İnternetten güvenli alışveriş nasıl yapılır?
İnternetten güvenli alışveriş yapmanın yollarını hepimiz merak ediyoruz. Çünkü artık internet alışverişi hayatımızın olmazsa olmazları arasında. Marketten kozmetiğe, hijyen ürünlerinden elektronik eşyaya aklımıza ne gelirse bir tık ötemizde.
Ancak bu kolaylığın da bir handikapı var: Güvenlik! Dolandırılmadan, şifre ve bilgilerinizi kaptırmadan internetten nasıl güvenli alışveriş yapılır bilmek isteyenler için güvenli alışveriş rehberi hazırladık.
Satıcı güvenliğine dikkat edin: Sanal POS kullanmalı
Eğer hiç bilmediğiniz bir sitede gördüğünüz bir ürünü beğendiyseniz bu ürünü daha önce alışveriş yaptığınız güvenli satıcıların satıp satmadığını kontrol edin. Eğer ürün bildiğiniz sitelerde yoksa veya adını ilk defa duyduğunuz bu sitede daha ucuzsa, sitenin sanal POS yani online ödeme özelliği olup olmadığını araştırın. Çünkü firmaların sanal POS alabilmek için bazı incelemelerden geçmeleri gerekiyor.
Ayrıca sanal POS’la yapılan işlemlerden bankalar ödemeyi bir süre beklettiği için iade sorunu daha az yaşanıyor. Ancak siz yine de eğer özel bir kampanya değilse, piyasa fiyatının çok altında olan ürünlere şüpheyle yaklaşın. Çünkü ucuz mal daima pahalıya gelir.
Kaspersky Total Security ile artık kendinizi daha güvenli hissedebilirsiniz.
Güvenli alışveriş için SSL Sertifikasına dikkat
Alışveriş yaptığınız internet sitesinin adresinin muhakkak https:// ile başlamasına ve sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığına dikkat etmeyi unutmayın. Bu sistem kartların başkaları tarafından kopyalanmasını engelleyen bir sistem.
Bu sistemi kullanmayan bir siteden alışveriş yaptığınızda belki o an bir problem yaşamayabilirsiniz ama asla kartlarınızın kopyalanmadığından emin olamazsınız.
Als Metal Kredi Kartlık kartlarınızı daha kolay taşımanız için güzel bir tercih olabilir.
3D Secure sistemi şart!
3D Secure isimli güvenlik sistemi kredi kartı ödemelerinde kullanılan bir şifre sistemidir. Bu sistemle kartınızdan para çekilmeden önce telefonunuza bankanızdan bir onay şifresi gönderilir.
Böylece telefonunuza gelen şifre girilmeden, sizin bilginiz dışında yapılabilecek bir alışverişi önlemiş olursunuz.
Güvenli alışveriş için sanal kart kullanın
İnternetten alışveriş yaparken limiti çok yüksek bir kredi kartları kullanmak yerine sanal kart kullanın. Bankanızın uygulamasına girerek limitini ve süresini kendinizin belirleyebileceği sanal kartları rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
Tıpkı kredi kartı gibi bir kredi kartını numaranız olur. Alışveriş yapacağınız zaman gerekli gördüğünüz tutarı aktarabilirsiniz böylece ana kartınızın kopyalanma riskini minimuma indirmiş olursunuz.
Ödemeyi mutlaka kendi bilgisayarınızdan yapın
İnternet alışverişi yaparken tarayıcılar kredi kartı bilgilerini saklayabiliyor. Kredi kartı bilgileriniz saklanmasın istiyorsanız arkadaşlarınızın ya da başkalarının bilgisayarlarını kullanmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.
Ağ güvenliği de aynı riskleri taşıyor. Güvenli olmayan bir bağlantıyı kullanarak alışveriş yapmak da bilgilerinizin çalınmasına neden olabilir.
Sosyal medyadan araştırma yapın ve şikâyetlere bakın
İnternetten alışveriş yaparken dikkat edebileceğiniz bir husus da ürünleri çeşitli sosyal medya hesaplarından araştırmak olabilir. Eğer ürün hakkında yapılan yorumların çoğu olumsuzsa ve şikâyetler fazlaysa alışveriş kararınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Sitenin adres ve telefonunu kontrol edin
İnternetten alışveriş yapacağınız site ile daha önce bir alışveriş deneyiminiz yoksa satıcının adres veya telefon bilgisini araştırmak çok önemli. Eğer iletişim kanallarını kontrol etmezseniz, alışverişinizi sorunsuz yapmış olsanız bile, alışveriş sonrasında çıkan bir sorunda kimseye ulaşmanız mümkün olmayabilir.
Kapıda ödeme riskli
Kapıda ödeme seçeneği de giderek yaygınlaşıyor ancak bu sistem kredi kartı ile ödeme yapmaktan daha da tehlikeli olabilir. Bankalarla çalışmayan ve POS alamayan şirketler kapıda ödemeyle satış yapma seçeneğini kullanıyor. Ancak bu şekilde satış yapan sitelerde sahte veya yanlış ürün gönderimi riski artıyor.