
Duvar kağıdı kaplarken işinizi kolaylaştıracak ipuçları
Evinizin duvarlarına birbirinden farklı duvar kağıdı modelleri ile artık kolayca renk katabilirsiniz. Evinizin atmosferini değiştirmek için ihtiyacınız olan şey parlak bir fikir, biraz kararlılık ve eylem. Harekete geçmek sizden, hayatınızı kolaylaştıracak ipuçlarını önermek bizden…
Evinizin duvarları artık boyanacak hale geldi ya da siz aynı renk duvarlara bakmaktan sıkıldınız… Tek renk düz bir boya seçmek de istemiyorsunuz. O halde size bir değişiklik tavsiyemiz var. Evinizi duvar kâğıdı ile kaplamayı bir düşünün. En azından gününüzün büyük kısmını geçirdiğiniz salonla yahut ferah bir güne uyanmak için yatak odanızla başlayabilirsiniz. Üstelik bütün duvarları kaplamak zorunda da değilsiniz.
Dekoratif bir etki yaratmak için oturma odanızın seçtiğiniz bir bölümünde farklı duvar kâğıtlarıyla evinizin havasını değiştirebilirsiniz.
Bu fikir akınıza yattıysa ve bir ustadan yardım almayıp kendiniz uygulamak isterseniz işinizi kolaylaştıracak ipuçlarına bir göz atmanızda fayda var.
Duvar kâğıdını hangi odada kullanacağınız önemli
Uygulayacağınız duvar kâğıdını seçmeden önce uygulayacağınız yeri belirlemeniz faydalı olacaktır. Zevkinize uygun bir kâğıt bulabilirsiniz ama her yerde kullanamazsınız. Örneğin mutfak, banyo, tuvalet gibi nemli alanlarla, salon, hol, yatak odası gibi alanlarda kullanacağınız kâğıtların özellikleri farklı olmalıdır. Nemli olabilecek alanlar için bu nemi kaldırabilecek ve silinebilecek vinil kâğıtlar kullanmak önemlidir. Türkiye’de üretilen, silinebilir Zümrüt Exclusive 9350 Taş Desenli Duvar Kağıdı gibi kâğıtları seçerek evinizin dilediğiniz bölümünde zevkle uygulayabilirsiniz.
Duvarın yapısı kâğıt seçiminizi belirler
Kâğıt uygulaması yapacağınız duvarın yapısı da duvar kâğıdı seçerken dikkat etmeniz gereken hususlardan biridir. Yağlıboya ile boyanmış bir duvara kâğıt uygulamakla sadece sıva yapılmış bir duvara kâğıt uygulamak farklı olduğundan dolayı detaylara dikkat etmenizi gerekir. Duvarlarınız pürüzlüyse, kalın kabartmalı kâğıt veya ekspanse ve yoğun desenli duvar kâğıtları daha iyi duracaktır. Eğer ki duvarınızın üst katmanı zaten kâğıtsa nonwoven (elyaf), vinil, tekstil kâğıtlar kullanabilirsiniz.
Duvar kağıdı kaplarken hangi malzemelere ihtiyacınız olacak?
İlk olarak kullanacağınız kâğıdın cinsine uygun bir yapıştırıcı seçmeniz şart. Eğer vinil, hasır veya kalın kabartmalı duvar kâğıdı kullanıyorsanız bu kâğıtlara özel yapıştırıcılardan almalısınız. Ancak nemli süngerle silinebilen bir duvar kâğıdı kullanıyorsanız genel duvar kâğıdı yapıştırıcısı yeterli olacaktır. Yumuşatıcı ve solvent içermeyen kullanıma hazır polimer bazlı bir yapıştırıcı olan Vodabond Tekstil Vinil Duvar Kağıdı Tutkalı Bordür Yapıştırıcısını tekstil dokunmuş duvar kâğıtlarında, vinil ve kalın kabartmalı kağıtlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Daha pratiği ise kendinden yapışkanlı duvar kâğıtları kullanmak. Kanserojen madde içermeyen, çeşit çeşit D-c-fix 346-0306 Kendinden Yapışkanlı Folyo kâğıtları arasında zevkinize uygun bir model bulacağınızdan hiç kuşkumuz yok.
İhtiyacınız olan diğer malzemeler:
Rulo duvar kâğıtlarını kesmek için makas veya maket bıçağı; yapıştırıcıyı sürmek için ve duvar kâğıdını yapıştırırken düzlemek için 2 farklı fırça; merdiven, spatula, zımpara kâğıdı, bulaşan yapıştırıcıları temizlemek için bez; duvar kâğıdını düzgün uygulayıp uygulayamadığınızı ölçmek için şakül/gönye/terazi; sünger ve kova gibi ihtiyaçlarınızın tamamını hepsiburada.com’un “yapı market” reyonunda bulabilirsiniz.
Duvar kağıdı kaplarken adım adım neler yapmalısınız?
- Duvarlarınız çimento ve alçı sıva halindeyse, 24 saat öncesinden saten alçı macunu uygulamanız gerekir. Bu işlem duvarı korur ve kâğıdı sökmeniz gerektiğinde duvarın zarar görmesini önler.
- Duvarlarınız boyanmış durumdaysa duvarları deterjanla silin ve durulayın. Parlak boyalı yüzeyleri zımparalayarak yapıştırıcının daha iyi tutunacağı bir yüzey hazırlayın.
- Duvarınız düz bir zemine sahip değilse ve pütürler varsa kalın bir zımpara ve spatula yardımı ile düzeltmelisiniz. Duvar yüzeyinin pürüzsüz olması yapıştırma işleminin kusursuz olmasını sağlayacaktır.
- Duvar kâğıtlarını uygun boyutlarda kesmek için önce duvar yüksekliği ölçmelisiniz.
- Duvar kâğıtlarını keserken hem alt kısımdan hem de üst kısımdan fazlalık kalacak şekilde kesmenizde fayda var.
- Kullandığınız yapıştırıcıyı hazır hale getirmelisiniz. Toz tutkal kullanacaksanız paketin üzerinde yazan talimatlara harfiyen uyun. Tutkalı suyun içerisine azar azar tarifine uygun miktarda dökerek karıştırın. Bir saat kadar dinlendirin. Kullanacağınız esnada gerekirse üzerine biraz daha su ilave edilerek boza kıvamına getirerek kullanabilirsiniz.
- Duvarınızın ölçüsüne göre kestiğiniz kâğıtların arka kısımları bir fırça yardımı ile tutkallayın. Tutkalın kâğıdın her noktasına temas etmesine özen gösterin.
- Tutkallanan yüzeyleri birbirine değecek şekilde katlayın.
- Katlanan duvar kâğıtlarını 5-10 dakika kadar dinlendirilerek yumuşamaya bırakın. Bu esnada diğer kâğıtları hazırlayabilirsiniz.
- Pencere kenarlarından başlayarak ve ışık yönüne dikkat ederek kâğıtları yapıştırmaya başlayabilirsiniz. Gönye veya terazi gibi aletler kullanmanız daha kusursuz sonuçlar elde etmenizi sağlar.
- Kâğıdı yapıştırdıktan sonra temiz bir bez veya fırça yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru bastırılarak düzeltin. Bu işlem hava kabarcıkları çıkartılmasını sağlar. Daha pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
- Yapıştırma işlemini tamamladıktan sonra üst ve alt köşelerde oluşan kâğıt fazlalıkları makas veya maket bıçağı yardımıyla kesebilirsiniz.
- Uygulama sırasında ve kuruma süresince odamızın pencereleri kapalı olmalı; duvar kâğıdının oda sıcaklığında kuruması beklenmelidir.
Eğer hala duvarlarınızda oynayabileceğiniz alanlar varsa “Boş duvarları değerlendirmenin yolları” konulu yazımıza göz atabilirsiniz.