ÜST

Fırtınalı Havada Güvenli Denizcilik İçin İpuçları

Deniz sonsuzluktur. Denizi sevmeyen çok azdır, deniz özgürlük demektir. Hepimiz kalabalık metropol caddeleri üzerinde yürürken, arabayla gezerken denizde olmayı arzu ederiz. O güzel yaz tatillerinde arada bir denize uğrarız ya, şanslıysak limanı olan bir yer. Daha şanslıysak kalabalığın az olduğu bir yer. Ufak mavi bir sandal görürüz belki. En güzel, en arzu edilen duyguların isimlerinin verildiği. Hava güzelse geçeriz içine, güzel bir müzik açarız. Sonsuzluğu seyrederiz, belki güzel tatlı bir yunus eşlik eder bize. Atlar durur denizin içindeyken, selam verir, ses eder. O özgürce suyun içinde oynayıp dururken kendi özümüzü hatırlatır. Doğada kal, doğayı sev, doğa sana iyi gelecek. Özgür yunus özgürce küçük oyunlar sergilerken tam o sırada onlarca yıldan beri nice teknelere, balıkçılara, deniz hayvanlarına eşlik etmiş bir deniz feneri görürüz. Onun ışığı ilham verir bize, gelecek adına bir ilham. Hayatı daha çok sevmek için, hayata daha fazla sarılmak için. Küçük aralıklarımızdan sızar içimize. Karanlıklarımızı aydınlatır. İstanbul’da hep deriz ya, deniz havası iyi gelir bana diye. Atlarız otobüse veya arabaya, sahilin olduğu bir yerde buluruz kendimizi. Deniz çağırır sanki bizi yanına, onsuz olmaz. Onsuz yapamayız. Bazı insanlar kilometrelerce uzak yerlerden gelirler sahillere. Sonsuzluğun onları iyi edeceğini, tedavi edeceğini bilirler. Küçük bir Ege kasabasında olduğumuzu düşünelim. Güzel, güneşli, renkli zamanlarımızın geçtiği.  Yaz tatili için tercih etmişizdir, güzel de bir teknemizin olduğu. Limandan yeni ayrılmışızdır, ufka doğru mavi suları takip ederken bir anda fırtına kopmaya başlar. Böyle yerler İstanbul sahillerine benzemez, daha öfkeli olur deniz, daha hırçın olur dalgalar. Rüzgarın sesi martıların sesine eşlik eder. O uğultuda güçlü bir yağmur başlar. Yunanistan semalarında sayısız şimşek ve yıldırımlar vardır. Denizde fırtınalar kopmaya başlamıştır birden…

Fırtınada Denizde Kalmak!

Böyle anlarda, tatilimizin kabusa dönüşmemesi için bazı detayları bilmek işinizi kolaylaştırabilir. Limana en güvenli şekilde dönmek gerekecektir. İlk aklımıza gelecek olan şey yakıt deponuzun dolu olmasıdır. Deponun yetersiz kaldığı anlarda işler daha kötüye gidebilir. Yapacağımız ilk şey denize açılmadan önce deponun kontrolüdür. Denizde oluşacak herhangi bir soruna karşı deponun kontrol edilmesi önemli. Teknemizle denize açılmadan önce mutlaka hava durumunu farklı kaynaklardan kontrol etmeliyiz. Fırtınaya yakalanmamak için hava durumu bilgisi çok önemlidir. Cep telefonlarındaki akıllı uygulamalar aracılığı ile hava durumu bilgisi ve fırtına, rüzgar tahminlerini alabileceğiniz uygulamalar bulunmaktadır. Akıllı telefonlar fırtına uyarısı konusunda yardımcı olabilirler. Eğer bunu yapmayı atladıysak bulutların hareketini izleyerek limana bir an önce dönmeyi denemelisiniz.

Tekneye binmeden önce teknenin ekipman ve parçalarını kontrol etmek de oluşacak olan aksilikleri engellemek amacıyla yapılması gereken bir harekettir. Oluşacak olan bir aksilik engellenmiş olur. Ekipman ve parçaların kontrolü her denize açılmadan önce yapılmalıdır. Yapılacak olan bu hamle ile aksiliklere karşı önceden önlem almış olursunuz ve daha güvenli bir şekilde denizde dolaşırsınız. Yolculuğa tek başına değil de bir ekip ile çıkacaksanız, olası tehlikelere daha önceden eğitimli olmanız fayda sağlar. Olası tehlikelere karşı ne yaptığını bilen bir kişi ve ekip artı değer anlamına gelir. Güvenlik ekipmanları, ilk yardım çantası, can simitleri, işaret fişeği gibi ekipmanların hazır bulundurulması ve yerlerinin bilinmesi bizi tehlikelere karşı daha hazır duruma getirir. Deniz telsizini kullanmayı bilmek  önemli bir konu, ekip arkadaşlarımız deniz telsizini kullanmayı bilirlerse acil bir durum karşısında kullanışlı bir durum olacaktır. Denizdeyken olası bir büyük fırtınada kalırsak, telsizi doğru kullanarak çevredekilerden yardım istemek hayatımızı kurtarabilir. Sahilde bizlere yardım edilecek biri ile temasta bulunmak işlerimizi kolaylaştıracaktır.

Deniz tutması çoğu insanın başına gelen bir durumdur. Fırtına anında deniz tutmasına karşı hazır durumda olmak bizi daha bilinçli kararlar vermeye itecektir. İnsanların çoğu deniz tutması yaşar ve bu durum olumsuzluklar yaratır. Deniz tutmasının önüne geçmek amacıyla karnımız aç olmamalı, kısa aralıklarla az az yemekler yersek daha faydalı olur. Ağır ve sindirimi zor yiyeceklerden kaçınmak fayda sağlar. Dinç bir bedenle fırtınaları daha bilinçli şekilde atlatabiliriz. 

Her Zaman En Kötüsüne Hazır Olunmalı

Fırtınaya yakalandığımızda teknede en kötü koşullara hazırlıklı olunmalı. Mürettebat kötü koşullara hazırlıklı ise işler olası sıkıntılara karşı daha olumlu olacaktır. Mürettebatın su geçirmez kıyafetleri giymesi, ellerinin sıcak olması faydalıdır. Fırtına koptuktan sonra teknenin içinde sığınacakları üstü kapalı bir yerin olması işleri kolaylaştırır. Güzel demlenmiş bir çayın olması sinirleri yatıştırır ve daha kolay, daha yapıcı kararların alınmasına yardım eder. Can yeleklerinin kolay bulunacak yerlerde olması çok önemli. Bazen en basit gibi görünen şeyler en hayati konular haline gelir. Büyük bir fırtına ile karşı karşıyaysanız alkol almamak mantıklı olacaktır. Dinç bir şekilde kaptanlık yapmak daha doğru kararları vermek adına önemli bir konu. Mümkünse uykunuzu açacak güzel bir kahve içmek iyi bir tercih olabilir.
Teknemizi sigorta ettirmek, maddi kayıplara karşı faydalı bir önlem olur. Sigorta şirketinizle yapacağınız görüşme ile gezeceğiniz rotayı tanımlattırmak, olası bir maddi hasar konusunda sizlere yardım eder. Gezeceğiniz rota hattı için bilginiz yoksa yerel kaptanlardan istekte bulunmayı isteyebilirsiniz. Çevreyi iyi bilen bir kaptan ile daha fazla güvende olmayı hissedip denize açılmayı istersiniz.Fırtına şiddetini artırırsa hızınızı yavaşlatıp teknenizin ışıklarını açın. Kontrollü ilerleme daha güvenli olacak ve maddi kayıpları azaltır.
Denizde olmak iyi hissettirir. Denizin atmosferi, liman, denizin kokusu, manzarası hepimize iyi gelir. Bu konular ile alakalı çok sayıda şarkı, kitap, şiir, sanat eseri yaratılmıştır. Denizin keyfini çıkarırken bir anda çıkacak bir fırtına, olumsuzluk durumu her şeyi tersine çevirebilir. Eğer tedbirli ve hazırlıklı olursak oluşacak maddi ve manevi kayıpları en aza indirebiliriz. Zararları indirgemek iyi bir planlama ve hazırlık evresini içinde barındırır. Denizin şakası olmaz diye bir söz var. Mümkünse sert havalarda denize çıkmazsak faydalı olur. En iyi karar bazen beklemektir, fırtınanın kopacağını önceden anlarsak limanda kalmak daha faydalı olacaktır. Kaptanın ustası fırtınayı önceden sezendir. Ekibimizle birlikte rotamızı takip edeceksek mürettebattaki herkesin bilinçli olması işlerimizi kolaylaştırır. Tarihin en eski uğraşlarından olan denizcilik faaliyetleri insana keyif verir, dinginlik katar, insanı hafifletir. Güzel bir hobi olan bu etkinlik güvenli şekilde planlanıp uygulanırsa tehlikelerden arındırılır.