
Oturarak Çalışan İnsanlarda Sık Görülen Sağlık Problemleri
Uzun süre oturarak çalışan insanlarda bir süre sonra sağlık sorunları oluşmaya başlıyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu konuyla ilgili farklı çalışmalar yürütülerek dikkat çekici sonuçlar ortaya çıktı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke insanları ile yapılan çalışmalarda insanların %85’lik bir kısmının iş yaşamında oturarak çalıştığı ortaya çıktı. Oturarak çalışan insanlar hareketsiz yaşam nedeniyle genel olarak sağlık problemleri riski ile karşı karşıya kalıyor.
İnsan vücudu 360 eklemden ve 700 farklı kas kütlesinden oluşur. Bu parçalar insanın doğal hareketlerini sağlar. İnsanlar düzenli bir şekilde hareket etmezse sorunlar meydana gelebiliyor. Sürekli oturulan ve hareketsiz kalınan zaman nedeniyle ölüm riski bile artıyor. Bu nedenle oturarak bir iş yapıyorsanız bile düzenli spor yapmaya özen gösterilmelidir.
Sürekli Oturarak Çalışmak Neden Zararlıdır?
Oturularak çalışılan işler genel olarak insanlara cazip gelir. Bu işler rahat gibi görünen çalışma ortamına sahiptir. Bu durum bir süre sonra insan sağlığını tehdit eder hale gelir. İnsanlar uzun saatler boyunca hareketsiz kaldığında omurgaları ve omuzları öne doğru eğilmeye başlıyor. Özellikle bireyler yanlış oturma riski ile de omurganın farklı bölümlerine zarar verebiliyor. Özellikle eklemlere, bağlara ve disklere dengesiz yüklenme nedeniyle insan omurgası eğilmeye başlıyor. Bu nedenle uzun süre oturarak çalışmak insan sağlığını tehdit ediyor.
İnsan bedeni doğal olarak hareket etmeye ihtiyaç duyar. İnsan bedeninde yer alan kaslar, eklemler ve diğer parçalar hareket ettiği zaman işlevini yerine getirebilir. Hareketsizlik ise insan bedeninin daha kırılgan ve güçsüz hale gelmesine neden olur. Ayrıca hareketsiz yaşam omurga ile birlikte insan metabolizmasına da etki eder. Bu nedenle oturarak çalışan insanlarda sağlık problemleri görülmeye başlar. Bu sağlık problemleri ile karşılaşmamak ya da sorunları çözmek için düzenli egzersiz yapmak gerekir. Günümüzde pek çok işin masa başında yapıldığı düşünülürse egzersiz ve spor daha da önemli hale gelir.
Uzun Süre Oturarak Çalışmak Hangi Sağlık Problemleri Yaşatır?
Hareketli bir yaşam insanı fiziksel ve duygusal olarak iyi hissettirir. İnsanın hareketli bir yapıda olması uyku kalitesinden metabolizmaya, ciltten kilo durumuna kadar pek çok konuda etkili olur. Hareketli bir yaşam ile insanlar sağlıklarını korurken kendilerini de geliştirir. Ancak günümüzde iş koşulları insanları oturarak çalışmaya iter. Özellikle de ofiste çalışan pek çok kişi günün neredeyse yarısını oturarak geçirir. Bir süre sonra oturarak çalışan insanlar duygusal olarak kendisini kötü hissetmeye başlar. Bir süre sonra ise fiziksel sorunlar görülebilir. Özellikle de egzersiz ve sporun olmadığı bir yaşam sağlık problemlerine açıktır.
Oturarak çalışan insanlarda sağlık problemleri genel olarak şu şekildedir:
1)Kalp Rahatsızlığı
Fiziksel egzersiz ve hareketlilik en iyi kalp dostlarından birisidir. Ancak hareketsiz bir yaşam nedeniyle kalp yorulmaya ve sağlık sorunları oluşmaya başlar. Sürekli oturarak çalışmak iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL seviyesinde düşüşe neden oluyor. HDL düştüğü zaman ise trigliseritlerde ve insülide artış yaşanır. Bu durum süreklilik kazandığı zaman ise kalp hastalıklarına yakalanma riski oldukça artar. İnsanlar hareket ettiği zaman ise kolesterol seviyeleri normal düzeye gelir. Bu nedenle kalp ve damar hastalıkları yaşamamak adına yaşamınıza hareket katmanız gerekir.
2) Kas ve Kemik Hastalıkları
İnsanlar hareket halindeyken kas ve kemiklerini çalıştırmış olur. Bu nedenle iyi bir şekilde çalışan bu yapılar işlevlerini yerine getirebilir. Özellikle oturarak çalışma süreklilik kazandığında insanlarda kas ve kemik ağrıları başlayabiliyor. Ancak bu ağrılar önemsenmediğinde ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
Özellikle yaşın ilerlemesi ile de birlikte eklem ağrılarının oluşması, kemik kırıkları ve düşme riski daha çok artıyor. Beden duruşunda bozukluklar ise bu insanlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ayrıca oturarak çalışan insanlar kemik erimesi ve kas kaybı olarak da bilinen rahatsızlıkları yaşayabilirler. Bu hastalıklar osteoporoz ve sarkopeni olarak da bilinir. İleri yaşlarda insanların hareketliliği daha çok kısıtlandığı için vakit kaybetmeden harekete geçmekte ve egzersize başlamakta fayda var!
3) Obezite ve Vücut Yağlanması
Fiziksel hareketlilik insan metabolizmasının etkin bir şekilde çalışmasını sağlar. Yüksek metabolizma kilo kontrolünü sağladığı gibi pek çok hastalığa karşı da koruyucudur. Ancak insanlarda metabolizma oturduktan yaklaşık yarım saat sonra yavaşlamaya başlar. Yavaşlama ortalama %50 oranında gerçekleşir. Metabolizmanın yavaşlaması insanlarda genç yaşlarda yorgunluk hissine neden olurken ileride vücudun yağlanmasına neden olabilir. Ofis ortamında hareket etmeden duran bireyler yavaşlayan metabolizma ile birlikte daha çok yağ depolamaya başlar. Ayrıca bedenin hareket etmemesi nedeniyle kalori harcaması da yapılmaz. Ancak bu durum bir süre sonra oldukça tehlikeli olmaya başlar.
Vücudun yağlanmaya başlaması obezite açısından büyük bir risktir. Obezite oturarak çalışan insanlarda sağlık problemleri arasında en sık görünenlerden biridir. Sadece oturmak obezite için yeterli bir sebep değildir. Oturarak çalışma ile birlikte sağlıksız beslenme koşulları obeziteyi tetikleyebilir. Bu nedenle bireylerin kısa aralıklarla mola vermesi ve ayağa kalkması tavsiye edilir. En azından saatte bir kez yapılacak kısa yürüyüşler bile bu riski oldukça azaltır.
4) Kanser
Hareketsiz yaşam ve azalan metabolizma hızı insülin seviyelerinde artışa neden olur. Bu nedenle kan şekeri genel olarak yüksektir. Ayrıca sürekli oturdukça antioksidan üretimi de azalır. Özellikle sürekli bir şekilde oturmak bu nedenle kanser açısından da riski artırır. Yapılan araştırmalar hareketsiz geçirilen zamanın genel kanser riskini %20 oranında arttırdığını ortaya çıkarmıştır. Uzun süreli oturmak rahim, prostat, yumurtalık ve kalın bağırsak gibi kanser türlerinde riski artırıyor.
5) Emboli
Emboli hastalığının en önemli nedenleri arasında toplardamarlarda oluşan damar içi pıhtılar yer alır. Zaman içinde oluşan pıhtılaşmalar kan akışı ile birlikte o bölgeden ayrılır ve vücutta farklı bölgelerde tıkanıklığa neden olabilir. Özellikle akciğerlerde tıkanmaya yol açan pıhtılar pulmoner emboli olarak isimlendirilir. Bu durum ise oldukça tehlikelidir. Bu hastalığın en önemli nedenlerinden birisi ise hareketsiz yaşamdır.
Sandalye üzerinde hareketsiz bir şekilde sürekli oturmak, ayaktaki toplardamarlar üzerinde pıhtılaşmaya neden olabilir. Ayakta oluşan bu pıhtılaşma vücudun farklı bölgelerini yayılabilir ve ciddi riskleri beraberinde getirir. Emboli gibi bir sorunla karşılaşmamak için sürekli oturarak çalışanlar için egzersizler oldukça yardımcı olacaktır.
6) Ölü Popo Sendromu
Bu sorun özellikle son dönemde ortaya atılan durumlardan birisidir. Ölü popo sendromu yaşayan insanlar bir süre sonra kalçalarının uyuştuğunu veya ağrıdığını hissedebilir. Aynı zamanda bu his vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir. Özellikle bu sorun nedeniyle hareketlerde zorlanma, egzersiz yapamama ya da güç kaybı ortaya çıkabilir. Oturarak çalışan insanlar gün boyunca bu sorunla karşı karşıya kalabilir. Bu sonuçlarıyla ölü popo sendromu, oturarak çalışan insanlarda sağlık problemleri arasında riskli durumlardan biridir.
Bu sendrom popo kaslarının esas amacını gerçekleştirmesini engeller. Bir süre sonra ise daha farklı zorlayıcı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Ölü popo sendromu ile karşılaşmamak için oturmaya sık sık ara vermek gerekir. Ayağa kalkmak küçük turlar atmak veya masada biraz esnemek işe yarayabilir. Ayrıca egzersizi artırmak ve yürüyüş yapmak bu riski önemli oranda azaltır.