Kış kampı için ipuçları: En önemli ekipmanlar
Karlar altında bir çadır, sıcak kahve, çam ormanları ve daha fazlası… Hava sıcaklığının ve yağışların müthiş manzaraları görmeye engel olmadığını bilenler için keyifli bir aktivite: Kış kampı!
Kim demiş kışın kamp yapılmaz diye? Doğa aşıklarının engel tanımayan ve mücadeleci ruhuna uygun kış kampı, doğal güzellikleri sadece yaz aylarında değil kışın bütün güzelliği altında da görmek isteyenler için en iyi fırsat. Evet, itiraf edelim ki biraz zahmetli. Fakat sessizliğin ortasında, güneşin karların üzerine vurduğu müthiş bir doğada kamp yapmanın verdiği hazzı çok az şey verebilir.
Altın kural: Doğru ekipman
Kış kampı hayaliyle bile herkesi heyecanlandırmaya yetse de aslında son derece ciddiyet gerektiren bir aktivite. Eğer daha önce bir kış kampı deneyiminiz olmadıysa sıcaklığın ne kadar düşük olabileceğini tahmin etmeniz zor. Sıcaklık bölgesel olarak değişiklik gösterse de en iyi ihtimalle gece sıcaklığının 10 derecenin altında olacağını bilmelisiniz.
Tabi bu durum daha yumuşak iklim şartları için geçerli. Eğer amacınız biraz kar görmek ise bu standardı 0 derecenin altında hesaplamalısınız. Bu da demek oluyor ki yanınıza aldığınız bir şişe suyu bile sabah uyandığınızda donmuş olarak bulacaksınız.
Bu durum karşısında yapabileceğiniz en doğru hamle ise yanınızda doğru ekipmanları taşımak. Örneğin çadırınız rüzgar, kar ve yağmur gibi ekstrem şartlara uygun olmalı, içinde uyuyacağınız tulumun konfor sıcaklığı minimum -5 derece seviyesinin üzerinde olmalı, kalın ve şişme matlar ekipman listenizin üst sıralarında yer almalı. İyi bir kampın temel taşının doğru ekipman listesi olduğunu bilmelisiniz.
Çadırın listenin ilk sırasında yer aldığını düşünürsek bu konuda özenli davranmak gerektiğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Satın almak istediğiniz çadırın 4 mevsim kullanıma uygun olduğundan emin olmalısınız. Kışlık kamp ekipmanları konusunda adını sıkça duyduğumuz Husky tarafından üretilen Bronder modeli bu konuda iyi bir örnek.
Ekipman listesi hazırlayın
Yola çıkmadan önce bir ekipman listesi hazırlamak şart. Gelişigüzel bir hazırlık neticesinde hiç istemeyeceğiniz bir anda eksik ekipmanla yüzleşmek hem moralinizi hem de planlarınızı bozabilir. Hava şartlarının ciddi anlamda tehlikeli bir ortam hazırlayacağını düşünürsek bu konuda disiplin şart.
Ekipman listeleri kişisel tercihlere ve ulaşım şekline göre hatırı sayılır uzunluklara ulaşabilse de temelde bazı ekipmanları mutlaka içinde bulundurmalıdır. Ekipman listesine bir kahve demleme teçhizatı koymak size kalmış fakat ilk sıralarda mutlaka bu ekipmanlar yer almalı:
-Çadır: Bu konuda tercihinizi mutlaka 4 mevsim kullanıma uygun modellerden yana kullanmalısınız. Çadırı meydana getiren malzemelerin sağlamlığı, rüzgar ve su gibi dış etkenlere karşı dayanıklılığı üst seviyelerde olmalıdır.
MSR Access 1 Tent çadır bu konuda iyi bir seçenek. Özellikle kayak turları ve bol karlı kamplar için tasarlanan model, kullanılan kumaş teknolojileri sayesinde üst düzey bir korumaya sahip.
-Uyku tulumu: İsterseniz uyumak ilk tercihiniz olmasın yine de biraz ısınmak ve bu sıcaklığı koruyabilmek için mutlaka uyku tulumuna sahip olmalısınız. Gideceğiniz bölgenin gece hava sıcaklığını önceden kontrol etmeli ve tulumunuzun bu konuda yeterli performansı sunacağından emin olmalısınız.
Planınız Ocak ayı ortasında eşsiz güzelliğiyle herkesi kendine hayran bırakan Abant’ta bir kamp yapmak ise gece hava sıcaklığının -10 derecenin altında seyrettiğini bilmeniz şart. Bu durum için satın almayı planladığınız tulum -30 derece civarında ekstrem kullanım, -10 ile -15 derece arasında konfor kullanım özellikleri sunmalı. Evolite Dreamer Ultralight -32 derece uyku tulumu tam olarak bu şartlar için uygun modellerden.
-Mat: İster şişme ister standart modeller olsun mat sizin yerle olan temasınızı kesecek. Zeminden gelen düşük sıcaklığa karşı sizi koruyacak mat, olmazsa olmazların başında. Tıpkı tulumdaki sıcaklık faktörü gibi bu konuda da matın kalınlığı önemli bir değişken. Şişme matlarla daha konforlu bir kullanım mümkün olsa da asgari düzeyde koruma için mat kalınlığı 1 mm üzerinde olmalıdır.
Alt yüzeyinde alüminyum kaplama bulunduran Naturhike rulo mat, hem 1.2 mm’lik kalınlığıyla aradığınız konforu hem de izolasyon özelliği ile ihtiyacınız olan ısıyı size sunacaktır.
Diğer önemli ekipmanlar; termal içlik, benzinli ocak, kuru elbiseler…
Ekipman listesinin en önemli üyelerinin yanında önceliklerinize göre yanınıza birçok farklı malzeme de alabilirsiniz. Sizi hem soğuktan koruyacak hem olası kazalara karşı koruyacak hem de ısınmanıza ve yemek yapmanıza yardım edecek bu ürünler de kritik öneme sahip olabilir.
-Termal içlikler: Konu soğuk olduğunda yardıma koşacak en önemli malzemelerden biri de termal içlikler. Vücut sıcaklığını korumak için büyük görev üstlenen termal içlikler alt ve üst olarak tüm vücudunuza koruma sağlar. Vücut sıcaklığını korumak için önce el ve ayaklarınızı sıcak tutmanız gerektiğini de hesaba katarsanız bu listeye termal bir çorap ve yine benzer özelliklerde bir eldiven de eklemelisiniz.
Thermoform Heavy termal içlik takımı kumaş teknolojisi sayesinde aradığınız sıcaklığı size sunabilir. Teri hızlıca dışarı atma özelliğine sahip bu termal içlik takımı, sıcaklığının dozajının kaçtığı durumlarda fazla terleyerek hasta olmanızı da engelleyecektir.
-Kamp ocakları: Kampın en eğlenceli yanı tabi ki ateş yakmak. Fakat yine de her türlü senaryoyu hesaba katarak yanınızda bir kamp ocağı bulundurmalısınız. Hem çadır içinde ufak kullanımlar için size yardımcı olacak bu ocaklar, aynı zamanda yemek ısıtma veya kar suyu eritme gibi durumlarda da son derece kullanışlıdır.
Bu konuda tam verim alabilmek için MSR gibi tecrübeli markaların ürettiği ocaklara yönelmekte fayda var. Özellikle rüzgar şartları hesaba katılarak üretilen Windpro 2 kamp ocağı size her türlü şartta hizmet edecektir.
-Kamp sobası: Eğer konuyu birkaç adım ileriye taşımak istiyorsanız kamp sobaları da sizin için kamp etkinliğini son derece kolaylaştırabilir. Kompakt ve katlanabilir yapılarıyla kolayca taşınabilen kamp sobaları, çadırın uyumluluğuna ve baca girişine göre çadır içinde kolayca kullanılabilir. Fakat dikkatli olmakta fayda var; uyumadan önce sobanın tamamen söndüğünden emin olmalı ve kesinlikle ısınmak için de olsa kapağını açık şekilde kullanmamalısınız.
Kamp malzemesi denince akla ilk gelen markalardan biri olan Nurgaz’ın ürettiği Dutch model çadır sobası ev konforunda bir kış kampı için en doğru tercihlerden biri olabilir.
Kamp için ekipmanlar hazırsa geriye çantayı hazırlayıp yola çıkmak kalıyor! Eğer bu konuda biraz tavsiye iyi olur diyorsanız kamp çantası hazırlamanın inceliklerini anlattığımız içeriğimiz size yardımcı olabilir. Ekipman listeniz için lazım olan her şey ise Hepsiburada ile kolayca ulaşmak mümkün. Eksikleriniz için göreve hazır Kamp ve Kampçılık Malzemeleri kategorisi ile iyi bir kış kampı için gerekenlere anında ulaşabilirsiniz.