ÜST

Ütü seçmek kolay değil: Bunlara dikkat edin

Ütü seçmek insana ilk başta fazla zaman harcaması gereken bir eylem gibi gözükmüyor olabilir. Lakin ütü masasının başında geçen saatler uzadıkça, zaten çok da sevilmeyen bu iş bir eziyete dönüşebiliyor. Bu nedenle doğru ütüyü seçmek için bu yazıda bahsetmeye çalışacağımız detaylara hakim olmanızda fayda var.

Öncelikle ütü seçmek için kendinize bir bütçe belirlemelisiniz. Bugün ütü fiyatları yüz liralarla ifade edilebildiği gibi birkaç bin liralara kadar çıkıyor. Bütçenize göre en temelde iki farklı ütü tipi arasında karar vermeniz gerekecek. Buhar kazanlı bir ütü mü, normal bir ütü mü alacaksınız? Bir de dikey ütü denilen modeller mevcut ama o daha küçük ve hızlı kullanıma yönelik bir kategori…

Önce gücüne bakmalısınız

Hangi tipte ürün alırsanız alın dikkat etmeniz gereken ve değişmeyecek bazı noktalar var. Bunlardan biri ütünüzün motor, diğeri buhar gücü. Watt değer üzerinden ifade edilen motor gücü ne kadar yüksekse ütünüz o kadar güçlü demektir. Tabii bu da daha fazla elektrik tüketimi demek ama hızlı bir ütü seansı için ne yazık ki bu duruma katlanmak şart.

Buhar gücü ise ütünüzün kırışıklıkları açmaktaki maharetini belirleyecektir. Pek tabii ki bu da yine hızlı bir şekilde işinizin bitmesi demek. Buhar gücü klasik ütülerde ancak belirli bir seviyeye ulaşabiliyor. Sebebi basit: Çünkü tek parçadan oluşan bu ütülerin su haznesi oldukça dar. Buhar kazanlı ütüler ise 2 litre ortalamaya sahip su hazneleriyle çok daha güçlü ve basınçlı bir şekilde buhar üretebiliyorlar.

Buhar kazanlı ütüler

Hatırlayın, bir döneme press ütüler damga vurmuştu. Tost makinesi mantığıyla iş gören bu ütüler bugün endüstriyel alanlar dışında neredeyse hiç kullanılmıyor. Onların yerini ise buhar kazanlı ütüler aldı. Buhar kazanlı ütü, adı üstünde, ütüyü yaptığımız cihaza bağlı olarak basınçlı buhar üretimi için ayrı bir kazana sahip modellere verilen isim.

Buhar kazanlı bir ütü alırken öncelikle buhar gücüne ve şok buhar gücüne bakmak şart. Buhar gücü de sürekli buhar gücü ve şok buhar gücü olarak ikiye ayrılıyor. Şok buhar gücü anlık olarak 500 gram / dakika gibi çok yüksek  seviyelere ulaşabiliyor. Sürekli buhar gücü ise klasik ütülere göre yine oldukça yüksek. Dakikada 100 gram ve üstü bir kazanlı ütü işinizi rahatlıkla görmenizi sağlayacaktır.

Buhar kazanlı ütü alırken kazanın kapasitesi de büyük önem taşıyor. Çok küçük bir kazan, suyun hızla buharlaşması ve sizin yeni su takviyesi yapmak zorunda kalmanız anlamına geliyor.

Son olarak buhar kazanlı ütü alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ütünüz ve kazan arasındaki kablonun uzunluğu. Bu uzunluğun 1.5 metreden fazla olması sizi ütü yaparken sürekli elbiseleri ütüye doğru çekiştirme derdinden kurtaracaktır. Ütünüzün motor gücünün ise 2000-2400 watt aralığında olması yeterli.

Klasik ütüler

Klasik ütüler her ne kadar yerlerini hızlı buhar kazanlı ütülere bıraksa da uygun fiyatlarıyla hala birçok insanın tercihi olmayı sürdürüyor. Burada da sürekli buhar gücünün dakikada 40 gramdan daha düşük olmamasına, şok buhar gücünün ise 150 gram ve üstüne çıkabilmesine dikkat etmelisiniz.

Aynı şekilde klasik ütülerde biraz daha paraya kıyıp watt gücünü yüksek tutmanız en azından kazanlı ütülere yakın bir performans elde edebilmenize yardımcı olacaktır. Bu yüzden 2400 watt’ın altına düşmemeye çalışmakta fayda var.

Dikey ütüler

Dikey ütüler kabaca tarif etmek gerekirse bir saç kurutması görünümüne sahip, kıyafetleri asılı halde ütülemenize yarayan yeni nesil ütü çeşitleri olarak tanımlanabilir. Büyük markaların da yatırım yapmasıyla, daha çok “seyahat tipi” olarak kabul edilen bu ütü tipi bugün günlük kullanımda oldukça popüler hale gelmiş durumda.

Tabii ki, bir buhar kazanlı ütü performasında olmasalar da dakikada 30 gram buhar gücü ve 1500 watt’ı aşabilen motor güçleriyle “jilet gibi olmasa da olur” diyebileceğiniz daha “casual” bir giyinme tarzı için gayet ideal donanıma sahip durumdalar.

Özellikle gençlerin çok rağbet ettiği bu modeller hem ütü masası yanında geçen bel ağrılı saatlere, hem de uzun ütü seanslarına sağlam birer alternatif sunuyorlar.

Taban malzemesi, musluk suyu gibi detaylar

Son olarak ütünüzün tabanının hangi malzemeden üretildiğine de hem ütüleme rahatlığı, hem de kırışık giderme performansı açısından önemli. Alüminyumdan başlayarak seramiğe giden taban çeşitleri artık bugün titanyum oksit adı verilen ultra hafif malzemelere ulaşmış durumda. Taban malzemesinin kalitesine de mutlaka dikkat etmelisiniz.

Bir de tabii ütünüze musluk suyu ekleyip ekleyemeyeceğinizi de öğrenmenizde fayda olabilir. Eski modellerde ütüde biriken kirecin alttaki deliklerden küçük beyaz topçuklar halinde kıyafetlerimize dökülüp yapışmasını hepimiz hatırlarız. Yeni modeller kireci ayrıştırdığı için musluk suyu kullanımında dahi böyle sorunlarla karşılaşılmıyor.

Bu bilgiler ışığında ütü seçmek için doğru adımları atmaya karar verdiyseniz, sizleri hepsiburada’nın ütü seçenekleri arasında bir gezintiye davet ediyoruz.