Sirke iki aşamalı alkol fermantasyonu geçiren, şeker içeriği bulunan hammaddelerden üretilen bir üründür. Genellikle salatalarda kullanılan, kendine has kokusu ve ekşi tadı ile salatalara lezzet veren sudur. Çoğunlukla marketlerden satılan sirkelerin evlerde de yapımı uygun şartlar sağlandığında mümkündür. Marketlerde satılan sirkelerin tümü rafinasyon içerikli ürün olduğu için üretimleri ev sirkesi çeşidine göre daha kısa sürer. Ev yapımı sirke üretiminde sirke anası adı verilen bir maddenin bulunması gerekir. Bu madde sirke yapımına başladıktan sonra üzerinde oluşan jele benzer yapıdaki tabakadır. Doğal sirke kurulması için sirke anası elzemdir. Sirke anasının oluşması için ise temiz su, mısır ya da pancar şekeri içeren hammadde ve fermantasyonu hızlandıran nohut ve benzeri bakliyatlara ihtiyaç vardır. Bütün malzemeler bir araya gelip harmanlandıktan sonra, cam kavanoza alınır. Kapağı kapalı olacak şekilde yaklaşık yirmi gün beklenir. Yirmi gün süresince sadece bir kez karıştırılır ve yirmi günün sonunda süzülerek ev yapımı doğal sirke elde edilir. Elma sirkesi gibi sirke çeşitlerinin yapımında seçilen hammaddeler çoğunlukla asitli meyvelerdir. Saf sirke insan sağlığını olumlu etkileyecek birçok etkiye sahiptir. Kolesterol düşürme, kilo vermeye yardımcı olma, şeker hastalığını dengeleme, enfeksiyon hastalıklarıyla savaşma, kan şekerini kontrol altında tutma gibi önemli etkileri bulunabilir. Doğru ve dozunda tüketildiğinde insan sağlığını koruma ve güçlendirme etkisini gösterir. Sirkenin fermantasyon sonucu oluşan alkol içerikli bir çözelti olduğundan konulduğu kabın materyali uzun ve sağlıklı şekilde saklamak için oldukça önemlidir. Sirke 2 lt seçenekleri ile müşteriye sunulan sirke çeşitleri çoğunla cam şişelere konularak üretilir. Bunun nedeni uzun süre içeriği bozulmadan korumaktır. Sağlıklı sirke çeşitlerine uzun ömürlü cam şişeleri ile siz de sahip olabilir, sağlığınızı her yemeğinizde kolayca koruyabilirsiniz.
Sağlıklı Salataların Dostu Sirke Çeşitleri
Sirkelerin faydası salataları lezzetlendirmek dışında çok daha geniş bir alana yayılır. İnsan sağlığını koruyan ve güçlendiren özelliklere sahiptir. Sirke çeşitleri yüzlerce marka seçeneğiyle müşterilerin ihtiyaçlarını karşılar. Sirke çeşitlerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken ne için kullanılacağına karar vermekten geçer. Yemek sosu ve şurup seçeneklerinden olan sirkelerin bazı faydaları şunlardır:
- Alıç sirkesi, alıç meyvesinden elde edilen ve içerdiği vitaminlerin yanı sıra potasyum ve magnezyum kaynağı olan sirke çeşitlerinden biridir. İnsan sağlığına destek veren içeriğe sahiptir. Cildi güzelleştirebilir, tansiyonu dengeleyebilir, kilo vermeye yardımcı olabilir.
- Balzamik sirke, tatlı ve ekşi dengesinin iyi şekilde hissedildiği sirke çeşitlerinden biridir. Olgunlaşmış üzümlerin ezildikten sonra hammadde olarak kullanıldığı üründür. Balzamik sirkeyi diğer sirke çeşitlerinden ayıran özelliği, sahip olduğu yoğunluğudur. Daha kıvamlı olması sayesinde lezzeti kat kat artar.
- Üzüm sirkesi, elma sirkesi kadar çok kullanılan sirke çeşitlerinden biridir. İyi bir probiyotik kaynağı olması sayesinde bağırsak ve mide sağlığını güçlendirebilir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur. Diş ağrılarına geçirmekte etkisi büyüktür. İştahı kontrol altında tutarak kan şekerini dengeleyebilir.
- Pirinç sirkesi, kalorisi olmadığı için kilo kontrolünü sağlamada önemli rol oynar. Çoğunlukla Asya kültürüne ait yemeklerde kullanılan pirinç sirkesi ev ortamında da kolaylıkla yapılabilir. Sodyum oranı az olduğundan sodyum alımının sınırlandırılmasında etkilidir. Cilde hem tüketildiğinde hem de doğrudan sürüldüğünde besleyici ve iyileştirici etki yaratır.
- Enginar sirkesi, bütün sirke çeşitlerinde olduğu gibi iyi bir probiyotik kaynağıdır. Bu sayede bağışıklığın güçlenerek sağlamlaşmasında önemli rol oynar. Enginar sebzesinin kendi yararlarından olan karaciğeri koruma işlevi, hammaddesi olduğu sirkede de aynı etkiye sahiptir.
- Beyaz üzüm sirkesi, selülit oluşumunu önleyebilir. Tüketildiğinde doğal ağrı kesici işlevi görebilir. İnsan bağışıklığının güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Doğal Sirke Özellikleri
Sirke özellikleri birçok unsura göre değişiklik gösterir. Sirkenin hammaddesi başlıca etken unsurlardan biridir. Sirke çeşitleri hammaddelere göre değişik formüller kazanır. Beyaz sirke mısır ya da şeker pancarı temelli, temiz su içeren sirke çeşitlerindendir. Tüketimi kadar temizlik için kullanımı da halk arasında oldukça yaygındır. Ev ortamında kolayca yapılabildiği için oldukça ekonomiktir. Yeşil elma sirkesi hammaddesi yeşil elma olan sirke çeşididir. Yeşil elma asidik değeri yüksek olduğu için sirke yapımında kullanımı kolay meyveler arasındadır. Turşuluk sirke, çoğunlukla turşu yapımında kullanılan elma ya da üzüm sirkesine benzer yapıdaki sirke çeşididir. Turşuya özel olarak üretilmesinin nedeni turşu oluşumunda tekrar fermantasyon geçirecek olmasıdır. Turşu yapımında organik sirke çeşitleri de kullanılabilir. Bu seçimi yapmak tamamen müşterilerin damak zevkine ve ihtiyacına bağlıdır. Sirke fermente bir ürün olduğu için kendine has keskin bir kokusu vardır. Bu durum koku hassasiyeti olan müşteriler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kokusuz sirke, koku hassasiyeti olan müşteriler için biçilmiş kaftandır. Özel içeriği sayesinde keskin kokusu olmadan rahatlıkla tüketilir. Sirke çeşitleri kolay kullanım için litrelik şişelerde müşterilere sunulur. Her ihtiyaca yönelik olması için sirke 5 lt şişesi de bulunur. Uzun süreli kolay kullanım sağlayan sirke çeşitlerine siz de kolayca sahip olabilir, sağlığınızın yol arkadaşı yapabilirsiniz.
Cep Dostu Sirke Fiyatları
Sirke fiyatları, sirkenin üretildiği hammaddenin türünden müşteriye sunumunda kullanılan materyale kadar her detaydan etkilendiği görülür. Sirke türleri hammaddesinde kullanılan meyvelerin çeşitlerine göre değişiklik gösterir. Sirkenin yapımında kullanılan meyveler çoğunlukla asidik içeriği yüksek meyvelerdir. Asit içeriği daha iyi fermente olmasına fırsat verir. Temizlik sirkesi olarak da bilinen beyaz sirke, uygun fiyatlı sirke çeşitleri arasındadır. Temizlik sirkesi ev ortamında da kolayca ve kısa sürede yapılabilir. Ev ortamında yapılarak daha ucuz sirke çeşitlerinden olabilir. Sade sirke çeşitleri de ev ortamında yapılmaya uygun sirke türlerindendir. Ev ortamında yapılması sayesinde oldukça avantajlıdır. Ballı sirke içeriğinde bulunan bal nedeniyle fiyatı diğer sirkelerden farklıdır. İstenilen her sirkeye bal eklenebilir ya da balın belirli bir süre fermente edilmesiyle bal sirkesi elde edilebilir. Erik sirkesi gibi sirkelerin fiyatı bulunan meyve türünün mevsimsel fiyat değişikliğinden etkilenir. Bunun dışında hammadde olarak seçilen meyvenin mevsiminde toplanarak sirke yapımında kullanılması, sirkenin tüketim kalitesini ve fiyatını olumlu yönde etkiler. İhtiyacınız olan sirke çeşitlerine Hepsiburada üzerinden ulaşabilirsiniz.
Doğru Sirke Seçiminde Hangi Unsurlara Dikkat Etmek Gerekir?
Sirke insan sağlığına oldukça fazla fayda sağlayan yiyeceklerden biridir. Üretim aşamasında geçirdiği fermantasyonun doğru ve iyi şekilde yapıldığını bilmek önemlidir. Bu nedenle ihtiyacınız olan sirke çeşidine ulaşırken dikkat etmeniz gereken unsur sirkenin üretildiği meyvenin kalitesi ve fermantasyonunun doğru yapılmış olmasıdır. Ürünün müşteriye sunulduğu şişenin cam ya da plastik olması da tercihi etkileyen bir diğer unsurdur.
En Ucuz Sirke Çeşitleri Nerede Satılır?
Sirke markaları ve çeşitleri oldukça fazladır. Günlük kullanımlarda sık tercih edilen gıda ürünleri arasında olan sirkelerin, üretildikleri meyve ya da sebzenin türü fiyatını doğrudan etkiler. Ürünün müşteriye sunulduğu şişenin materyali de fiyatını etkileyen bir diğer unsurdur. Sizin cebinize uygun en ucuz sirke çeşidi ihtiyacınızı belirledikten sonra gıda ürünlerini satan her alanda kolayca bulunur.
En Kaliteli Sirke Çeşitleri Nerede Satılır?
Sirke insanların günlük beslenmelerinde önemli rol oynayan sağlıklı ürünler arasındadır. İhtiyacınız olan sirke çeşidini belirledikten sonra en iyi sirke markası seçimi yapmak gerekir. Bu seçimi yüzlerce marka ve ürün arasından yapmak oldukça zordur. Zengin ve kaliteli ürün yelpazesinden ihtiyacınıza en uygun ürüne müşterilere sunulan fırsatlardan yararlanarak kolayca sahip olabilirsiniz.