Enstrümanların en gizemlisi: Theremin nedir?
Hani derler ya müzik ruhun gıdasıdır diye, biz de size farklı bir müzik aletiyle tanıştıralım dedik: Theremin! İşte karşınızda dokunmadan ruhunuzu besleyebileceğiniz bir müzik aleti…
Müziğin hepimiz için ayrı bir yeri var. Bazen hüzün bazen neşe kaynağı müziğe tutkunuz küçük yaşlarda bile başlamış olabilir. Hepimiz az çok, en azından ergenlik döneminde, bir müzik aleti çalmaya çalışmışızdır. Fakat o müzik aletinin theremin olmadığından eminiz.
İlk theremin
Theremini çalmak için ona dokunmanıza gerekmez. Rus Profesör Leon Theremin’nin icadı olan theremin, aslına bakarsanız 1928’den beri kulaklarımızda. İlk ismi Termenvox olsa da sanırız zamanla daha kolay söylenebilir bir hale gelmesi ve çeşitli dillerde adlandırılması nedeniyle bu ismi almış.
Çıkardığı ses ve çalma tekniği nedeniyle oldukça garip olduğundan olsa gerek ilk olarak bilim kurgu ve koku filmlerinde kullanılmaya başlamış; fakat zamanla neredeyse bütün müzik türlerinden kullanılmaya başlayan bu alet, şu sıralar popüler bir müzik aleti.
Theremini theremin yapan adam: Robert Moog
Küçüklüğünden beri theremini büyüleyici bir alet olarak gören Mogg, 1948 yılında kendi theremini yapar. Zamanla yaptığı modelleri geliştiren Robert Mogg, theremine en iyi haline getirir ve kendinden sonraki meraklılar için çalışmalarını tek tek notlar. Kısa bir süre sonra marka bir isim haline gelen Moog, günümüzde müzisyenler tarafından en çok tercih edilen theremin markası.
Theremin nasıl çalınır?
Gövdesine bağlı iki metal antenin bulunduğu bu alet, antenler sayesinde ses çıkarır. Müzisyen bu iki metal antenin arasına konumlandırdığı eliyle çıkacak sesi şekillendirmeye ve hacimlendirmeye başlar. İki anten arasındaki elektrik sinyalleri theremin sayesinde büyütülür. Büyüyen bu sinyaller müzisyenin el hareketleriyle hoparlöre yönlendirilir. Bu yüzden müzisyenin el hareketleri oldukça önemlidir.
Heveslisi için hemen söyleyelim, theremin çalması en zor müzik aletleri listesinde. Doğru sesi yakalayabilmek için el hareketleriniz o kadar kararında olmalı ki, bunun için epey bir idmana ihtiyacınız olacak. Eğer sabrınız ve disiplininiz varsa theremin çalma serüvenine atın kendinizi. Biraz sabırsızsanız bu işe hiç bulaşmayın deriz.
Müzik çalmaya belki yeni başlayacaksınız ve ısınma turları atmak istiyorsanız belki gitarı deneyebilirsiniz. Valencia Klasik Gitar ve internet üzerinden bulacağınız onlarca eğitim videosuyla belki hem sabrınızı hem de disiplininizi denemiş olursunuz.
Hangi yaşta olursak olalım, dünyanın neresinde olursak olalım, aynı dili bile konuşmamıza gerek bile yok, müzik sayesinde aynı noktada birleşmek ve onun ritmine kendimizi bırakmak çok kolay. Bütün insanlı ortak noktada birleştiren bu mucizeyi daha yakından tanımak için ve ruhunuzu beslemek için Ruhu Besleyen Müzik Belgeselleri yazısına bakabilirsiniz.
“Theremin bana tuhaf geldi, başka bir müzik aleti arıyorum” diyorsanız size bir haberimiz var: Hepsiburada’nın Müzik ve Müzik Aletleri kategorisi ister tuşlu ister telli çalgılar olsun; yüzlerce enstrümana ev sahipliği yapıyor. Belki de aradığınız müzik aleti o sayfalardadır!