
Sporcular Vazgeçilmezi Olan; Yulaf Ezmesi Nasıl Tüketilmelidir?
Sporcuların yıllardır tükettiği bir besin olan yulaf, son yıllarda sağlık uzmanlarının tavsiyesi ile günlük yaşamında önemli bir gereksinimi haline geldi. Yulafın faydaları saymakla bitmezken pek çok insan; yulaf nasıl yenir, bilmiyor. Yulaf ezmesi nasıl tüketilmeli, sorusunu soruyor. Yulaf ezmesi nasıl yenir, lezzetli yulaf tarifleri var mı gibi sorularınıza yanıt olacak harika bir içerik hazırladık. İşte detaylar.
Yulaf Hakkında Bilgiler
Yulaf hakkında bilgi edinerek yulafı sevmeye başlayabilirsiniz. Yulaf, bir tahıl türüdür. Buğday gibi. Ancak buğdaydan farklı olarak gluten içermez, glisemik indeksi çok düşüktür, Kana hızlı karışmaz ve genetiğiyle henüz oynanmamış bir tahıl türüdür. Pişmiş olarak, çiğ olarak tüketilebilir. Un yerine de kullanılabilir. Pratik ve faydalıdır. Yulafın tüketilmeye uygun haline de yulaf ezmesi denir.
Yulaf çok zengin lif içeriğine sahiptir. Bunun yanında yüksek yağ, protein, demir, kalsiyum, fosfor ve vitamin içeriği vardır. Bu da onu, günlük beslenmenin bir parçası yapmak için önemlidir. Yulafta bulunan beta-glukan, onun çok önemli olmasının ana nedenidir. Yulaf tanelerinin yapısında bulunan beta-glukanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. En güçlü besinler ise yulafın dış kepek katmanındadır. Yulaf hakkında yapılmış bir araştırmanın bulguları dikkat çekicidir:
Yulaf kepeğinin, obezite, bağırsak komplikasyonları, diyabet ve koroner hastalık risklerini azaltabileceği bu araştırma ile kanıtlanmıştır. Günde 140 gram yulaf ezmesi tüketen sağlıklı kişiler üzerinde bir test yapılmıştır. Buna göre bu kişilerin serum kolesterol konsantrasyonunun 3 haftada % 11 oranında düşmüş olması çok önemlidir.
Yulaf Ezmesi Nedir?
Yulaf ezmesi, değirmende öğütülmüş bir tahıl türüdür. Kabuklu yulaf taneleri, fabrikada kabuklarından ayrılıp haddelenir. Buna yulaf ezmesi denir. Yulaflar kabuklu olarak da haddelenebilir. Yulaf ezmesi tüketimi için sınırsız seçenek vardır.
Yulaf Ezmesi Nasıl Tüketilir?
Yulaf, bir tahıl olarak pişirilerek tüketilir ama pişirmeden de tüketilebilir. Yulafı, Avrupalılar su ile kaynatarak lapa şeklinde tüketir. Yulaf lapası, özellikle buğdayın yetersiz yetiştiği ya da yetişmediği topraklarda geleneksel bir yemek türü olmuştur. Tarihte ve romanlarda “fakir yemeği” olarak da konumlandırılır. Oysa yulaf, buğdaydan çok daha zengin bir besindir ve yaratıcılığınızı kullanırsanız çok lezzetli olabilir. Türk damak tadına uygun yulaf ezmesi tarifleri de var. Bir kaç örnek verelim.
Yulaf Ezmesi Tarifleri
Yulaf ezmesiyle yapılacak tarifler çok. Bunların en sevilenlerini listeleyelim.
- Yulaf Lapası
Sadece 4 malzeme ile hazırlanabilen oldukça sağlıklı ve besleyici olan bu tarifle kolayca atıştırmalığınızı hazırlayabilirsiniz. Yulaf lapasını orta boy bir kasenin içine 100-150 gr kadar koyup üzerini aşacak şekilde süt ilave ediyoruz. Bal ve tarçında ekleyerek karıştırıp zenginleştiriyoruz. Sonrasında yedi ila 10 dakika bekleterek yulafın sütü içine çekmesini bekliyoruz.
- Yulaflı Buğday Çorbası
Öncelikle buğdayı haşlayarak bir kaba bırakıyoruz. Sarımsak ve kuru soğanları incecik keserek çeyrek su bardağı kadar su ile güzelce pişiriyoruz. Biraz yağ ekledikten sonra son kez karıştırıyoruz. Bir su bardağı tavuk suyu ve 3 su bardağı suyu ilave ediyoruz. Yulaf ve haşlanmış buğdayları da içine ekleyerek pişiriyoruz. Son olarak yoğurt ve sütüde ilave ederek pişiriyoruz. Servise hazır hale geldiğinde üzerini tereyağlı pul biber, kekik kullanarak süsleyebilirsiniz.
- Yulaflı Kahvaltı
Bir kaseye 2 yumurta kırın. İçine 2 çorba kaşığı yumuşak kıvamlı yulaf ezmesi ve isteğe göre karabiber, tuz, pul biber ekleyip çırpın. Yapışmaz yüzeyli tavaya biraz tereyağ koyun ve eriyince bu karışımı dökün. İki yüzeyi de piştikten sonra üzerine sevdiğiniz bir peynirden rendeleyin. Yanında bir bardak çayla enfes bir kahvaltı olabilir. Üstelik çok pratik.
- Yulaflı Mantı
Mantıyı çok seven, ondan asla vazgeçmeyenler çok. Kayseri mantısının yerini hiçbir şey tutamaz ama ona alternatif sağlıklı bir seçenek de var. 3 çorba kaşığı dolusu yulafı yarım bardak suyla karıştıra karıştıra lapa haline getirin. İçine tuz da ekleyin. Bir kasede mantı yoğurdunu çırpın. Bir tavada da mantının salçalı ve tereyağlı sosunu hazırlayın. Hafif soğumuş olan yulaf lapası üzerine önce yoğurt sonra sos ekleyip yanında turşu ile servis edin.
- Yulaflı Kısır
Yulaflı kısır da popüler bir tarif. Kısır malzemelerini ince ince doğrayın. Yulafları tıpkı ince bulgur gibi kaynar su ile, limon, tuz ve biraz kimyon ile yumuşatın. Biber salçası ile karıştırın. Kısırlık malzeme ile yumuşamış yulaf ezmelerini buluşturun. Bol sumak, nar ekşisi de işe keyif katar.
- Sütlü Yulaf
Bir kaseye yarım su bardağı süt ve 3 kaşık yulaf ezmesi koyup karıştırın. İçine sevdiğiniz meyvelerden ekleyin. Kuru meyveler de çok yakışır. Üstünü de biraz balla süsleyin. Hafif tatlı kıvamında çok lezzetli zengin bir menü olacaktır.
- Yoğurtlu Yulaf
Yoğurt ve yulaf da birbirine çok yakışır. 3 kaşık yoğurt, 2 kaşık yulaf ezmesi karıştırın. Üzerine yaban mersini, çilek dilimleri, muz dilimleri gibi sevdiğiniz meyvelerden ekleyin. En üste ise biraz tarçın serpiştirin ve afiyetle tüketin.
- Yulaflı Poğaça
Yulaf ezmesinden veya yulaf unundan kurabiye, kek, ekmek yapabilirsiniz. Bir airfryer kullanıyorsanız, bu tarifleri çok daha kolay yapabilirsiniz. Derin bir kaseye 6 kaşık yulaf ununu (mutfak robotundan geçirdiğiniz yulaf ezmeleri) ekleyin. Unu da biraz kabartma tozu, tuz, su ile karıştırın. İçine sevdiğiniz bir peynirden ufalayın ve biraz maydanoz doğrayın. Acı seviyorsanız pul biber de ekleyebilirsiniz. Küçük parçalar kopardığınız bu karışımı fırın kağıdı yardımıyla tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 170 derecede 10 dakikada pişecektir.
Yulaf Ezmesi Çeşitleri
Yulaf ezmesi alırken farklı çeşitlerin olduğunu fark etmişsinizdir. Yumuşak kıvamlı yulaf lezzetleri için ince öğütülmüş yulaf ezmesi çeşidi tercih edilebilir. Kabuklu ve kabuksuz yulaf ezmesi de seçenekler arasındadır.
Yulaf Ezmesinin Faydaları
Yulaf ezmesinin faydaları saymakla bitmez. Hızlı tüketilebilen gıdalara ilgi malum. Diğer yandan bedensel etkinliklerinin azalması çağın en önemli sorunu. Ayrıca hızlı yemek, ayaküstü yemek, sürekli yemek gibi doğru olmayan beslenme alışkanlıkları, kalp damar hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet ve şişmanlık gibi pek çok sorunu tetikliyor. Bu hastalıkların önlenmesi için araştırmacılar, diyetin lifçe zenginleştirilmesini önermektedir. En zengin lif kaynaklarından biri de yulaf. Üstelik tüketimi pratik.
Yulaf, tok turan bir tahıl. Bu nedenle açlığı bastırmak, yoğun tokluk hissetmek için kesinlikle tercih edilebilir. Yulafın kan şekerini dengelemesi de önemli. Kötü kolesterolün düşmesine yardım eden yulaf, bağırsaklar için çok iyidir. Adeta bir süpürge gibi bağırsakları temizler. Kabızlığı da önler. Bazı araştırmalara göre kolon kanserine karşı da etkili sonuçları kanıtlanmıştır.
Yulaf, değerli bir tahıl. Anavatanı Orta Asya olmasına rağmen bugün, Dünyada en fazla yulaf Avrupa’da yetiştiriliyor. Rusya’da ikinci güçlü üretici konumunda. Yulafın işlenmiş hali, paketlenerek tüketime sunuluyor. Beyaz una alternatif arayanlar için yulaf harika bir seçenek. Farklı tariflerle yulafı mutlaka tüketin.