Gün
Saat
Dakika
Saniye
Kadın Bluz Modelleri
10.000+ ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Yurt Dışından Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Girişimci Kadın Ürünleri
Premium Fırsatları
İndirimli Ürünler
Sepette Kampanyalı Ürünler
Marka
Toplam 24 / 10000+ ürün
Aradığınız ürünü bulabildiniz mi?
2000
hepsiburada
sözlük
Kadın Bluzlar Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
Ajur
Fransızca kökenli bir kelime olan ajur, el işlerinde işleme, süs ve motif yapmaya yarayan tekniğin adıdır. Moda ve tekstil dünyasında kullanılmadan önce mimari yapılarda, madeni eserlerin üzerinde ve seramik malzemelerde kullanılan ajur tekniği, çok eski medeniyetlerde bile uygulanmış bir yöntemdir. İlk örnekleri Mısır uygarlığına dayanan ajur, genel olarak delikli bir yapıdadır. Kesici ve delici aletler kullanılarak süsleme yapılan malzemenin istenmeyen bölgelerinin boşaltılmasıyla oluşturulur. Anadolu’da ise ilk örnekleri Selçuklu döneminde görülen ajur tekniği, özellikle minber korkuluklarında sıkça kullanılmıştır. Minbere uygulanan motiflerde, malzemenin ayrım bölmeleri tamamen oyularak ortadan kaldırılır ve çıtalarla kafes şekli verilerek delikli bir görünümün oluşması sağlanır. Bu nedenle ajur, delikli motif ya da gözenek olarak da adlandırılmaktadır.
Dikiş tekniği olarak ise ajur, 17. yüzyılda Fransız dantellerinde ortaya çıkmıştır. Bu yüzyıldan itibaren dantel ve kumaş işlemede en yaygın tekniklerden biri olmuş ve birçok giyim ürününde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde örgü ve nakış işlerindeki en temel tekniklerden biri olan ajur, iplik desenleri arasında bırakılan boşluklarla oluşturulur. Bu boşlukların oluşturulabilmesi için tığ ya da şiş ile örülen ipliğe, farklı teknikler uygulanması gerekir. Sarmaşık, dalgalı, antika, dilimli gibi birçok çeşidi bulunan ajur, temel olarak artırma ve eksiltme işlemleri uygulanarak ortaya çıkarılır.
Ajur tekniği bir kere öğrenildikten sonra kişinin yeteneği ve kullanım amacına göre çok farklı motiflerin oluşturulması için kullanılabilmektedir. Bu teknik ile yapılan birçok desen ve motif bir arada kullanılarak çeşitli tasarımların ortaya çıkması sağlanır. Fantezi ürünlerinden gündelik kullanıma kadar birçok giyim ve el işi ürünlerinde, ajur tekniği ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle çeyizler için hazırlanan dantel el işleri ve kışlık kazak, bere, atkı ve süveter gibi ürünlerde çok sık uygulanmaktadır.
Anvelop
Etek uçlarına doğru genişleyen ve dökümlü anlamına gelen anvelop, kadınların rahatlıkla kullanabileceği bir kumaş kesim şeklidir. Kadınların özellikle bu kesimi sevmesinin sebeplerinden biri, beden ölçüsünün olmayışından kaynaklı hem rahat hem de kusurları kapatıcı bir etkisinin bulunmasıdır. Özellikle 1970'li yıllarda ortaya çıkıp o dönemde popülerlik kazanmış kumaş kesim şekli olan anvelop, günümüzde de şık kombinler için tercih edilir. Elbise ve eteklerde kullanılan bu kesim, bunların yanı sıra bluz, gömlek ve tişörtlerde de dekoltede şıklık yaratmak amacıyla değerlendirilir.
Göbek ve bel bölgesindeki fazlalıkları kamufle etmek amacında olan kadınlar için doğru bir tercih olan anvelop kesim kumaşlar, iri yapılı kadınlarda ise dikey çizgilerle gizem ve kamuflaj etkisi yaratır. Hem salaş hem spor hem de şık bir tamamlayıcı olan bu tarz kesime sahip elbiseler, kişinin ilgi odağı olmasında kolaylık sağlar. Kilo vurgusu dışında belinin inceliğini vurgulamak isteyen kadınlar için de bel bölgesinde kullanılan ince bir kemer ile kombinlenen anvelop elbise, hem kadınsı hem şık bir görünüm sağlar. Ayrıca eteğin bel bölgesinde yer alan kendinden ipli modeller de tercih edilebilir.
Şık bir gece kıyafeti olarak kadife veya saten kumaştan oluşan anvelop bir elbise ya da gündüz arkadaş eğlencesinde spor ayakkabıyla kombinlenebilen pamuk ya da keten bir anvelop üst, her zaman şık bir görünüm yaratır. Burada kombini aksesuarlarla bütünlemek önemlidir. Anvelop kesim kıyafetler tüm organizasyonlarda uyumlu bir bütünlük oluşturur. Kimi kaynaklarda zarf kesim ya da kruvaze kesim olarak da bilinen anvelop kesim türüne ait kıyafetler birçok ortam için kolaylık sağlamaktadır. Giyim dolaplarının klasikleri arasına yerleşen bu tarz kıyafetler, günlük hayata bol bol dahil edilerek etkili bir stilde rol oynar.
Aplike
Aplike, düz yahut desenli kumaşlardan kesilen parça motiflerin çeşitli dikim teknikleri ile başka bir kumaşa birleştirilmesi sürecidir. Kırkyamadaki temel tekniklerden olan aplikenin oldukça geniş bir uygulama alanı mevcuttur. En yaygın kullanım alanlarından biri de giyimdir. Çanta, kemer, şapka gibi aksesuarlarda, çocuk ve yetişkin giyiminde, telefon kılıfı ve gözlük kılıfı gibi diğer aksesuarlarda kullanılır. Aplike ile en fazla karşılaşılan bir diğer alan da ev dekorasyonudur. Perde, masa örtüsü, banyo ve mutfak alanındaki tekstil ürünleri, yatak örtüsü, yastık, pano ve duvar süslemelerinde aplike sıkça tercih edilir.
Kullanılan araç - gereçler ile dikkat edilmesi gereken hususlar aplikede önem arz eder. Fon kumaşlar, renkli kumaşlar, iplik, makas, dikiş iğnesi ve elyaf gibi malzemeler aplike sürecinde gereklidir. Desen olarak doğa, manzara, insan ve hayvan figürleri, geometrik şekiller oldukça fazla tercih edilir. Aplikede fotoğraflardan, boyama kitaplarından ve hatta çocuk kitaplarından faydalanılabilir. İstenilen ve uygun olan materyalleri dilediğiniz desenlerle süsleyebilirsiniz. Fon ya da aplike yapılacak kumaşların aynı nitelikte olması gerekir. Kullanım yerine göre yıkanması ve ütülenmesi de önem arz eder. Aplike sürecinde ayrıca yıkandığında boyası çıkmayan kumaşları ya da yıpranmış kumaşları kullanmamak, kumaş kalınlığına uygun iplik seçmek, aplike niteliğine göre tela seçmek, kumaş kayganlığını hesap etmek, desene göre dikim ve nakış iğnesi seçmek gibi noktalara da dikkat etmek gerekir.
Aplike elde ve makinede olmak üzere iki şekilde yapılır. Elde yapılan aplike, açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Açık türünde aplike, kumaş materyaline pay vermeden kesilir. Kapalı aplikede ise kumaşa pay verilerek kesim yapılır ve kenar payları içeri doğru kıvrılarak kumaşa tutturulur. Açık ve kapalı aplikeler makinede de rahatlıkla yapılabilir. Yapışkan aplike, gölgeli aplike, celtic aplike, ters aplike gibi pek çok türü bulunur.
Batik
Kumaş baskı ve kumaş boyama tekniği olan batik, Doğu'da uzun yıllardır uygulanmaktadır. İlk defa XVII. yüzyılda Hollandalılar aracılığı ile Avrupa'ya getirilmiştir. Batik tekniği ile kumaş, deri ya da kağıt üzerinde kolaylıkla işlem yapılabilir. Kumaş boyama sanatı olarak bilinen batik tekniği, biraz emek sarf edilerek, kolay bir şekilde öğrenilip uygulanabilir. Kumaş, bal mumu tabakaları ile yer yer desen özelliğine göre örtülerek boyanır. Bal mumu özenli bir şekilde çözdürülerek istenen desen elde edilir.
Batik kumaş boyama tekniği sayesinde birbirinden farklı renk ve desenlerde ürünler yapabilirsiniz. Tercihinize göre yapmış olduğunuz eşi benzeri olmayan ürünleri, hem kendiniz kullanabilir hem de sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Batik gerçekleştirilen kumaşlarda genellikle eşsiz ve çok başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Kullanmak istediğiniz alana göre kırlent, oda takımları, masa örtüleri, perde, mutfak takımı, fular, yazma, eşarp, bluz, mendil, pano, çanta, kumaş materyaller kullanılarak yapılan terlik ve ayakkabılar, ahşap materyallerden yapılan takılar üzerinde farklı ve kimsede olmayan desenlere yer verebilirsiniz.
İstediğiniz her zaman diliminde, çalışmanız için uygun olan her yerde gerçekleştirebileceğiniz batik tekniğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar; üzerinde boyama yapacağınız materyalin temiz ve kırışık olmaması, işlem sırasında materyal üzerinde farklı etkiler oluşmaması için kullanılacak boyanın aynı marka olması, kumaş kalınlığına göre boya miktarının daha az ya da daha fazla kullanılması olarak sıralanabilmektedir. Yapacağınız işlemlerde istediğiniz desenin ortaya çıkmasında renk uyumu da önem taşımaktadır. Desenler için birbirine uyumlu renkler seçilmesi ve renklerin farklı yoğunlukta kullanılması sıradanlıktan uzak, daha eşsiz bir görünüme sahip desenlerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Batik çalışmasını dilerseniz düz boyama tekniği, tonlayarak boyama tekniği, sırma tekniği kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Biye
Biye, giysilerin yaka, etek ve kol çevrelerine başka bir kumaştan ya da kendi kumaşından geçirilen ince şerittir. Genellikle kadın giysilerinde tercih edilen biyenin kullanım alanı oldukça geniştir. Hazır giyimde ve tekstilde aşınma ve bozuklukları gidermek için ya da materyale hoş bir detay katmak için yaygın biçimde tercih edilir. Aksesuar olarak işlenen biyeler son derece şık bir görüntü sunar. Mutfak ve iş önlüklerinin boyun kısımları ve kenarları, havlu ve çarşafların kenarları, çanta kenar ve kulpları, forma ve eşofman kenarları biye yapmaya son derece uygundur.
Esnemeyen kumaş kullanılarak üretilen biyeler birbirine eklenerek uzatılabilir niteliktedir. Bu parçalar tasarım amaçlı olduğu gibi temizlik amacıyla da kullanılabilir. Çoğunlukla metre işi satılan biyeler; farklı renk, desen, genişlik ve doku seçenekleri ile tüketiciye sunulur. Biyeler fitilli biçimde de hazırlanabilir ve fitilli biyeler, içerisinden ip gibi bir materyale geçirildiğinden dolgun bir görüntü sunar. Biye dikiminin farklı metotları bulunur. Kullanım alanına göre hangi yöntemin tercih edileceği farklılaşabilir. Bununla birlikte biyenin yapım aşaması da değişkenlik gösterir. Ne amaçla ve nereye yapılacağı göz önünde bulundurularak kumaşa çeşitli kesim teknikleri uygulanır. Uzun olması ya da farklı desenli kumaşlarla bütünlük oluşturulması isteniyorsa parçalar hazırlanarak birleştirilir ve dikilir. Dikiş aşamasında özenli davranmak gerekir. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş yerlerinin düzeltilip ütülenmesi düzgün bir görüntü sağlar. Tekstil ürünlerinize yeni bir görünüm kazandırmak, şık ve estetik biçimler vermek istiyorsanız, ana materyalinize uygun biyeleri tercih edebilirsiniz. Biyeleri satın alacaksanız ya da evde kendiniz hazırlayacaksanız; biye boyuna, genişliğine, kesim açısına ve kumaş kalitesine dikkat etmeniz avantaj sağlar. Doğru malzemeler, doğru kesim, iğneleme ve dikim teknikleri ile istenilen tarzı en iyi biçimde yansıtmak mümkündür.
Country
Sözcük anlamı “kır veya köye ait” olan country, günümüzde bir dekorasyon kavramı olarak karşımıza çıkar. Country tarzı, 1990’ların başında İngiltere, Amerika ve Fransa’da kullanılan dekorasyon anlayışının çeşitli mobilyalara uyarlanması ile modern evlerde kendini göstermeye başladı. Yalnızca mobilyalar için kullanılmayan kavram, perdeden masa örtüsüne kadar tüm ev tekstil ürünlerinde ve dekoratif eşyalarda tercih edilen bir stil olup dekorasyon anlayışının genel adıdır. Ağır renklerin ve modern desenlerin yerine pastoral renklerin, çiçek desenlerinin ve ahşabın ön plana çıktığı country tarzında sıcak ve sade bir görünüm hakimdir.
Country tarzı; pötikareli kumaşlar, kalın perdeler, doğal ahşap ağırlıklı mobilyalar, yumuşak koltuklar ve sade duvar ve tavan kaplamaları ile köy evlerini anımsatan bir dekor oluşturmayı sağlar. Günümüzde “kır dekoru” kavramı ile karşılanan country, modern dekorların aksine daha renkli, dinlendirici ve sıcak bir atmosfer oluşturmak isteyenlere hitap eder. Sıcak atmosferinden dolayı aile evlerinde çokça tercih edilen dekorasyon anlayışı, geçmişe yönelik tarzı ile doğaya ve nostaljiye özlem temalarını taşır. Renk tercihi olarak açık pembe, açık mavi gibi pastoral renklerin yanında kestane, ceviz, meşe gibi doğal ahşap tonlarının da sıklıkla kullanıldığı dekorasyon anlayışında, eskitme stiline ağırlıklı olarak yer verilir.
Country stili; İngiliz, Fransız, Rustik ve Amerikan country tarzı olarak öne çıkar. Fransız country tarzı, eskitme eşyaların ve büyük yemek masalarının hakim olduğu bir dekorasyon anlayışıdır. İngiliz country tarzında ise rahat mobilyaların, kitapların ve şöminenin hakim olduğu bir dekorasyon vardır. Rahat yer yastıkları, mumlar ve sıcak bir aydınlatma ile tamamlanan İngiliz country tarzı, çiftlik evlerinde görülür. Rustik country anlayışında ise sıcak aydınlatmalar, rahat koltuklar ve renkli yastıklar öne çıkarken Amerikan country tarzında doğal tekstil eşyalar Amerikan stilinin en karakteristik özelliklerinden olur.
Cool Chic
Basitçe ‘’cool şıklık’’ olarak da nitelendirilen cool chic terimi; zahmetsiz, şık ve feminen bir görüntüye sahip olmayı ifade eder. Moda olana bağlı kalmamak, kişisel moda anlayışını yaratmak ve aslında temelde ''fazla zaman harcamadan yakalanan şıklık'' anlayışını barındırır. Vatkaların, leopar desenler ile payetlerin, neon renklerin, renkli ve çarpıcı makyaj tarzı ile iddialı saç modellerinin ön planda olduğu 1970’ler ve 80’lerin ardından, kuralları ‘’biraz nefes almak ve sakinleşmek’’ ihtiyacı ile belirlenen ve 1990’ların moda yaklaşımı ile adından söz ettiren terim, popüler olanı stile uydurmak yerine, çabasız bir tarza sahip olmayı ortaya koyar.
Zamansız ve klasik, her durumda imdada yetişen ve her kombinde şık olmayı başarabilen parçalar bu tarzın vazgeçilmezlerinden kabul edilir. ‘’Akıllı ve tarz sahibi’’ kadını işaret eden bu moda akımının olmazsa olmaz parçaları olarak bol kesim mom jean ve boyfriend jean’ler, birkaç beden büyük gelen oversize üstler, çarpıcı stiletto'lar, kısa botlar ve midi ya da maksi boy etekler ile kombinlenebilen bol kazaklar sayılabilir. Tarzın makyaj önerisi ise hiç şüphesiz yok gibi görünen ‘’no make up’’ makyajlardır. İnce yapıda fondötenler ya da BB kremler ile yapılan hafif ten makyajı, şeftali tonlarında allıklar ile tamamlanabilir. Göz makyajında ise doğal tonlarda farlar tercih edilebilir.
Terimin feminen yaklaşımının altında yatan anlayış ise kadınsal yönü harekete geçirme ve eğlenceli tarafı ortaya çıkarmaya dayanır. ‘’Ayakları yere sağlam basan, güçlü kadın’’ profilini de destekleyen bir akım olmasından dolayı cool chic, özellikle günümüz kadınlarının belki bilinçli, belki de farkında olmadan zaten günlük hayatlarında sıkça yer verdiği bir stil olarak da dikkatleri üzerine çekmektedir. ‘’Çabasız’’ olmasının altında ise aslında bu doğaçlama oluşumu yer alır.
Diagonal
Fransızca kökenli bir sözcük olan diagonal, kelime anlamı olarak çapraz demektir. Temel anlamı, köşegenleştirme ve çaprazlaştırma olan ve farklı anlamları içerisinde barındıran terim çeşitli alanlarda kullanılır. Kullanıldığı alana göre anlamları farklılık göstermektedir. Diagonal, genellikle çokgenlerin bir köşesi ile karşı köşesini birleştirmek için çizilen verevine çizgilerdir. Başta matematik ve geometri gibi sayısal alanlarda olmak üzere, otomotiv ve tekstil gibi teknik konularda ve sektörlerde de sıklıkla kullanılır. Fotoğrafçılıkta da kullanılan diagonal, perspektif ile birlikte derinlik, hareket ve dinamiklik hissi katarak izleyicinin gözünü fotoğrafa, yani özneye yönlendirir. 1/3 kuralı uygulanarak çekilen bir fotoğrafta diagonal çizgiler kullanıldığında, ortaya göz yormayan net fotoğraflar çıkar.
Dikdörtgenlerin köşelerini hesaplamak için kullanılan diagonal hesaplama tekniği oldukça faydalıdır. Diagonal, çapraz çizgi anlamlarında kullanıldığı gibi, farklı terimlerin karşılığı da olur. Örneğin, diagonal duruş, kavram ile ilgili diğer terimlere göre en sık kullanılandır. Tiyatro sahnesinde oyuncuların arkasını seyircilere dönmemesi demektir. Oyuncu yüzünü seyirciye dönerek oynadığı oyunda daha verimli olur. Ayrıca bu kavram, toplum içinde de samimiyet ve saygıyı ifade etmek için kullanılır.
Diagonal kavramının kullanıldığı alanlardan biri de tekstil sektörüdür. Diagonal, kalın iplikten büyük örgüler şeklinde dokunmuş olan kumaşa verilen isimdir. Kumaşın atkı ve çözgüsünde kullanılan iplikler farklıysa, daha parlak ve değerli olan iplik kumaş yüzeyine daha çok çıkarılır. Böylece üretilen kıyafetler daha şık bir görünüm oluşturur. Kalın iplikten özel teknikler ile dokunan kumaş türü kaliteli pantolon, gömlek, etek ya da elbise üretiminde kullanıldığı için herkes tarafından kolaylıkla bilinir. Genellikle pantolon ve etek üretiminde kullanılsa da ağır gramajlı ve dayanıklı olduğu için çadır çuhası ya da branda bezi üretiminde de yer alır.
Drape
Drape, herhangi bir kıyafet türünde katlanarak dikilmiş kısımlara verilen isimdir. Çoğunlukla eteklerde, elbiselerde, gömleklerde ve bluzlarda tercih edilir. Kumaş; düz, verev, pilili gibi farklı şekillerde katlanarak dikilir ve bu şekilde kıyafete model verilir. Drape, Fransızcadan alınmış bir kelimedir. Sözcük anlamı olarak "kıvrımları güzel düşürmek" şeklinde açıklanabilir. Kumaşın yapısına ve dokusuna bağlı olarak yapılan pililerin vücudu sararak dökülmesi anlamına gelmektedir.
Drapeler tutturularak yapılabileceği gibi, kumaş kendi düşüş şekline göre de bırakılabilir. Drapeler tutturulurken şeklin bozulmaması ve dikişin görülmemesi önemli hususlardandır. Drapelere ütü sürülmemesi gerekir. Kendi düşüşüne bırakılır. Beden üzerinde iğne ile tespit edilmiş olan drapeler, görülmeyecek şekilde alttaki kumaş veya astara dikilir. Drapeler bedene iyi oturtulmadığı takdirde kişinin hareketi sırasında bedende kabarmalar yapabilir. Bu görünüş, kıyafeti taşıyan kişiyi hoş göstermez. Bunun için drapelerin vücudu iyi sarması öncelikli bir konudur.
Drapeli modeller daha çok ince, uzun boylu, dekoltesi güzel olan kişiler için uygundur. Fakat kilolu kadınlar için de fazlalıkları kapatacak şekilde tasarlandığında oldukça kullanışlı olabilir. Bu modeller bedeni sardığı için kumaş seçimi önem kazanmaktadır. Drapelerin; görünümü, sıklığı ve düşüşü kumaş özelliğine göre değişmektedir. Kumaşın doğru seçilmesi modele uygun bir drape verme konusu ile doğru orantılıdır. Yumuşak, ince ve dökümlü kumaşlar tercih edilmelidir. Drape uygulanan modellerde genellikle şifon, ipek veya saten gibi seçenekler öne çıkar.
Drape uzun yıllardır gerek heykel gerekse resim sanatında önemini yitirmemiştir. Drapajda bir model çalışılırken vücut üstündeki kumaşın düşüşleri pililer yardımıyla en iyi biçimde çalışılır. Drapeli bir modeli drapaj kağıdı ile uygulamak ise oldukça zor bir konudur. Drapeyi ev tekstilinde, özellikle perdelerde sıklıkla görebilirsiniz. Ancak drapeler, en çok elbiselerin üst kısımlarında kullanıldığında etkileyici bir görüntü sunar.
Dublifast
Dublifast çift yüzlü kumaş türüdür. İki kumaş dokunup ortada ipliklerle birleştirilir. İki taraflı kumaş olduğu için iki yüzün renk ve deseni birbirinden farklı olabilir. Kumaşın her yüzü kullanılabilir nitelik taşımaktadır. Oldukça sağlam ve dayanıklı bir kumaş türüdür. Kumaşçılardan temin edilebilir. Dublifast, sahip olduğu sağlam yapısı ve dayanıklı olmasından dolayı genellikle kaplamalar için tercih edilir. Dublifast ile yapılan kaplamalar kumaş özelliğine bağlı olarak daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunar. Dublifast kumaşlarda, kumaşın her iki yüzünde de uzunlamasına olacak şekilde, yan yana sıralı ince şeritler görülür.
Dublifast kumaşlar, tercihe göre mobilya kaplaması dışında giyim sektöründe ve ev aksesuarlarında da kullanılabilmektedir. Kumaş özelliği ile doğru oranda olarak yapılan ürünler uzun süreli kullanıma olanak sağlamaktadır. Dublifast, giyim için kullanılacaksa kalın oluşundan dolayı daha çok sonbahar ve kış aylarına uygun ürünlerde tercih edilebilir. Her iki yönünün de kullanılabilir nitelik taşımasından dolayı özellikle çift taraflı olarak tasarlanan giyim kategorilerinde değerlendirilir. Dokuma işlemi diğer kumaşlara oranla daha zahmetlidir.
Dublifast'ın çift dokuma hareketi sırasında üst ve alt kumaşta bulunan iplikler belirli bir oranda çekilir. Kumaşlar farklı renklerde seçilirse kumaş daha çok kendisini gösterir. Dublifast kumaşlar her iki katmanı için de aynı ağ özelliklerini taşısalar da dokumalar ayrı ayrı oluşturulmaktadır. Üzerinde işlem gerçekleştirilen kumaşlar için çift katlı çekme işlemi uygulanmaktadır. Üst kumaş ön çerçeve, arka kumaş ise arka çerçeve olarak gruplandırılmıştır. Armürlü arka plan çizilmesine uygundur. Üst bölümdeki çizgilerin sayısı ve aralıkları, arka tarafta bulunan çizgilerin sayı ve aralıklarına göre senkronize edilmektedir. Dublifast kumaşlarda genellikle düz dokuma yapılacak tarafta saten gibi dokunması daha kolay ve küçük oranda kullanılan kumaşlar tercih edilmektedir.
Emprime
Emprime Fransızca kökenli bir kelimedir. Emprime baskı, değişik renklerde serigrafi boyaları kullanılarak kumaş üzerine zemin ve çeşitli desenler basma işlemidir. Emprime baskı, el ile yapılan bir baskı türüdür ve ilk çıkan baskı çeşitleri arasında yer alır. Emprime baskının da içerisinde bulunduğu basılı tekstil ürünlerinin üretimi, pek çok teknik gelişmesi ve özellikle moda trendlerinin gün geçtikçe farklılaşması gibi değişkenlere bağlı olarak şekillenebilir. Saten, ipek, yün, alpaka, polyester, pamuklu kumaş gibi materyaller üzerine emprime baskı uygulanabilir. Emprime baskı işlemi uygulaması ile boyanan her türlü kumaşa emprime kumaş adı verilir. Emprime baskı işlemi, genelde tahta bir kalıp ve ipek ile yapılır.
Bir kumaş üzerine emprime baskı uygulamak için öncelikle baskı yapılacak alan kadar bir kalıp hazırlanır. Daha sonra hazırlanan bu kalıba gergin ve pürüzsüz olacak şekilde ipek döşenir. Bu işlem sonunda, emprime baskı yapmak için ihtiyaç duyulan kalıp hazır hale gelir. İkinci aşama olarak, kumaş üzerine basılacak olan desenin bir folyosu çıkartılarak hazırlanır ve elde edilmiş olan kalıba özenle yerleştirilir. Emprime baskı için kullanılacak olan seçilmiş renkteki serigrafi boyası, hazırlanan kalıbın üzerine dökülür ve rakle adı verilen, boyanın kumaş yüzeyine ulaşarak yayılmasını sağlayan sıyırıcı materyal kullanılarak baskı işlemine geçilir.
Emprime baskılarda degrade adı verilen renk geçişleri ve çeşitli resim baskıları yapmak mümkün değildir. Emprime baskı türünde yalnızca standart renkler basılabilir. Moda trendlerine bağlı olarak emprime kumaşlardan oluşan tekstil ürünlerinin çeşitleri her geçen gün artış gösterir. Yılın moda renklerine uygun olacak şekilde çeşitli gömlekler, uzun etekler, elbise ve salaş pantolonlarda emprime baskı yöntemiyle renklendirilmiş kumaşlara rastlanır. Özellikle yaz aylarında rahat bir kullanım sağlayan emprime kumaştan oluşan giyim ürünleri, pek çok ayakkabı, çanta ve aksesuar ile kombine edilerek şık bir görünüm sunar.
Gaze
Gaze dikiş tekniği, günlük hayatta çok sık rastlanılan konfeksiyon dikiş türlerinden biridir. Kıyafetlerde 0,5 cm ve 0,7 cm’den yapılan dikişlere gaze ismi verilir. Gaze çekmek olarak da ifade edilir. Gaze dikiş tekniği; elbise, etek, gömlek gibi giyimin birçok alanında süsleme amaçlı kullanılır. Bu teknikte, üstten dikiş yapılarak dikişlerin daha düzgün olması ve kıyafetin daha şık gözükmesi sağlanır. Gaze dikiş tekniği bazı durumlarda kıyafetteki aksesuarları sağlamlaştırmak için kullanılır. Tişörtlerin üzerindeki logo ve amblemler de gaze dikiş tekniği ile sabitlenir.
Gaze dikişi yapılırken dikişin ölçüsünün ve hizasının bozulmaması gerekir. Bu sebeple gaze dikişlerinde gaze ayağı kullanılır. Dikiş sırasında dikişin istenilen ölçü ve aralıkta olması için kumaşın kenarı dikiş makinesinin ayağına hizalanır. Evde yapılan gaze dikişlerde, dikiş makinesinin dikiş adımı 3 olarak ayarlanır. Gaze dikişi sırasında dikiş makinesinin iğnesi çıkarılmadan kumaş istenilen yönde döndürülerek dikişe devam edilir. Gaze dikişi ve çima dikişi birbirlerine benzer dikiş teknikleri olduğu için sıklıkla karıştırılır. Gaze dikişi, 0,5 cm veya 0,7 cm’den yapılırken çima dikişi ise 1mm’den yapılan süs dikişleridir. İki dikişin teknikleri aynı iken ölçüleri farklılık gösterir.
Gaze, kıyafetlerde süsleme amaçlı kullanıldığı için gaze yaparken dikiş ipliğinden daha kalın iplikler tercih edilir. Bu iplikler genellikle merserize ve koton ipliklerdir. Gaze dikişlerde kumaşın rengine göre farklı renkte iplikler seçilerek kıyafetlerde şık görünümler elde edilir. Gaze yaparken seçilecek iğne de kumaşın özelliklerine göre değişmektedir. Giyimde gazenin en çok kullanıldığı süsleme alanları ise pantolonlarda ve üstlerde yer alan ceplerin kenarları, fermuar patları, pantolon çizgileri, gömlek yakaları, yan dikişler, düğme patları, fırfırlar, yaka abiyeleri ve gömlek manşetleridir. Gaze dikiş tekniği ile hem sağlam hem de şık görünümlü dikişler elde edilir.
Floral
Floral desenler (çiçek desenleri), yıllardır süregelen desen tasarlama tarihinin en başından beri kullanılan formlardır. Neredeyse her türlü objeye uygulanabilen nadir desen tasarımlarının başında gelir. Osmanlı Dönemi'nden itibaren geniş yayılma alanına sahip olup süsleme sanatında, mimarlıkta ve çeşitli camii, türbe ve çeşmelerin yapımında çiçek motifleri kullanılmış ve işlenmiştir. Lale Devri'nin başladığı yıllarda yalnızca lale ve karanfil desenleri bilinirken daha sonraki yıllarda farklı çiçek türlerinin öğrenilmesiyle birlikte, kullanılan motif çeşitleri de artmıştır. Geçmişten günümüze değerini kaybetmeden kullanılmaya devam eden floral desenler, günümüzde de sıklıkla çeşitli kıyafet ve aksesuarlarda hatta ev dekorasyon ürünlerinde tercih edilir. Bu desenler minimal boyutlarda olabileceği gibi, yer aldığı ürünün neredeyse tamamını kaplayacak büyüklükte de olabilir.
Floral desenler oluşturulurken tamamen doğadan ilham alınır ve yapraklar, çeşitli çiçek türleri gibi motifler kullanılır. Makro desenler için büyük çiçek ve yaprak modelleri tercih edilirken mikro desenler için doğada küçük halde bulunan çi