Yaz kış kullanılabilen dış giyim ürünlerden bir tanesi olan kadın ceket modelleri, her kadına farklı yakışan bir kıyafettir. Farklı farklı renk ve desenlerde üretilir. Herkesçe sevilerek kullanılan kadın ceketleri arasında blazer ceket, kot ceket, deri ceket, boyfriend ceket gibi çok sevilen çeşit çeşit modelleri vardır. Blazer ceketler, klasik bir giyim olarak tercih edilirken kot ceketler bahar aylarında spor bir giyim olarak tercih edilir. Ayrıca renk olarak da sürekli değişen ceket modelleri de vardır. Klasik renkler olan siyah, beyaz, kırmızı, lacivert ve krem rengi ceketler en çok tercih edilen karışık renkli ceketlerdir. Kombinlerinizin bir bütün haline gelmesi için kullanabileceğiniz farklı farklı ceketler vardır. Peki bu ceket modelleri nelerdir ve nasıl olur?
Blazer Ceket Nasıl Olur?
Blazer ceketler genellikle düz renkli olan veya çizgili, metal düğmelere sahip olan ve bazı zamanlarda göğüs cebinde ceketin markasına ait amblem bulunan spor bir ceket türüdür. Blazer ceketler hem resmi ortamlarda hemde gündelik ortamlarda kullanım için uygundur. Genellikle ağır ve tok durması açısından yün,pazen gibi daha ağır kumaşlardan üretilmektedir. Blazer ceketleri kombinlerken içine askılı üstler, sıfır kol bluzler, kısa veya uzun kollu gömlekler, tişört ve ince triko gibi akla gelen her tür üst kıyafet kombin parçası ile bu ceketler rahatlıkla kullanılabilir. Blazer ceketlerin yapımında kullanılan kumaşlar arasında taranmış yün vardır. Bu kumaşları bulmak oldukça kolaydır fakat blazer ceketi yetim ceket modeli gibi gösterebilir. Bir diğer kumaş çeşidi şayak kumaştır. Genelde açık ve bitişli olan bu kumaş çoğu zaman askeri üniformalar için kullanılır. Diğer bir kumaş türü kaşmirdir. Bu kumaş yumuşak bir yapıya sahip ve lüks bir kumaştır. %100 kaşmir pantolonla güzel ve tarz bir şekilde kombinlenir. Blazer ceketinizin ölçüsü alınırken kol boyunuz daima bilek hizasında olmalıdır. Blazer ceket kol boyu, ceketin içine giyilen triko kazak veya gömleğinizin kol boyunu, hoş durması açısından geçmemelidir. Eğer kol boyunu geçerse blazer ceketin kol boyu çok uzun demektir. Normal olması gereken ve şık bir görüntü vermesi açısından ceketin kol boyu uzunluğu, yaklaşık olarak bir iki santim kadar gömlek manşetinin, ceketin içinden çıkararak görünmesidir. Blazer ceket bedeni seçerken, bedeninizi belirleyen ölçü, göğüs çevrenizdir. Bel çevreniz ise, giymek istediğiniz blazer ceketin drobunu belirler. Kendi göğüs çevrenizin ölçüsünü 2.54’e böldüğünüz zaman cekette giymeniz gereken ölçüyü bulabileceksiniz. İyi bir ceket en az üç veya dört sene giyilebilir.
Kruvaze Ceket Nedir?
Bu model ceketlerin en büyük olayı ceketin sol kısmının, sağ kısmın üzerini örtecek şekilde geniş olmasıdır. Tek sıra düğmeli ve her zamanki gibi olan bildiğimiz standart ceket yani, ceketlerin iki tarafı da tam orta kısımda kavuşurken giydiğiniz zaman sizi sarıp sarmalayacaktır. Bu ceketin anlamı TDK ya göre, ön parçalarının birbiri üstüne gelecek şekilde üretilmiş olan ceket veya yelek anlamına gelmektedir. Ortalama olarak bir ceket için kullanılan kumaş boyutu, 180 cm dir. Ortalama bir gömlek dikmek için 170 cm kumaş kullanılmaktadır. Ortalama olarak bir ferace dikmek istiyorsanız eğer 3 metre kumaş kullanılmaktadır. Kruvaze ceket, yaz aylarında rahatlıkla giyilebilir, kış aylarında ise mont içine rahatlıkla giyim sağlayabilirsiniz. Özellikle bu model ceketler klasik giyim için daha çok tercih edilmektedir. Kruvaze ceketler, yalnızca bahar ve kış aylarında değil, yaz aylarında da kurtarıcı bir giyim olabilmektedir. Yaz mevsimlerinde tercih edilen kruvaze ceketler ince dokumalı kumaşlardan oluşması gerekiyor. Kısa veya uzu kollu seçeneklerden oluşan bu ceketler elbise ve etekleri iyi şekilde kombinlemektedir.
Boyfriend ve Oversize Ceket Model Olarak Aynı Mıdır?
Bol kesim olan boyfriend ceketin her iki tarafı da cepli olduğu için genelde erkek ceketlerine benzetilir. İç astarı genel olarak renkli ve oldukça rahat bir giyim tarzı olan kadın bir ceket türüdür. Bir diğer adı da oversize olan bu ceketler özellikle 80li 90lı yıllarda bu dönemlerin ünlü poster isimlerinde hatırladığımız bu ceketler, günümüz koşullarında bir Rihanna, Jennifer Lopez gibi sokak stiline önem veren isimler sayesinde yeniden eski popülerliğini kazanıp gündemde gençler arasında zirvelerdedir. Oversize ceket ise hemen hemen boyfriend ceketle aynı anlama gelen, kelime anlamından da anlamak üzere, İngilizcede över büyük, size ise beden olarak bilinmektedir. Genelde yanlış anlaşılmalara karşı Oversize ceket, bir kıyafetin bedeninden daha da büyük bir kalıpta üretilmesi durumudur. Oversize ceket, beden üstü anlamına gelir. Yani normal giyim ürünlerinde ölçü olarak kullanılan, bedeninize uygun üzerinde bir beden daha olduğu anlamına gelir. Bir sürü marka, oversize ürünler, klasik beden tablosuna göre normal bedenden 2 beden daha büyük üretmektedir. Oversize ceketler bir kıyafetin bedeninden daha büyük kalıpta hazırlanması halini ifade eder. Örneğin M beden bir oversize kazak dikim sırasında L kalıba göre kesilir. Yalnızca oversize alırken değil, herhangi bir tişört veya gömlek alırken dikkat etmeniz gereken çok çok sayıda etmen vardır. Oversize ceket alırken uzun süre bir ömrü olması açısından kalitesi bizim için çok önemlidir. Oversize ceketleri satın alırken bunlara ek olarak, normalden daha bol olmaması için, beden ve boy ölçüsünün kontrol edilmesi gereken özellikler arasındadır. Tek halde kullanıldığı zaman kilolu veya zayıf göstermesi mümkün olmayan bu şekil kıyafetler, altına giyilen pantolon çeşitleri arasında tercih edebileceğinizle birlikte sizleri olduğunuzdan daha şişman değil tam dersi daha zayıf gösterir. Oversize ceketler bol kesim olduğu için zayıf erkeklere, kilolu erkeklerden daha çok yakışabilir. Oversize ceket, üzerinizde daha rahat ve salaş duran tüm ceketleri kapsamaktadır. Giymek istediğiniz dar bir kot yada mini bir etek üzerine salaş daha rahat bir bluz tercih edilebilir. Bunun yerine çok daha kalın kumaşlar tercih etmek sizi olduğunuzdan daha fazla büyük gösterir.
Hakiki Deri Ceket Dökülme Yapar Mı?
Deri ceketler, genellikle deri malzemelerden yapılır. Günümüzde gerçek deri ve gerçek olmayan deriyi ayırt etmek biraz sıkıntı olabilir. Kullanılan deri malzeme, kıyafete göre siyah ve kahverenginin çeşitli tonlarına boyanmıştır. Deri ceketler daha bir çok amaç için tasarlanabilir. Hakiki deri dökülür mü sorusuna yanıt verecek olursak, evet dökülür. Hakiki deriler genelde bakımsız kaldığı zamanlarda, yanlış kullanımda veya doğru bir yöntemle saklanmadığı zaman yıpranır ve deri ceket üzerinde dökülmeler olur. Hakiki derinin hayvan derisi olduğunu nasıl anlarız diye soranlar için deri yüzeylerini önce kontrol etmemiz gerekir, küçük gözenekler hakiki derinin kusurudur. Derideki kusurlar aslında kıyafet açısından iyi bir şeydir. Gerçek olan deri, hayvan derisinden yapılır ve böylelikle her bir parça geldiği hayvan derisinden dolayı rasgele ve özgündür. Deri ceketlerin kumaşı gerçek olduğu takdirde sıcak tutma gibi bi özelliği yoktur. Fakat suni derilerde kişiyi sıcak tutma özelliği bulunmuyor. Deri ceketlerin sulanması sonucunda ıslaklıktan dolayı renk açmasına veya derinin bozulmasına neden olur. Deri ceketlerin doğal üretim özelliğinden dolayı her bir parçasının aynı renkte olması gayet normaldir. Deri kumaştan üretilen ürünlerinizi ıslandığında yada yağmur suyuna denk geldiğinde ısıtıcıların yanına deri ceketi yaklaştırmamak gerekir. Islanan ceket oda sıcaklığında kendiliğinden kurumalıdır. Deri ceketlerin koku yapması, gözenekli yapısı nedeniyle dışarıdaki kokuyu içine kolaylıkla hapseder. Bundan dolayı rutubet kokusu, kir kokusu, toz kokusu, sigara dumanı kokusu gibi etkenler deri ceket üzerinde kötü kokuların oluşmasına sebep olur. Gerçek deri olup olmadığını diğer bir seçenek olarak, suni deriyi ateşe tuttuğumuzda hammaddesi olan plastiğin yandığını görürüz, hakiki olan deri ise hemen tutuşmaz ve yandığı zaman suni derideki gibi bir alevlenme yaşanmaz.
Kot Ceket Ne Zaman Giyilir?
Kot ceketler genellikle yaz mevsimlerinde veya mevsim geçişlerinde giyilebilir. Bir çok kişinin favori parçalarından biri olan kot ceket, kumaşının jean olması ve dayanıklı hafif yapısı ile her yaş için uygun görünümdedir. İlkbahar aylarında üzerinize alıp direk dışarı çıkacağınız bu hafif parça, soğuk aylarda da hava koşullarına uyum sağlayacaktır. Açık renk olan kot ceketler genelde yazın tercih edilir, kışın açık renk kot ceket giymek tercih edilmemektedir. Bu ceketlerin iç yapısı da mevsimine göre değişiklik göstermektedir. Dokusu yün kot ceketler kış mevsimleri için iyi bir seçim olabilir. Çiçek desenli olan kot ceketler oldukça hoş bir görünüm sağlar. Kot ceketleri ister etekle ister pantolonla ister elbiseyle kombinleyebilirsiniz. Dar kot pantolonun üzerine, dar kesim kot ceket de giyilebilir. Spor bir görünüm yaratmak istiyorsanız eğer, kot ceketin altına eşofman takımı giyerek spor bir görünüm sağlanabilir. Bu görüntü size oldukça hoş bir hava katacaktır. Bazı zamanlarda kot ceket altına gömlek giyerek biraz daha klasik bir görünüm kazanabilirsiniz. Erkekler için kot ceketin içine giyilebilecek kıyafetler arasında tişört, kazak, sweat vb, kıyafetler giyilebilir. Yıkamak istediğiniz zaman kot ceketinizin rengini korumak istiyorsanız yıkamak istediğiniz suyun içine yarım su bardağı sirke ekleyip öyle yıkayabilirsiniz. Bu olayı her yıkamada uygulayabilirsiniz. Bu durum kot ceketinizin solma ihtimalini durduracaktır. Bir diğer seçenek kot ceketinizi yıkarken ters çevirip yıkamalısınız. Yıkarken soğuk suyla yıkamanız da fayda var. Modası geçmeyen kıyafetler arasında kot ceketler her zaman trendler arasındadır. Sokak modasının da vazgeçilmezi olan kot ceketler 2023 yılında da göz önünde olmaya devam etmektedir. Kumaş özelliği likralı olması nedeni ile vücudu sıcak tutmaktadır. Özellikle soğuk kış günlerinde kot kumaşlar daha çok tercih edilmektedir. Kot kumaşlar vücudu daha sıcak tutması ile de bilinir. Birkaç kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengelenir ve ne kadar yıkanırsa yıkansın boyu kısalmaz. Kot kumaşın çekme miktarı ipliklerin boyutuna, miktarına, şekline, kıvrımına bağlıdır. Kumaş giysi olarak dikilmeden önce özel çekme işlemi uygulanır. Kot ceketler yanlış yıkandıkları zaman renklerini kaydedebilirler. Özellikle sıcak su ile yıkanmada bu giysi türü için bir düşmandır. Yıkama işlemlerinde soğuk su kullanmak kot ceketlerin rengini daha uzun ömürlü korumaya yardımcı olur. Bir diğer şaşırtıcı bilgiler arasında dönen konuşmalar, dünyaca ünlü bir kot markasının CEO’su ‘kot kıyafetlerinizi buzlukta dondurun, yıkamayın’ yıkamakla hata yapıyorsunuz diyor. Kot ceketler iki üç ay düzenli olarak kullanıldığında sert kumaş olan ceket, yumuşayıp vücudun şeklini alır. Pantolonları ise yıkamadan özel yapılmış spreylerle buzluğa atın dezenfekte edin. Kot kumaşın yapı ve içeriği ile ilgili olarak sağlığa herhangi bir zarar verecek türe rastlanmamıştır. Kumaşın yapısına ekstra olarak kimyasal ve zararlı maddeler yüklenmediği sürece herhangi bir zararı yoktur.