ÜST

Ramazan Ayında Yapabileceğiniz Spor Aktiviteleri

Ramazan ayı uzun süre oruç tutulduğu için pek çok değişikliği beraberinde getirir. Ramazan ayı ile birlikte bedenimizin çalışma düzeni pek çok yönüyle değişikliğe uğrar. Özellikle beslenme düzeninde değişikliklerin yaşanması nedeniyle vücut metabolizması farklı bir döneme girer. Metabolizmayı etkilemesi nedeniyle Ramazan ayı içerisinde beslenme düzenine ve tükettiğimiz besinlere dikkat etmemiz gerekir. Bu dönemde beslenme düzeninde radikal bir değişiklik yaşandığı için tüketilen besinleri niteliği daha da önemli hale gelir. 

Oruç tutmak nedeniyle yaklaşık olarak 15 saat ve üzerinde bir açılıp durumu söz konusu olur. Bu nedenle iftar ile sahur arasında yer alan zaman dilimi boyunca besin tüketimi dengeli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmelidir. Ramazan ayı içerisinde en sık ortaya çıkan problemler arasında kilo alımı da yer almaktadır.

Normal zaman dilimi içerisinde daha çok yemek yiyor olmasına ve oruç tutarken besin alımının kısıtlı olmasına rağmen bireylerde kilo artışı meydana gelir.  Bu sorunun önemli nedenlerinden birisi metabolizmanın yavaşlamalıdır. Metabolizmanın hızında meydana gelen değişim nedeniyle ortaya çıkan bu problem 2 farklı yolla çözülebilir. Bu yollardan birisi iftar ve sahurda tüketilen besinlere özen göstermek, ikincisi ise yaşamın her zaman diliminde olması gerektiği gibi egzersiz yapmaktır. Ramazan ayında yapabileceğiniz spor aktiviteleri diğer dönemlere göre değişiklik gösterebilir. Bu dönemde beslenme ve hareketle ilgili farklı bir program yürütülebilir. Ayrıca fiziksel aktivitenin düzenlenmesinde içinde bulunulan ay da önemli bir faktördür. Yaz aylarında terleme daha yoğun olacağı için fiziksel aktivite daha sınırlı olmaktadır.

Ramazan Ayında Egzersiz Düzeni

Ramazan ayı beslenme açısından önemli değişikliklerin olduğu ve kişilerin fiziksel aktivitesinin sınırlandırıldığı bir dönemdir.Bu dönemde herkese aynı şekilde egzersiz düzeni sunmak ve program hazırlamak doğru değildir. Her kişinin metabolik yapısı, hastalıkları ve spor geçmişi farklı olduğundan aynı egzersizleri vermek doğru değildir. Ayrıca bir kişinin yapacağı aktivitelerle ilgili yalnızca internetten araştırma yaparak kararlar alması olumsuz sonuçlara yol açabilir. Özellikle herhangi bir kronik hastalığı olan bireyler doktor kontrolü olmadan egzersize başlamamalıdır. Ramazan ayında yeni fiziksel aktiviteye başlayacaksanız genellikle düşük tempolu aktiviteler tavsiye edilir. Bununla birlikte yüksek tansiyona, diyabete bu, yüksek kolesterole ya da kalp hastalıklarına sahipseniz haftada 3 kez egzersiz yapılabilir. Ancak egzersizlerin düşük yoğunlukta olması, kalp ritmini düşük düzeyde arttırması ve terletmemesi gerekir. Bu nedenle de 30 45 dakika aralığındaki düşük tempodaki bir yürüyüş, yüzme ya da pilates gibi egzersizler yapılabilir.

Düzenli bir egzersiz programı takip ediyorsanız Ramazan ayında yapabileceğiniz spor aktiviteleri daha farklı olacaktır.  Bu kişiler egzersiz programlarını daha az süreli ve daha az yoğunlukta tutabilir. Ayrıca Ramazan ayı içerisinde dirençli egzersizlerden uzak durmak yatağa ağırlığı ve set sayısını azaltmak doğru olacaktır. Genel anlamda düşük kitleye sahip aerobik egzersizler sabah saatlerinde yapıldığında kişiye daha çok yarar sağlayacaktır.  Ayrıca Ramazan ayında yapılacak aktivitelerle ilgili önemli sorunlardan birisi zaman dilimidir.İftar öncesinde egzersiz yapılacaksa en uygun zaman birkaç saat önceki zaman dilimidir. İftar sonrasında spor yapılacaksa yemekten en az 1-2 saat sonra başlamak daha doğrudur. Özellikle iftardan hemen sonra yapılacak olan egzersizler kalp sağlığını tehdit edebilir. Bunun için spor aktivitesi öncesinde mide de bulunan doluluk hissini azaltmak gerekir. Ayrıca egzersiz sonrasında hafif yiyeceklerin tercih edilmesi doğru olacaktır. Yiyeceklerin kasların korunmasını destekleyecek nitelikte olması ve protein kaynağı özelliğinde bulunması yararlı olabilir.

Ramazan’da Hangi Sporlar Yapılabilir?

Ramazan ayı için en önemli noktalardan birisi de hangi sporun ve egzersizin yapılacağını belirlemektir. Bu konu aslında kişiyle doğrudan bağlantılıdır. Bireyin Ramazan öncesinde belirli bir sporu devam ettiriyor olması ya da herhangi bir antrenmanının olması yapacağı spor türünü doğrudan etkiler. Ayrıca kişinin daha önceden herhangi bir şekilde spor yapmamış olması da hangi sporu yapacağını belirleyecektir. Ayrıca Ramazan ayında yapabileceğiniz spor aktiviteleri ihtiyaçlarınıza, tercihlerinize, hedeflerinize ve oruçluyken yaşadığınız hislere göre değişebilir. Kişisel koşullara dikkat ederek size en uygun spor türünü tercih edebilirsiniz. Seçilen spor türünde memnun kaldığı sürece Ramazan ayı süresince aynı şekilde devam edilebilir.

Ramazan ayı girdiğinde uyguladığı bir ağırlık rejimi bulunuyorsa uygulamaya devam edebileceği gibi hafif bir spor türüne de yönelebilir. Hangi spor türü tercih edilirse edilsin öncelikli olarak en hafif düzeyden başlamak doğru olacaktır. Temposuz seviyeden başlandığında ve kendinizi iyi hissedene kadar yoğunluğu artırdığınızda kendinizi geliştirebilirsiniz. Herhangi bir şekilde baş dönmesi yaşamak ya da gözlerde kararma olması gibi yan etkiler ortaya çıktığında bir süre durmalı ya da ara vermelisiniz. Ramazan döneminde beslenme düzeni değiştiğinden spor yapmak ya da kaslarını güçlendirmek gibi baskılar kurmamak daha doğru olacaktır. Peki, Ramazan ayında hangi spor aktiviteleri yapılabilir?

1)Düşük Tempolu Yürüyüşler

Ramazan Ayı için önerilen en önemli aktivite düşük tempoda tutulan yürüyüşlerdir. Açık havada yapılacak yürüyüşler hem kişiye kendini iyi hissettirir hem de önemli bir aktivite yapılmış olur. Düşük tempoya sahip olan yürüyüşler sayesinde Kişinin genel stresi düşmüş olur ve fiziksel açıdan da kendisini iyi hisseder. Yürüyüşlere zaman ve tempo açısından en düşük seviyeden başlamak önerilir. Daha sonrasında tempo ve süre artırılarak aktiviteye devam edilebilir.

2) Yüzme

Ramazan ayında yapılacak en iyi aktivitelerden birisi de yüzmedir. havuzda ya da denizde yarım saat süreyle yapılacak yüzme kişiye önemli bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca kişinin esnekliğini koruması ve hareket kabiliyetini geliştirilmesi açısından yüzme oldukça önemlidir.

3) Bisiklet

Ramazan ayında sıklıkla yapılan sporlardan birisi de bisiklet sürmektir. Kişiler açık havada ve yavaş tempoda bisiklet sürme aktivitesi yapabilir. Ayrıca spor salonlarında yer alan bisikletlerden de yararlanılabilir.

4) Pilates

Ramazan ayında yapabileceğiniz spor aktiviteleri arasında en önemlilerinden birisi pilatestir. Bu aktivite sayesinde özellikle omurga sağlığı önemli ölçüde sağlanmış olur. Omurgada yer alan ağrılar ve rahatsızlıklar bu egzersizler sayesinde düzelebilir. Ayrıca yapılan egzersizler kaslar üzerinde uzama etkisi göstererek güç kazandırır.

Ramazan Ayında Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ramazan ayında vücuda enerji sağlamak için iftar ve sahur olmak üzere iki farklı zaman dilimi vardır. Pek çok kişi açısından Ramazan ayında takip edilen rutin egzersizi devam ettirmek de oldukça önemlidir. Ramazan ayında spor yapılacaksa iftar ve sahurda uygun şekilde beslenilmelidir. İftar ve sahurda sağlıklı yiyeceklerle birlikte karbonhidratların da olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca iftar ve sahur arasında kalan zaman dilimi içerisinde en az 2 lt su içmiş olmanız gerekmektedir.

Ramazan döneminde yapılacak olan egzersizler sıvı kaybını artırır ve enerji düzeyini azaltır. Bu nedenle beslenme düzeninde sebze ve meyveleri yer vermek gerekir. Bunun yanında egzersiz rutini için sizi destekleyebilecek sağlıklı yağlar ve proteinler içeren gıdalara yönelmeniz doğru olacaktır. Uzun süreli açlık yaşanacağı için yüksek düzeyde güç gerektiren sporlar doğru olmayacaktır. Ayrıca spor esnasında kötü hissedildiği zaman hemen bırakılarak rahatlamaya çalışılmalıdır.