ÜST

Coin mining nedir? Nasıl yapılır?

Coin mining kelimesini çok fazla duymaya başladık. Bu işlerle hiç arası olmayanlar bile artık coinler hakkında az çok bilgi sahibi. 

Kripto para birimi olan coinler bu sene başlarında 40 bin dolar eşiğini de aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı. 2020 başından beri dalgalı da olsa yükselişini sürdüren kripto paralar ile gündeme gelen bir diğer konu da coin mining yani kripto para madenciliği. Haliyle coin mining de kripto para meraklılarının son dönemde çok fazla araştırmaya başladığı bir konu oldu.

Coin mining nedir?

coin mining

Coin mining kripto para ile ilgilenenlerin bir takım araklarla bu parayı üretmelerine verilen isim. Coin mining ile kullanıcılar kendi coinlerini evlerinde üretebiliyor. 

Ancak elbette bunun bir maliyeti var. Coin para madenciliği yapmak güçlü bir donanıma sahip olmayı gerektiriyor. İşte coin madenciliği yani coin mining için bilmeniz gerekenler…

Coin mining nasıl yapılır? 

coin mining

Lidyalılar mal değiş tokuşu için parayı icat ettiklerinde kuşkusuz işin bu noktalara varacağını hesap etmemişlerdi. Dijital para olan coinler hayatımıza bizim sandığımız kadar hızlı girmese de hızla hayatımızı şekillendirmeye başladı bile.

Mal değişiminin hala aracı büyük oranda hala kağıt para. Kâğıt paranın ne zaman, ne kadar basılacağına ve dağıtılacağına devlet karar verirken kripto para üretiminde süreç bu şekilde gerçekleşmiyor. Dijital parayı coin madencileri üretiyor. Bu tabi ki o kadar basit bir şey değil. Bir nevi modern çağın altın arama biçimi diyebiliriz. 

Coin madencilerinin her bir işlemi onaylamak için kompleks matematiksel problemleri çözmesi gerekiyor ve problemin çözülmesiyle oluşturulan blok, önceki onaylı işlemlerden oluşan zincire doğru sıralamayla ekleniyor.

 

coin mining

Bunu yapabilmek için madenciler tek yönlü şifreleme sağlayan kriptografik mesaj özütü (hash) kullanıyor. Bu şifreyi çözmek ve içerisindeki veriye ulaşmak için aynı özütün bulunması gerekiyor ve bu da ancak trilyonlarca farklı kombinasyonun her birinin tek tek denenmesi ile yapılabiliyor. Bu nedenle bu özüt o bloğun anahtarı görevini görüyor ve dışarıdan müdahale edilmesini engelliyor.

10 dakikalık periyodik zaman diliminde onaylanan işlemler yeni bir blok oluşturuyor. Bu bloklar coinle gerçekleştirilen ilk işlemden bu yana ardı ardına eklenerek sonsuza kadar devam edecek çok uzun bir liste oluşturuyor. 

Ekran kartı ile mining nasıl yapılıyor?

Coin mining faaliyetlerinde bulunan her bir kullanıcı 2020 yılı ortasından itibaren işlemlerin zorlaşmasının ardından ekran kartı ile madencilik yapmak ne zamada kadar mümkün olacak sorusuna yanıt aramaya başladı. Çünkü kripto paralar arasında ilk sırada yer alan Bitcoin’in değerini her geçen gün arttırması, ekran kartı ile mining yapılmasını zorlaştırdı. 

Bitcoin yerine alternatif ve daha düşük değere sahip olan kripto para madenciliği halen ekran kartları ile yapılabiliyor. Şayet kripto para madenciliğine merakınız varsa S-Link Sl-Ex116 Pcı-E 1X To 16X Sata 6Pin Bitcoin Ekran Kartı Yükseltici tam size göre. Ancak Bitcoin gibi çok büyük bir değere sahip olan para birimi için mining yapmak çok da tavsiye edilmiyor. 

Coin mining yapmak karlı mı?  

Uzmanlar tercih edilecek madencilik çeşidine, kripto para fiyatlarına ve birimine bağlı olmakla beraber kripto para madenciliğinden kâr sağlamanın zaman alacağı görüşünde. 

İşlemci gücü çoğaldıkça gelir elde etme olasılığı artsa da, aynı oranda elektrik tüketimi de artıyor. Çünkü daha fazla cihazı birlikte çalıştırmak ve bu cihazların soğutulması gerekiyor. Cihazların sayısı çoğaldıkça cihazların işletilmesi, bakımlarını yapmak ve kontrol etmek adına harcanan vakit, dolayısıyla maliyetler de artıyor.

Kripto para madenciliğinden kazanç sağlayabilmek adına cihazları soğutacak ve barındıracak alana, yeterli altyapı ve donanıma, cihazların işletilmesi için teknik bilgiye sahip olmak oldukça önemli. 

Sizde sanal para birimlerinizi banka kasası gibi depolamaya ihtiyaç duyuyorsanız Ledger Nano S Bitcoin Cüzdanı’nı kullanabilirsiniz. Kripto para madenciliği yaparken, zorluk derecesi arttıkça gelirin düşeceği gerçeğini unutmayın.

Eğer bu işte ciddiyseniz, uzun vadede gelirin korunması adına sürekli olarak donanım yatırımı yapılmalı ve performansları azalan cihazları yenilemelisiniz.

Coin madenciliğinin çevreye zararı var mı? 

Coin madenciliği çok fazla enerji tüketen bir işlem. Coin üretimi sırasında çok yüksek miktarda elektrik enerjisi tükettiği için çevre dostu bir süreç olarak görülmüyor. Yapılan araştırmalara göre; Kripto para birimlerinin en bilineni olan 1 Bitcoin üretmek için harcanan elektrik, bir evin bir aylık harcamasına denk düşüyor… 

İngiltere Cambridge Üniversitesi’nin hesaplamasına göre, Coin üreticileri bir ülke olsaydı, dünyanın en fazla elektrik tüketen 30’uncu ülkesi olacaktı. 

2019 yılında yapılan bir çalışmaya göre kripto para madenciliği nedeniyle 3 ila 15 milyon ton karbon gazı salınımı yapıldığı tahmin ediliyor. Günlük kripto para işlemleri için harcanan elektrik enerjisinin maliyetinin 25,2 milyon dolar olduğu düşünülüyor. Bu da bizim aklımıza şu soruyu getiriyor: Biçimi nasıl olursa olsun para mı daha önemli, bizi yaşatan kaynaklarını dibine kadar sıyırdığımız dünya mı?

Coin madenciliği ilgili temel bilgileri ve detayları sizlerle paylaştıktan sonra “Bitcoin meraklıları buraya: Kripto para sözlüğü” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.