
Amoled ve Süper Amoled Ekran Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ekran kullanımı elektronik cihazlar için en önemli donanımlardan biridir. Özellikle de cep telefonları, bilgisayarlar ve televizyonlar gibi ekran odaklı kullanımlarda ekran özelliklerinin iyi olması son derece önem arz eden bir durumdur. Yıllar ile teknolojinin de gelişmesiyle bu konuda gelişimler bir hayli artış göstermiştir. Özellikle son zamanlarda amoled ekran nedir gibi sorular da çok sık sorulmaktadır. Amoled ekran ekran teknolojilerinden biridir. Kısacası organik bir ekran türü olduğunu söylemek mümkündür.
Amoled ekranların kullandıkları ışınlar organik olduğu için bu isimle anılırlar. Aynı zamanda ekranların iletim katmanları ve yayıcı katmanları da organik malzemelerden üretilmektedir.
Amoled ekran, Active Matrix Organic Light Emitting Diode isminin kısaltılmış halidir. Türkçe bir şekilde söylemek gerekirse aktif matrisli organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Amoled ekran nedir sorusunun da açık bir tanımıdır. Amoled ekranlar ile arka ışık sistemine gerek duymadan organik bir ekran kullanımı sağlanır. Özellikle de görüntü, ses sistemi gibi çeşitlerinden de televizyonlar başta olmak üzere ekran sahibi olan tüm cihazlarda görüntünün aktarılması için kullanılan bir kaynaktır.
Arka ışık ise suni bir ışık kaynağıdır. Arka ışık ile en karanlık olan görüntüleri sizlere daha yüksek netlikle ve parlaklıkla sunar. Bu özellik genelde kullanım açısından oldukça tercih edilmektedir. Ancak enerji açısından fazla bir harcamaya neden olur. Aynı zamanda bu ışık çeşidini kullanan cihazlar için de fazla güç çektikleri düşünülerek batarya ömürleri de uzun olmayacaktır. Bu cihazların çok daha sık ve uzun sürelerde şarj edilmeleri gerekir.
Amoled ekranlarda ise arka ışık kullanımı söz konusu değildir. Bu yönüyle Amoled ekranlar tüm diğer dezavantajları gerisinde bırakır. Aynı zamanda Amoled ekranlar sayesinde arka ışık ihtiyacına da gerek kalmaz. Bu nedenle de Amoled ekranlar daha ince ekranlı olarak üretilirler. Ekran inceliği günümüzde hem hafiflik hem de şıklık noktasında ön plana çıkan detaylardan biridir. Bu nedenle de Amoled ekran kullanımı hafif, şık, yer kaplamayan ve kolay bir şekilde taşınan cihazlar olmasından ötürü tercihi daha yüksektir.
Amoled ekran kullanımlar birçok avantajlı kullanıma sahip özelliği ile bilinir. Amoled ekranlar öncelikle enerji tasarrufu yapmanızda yardımcı olur. Arka ışığa sahip olan ekranlara göre çok daha az güç harcar. Bu sebeple de Amoled ekran kullanımlarının ömrü çok daha uzundur. Örneğin Amoled ekrana sahip olan telefonlar diğer telefonlara göre çok daha seyrek şarj edilerek kullanılır. Aynı zamanda daha kısa süre içerisinde şarj olurlar.
Amoled ekranlar sahip olduğu her bir pikseli ayrı ayrı aydınlatarak ekran görüntüsünü çok daha net ve parlak hale getiren bir yapıya sahiptir. Bu tür sayesinde görüntü kalitesini en üst seviyeye çıkarmayı hedefler. Bu teknolojiye sahip ekranların ekranlarının ince olması da önemli bir avantaj getirisi sağlar. İnce duruşu sayesinde derinlik kazandırır. Aynı zamanda ince ekran telefonları, bilgisayarlar kalın ekranlara göre çok daha keyifli kullanım sunar. Hem ekonomik hem de çevre dostu olan bu teknolojiye sahip ürünleri kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Amoled ekranlar ortaya çıktığından beri eski ekran türlerine göre çok daha net ve kaliteli bir görünüm kazandırmıştır. Ancak Amoled ekranlar her pikseli ayrı bir şekilde aydınlatır. Bu nedenle de kullanım ömrü azdır. Diğer ekran türleri ile de karşılaştırıldığında daha ince ve kıvrılabilir olması Amoled ekranı ön plana çıkarır.
Amoled ekran türünün en sık kullanıldığı teknolojilerden biri de telefonlardır. Cep telefonları üzerinde kullanılan Amoled ekran teknolojisi sayesinde cihazların şarj sürelerini de maksimum seviyeye çıkartır. Eski teknolojilerde de olduğu üzere arka plan aydınlatma sistemi üzerine kurulu olmadığı için siyah gözüken alanlardaki pikselleri karartmaz. Alanı kapsayan pikselleri devre dışı bırakır ve daha az enerji tüketimi sağlar. Böylece cep telefonlarındaki batarya ömrü de uzamış olur. Amoled ekran özelliğine sahip cep telefonlarından satın alabilirsiniz.
Süper Amoled Ekran Nedir?
Süper Amoled ekran nedir sorusu Amoled teknolojisinin yayılması ile sorulan bir konudur. Amoled teknolojisinin gelişmesiyle birlikte üzerine Süper Amoled kavramı da eklenmiştir. Tft ve Amoled ekran teknolojilerinin tam aksine farklı herhangi bir dokunmatik katman yoktur. Sadece bu teknoloji ekranları çok daha ince bir kullanıma sahip olmasını sağlar. Süper Amoled ekranlar aynı zamanda görüntü kalitesi noktasında yüksek performans niteliği sunar.
Özellikle renkleri çok daha canlı görürken, hareketli görüntülerin hiçbir anını kaçırmadan net bir şekilde izlemenize olanak sağlar. Ekranın görünümü de daha geniş bir alana sunar. Bu özellikleri sayesinde Amoled ekran teknolojisine yeni bir soluk getirmiştir. Super amoled ekran nedir sorusunun cevabını kısaca sizlere aktardık.
Süper amoled ekran nedir soruları gün geçtikçe artış gösteriyor. Teknolojinin günden güne gelişmesiyle Amoled ekran teknolojisine de sürekli farklı bakış açıları kazandırılmaktadır. Özellikle bazı üreticiler cihazlarında belli özelliklerle donatılmış olan süper amoled ekranların kullanımlarına ihtiyaç duyar. Örnek vermek gerekirse HD Super Amoled ekranlar belli markalarda 1280 x 720 veya daha yüksek çözünürlükler için üretilmiştir. Böylece sizlere daha net görüntü imkanları sunar.
Diğer bir ekran tipi ise telefonlardaki süper amoled ekranlardır. Bu kullanımlar sayesinde çok daha parlak ve daha yüksek çözünürlükteki cihazlara sahip olursunuz. Bu ekranlar pikselleri keskinleştirmek için PenTile adındaki teknolojiyi kullanırlar. Her şirket ise kendisi için benzersiz özelliklere sahip S-Amoled ekran üretimini gerçekleştirir.
Amoled ve Süper Amoled Ekran Arasındaki Farklar Nelerdir?
Super amoled ekran nedir sorusuyla birlikte Amoled ekran ile arasındaki farkta merak edilen bir noktadır. Her iki ekran da teknik işleyişler açısından aslında birbiri ile aynıdır. Her iki ekranın da ışık sensörü ve dokunma sensörü vardır. Aralarındaki belirgin tek fark ise Süper amoled ekranın amoled ekranlara göre ışık sensörü ve dokunma sensörü açısından çok daha verimli bir kullanım sağlıyor olmasıdır.
Süper amoled ekran kullanımının artıları kapsamında:
- Sizlere son derece geniş bir görüş açısı kazandırır
- Aynı zamanda geniş renk yelpazesi sayesinde gerçek renklerle izlemenize yardımcı olur
- Siyah renkleri en kaliteli haliyle yansıtır
- Telefonların arayüzünü ve uygulamaların ise koyu renkte kullanımını daha da uzun ömürlü pille sağlar.
Süper Amoled ekran kullanımının eksi yönleri:
- Sizlere gereğinden fazla doygun görüntü sağlar. Eğer bu noktada duyarlılığını varsa sizleri rahatsız edebilir.
- Canlı renkler görüntülendiği için pil ömrünün daha kısa olmasına sebep olur.
Teknoloji harikası olan Süper amoled ekran kullanımları artık günlük yaşamda hayatın her yerinde yer almaya başlamıştır. Süper amoled ekran sahibi ürünleri satın alarak sizlerde avantajlı kullanımlarından faydalanabilirsiniz.
Dolayısıyla sizde ürün tercihlerinizi yaparken süper amoled ekrana sahip ürünlerden yana yapabilirsiniz. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi yüksek performansa sahip bu ürünler hem ince yapıları hem de geniş renk yelpazesi sayesinde ön plana çıkmaktadır. Görüntü kalitesi sayesinde hem telefonların kullanımında hem de televizyon gibi ürünlerde seyir keyfi sağlar. Siz de teknolojinin hayatımıza bu kadar girdiği ürünlerde kullanım avantajı sağlayan ekran modellerini tercih etmelisiniz.