ÜST

Podcast yayıncılığı için olmazsa olmaz ekipmanlar

Dijital medyanın son nimetlerinden podcast, çoktan hayatımıza nüfuz etmeye başladı. Trendi yakalamak ve podcast yayını yapmak isteyenler için ise geç değil.

İnternetten yemeğe, spordan sağlığa kadar her şeyin fazlasıyla “hızlandığı” şu günlerde sevdiğiniz radyo programını veya talk show’u takip etmenin yolu podcast’ten geçiyor. Zamanınızı o yayın için bölmek yerine istediğiniz anda istediğiniz yerde istediğiniz programa ulaşabilmek, geldiğimiz noktada podcast yayınları ile mümkün.

Hal böyle olunca o programları yapmak için gerekli olan mekan ve canlı yayın gibi birçok masraflı kalem de ortadan kalkmış oluyor. Evinizin salonunda oturup kendi programınızı hazırlayabilir, eşinizi dostunuzu bu programlara “pijaması” ile konuk alabilirsiniz.

Podcast yayıncılığı da bu yönüyle kulağa son derece cazip gelse de yine de bir takım ekipmanlar edinmeniz şart. Eğer podcast yayını yapmaya kararlıysanız işte sizin için ekipman listesi.

Sizden sonra en gerekli şey: Mikrofon

Telefonunuzun veya bilgisayarınızın dahili mikrofonunu kullanmak aklınıza geldi, biliyoruz. Fakat iyi bir podcast yayını için sadece yazılımlara güvenmek, harici mikrofonlara ve kayıt cihazlarına başvurmamak eninde sonunda sizi kayıtlarınızın yok olduğu, ses kalitesinin yeterli gelmediği o ‘istenmeyen’ noktaya getirecek. O yüzden işe doğru yerden başlayalım.

Podcastler içerik itibariyle görsel veya video ile desteklenebilir olsa da işin temelinde doğru bir ses kaydı yatıyor. Pürüzsüz ve net bir ses için iyi bir mikrofon kullanmak şart. Bu konuda ise önemli bir yol ayrımı sizi bekliyor; dijital ve analog.

Birçok konuda olduğu gibi burada da analog mikrofonlar bir adım önde. En iyi ses kalitesini sunan analog modeller, en sıcak tonları ve kulağınızla en uyumlu sesleri kaydetmenize imkan tanıyor. Fakat dijital modeller yani USB bağlantısına sahip modeller de kullanım kolaylığıyla ön plana çıkıyor.

Analog modellerin XLR bağlantısı nedeniyle kayıt için çeşitli ara birimlere ihtiyaç duymasına karşılık USB bağlantılı modeller hemen her aletle uyumlu çalışıyor. Fakat USB bağlantısı ile daha kayıt aşamasına ulaşırken dijitalleşen ses, kayıplara uğruyor. Bu kayıplar çeşitli yazılımlarla düzeltilebilse de hiçbir dijital mikrofon analog modellerin ses kalitesine ulaşamıyor.

Kayıt sırasında arka planda duyduğunuz statik sesler, yayını kulaklıkla dinlerken yaşanan gecikmeler, çoklu mikrofon kullanımındaki zorluklar ve kalite kaygısı analog mikrofonları dijital modeller karşısında ön plana çıkarıyor. USB bağlantılı modellerde ise fiyat yükseldikçe bu tip sorunlar ciddi oranda azalıyor.

Ses kartı veya mikser

Ses ve mikrofon hazır; sırada kaydetmek var. XLR girişine sahip analog bir model kullanmaya karar verdiyseniz ara birimlere başvurmanız şart. Analog mikrofonunuzu bilgisayarınıza bağlamak için ses kartı veya mikserlerden faydalanmanız gerekiyor.

XLR bağlantısını bu cihazlardan herhangi birinde kullanmalı, bu cihazı da bilgisayarınıza bağlamalısınız. Hangisini kullanacağınız konusunda uzun araştırmalar yapabilirsiniz fakat küçük bir ipucu; ses kartları bu konuda daha kaliteli sonuçlar elde etmenizi sağlayabilir. Eğer tercihinizi mikserden yana kullanmak istiyorsanız satın aldığınız modelin dijital ses kartına sahip olması veya tamamen analog olması ciddi farklar yaratabilir.

Yazılımınızı seçmelisiniz

Tercihini USB bağlantılı mikrofonlardan yana kullananlar bir önceki basamağı doğrudan atlayarak bu adıma gelebilirler çünkü dijital mikrofonunuzu herhangi bir ara birime ihtiyaç duymadan bilgisayarınıza bağlayabilir ve hemen kayıt yapmaya başlayabilirsiniz.

Fakat her iki modelde de ses kaydı için yazılımlara başvurmanız gerekiyor. Bu ihtiyacınızı ücretsiz olarak çözebileceğiniz birçok program olsa da ismini çok sık duyduğumuz Adobe Audition gibi programların en iyi sonuçları verdiklerini söyleyelim. Eğer kayıt yazılımı için ücret ödemek istemiyorsanız Audacity veya GarageBand gibi programlar da ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Bir alternatif: Ses kayıt cihazları

Eğer podcast planınızda sabit kalmak yoksa alternatif bir yol olarak kayıt cihazlarını kullanma imkanınız da mevcut. Genelde basın toplantılarında mikrofonların arasından uzatılan ses kayıt cihazlarını andıran bu ürünler üzerlerinde bulunan yüksek kalite mikrofonlarla doğrudan hafıza kartlarına kayıt yapabilir.

Ekstra aparatlar yardımıyla aynı anda birden çok XLR girişine de izin veren ses kayıt cihazları, yüksek fiyat etiketlerine karşılık üst düzey ses kalitesi sunar. Bu cihazlar video kameralarla birlikte kullanılabilir, üzerlerinde bulunan ses kartları ve yazılımları ile ses kalitesindeki bozulmaların önüne geçebilir ve bilgisayarla doğrudan bağlantı kurabilir.

Kendi sesinizi doğru şekilde duymak için: Kulaklık

Yayın sırasında kayıt sesini duyabiliyor olmanızın önemi büyük. Yayın kalitesinden haberdar olabilmek, ses sorunlarını hızlıca tespit edebilmek için iyi bir kulaklıktan yardım almalısınız.

Bu noktada en iyi mikrofonu kullanıyor olsanız da ucuz bir kulaklık kullanmanız mikrofonun gerçek potansiyelinden haberdar olmanızı engelleyecek. Bu nedenle ekipman listesinin geri kalanına gösterdiğiniz özeni bu noktada da göstermelisiniz. Geniş frekans aralığına sahip, konforlu ve kendini ispatlamış üreticiler tarafından üretilen bir kulaklık sizi uzun süre boyunca mutlu edecektir.

Shock mount, pop filter, mikrofon kolu

Ana bileşenlerin dışında küçük detaylar da yayın kalitenizi arttırmanızı sağlayacak. Mikrofondaki olası titreşimleri engellemek için kullanılan shock mount, iyi bir kol ve pop filter ile birlikte eksik olan parçaları tamamlayacak.

Mikrofon kolu, ikiden fazla eksene sahip ve hareket edebilen gövde yapısıyla mikrofonu masa veya benzeri alanlara sabitlemenize imkan tanır. Mikrofon kolunun en üstüne takılan mikrofon, shock mount ile muhafaza edilir ve olası darbelere karşı ses kalitesinin bozulması engellenir. Pop filter ise konuşma sırasında ‘ş’ veya ‘ç’ gibi harflerin telaffuzunda oluşan tiz yükselmelerini engellemek için kullanılır.

Ekipman listesi gözünüzü korkutmadıysa işe başlamaya hazırsınız demektir. Podcast yayını yapmak için gereken tüm ekipmanları ise hepsiburada’nın ilgili sayfalarında bulmanız mümkün.