Kurban Bayramı ve Et Tüketimi – Beslenme Öneriler
Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber et tüketimi de artmaktadır. Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için kırmızı et tüketiminin oranına ve sıklığına dikkat etmek gerekir. Genel olarak kalp, diyabet hipertansiyon gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler aynı zamanda gastrit, ülser ve mide gibi rahatsızlığı bulunan kişiler için, Kurban Bayramı’nda et tüketimi miktarı özenli bir şekilde olmalıdır. Kırmızı et genellikle kötü huylu kolesterol denilen LDL miktarının yüksek oranda olduğu bir besin grubu içinde bulunduğundan dolayı, Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimine dikkat etmek gerekir.
Kırmızı et miktarı tüketimi, kişiye göre değişiklik gösterse bile genellikle 90 ve 120 gram arasında tüketilmelidir. Bayram gününe sebze ve su yönünden zengin olan hafif bir kahvaltı ile başlamanız gerekir. Bu nedenle yapacağınız kahvaltı, sindirim sistemi problemlerine yardımcı olacaktır. Kurban Bayramı gününde, etin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerekir. Bunun sebebi ise ilk 24 saat ölüm katılığı denilen durum meydana çıkar. Ölümü katılığı denilen durum, vücuttaki proteinin sindirimini zorlaştırır. Kesildikten sonra 24 saat bekletilen etin lezzeti ve pişirilmesi daha iyi olur.
Kanserojen içeren öğelerin oluşumunu engellemek, vücuttaki vitaminlerin kaybını ve vücutta oluşacak besin zehirlenmelerine önlemek için genellikle et ızgara ve haşlama yöntemleriyle pişirilip tüketilmesi gerekir. Kesilen et, ilk 24 saat kızartmalardan ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalıdır. Mangal yapmak isteyenler için etler, ateşten 15 cm uzaklıkta tutulmalıdır. Bunun sebebi ise etin ateşe yakın olması, kanserojen öğe oluşumuna sebep olur. Pişirilen et ateşten 15 cm uzaklıkta tutulmadığı zaman A, B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar.
Kırmızı etin içinde bulunan C vitamini, demir ve B grubu vitaminlerinin emilimini arttırdığı için, muhakkak bol yeşillik bulunan salata ile tüketilmelidir. Vücutta kırmızı etin sindirimi açısından su içmek oldukça önemlidir. Mümkün olduğu kadarıyla yemek öncesinde ve yemek sırasında toplam iki bardak su tüketilmesi gerekir. Kesilen kurban eti genel olarak buzlukta -18° de saklanmalıdır. Buzluktan çıkarılan kırmızı et, çözüldükten sonra tekrar buzluğa konulup saklanmamalıdır. Kırmızı eti buzluktan çıkardığınız zaman çözdürme işlemi, kalorifer üzerinde veya sıcak su içinde bekletilerek yapılmamalıdır. Bu durum sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur. Buzluktan çıkarılan kırmızı et genellikle, buzdolabında veya mikrodalgada çözülmelidir.
Kurban Bayramı’nda Et Tüketimi Nasıl Olmalıdır?
Kurban Bayramı gibi bütün bayramlar, tüm aile bireylerine bir araya getiren, mutluluk ve sevgi göstergesi olarak geniş ve mutlu sofraların kurulduğu günlerdir. Bayram geleneklerimizden olan tatlı ve şeker tüketimine ek olarak Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı daha fazla artar. Bu zamanda hipertansiyon, kalp ve damar, mide ve diyabet gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin beslenmesine dikkat etmeleri gerekir. Genellikle yağlı etler, doymuş yağ ve kolesterol açısından çok yüksek miktarda olduğu için kalp ve damar hastalığı, diyabet ve hipertansiyon hastası olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız ve az yağlı kırmızı eti tercih etmelidir.
Bayram günlerinde alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken hususlar arasında olan en önemli durum, sağlıklı beslenme ve besin gruplarının dengeli bir şekilde dağılımına özen gösterilmelidir. Kırmızı etler sindirimi zor olan besinlerdir ve mide bağırsak gibi problemi olan kişiler tarafından fazla tüketilmemeli aynı zamanda kurban kesildikten sonra kırmızı et, hemen tüketilmemesi gereken besinler arasındadır. Kırmızı et, genellikle buzdolabında birkaç gün bekletildikten sonra, haşlama yöntemi ve ızgarada pişirme yöntemi ile tüketilmesi gerekir.
Kesilen Kırmızı Et Nasıl Pişirilmelidir?
Kurban Bayramı’nda genellikle kırmızı etin tüketim miktarına dikkat edildiği gibi, pişirme yöntemlerine de dikkat etmek gerekir. Genel olarak çiğ ya da az pişmiş etler sağlık açısından kesinlikle tercih edilmemelidir. Genellikle Kurban Bayramı’nda etin pişirme şekli, kavurma ve mangal yöntemleri ile tercih edilir. Mangal yöntemi ile kırmızı et pişirilecek ise eğer, kırmızı et ile ateş arasında mutlaka 15 cm kadar mesafe olmalıdır. Bunun sebebi ise etin yüksek ateşe maruz kalması ile beraber b1, b6, b12 ve folik asit gibi birçok vitaminin kaybına sebep olur, aynı zamanda proteinlerin vücutta zor sindirilmesine neden olur.
Kurban Bayramı’nda genellikle etlerin pişirilmesi sağlık açısından ızgara ve haşlama yöntemleri ile tercih edilmelidir. Etin pişirilme yöntemi olarak kızartma yönteminden, uzak durmak gerekir. Çok yüksek ateşte, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi genellikle vücutta kanserojen maddelerin oluşmasına sebep olur. Sağlıklı bir şekilde kavurma eti pişirmek istiyorsanız eğer, kırmızı etin görünen yağlarını ayırdıktan sonra ilave olarak bir iç yağı, kuyruk yağı ve tereyağı eklemeden, suda haşlama yöntemi ile pişirerek uygulanan etin kendi yağında haşlanıp kavrulmasını sağlamak, sağlık açısından doğru bir seçim olacaktır.
Kurban Bayramı’nda Kesilen Etleri Nasıl Saklamak Gerekir?
Kurban eti kesildikten sonra etin sıcaklığının düşmesi için en az 5 ve 6 saat bekletildikten sonra buzdolabına saklanmalıdır. Kurbanda kesilen etler, kesim sıcaklığındayken buzdolabına, dolap poşeti içine veya hava almayacak şekilde büyük parçalar halinde üst üste kaldırılarak konulmamalıdır. Bir yemeklik olacak şekilde eşit parçalara ayrılan kırmızı etler buzlukta -2° de birkaç hafta, sonrasında ise -18° derin dondurucuda daha uzun bir süre ile saklanabilir. Kurban Bayramı’nda yeterli ve dengeli beslenme şekillerine uygun miktarda kırmızı et tüketirken, öğününe çeşit yaratmak isteyenler için süt ürünleri, sebze ve meyve ürünleri ile aynı öğünde tüketmeye özen gösterilmelidir.
Kırmızı etler genellikle büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine konulur ve yağlı kağıda sarılarak buzdolabının dondurucu kısmında veya derin dondurucuda saklanması gerekir. Bu şekilde saklanacak etler -18° derin dondurucu içerisinde üç ay süreyle rahat bir şekilde saklanabilir. Kırmızı etler kıyma haline getirilirse eğer, buzdolabında iki günden fazla saklanmamalıdır. Genellikle kıyma haline getirilen etlerin, derin dondurucuda saklanması gerekir.
Kurban Bayramı’nda Dikkat Edilmesi Gereken Beslenme Önerileri
Kurban Bayramı’nın ilk günü, sevdiklerinizle hafif bir kahvaltı yaparak güne başlayabilirsiniz. Kurban Bayramı’nda aşırı miktarda et yemekten kaçınmalı, az ve sık yemek yenmesine özen göstermelisiniz. Gün içinde 2 ve 3 saatten daha fazla süre aç kalmak uygun değildir ve gün içinde sıvı alımına dikkat ederek günde yaklaşık olarak en az 2,5 litre su tüketmeniz gerekir. Kurban Bayramı’nda çay ve kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketmemek gerekir. Kırmızı et tüketirken çok hızlı yemek yememek ve yediğiniz etleri çok iyi çiğnemek gerekir.
Kurban Bayramı’nda bilinçsiz bir şekilde et, çikolata ve tatlı tüketilir. Bu durumda çikolata, et ve tatlı tüketimi ilerleyen zamanda mide yanması, şişkinlik, hazımsızlık, gaz ve bağırsak sorunlarına sebep olur. Tüketmek istediğiniz yiyeceklerin miktarına dikkat etmeniz gerekir. Hamurdan yapılan tatlılar, şeker, çok yağlı çok tuzlu yiyecekler yerine sebze ve meyve tüketimine dikkat etmek gerekir. Dengeli ve sağlıklı bir yaşamın en temel kurallarından bir tanesi olan fiziksel aktiviteler arttırılır ve günlük olarak koşu ve yürüyüşler yapılabilir. Dengeli ve sağlıklı beslenerek kilo kontrolünüze de destek olabilirsiniz.