ÜST
gitar

Gitar çalmaya yeni başlayacaklara: Elektro mu, akustik mi, klasik mi?

Gitar, dünyada en popüler müzik aletlerinden biri ve muhtemelen siz de ilk denemelerinizi gitarla yaptınız. Dünya üzerinde 50 milyona yakın gitarist var ve bu gitaristlerin küçük bir kısmı gitar konusunda kendini geliştirmiş ve bir profesyonel olmuş durumda.

Peki müzik olmasaydı şu dünyanın hali ne olurdu hiç düşündünüz mü? Hemen söyleyelim dünya çekilmez bir yer haline gelir, bütün renkleri solar ve belki de neşemize ve üzüntümüze ortak bulamadığımız için giderek derinleşen bir yalnızlığın içinde bulurduk kendimizi. Ama neyse ki müzik var ve her şey onunla daha güzel. 

Hayatımızı güzelleştiren notalara hepimiz bir dönem daha yakın olmak istemişizdir mutlaka. Gitar çalmayı öğrenmek istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız sizi buraya alalım!

Gitar çalmayı öğrenmeye nereden başlamalı?

gitar

Öncelikle yeni bir maceraya atıldığınız için kendinizi tebrik ve takdir edin. İnanın biraz azim ve disiplinle elinize aldığınız gitar, kısa bir zaman sonra sesiyle etrafınızdakileri büyüleyecektir. 

Bu enstrümanı çalmaya karar verdiyseniz şunun altını bir kez daha çizmekte fayda var: Azim ve disiplin! Aslına bakarsanız bu iki önemli unsur sadece bu konuda değil; hayatımızın her alanında yapmak istediklerimiz için geçerli. Biz konumuza geri dönersek, bu enstrümanı çalmak için illaki buradan başlayın diye bir şey yok. Siz yola nereden çıkmak isterseniz doğru başlangıç orasıdır. Yine de biraz fikre ihtiyacınız varsa;

gitar

  • İlk adım olarak seveceğiniz, sizin ruhunuzu yansıtacak bir gitar bulun. Palmer CG-851 belki de sizin aradığınız müzik aleti olabilir. Size ait ve duygusal bir bağ kurduğunuz bir enstrüman inanın sizin ilerlemenizi hızlandıracaktır.   
  • Notaları okumayı öğrenmek: Notaları okumayı öğrenmek elbette zorunlu değil. İyi bir kulağınız varsa, duyduklarınızı gitarınızla tekrar edebilirsiniz; ama bu sizi bir yere kadar götürebilir. Eğer nota okumayı öğrenirseniz, evet biliyoruz bu yeni başlayanlar için biraz sıkıcı ama işler sizin için daha hızlı ilerleyecektir. 
  • Gitar klavyesini tanımak: Yeni başlayanların yapması gereken ilk ve en önemli şey gitar klavyesini tanımak. İstediğiniz notayı çıkarabilmek için klavyesindeki tellere basarsınız. Hangi tele basacağınız, nasıl basacağınızı bilmek bu işin en temeli ve bunu kesinlikle atlayamazsınız.    

Gitarda hangi seviyedesiniz? 

gitar

Unutmayın iyi bir gitarist her yerde ve her koşulda çalar. Ne kadar pratik yaparsanız yapın kendinize karşı adil olun ve seviyenizi net bir şekilde tespit edin. Bu tespit sizin çalışmanız gereken şeylerin bir dökümünü içerdiğinden oldukça faydalı olacaktır. 

  • Basit akorları biliyor ve bu akorlarla temel şarkıları çalabilmenize rağmen ritim hataları yapıyorsanız hala acemi bir öğrencisiniz.
  • Temek akorları yalayıp yuttunuz, ritim konusunda da bir sıkıntınız kalmadı ve çalarken söylemeye başladıysanız başlangıç seviyesindesiniz.
  • Gitar klavyesi benden sorulur, nota da okurum akor da yaparım diyorsanız orta seviyeye hoş geldiniz.
  • Gitarla beste yapmaya başladıysanız ileri bir seviyeye gelmişsiniz demektir.
  • Canlı canlı çalmaya, sıfırdan bir müzik inşa etmeye başladıysanız ve yeni başlayan gitar öğrencileri size hocam diyorsa artık gelişmiş bir seviyedesiniz demektir.

Peki hangi gitarla başlamalı?

Eğer bu enstrümanı çalmaya yeni başlayacaksanız klasik tarzda bir model tercih etmeniz yerinde olacaktır; çünkü akustik gitarın çelik tellerine nazaran klasik gitar telleri sizin parmaklarınız daha az acıtacaktır. Daha az acı demek; daha uzun pratik yapmak demek olduğu gibi tellere doğru basmayı öğrenmenin de en iyi yolu. Gitar çalmaya başladıktan kısa bir süre sonra parmaklarınızın nasır tutacağını aklınızdan çıkarmayın. 

Elbette gitar çalmaya başladığınızda ne tarz müzik yapmak istediğiniz, size hangi gitarı seçeceğiniz konusunda yardımcı olacaktır. Eğer rock ya da metal müzik hayranıysanız ve sizi bu enstrümana bu tarz şarkılar ittiyse elektro gitarı tercih edebilirsiniz. 

Eğer elektro çalmak isterseniz Cort X100 sizin için iyi bir seçenek olabilir  ama aklınızdan çıkarmamanız gereken bir şey var. Bu olayın abc’si klasik gitardır. Siz de tadını çıkara çıkara ilerlemek isterseniz klasikle yola çıkmalısınız.