Sakin ve serin: İstanbul çevresinde kamp noktaları
Yaz ayları geldiğinde okulların da kapanmasıyla İstanbul daha sakin bir yer haline geliyor. Trafik de kış aylarında olduğu kadar sıkışmıyor. Ancak sıcaklıkların artmasıyla beraber, özellikle yaşadığınız yer betona teslim olan bölgelerdeyse kendinizi kent dışına atıp, biraz doğayla beraber olma, serinleme, nefes alma, İstanbul göklerinde hiç göremediğiniz yıldızları görme ihtiyacınız artacaktır. Bu yüzden kısa bir rehberle çadırınızı alıp günübirlik kentten kopabileceğiniz kamp rotalarını sıraladık. Betonun ve inşaatların büyük saldırısına rağmen, İstanbul sınırları ve yakın çevrede el değmemiş çok bölge var.
İğneada
Bırakın İstanbul’u, Türkiye’nin, hatta dünyanın pek çok tur rehberinde İğneada’nın ve longoz ormanlarının ismine rastlamanız mümkün. Tüm dünyada ender rastlanabilecek bu doğa harikasını görmeden “Gezmeyi çok seviyorum” diye ortalıklarda dolaşmayın. Longoz bazı insanların sandığının aksine bir ağaç türü değil, bir orman ekosistemi. “Subasar” olarak türkçeleştirilen ve orman zemininin belirli dönemlerde suyla dolu olmasını ifade eden “longoz ormanı” Kırklareli’nin Vize ilçesinde ziyaretinizi bekliyor. Bölgede özel olarak tasarlanmış bir kamp alanı yok. Kendinizi tam anlamıyla doğanın kucağına bırakacaksınız.
Bu ziyaretinizde hassas floraya, çevredeki hayvan türlerine olağanüstü bir dikkat göstermenizi hatırlatmamıza gerek yok sanırız.
Şile
Ormanlara ve doğaya değil de biraz daha denize yakın bir kamp kurayım diyorsanız, rotanızı Şile’ye çevirin. Ancak özellikle hafta sonları Şile’deki koylardaki kamp alanlarından pek sakinlik beklemeyin. Hafta içi iş günlerinde veya sonbaharın ilk günlerinde Şile dinlenmek için çok daha iyi bir seçenek. Bölge yıllardır gözde kamp alanı olduğu için betonlaşma değil ama tesisleşme had safhada. Doğada çadır kurayım ama tuvalet hizmetinden de eksik kalmayayım diyorsanız, Şile doğru adres.
İstanbul’un Anadolu Yakası son 20 yılda çok hızlı bir kentleşmeye kurban gittiği için bu yakada kalan sayılı alanlardan biri olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Hacıllı Şelalesi’ni çevredeki kahvaltı tesisleri iyice artmadan mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz. Doğayla ilgili beklentilerimi biraz daha düşük tutabilirim diyorsanız, Sahilköy de iyi bir alternatif olabilir.
Ağva
Ağva, İstanbul’a yakın mesafedeki en güzel kamp alanlarının başında geliyor. Bir yıl kamp yaptığınız alanın gelecek yıl kahvaltıcı olduğunu üzülerek görme tehlikesi olduğunu hatırlatmamız gerekiyor. Göksu ve Yeşilçay’ın Karadeniz’e döküldüğü alanda bulunan Ağva, temiz havasıyla, hafta içinde sessizliğiyle, eşsiz manzarası ve doğanın kucağında yer almasıyla favori kamp alanlarının başında geliyor.
Çevrede birçok tesis bulunduğu için “Kamp yapayım ama medeniyetten de çok uzaklaşmayayım” diyenler için de ideal bir yapıda… Kilimli Koyu’nu özellikle tavsiye ediyoruz.
Ballıkayalar
Kocaeli Gebze sınırları içindeki Ballıkayalar’ı minik bir kanyon olarak adlandırabiliriz. Hafta sonu çok kalabalık olsa bile hafta içi ziyaretleri için uygun. Dere etrafındaki düz kayalıklara basit tırmanışlar yapıp, dağcılıkta kendinizi deneyebilirsiniz. Ballıkayalar’ın kış aylarında da kamp yapmaya uygun bir alan olduğunu hatırlatalım.
Uçmakdere
Tekirdağ’da Şarköy’e bağlı Uçmakdere diğer saydığımız alternatiflere göre biraz daha uzak. Ortalama 3 saatte ulaşabileceğiniz sahil bölgesinde, kumsalda istediğiniz yere çadırınızı kurup, doğanın, denizin, sessizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.
Polonezköy
Beykoz ilçesinde dört bir yanı hızlı yapılaşmayla kentleşse de Polonezköy ormanları ve yeşil alanları direniyor. Kentin çok dışına çıkmadan, eğer hafta sonu planı yaptıysanız çok da zaman kaybetmeden ulaşabileceğiniz kamp alanlarında, günlük ihtiyaçlarınızı temin etmek de kolay.
Kilyos
Kilyos denilince akla daha çok deniz ve plaj gelse de, çok iyi kamp alanlarına sahip olduğunu da hatırlatmamız lazım. Sarıyer’e bağlı Kilyos’ta hafta sonu kalabalığına yakalanmazsanız, plajdan biraz uzak bölgelerde uygun kamp alanları bulabilirsiniz. Bölgede bitki ve canlı çeşitliliği sizi çok şaşırtacak.
Ömerli Barajı
Ömerli Barajı çevresinde özellikle Esenceli Köyü kıyıları, hem göl havası almak, hem de doğayla iç içe bir kamp yapmak için çok uygun bir alan. Bölgede kamp tesisi olmadığını ve bölge sakinlerinden izin alarak çadır kurmanızda fayda olduğunu hatırlatmamız gerekiyor.
Poyrazlar Gölü
Sakarya sınırları içinde kalsa da 2 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz Poyrazlar Gölü, mükemmel göl manzarasıyla, uzun yürüyüş olanaklarıyla, bitki çeşitliliğiyle sık sık gitmek isteyeceğiniz bir alan olacak. Bölgede kamp tesislerinin bulunduğunu ve ihtiyaçlarınıza kolayca ulaşabileceğinizi de belirtelim.
Acarlar Longozu
İğneada kadar tanınmasa da en az onun kadar önemli ve büyük bir alanı kaplayan Acarlar Longozu Sakarya’nın Karasu ilçesinde bulunuyor. Bir-iki günden daha uzun bir kamp planlıyorsanız en uygun nokta olduğunu söyleyebiliriz. Karasu-Kaynaşlı yolu arasında bulunan Acarlar Longozu’nun koruma altında olduğunu, bölgede kamp yaparken çok dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatalım.