ÜST

Yeni bir dünyanın başlangıcı: J.R.R. Tolkien ve Silmarillion

Silmarillion, Yüzüklerin Efendisi üçlemesiyle tanınan yazar J.R.R. Tolkien’in kaleme aldığı bir yaradılış öyküsü aslında… Öyle ki ölümünden yıllar sonra bile hatırlanıyor. Peki ünlü yazarın oğlu tarafından kitaplaştırarak yayınlanan bu eseri hakkında neler biliyorsunuz?

J.R.R. Tolkien kimdir?

silmarillion

Tam ismiyle söylememiz gerekirse John Ronald Reuel Tolkien, ünlü serisi Yüzüklerin Efendisi’yle tanınır. 1973 senesinde 81 yaşında hayatını kaybeden İngiliz yazar eserlerinin beyaz perdeye uyarlanmasıyla daha da bilinir hale geldi. Nitekim, bizzat kendisinin yarattığı Orta Dünya, filmlerin yakaladığı başarı ile milyonlarca kişiye ulaştı. Yarı mitolojik yarı masalsı dünyası kendine has bir takipçi kitlesi oluştururken kitapları her geçen gün daha fazla okunuyor.

Aynı zamanda filolog olan Tolkien, hayatta olduğu sürede sekiz kitap çıkardı. Hobbit’in devam hikayesi olan Yüzüklerin Efendisi üçlemesi kült bir popüler kültür ögesi olmakla birlikte, edebi anlamda da önemli bir eser olarak kabul ediliyor.

2001 senesinde izleyicilerle buluşan kitabın ilk bölümü Yüzük Kardeşliği, 4 dalda Oscar kazandı ve dünya çapında önemli gişe rakamlarına ulaştı. Dilerseniz Blu-ray olarak yüksek çözünürlükteki versiyonunu Hepsiburada üzerinden satın alabilir ve siz de bu maceraya ortak olabilirsiniz.

Tolkien evreni

silmarillion

J.R.R Tolkien bu evreni kurgularken İngiliz edebiyatına bir mitoloji kazandırmak amacı ile yola çıkmıştı. Ve bunun sonunda Orta Dünya evrenini kurguladı. Silmarillion ile bu evrenin yaradılışına imza attı. Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’nden çok önce tasarladığı bu evren ve kitap zamanın zorlukları yüzünden istediği gibi basılamadı. Maddi zorluklar ve yayın evlerinin istekleri, bu kitabın basılmasını çok daha ileri tarihlere erteledi. Bu yüzden birçok kitabı ölümünden sonra oğlu Cristopher Tolkien tarafından düzenlenerek basıldı. Oldukça titiz çalışan bir kişiliğe sahip olan Tolkien, kitaplarının son aşamaya gelmesi için bu kitapları birçok deneme yaparak hazırlıyordu. İyi bir dilbilimci olması sayesinde yarattığı evrende elfler, orklar, cüceler ve insanlar için kendi lisanlarını yarattı.

Günümüzde ilgi gören bu evren, kitaplardan sonra beyaz perdeye aktarılmaya devam etti. İlk olarak efsane Yüzüklerin Efendisi üçlemesi ve sonrasında kitabı okuyanları çok tatmin etmeyen ama buna rağmen ilgi görmeyi başarmış Hobbit üçlemesi sinemaya aktarıldı.

Amazon Studios yapımcılığında Silmarillion’da anlatılan ve Orta Dünya tarihinin ikinci çağında geçmesi beklenen Yüzüklerin Efendisi dizisinin çekimleri de başladı. İlk sezon bütçesinin 465 milyon dolar olduğunun açıklamasının ardından Tolkien severler dizi için geri sayıma başladı. Yüzüklerin Efendisi’nden çok uzun süre öncesini anlatacak olan dizinin, güç yüzüklerinin yapılmasından Yüzüklerin Efendisine kadar olan zaman içerisinde geçeceği söyleniyor.

Silmarillion nedir?

Hikayenin kendi içerisindeki kronolojik sıraya baktığımızda Silmarillion; Hobbit’ten de öncesini, yani Orta Çağ’ın oluşum sürecini anlatıyor. Kitap, ilk olarak 1977 senesinde J.R.R. Tolkien’in oğlu Christopher Tolkien tarafından yayınlandı. Christopher, babasının tamamlayamadığı kitabını babasından geriye kalan notları derleyerek toparladı ve daha sonra kitabı hazır hale getirdi.

Kitap; Ainur’un Müziği, Valar’a Dair ve Silmarillerin Tarihi isimli üç bölümden oluşuyor. Bu bölümler hikayede yer alan Bilbo Baggins karakterinin kaleme aldığı Elfçe’den Çeviriler adlı kitabın kurgusuyla sürüyor. Hikayenin, yer yüzünden farklı olarak, kendine has bir zaman algısı bulunuyor.

Tolkien’in ölümünden sonra yayınlanan ve Türkçe’ye çevrilen toplam 13 eserlik bir Yüzüklerin Efendisi külliyatı bulunuyor. İthaki Yayınları’ndan çıkan seri Yüzüklerin Efendisi, Hurin’in Çocukları, Bitmemiş Öyküler, Hobbit, Roverandom, Beren ile Luthien, Gondolin’in Düşüşü, Silmarillion, Tolkien Mirası ve Kullervo kitaplarından oluşuyor. Hepsiburada üzerinden bu 13 eserlik seriye kolayca ulaşabilirsiniz.

Yüzüklerin Efendisi gibi Oscar tarihine rekor ödül sayıları ile adını yazdırmış filmler hakkında bilgi almak isterseniz “Tarihten günümüze Oscar Ödülleri” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.