemler doğrultusunda kıyılmış fındık içi elde edilir. Birçok alanda kullanımı mevcut olan kıyılmış fındığın, en çok tercih edildiği alan pastacılık, dondurma, bisküvi ve çikolata olarak belirlenir. Birçok konuda üretim alanı mevcuttur. Kıyılmış fındık ile dilimlenmiş fındığın farkı oldukça önemlidir. Dilimlenmiş fındık yaprak halinde kesilir. Fakat kıyılmış fındık ise biçimsiz olarak kesimi yapılarak işlem yapılır. 2-4 ve 3-5 mm kalınlığında kıyılır. Birçok alanda kullanılan fındık, pastacılık alanında oldukça yaygın olarak kullanılır. Tuzlu fındık ise fındık ezmesi için kullanımı yaygındır. Tuzlu fındığın kullanım alanları oldukça geniştir. Dilimlenmiş ve kıyılmış fındık kadar kulanım alanı mevcuttur. Küçültülerek homojen hale getirilen tuzlu fındık, ezme işlemi ile de tercih edilir. Böylelikle farklı bir lezzet olarak sofralarda yerini alır. Üretimden tüketime kadar bir dizi işlemden geçer.
Kavrulmuş Fındığın Diğer Fındıklardan Farkı Nedir?
Kavrulmuş fındık kullanımı oldukça yaygındır. Kavrulma derecesi de herkese göre değişir. Az, orta ve çok kavrulmuş fındık çeşitleri mevcuttur. Birçok çeşit fındık üretimi ile beraber file fındıklarda büyük boy olan çeşitlerden seçilir. Bu sebeple de her zaman iri görünümlü dilimler kesilir. Milimetrik kesimler yapılması sebebi ile her fındığın eşit dilimlenmesi de görsel açıdan oldukça önemlidir. Fındık fiyatları da her sene değişim gösterir. Bu sebeple de her fındık cinsi için fiyatlar değişir. Farklı kalitede üretimi gerçekleşen fındıkların işlemden geçirilmesi ile satışa sunulur.
2023 Fındık Fiyatları Nasıldır?
Fındık üretimi Karadeniz bölgesinde geniş kapsama dayanan bir üründür. Bu sebeple de değerli kuruyemişler arasında yerini alır. Paketlenerek sofralara kadar gelen fındık paketleme aşamasına kadar işlemden geçirilir. Bu sebeple de tercih edilen çeşitlerine göre fiyatlar belirlenmektedir. Fındık kilosu bakımından farklı fiyatlarda satışa sunulur. Her fındık cinsi ayrı fiyatlandırmaya tabi olur. 2023 fındık fiyatları her fındık cinsi için değişime uğramıştır. Bu sebeple de fiyat olarak tüketici için önemli olan fındık birçok içerik değeri için de gereklidir. Fındık fiyatları 2023 itibari ile uygun fiyat aralığında satışa sunulur. Her miktarın bulunduğu paketler dahilinde tüketici ile buluşur. Her türü için değişim gösterirken kavrulmuş fındık fiyatı da diğer ürünler ile değişim gösterir.
Fındık Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Fındık alırken dikkat edilmesi gereken detaylardan biri kalitesidir. Kaliteli fındık nem oranı ve küf mevcudiyetine göre belirlenir. Kabuklu fındıklarda küf bulunmaması önemlidir.
Kıyılmış Fındık Hangi Alanlarda Kullanılır?
Kıyılmış fındığın kullanıldığı alanlar pastacılık, çikolata ve dondurma olarak bilinir.
Kavrulmuş Fındığın Beyaz Fındıktan Farkı Nedir?
Kavrulmuş fındık herhangi bir katkı içeriğine dahil edilmeden sadece paketlenme ile satışa sunulur. Çiğ fındık ise birçok alanda kullanımı gerçekleşir.