Gün
Saat
Dakika
Saniye
Kadın Bluz Modelleri
10.000+ ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Yurt Dışından Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Girişimci Kadın Ürünleri
Premium Fırsatları
İndirimli Ürünler
Sepette Kampanyalı Ürünler
Marka
Toplam 24 / 10000+ ürün
Aradığınız ürünü bulabildiniz mi?
2000
hepsiburada
sözlük
Kadın Bluzlar Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
Ajur
Fransızca kökenli bir kelime olan ajur, el işlerinde işleme, süs ve motif yapmaya yarayan tekniğin adıdır. Moda ve tekstil dünyasında kullanılmadan önce mimari yapılarda, madeni eserlerin üzerinde ve seramik malzemelerde kullanılan ajur tekniği, çok eski medeniyetlerde bile uygulanmış bir yöntemdir. İlk örnekleri Mısır uygarlığına dayanan ajur, genel olarak delikli bir yapıdadır. Kesici ve delici aletler kullanılarak süsleme yapılan malzemenin istenmeyen bölgelerinin boşaltılmasıyla oluşturulur. Anadolu’da ise ilk örnekleri Selçuklu döneminde görülen ajur tekniği, özellikle minber korkuluklarında sıkça kullanılmıştır. Minbere uygulanan motiflerde, malzemenin ayrım bölmeleri tamamen oyularak ortadan kaldırılır ve çıtalarla kafes şekli verilerek delikli bir görünümün oluşması sağlanır. Bu nedenle ajur, delikli motif ya da gözenek olarak da adlandırılmaktadır.
Dikiş tekniği olarak ise ajur, 17. yüzyılda Fransız dantellerinde ortaya çıkmıştır. Bu yüzyıldan itibaren dantel ve kumaş işlemede en yaygın tekniklerden biri olmuş ve birçok giyim ürününde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde örgü ve nakış işlerindeki en temel tekniklerden biri olan ajur, iplik desenleri arasında bırakılan boşluklarla oluşturulur. Bu boşlukların oluşturulabilmesi için tığ ya da şiş ile örülen ipliğe, farklı teknikler uygulanması gerekir. Sarmaşık, dalgalı, antika, dilimli gibi birçok çeşidi bulunan ajur, temel olarak artırma ve eksiltme işlemleri uygulanarak ortaya çıkarılır.
Ajur tekniği bir kere öğrenildikten sonra kişinin yeteneği ve kullanım amacına göre çok farklı motiflerin oluşturulması için kullanılabilmektedir. Bu teknik ile yapılan birçok desen ve motif bir arada kullanılarak çeşitli tasarımların ortaya çıkması sağlanır. Fantezi ürünlerinden gündelik kullanıma kadar birçok giyim ve el işi ürünlerinde, ajur tekniği ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle çeyizler için hazırlanan dantel el işleri ve kışlık kazak, bere, atkı ve süveter gibi ürünlerde çok sık uygulanmaktadır.
Anvelop
Etek uçlarına doğru genişleyen ve dökümlü anlamına gelen anvelop, kadınların rahatlıkla kullanabileceği bir kumaş kesim şeklidir. Kadınların özellikle bu kesimi sevmesinin sebeplerinden biri, beden ölçüsünün olmayışından kaynaklı hem rahat hem de kusurları kapatıcı bir etkisinin bulunmasıdır. Özellikle 1970'li yıllarda ortaya çıkıp o dönemde popülerlik kazanmış kumaş kesim şekli olan anvelop, günümüzde de şık kombinler için tercih edilir. Elbise ve eteklerde kullanılan bu kesim, bunların yanı sıra bluz, gömlek ve tişörtlerde de dekoltede şıklık yaratmak amacıyla değerlendirilir.
Göbek ve bel bölgesindeki fazlalıkları kamufle etmek amacında olan kadınlar için doğru bir tercih olan anvelop kesim kumaşlar, iri yapılı kadınlarda ise dikey çizgilerle gizem ve kamuflaj etkisi yaratır. Hem salaş hem spor hem de şık bir tamamlayıcı olan bu tarz kesime sahip elbiseler, kişinin ilgi odağı olmasında kolaylık sağlar. Kilo vurgusu dışında belinin inceliğini vurgulamak isteyen kadınlar için de bel bölgesinde kullanılan ince bir kemer ile kombinlenen anvelop elbise, hem kadınsı hem şık bir görünüm sağlar. Ayrıca eteğin bel bölgesinde yer alan kendinden ipli modeller de tercih edilebilir.
Şık bir gece kıyafeti olarak kadife veya saten kumaştan oluşan anvelop bir elbise ya da gündüz arkadaş eğlencesinde spor ayakkabıyla kombinlenebilen pamuk ya da keten bir anvelop üst, her zaman şık bir görünüm yaratır. Burada kombini aksesuarlarla bütünlemek önemlidir. Anvelop kesim kıyafetler tüm organizasyonlarda uyumlu bir bütünlük oluşturur. Kimi kaynaklarda zarf kesim ya da kruvaze kesim olarak da bilinen anvelop kesim türüne ait kıyafetler birçok ortam için kolaylık sağlamaktadır. Giyim dolaplarının klasikleri arasına yerleşen bu tarz kıyafetler, günlük hayata bol bol dahil edilerek etkili bir stilde rol oynar.
Aplike
Aplike, düz yahut desenli kumaşlardan kesilen parça motiflerin çeşitli dikim teknikleri ile başka bir kumaşa birleştirilmesi sürecidir. Kırkyamadaki temel tekniklerden olan aplikenin oldukça geniş bir uygulama alanı mevcuttur. En yaygın kullanım alanlarından biri de giyimdir. Çanta, kemer, şapka gibi aksesuarlarda, çocuk ve yetişkin giyiminde, telefon kılıfı ve gözlük kılıfı gibi diğer aksesuarlarda kullanılır. Aplike ile en fazla karşılaşılan bir diğer alan da ev dekorasyonudur. Perde, masa örtüsü, banyo ve mutfak alanındaki tekstil ürünleri, yatak örtüsü, yastık, pano ve duvar süslemelerinde aplike sıkça tercih edilir.
Kullanılan araç - gereçler ile dikkat edilmesi gereken hususlar aplikede önem arz eder. Fon kumaşlar, renkli kumaşlar, iplik, makas, dikiş iğnesi ve elyaf gibi malzemeler aplike sürecinde gereklidir. Desen olarak doğa, manzara, insan ve hayvan figürleri, geometrik şekiller oldukça fazla tercih edilir. Aplikede fotoğraflardan, boyama kitaplarından ve hatta çocuk kitaplarından faydalanılabilir. İstenilen ve uygun olan materyalleri dilediğiniz desenlerle süsleyebilirsiniz. Fon ya da aplike yapılacak kumaşların aynı nitelikte olması gerekir. Kullanım yerine göre yıkanması ve ütülenmesi de önem arz eder. Aplike sürecinde ayrıca yıkandığında boyası çıkmayan kumaşları ya da yıpranmış kumaşları kullanmamak, kumaş kalınlığına uygun iplik seçmek, aplike niteliğine göre tela seçmek, kumaş kayganlığını hesap etmek, desene göre dikim ve nakış iğnesi seçmek gibi noktalara da dikkat etmek gerekir.
Aplike elde ve makinede olmak üzere iki şekilde yapılır. Elde yapılan aplike, açık ve kapalı olmak üzere ikiye ayrılır. Açık türünde aplike, kumaş materyaline pay vermeden kesilir. Kapalı aplikede ise kumaşa pay verilerek kesim yapılır ve kenar payları içeri doğru kıvrılarak kumaşa tutturulur. Açık ve kapalı aplikeler makinede de rahatlıkla yapılabilir. Yapışkan aplike, gölgeli aplike, celtic aplike, ters aplike gibi pek çok türü bulunur.
Batik
Kumaş baskı ve kumaş boyama tekniği olan batik, Doğu'da uzun yıllardır uygulanmaktadır. İlk defa XVII. yüzyılda Hollandalılar aracılığı ile Avrupa'ya getirilmiştir. Batik tekniği ile kumaş, deri ya da kağıt üzerinde kolaylıkla işlem yapılabilir. Kumaş boyama sanatı olarak bilinen batik tekniği, biraz emek sarf edilerek, kolay bir şekilde öğrenilip uygulanabilir. Kumaş, bal mumu tabakaları ile yer yer desen özelliğine göre örtülerek boyanır. Bal mumu özenli bir şekilde çözdürülerek istenen desen elde edilir.
Batik kumaş boyama tekniği sayesinde birbirinden farklı renk ve desenlerde ürünler yapabilirsiniz. Tercihinize göre yapmış olduğunuz eşi benzeri olmayan ürünleri, hem kendiniz kullanabilir hem de sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Batik gerçekleştirilen kumaşlarda genellikle eşsiz ve çok başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür. Kullanmak istediğiniz alana göre kırlent, oda takımları, masa örtüleri, perde, mutfak takımı, fular, yazma, eşarp, bluz, mendil, pano, çanta, kumaş materyaller kullanılarak yapılan terlik ve ayakkabılar, ahşap materyallerden yapılan takılar üzerinde farklı ve kimsede olmayan desenlere yer verebilirsiniz.
İstediğiniz her zaman diliminde, çalışmanız için uygun olan her yerde gerçekleştirebileceğiniz batik tekniğinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar; üzerinde boyama yapacağınız materyalin temiz ve kırışık olmaması, işlem sırasında materyal üzerinde farklı etkiler oluşmaması için kullanılacak boyanın aynı marka olması, kumaş kalınlığına göre boya miktarının daha az ya da daha fazla kullanılması olarak sıralanabilmektedir. Yapacağınız işlemlerde istediğiniz desenin ortaya çıkmasında renk uyumu da önem taşımaktadır. Desenler için birbirine uyumlu renkler seçilmesi ve renklerin farklı yoğunlukta kullanılması sıradanlıktan uzak, daha eşsiz bir görünüme sahip desenlerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Batik çalışmasını dilerseniz düz boyama tekniği, tonlayarak boyama tekniği, sırma tekniği kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Biye
Biye, giysilerin yaka, etek ve kol çevrelerine başka bir kumaştan ya da kendi kumaşından geçirilen ince şerittir. Genellikle kadın giysilerinde tercih edilen biyenin kullanım alanı oldukça geniştir. Hazır giyimde ve tekstilde aşınma ve bozuklukları gidermek için ya da materyale hoş bir detay katmak için yaygın biçimde tercih edilir. Aksesuar olarak işlenen biyeler son derece şık bir görüntü sunar. Mutfak ve iş önlüklerinin boyun kısımları ve kenarları, havlu ve çarşafların kenarları, çanta kenar ve kulpları, forma ve eşofman kenarları biye yapmaya son derece uygundur.
Esnemeyen kumaş kullanılarak üretilen biyeler birbirine eklenerek uzatılabilir niteliktedir. Bu parçalar tasarım amaçlı olduğu gibi temizlik amacıyla da kullanılabilir. Çoğunlukla metre işi satılan biyeler; farklı renk, desen, genişlik ve doku seçenekleri ile tüketiciye sunulur. Biyeler fitilli biçimde de hazırlanabilir ve fitilli biyeler, içerisinden ip gibi bir materyale geçirildiğinden dolgun bir görüntü sunar. Biye dikiminin farklı metotları bulunur. Kullanım alanına göre hangi yöntemin tercih edileceği farklılaşabilir. Bununla birlikte biyenin yapım aşaması da değişkenlik gösterir. Ne amaçla ve nereye yapılacağı göz önünde bulundurularak kumaşa çeşitli kesim teknikleri uygulanır. Uzun olması ya da farklı desenli kumaşlarla bütünlük oluşturulması isteniyorsa parçalar hazırlanarak birleştirilir ve dikilir. Dikiş aşamasında özenli davranmak gerekir. İşlem tamamlandıktan sonra dikiş yerlerinin düzeltilip ütülenmesi düzgün bir görüntü sağlar. Tekstil ürünlerinize yeni bir görünüm kazandırmak, şık ve estetik biçimler vermek istiyorsanız, ana materyalinize uygun biyeleri tercih edebilirsiniz. Biyeleri satın alacaksanız ya da evde kendiniz hazırlayacaksanız; biye boyuna, genişliğine, kesim açısına ve kumaş kalitesine dikkat etmeniz avantaj sağlar. Doğru malzemeler, doğru kesim, iğneleme ve dikim teknikleri ile istenilen tarzı en iyi biçimde yansıtmak mümkündür.
Country
Sözcük anlamı “kır veya köye ait” olan country, günümüzde bir dekorasyon kavramı olarak karşımıza çıkar. Country tarzı, 1990’ların başında İngiltere, Amerika ve Fransa’da kullanılan dekorasyon anlayışının çeşitli mobilyalara uyarlanması ile modern evlerde kendini göstermeye başladı. Yalnızca mobilyalar için kullanılmayan kavram, perdeden masa örtüsüne kadar tüm ev tekstil ürünlerinde ve dekoratif eşyalarda tercih edilen bir stil olup dekorasyon anlayışının genel adıdır. Ağır renklerin ve modern desenlerin yerine pastoral renklerin, çiçek desenlerinin ve ahşabın ön plana çıktığı country tarzında sıcak ve sade bir görünüm hakimdir.
Country tarzı; pötikareli kumaşlar, kalın perdeler, doğal ahşap ağırlıklı mobilyalar, yumuşak koltuklar ve sade duvar ve tavan kaplamaları ile köy evlerini anımsatan bir dekor oluşturmayı sağlar. Günümüzde “kır dekoru” kavramı ile karşılanan country, modern dekorların aksine daha renkli, dinlendirici ve sıcak bir atmosfer oluşturmak isteyenlere hitap eder. Sıcak atmosferinden dolayı aile evlerinde çokça tercih edilen dekorasyon anlayışı, geçmişe yönelik tarzı ile doğaya ve nostaljiye özlem temalarını taşır. Renk tercihi olarak açık pembe, açık mavi gibi pastoral renklerin yanında kestane, ceviz, meşe gibi doğal ahşap tonlarının da sıklıkla kullanıldığı dekorasyon anlayışında, eskitme stiline ağırlıklı olarak yer verilir.
Country stili; İngiliz, Fransız, Rustik ve Amerikan country tarzı olarak öne çıkar. Fransız country tarzı, eskitme eşyaların ve büyük yemek masalarının hakim olduğu bir dekorasyon anlayışıdır. İngiliz country tarzında ise rahat mobilyaların, kitapların ve şöminenin hakim olduğu bir dekorasyon vardır. Rahat yer yastıkları, mumlar ve sıcak bir aydınlatma ile tamamlanan İngiliz country tarzı, çiftlik evlerinde görülür. Rustik country anlayışında ise sıcak aydınlatmalar, rahat koltuklar ve renkli yastıklar öne çıkarken Amerikan country tarzında doğal tekstil eşyalar Amerikan stilinin en karakteristik özelliklerinden olur.
Cool Chic
Basitçe ‘’cool şıklık’’ olarak da nitelendirilen cool chic terimi; zahmetsiz, şık ve feminen bir görüntüye sahip olmayı ifade eder. Moda olana bağlı kalmamak, kişisel moda anlayışını yaratmak ve aslında temelde ''fazla zaman harcamadan yakalanan şıklık'' anlayışını barındırır. Vatkaların, leopar desenler ile payetlerin, neon renklerin, renkli ve çarpıcı makyaj tarzı ile iddialı saç modellerinin ön planda olduğu 1970’ler ve 80’lerin ardından, kuralları ‘’biraz nefes almak ve sakinleşmek’’ ihtiyacı ile belirlenen ve 1990’ların moda yaklaşımı ile adından söz ettiren terim, popüler olanı stile uydurmak yerine, çabasız bir tarza sahip olmayı ortaya koyar.
Zamansız ve klasik, her durumda imdada yetişen ve her kombinde şık olmayı başarabilen parçalar bu tarzın vazgeçilmezlerinden kabul edilir. ‘’Akıllı ve tarz sahibi’’ kadını işaret eden bu moda akımının olmazsa olmaz parçaları olarak bol kesim mom jean ve boyfriend jean’ler, birkaç beden büyük gelen oversize üstler, çarpıcı stiletto'lar, kısa botlar ve midi ya da maksi boy etekler ile kombinlenebilen bol kazaklar sayılabilir. Tarzın makyaj önerisi ise hiç şüphesiz yok gibi görünen ‘’no make up’’ makyajlardır. İnce yapıda fondötenler ya da BB kremler ile yapılan hafif ten makyajı, şeftali tonlarında allıklar ile tamamlanabilir. Göz makyajında ise doğal tonlarda farlar tercih edilebilir.
Terimin feminen yaklaşımının altında yatan anlayış ise kadınsal yönü harekete geçirme ve eğlenceli tarafı ortaya çıkarmaya dayanır. ‘’Ayakları yere sağlam basan, güçlü kadın’’ profilini de destekleyen bir akım olmasından dolayı cool chic, özellikle günümüz kadınlarının belki bilinçli, belki de farkında olmadan zaten günlük hayatlarında sıkça yer verdiği bir stil olarak da dikkatleri üzerine çekmektedir. ‘’Çabasız’’ olmasının altında ise aslında bu doğaçlama oluşumu yer alır.
Diagonal
Fransızca kökenli bir sözcük olan diagonal, kelime anlamı olarak çapraz demektir. Temel anlamı, köşegenleştirme ve çaprazlaştırma olan ve farklı anlamları içerisinde barındıran terim çeşitli alanlarda kullanılır. Kullanıldığı alana göre anlamları farklılık göstermektedir. Diagonal, genellikle çokgenlerin bir köşesi ile karşı köşesini birleştirmek için çizilen verevine çizgilerdir. Başta matematik ve geometri gibi sayısal alanlarda olmak üzere, otomotiv ve tekstil gibi teknik konularda ve sektörlerde de sıklıkla kullanılır. Fotoğrafçılıkta da kullanılan diagonal, perspektif ile birlikte derinlik, hareket ve dinamiklik hissi katarak izleyicinin gözünü fotoğrafa, yani özneye yönlendirir. 1/3 kuralı uygulanarak çekilen bir fotoğrafta diagonal çizgiler kullanıldığında, ortaya göz yormayan net fotoğraflar çıkar.
Dikdörtgenlerin köşelerini hesaplamak için kullanılan diagonal hesaplama tekniği oldukça faydalıdır. Diagonal, çapraz çizgi anlamlarında kullanıldığı gibi, farklı terimlerin karşılığı da olur. Örneğin, diagonal duruş, kavram ile ilgili diğer terimlere göre en sık kullanılandır. Tiyatro sahnesinde oyuncuların arkasını seyircilere dönmemesi demektir. Oyuncu yüzünü seyirciye dönerek oynadığı oyunda daha verimli olur. Ayrıca bu kavram, toplum içinde de samimiyet ve saygıyı ifade etmek için kullanılır.
Diagonal kavramının kullanıldığı alanlardan biri de tekstil sektörüdür. Diagonal, kalın iplikten büyük örgüler şeklinde dokunmuş olan kumaşa verilen isimdir. Kumaşın atkı ve çözgüsünde kullanılan iplikler farklıysa, daha parlak ve değerli olan iplik kumaş yüzeyine daha çok çıkarılır. Böylece üretilen kıyafetler daha şık bir görünüm oluşturur. Kalın iplikten özel teknikler ile dokunan kumaş türü kaliteli pantolon, gömlek, etek ya da elbise üretiminde kullanıldığı için herkes tarafından kolaylıkla bilinir. Genellikle pantolon ve etek üretiminde kullanılsa da ağır gramajlı ve dayanıklı olduğu için çadır çuhası ya da branda bezi üretiminde de yer alır.
Drape
Drape, herhangi bir kıyafet türünde katlanarak dikilmiş kısımlara verilen isimdir. Çoğunlukla eteklerde, elbiselerde, gömleklerde ve bluzlarda tercih edilir. Kumaş; düz, verev, pilili gibi farklı şekillerde katlanarak dikilir ve bu şekilde kıyafete model verilir. Drape, Fransızcadan alınmış bir kelimedir. Sözcük anlamı olarak "kıvrımları güzel düşürmek" şeklinde açıklanabilir. Kumaşın yapısına ve dokusuna bağlı olarak yapılan pililerin vücudu sararak dökülmesi anlamına gelmektedir.
Drapeler tutturularak yapılabileceği gibi, kumaş kendi düşüş şekline göre de bırakılabilir. Drapeler tutturulurken şeklin bozulmaması ve dikişin görülmemesi önemli hususlardandır. Drapelere ütü sürülmemesi gerekir. Kendi düşüşüne bırakılır. Beden üzerinde iğne ile tespit edilmiş olan drapeler, görülmeyecek şekilde alttaki kumaş veya astara dikilir. Drapeler bedene iyi oturtulmadığı takdirde kişinin hareketi sırasında bedende kabarmalar yapabilir. Bu görünüş, kıyafeti taşıyan kişiyi hoş göstermez. Bunun için drapelerin vücudu iyi sarması öncelikli bir konudur.
Drapeli modeller daha çok ince, uzun boylu, dekoltesi güzel olan kişiler için uygundur. Fakat kilolu kadınlar için de fazlalıkları kapatacak şekilde tasarlandığında oldukça kullanışlı olabilir. Bu modeller bedeni sardığı için kumaş seçimi önem kazanmaktadır. Drapelerin; görünümü, sıklığı ve düşüşü kumaş özelliğine göre değişmektedir. Kumaşın doğru seçilmesi modele uygun bir drape verme konusu ile doğru orantılıdır. Yumuşak, ince ve dökümlü kumaşlar tercih edilmelidir. Drape uygulanan modellerde genellikle şifon, ipek veya saten gibi seçenekler öne çıkar.
Drape uzun yıllardır gerek heykel gerekse resim sanatında önemini yitirmemiştir. Drapajda bir model çalışılırken vücut üstündeki kumaşın düşüşleri pililer yardımıyla en iyi biçimde çalışılır. Drapeli bir modeli drapaj kağıdı ile uygulamak ise oldukça zor bir konudur. Drapeyi ev tekstilinde, özellikle perdelerde sıklıkla görebilirsiniz. Ancak drapeler, en çok elbiselerin üst kısımlarında kullanıldığında etkileyici bir görüntü sunar.
Dublifast
Dublifast çift yüzlü kumaş türüdür. İki kumaş dokunup ortada ipliklerle birleştirilir. İki taraflı kumaş olduğu için iki yüzün renk ve deseni birbirinden farklı olabilir. Kumaşın her yüzü kullanılabilir nitelik taşımaktadır. Oldukça sağlam ve dayanıklı bir kumaş türüdür. Kumaşçılardan temin edilebilir. Dublifast, sahip olduğu sağlam yapısı ve dayanıklı olmasından dolayı genellikle kaplamalar için tercih edilir. Dublifast ile yapılan kaplamalar kumaş özelliğine bağlı olarak daha uzun ömürlü kullanım imkanı sunar. Dublifast kumaşlarda, kumaşın her iki yüzünde de uzunlamasına olacak şekilde, yan yana sıralı ince şeritler görülür.
Dublifast kumaşlar, tercihe göre mobilya kaplaması dışında giyim sektöründe ve ev aksesuarlarında da kullanılabilmektedir. Kumaş özelliği ile doğru oranda olarak yapılan ürünler uzun süreli kullanıma olanak sağlamaktadır. Dublifast, giyim için kullanılacaksa kalın oluşundan dolayı daha çok sonbahar ve kış aylarına uygun ürünlerde tercih edilebilir. Her iki yönünün de kullanılabilir nitelik taşımasından dolayı özellikle çift taraflı olarak tasarlanan giyim kategorilerinde değerlendirilir. Dokuma işlemi diğer kumaşlara oranla daha zahmetlidir.
Dublifast'ın çift dokuma hareketi sırasında üst ve alt kumaşta bulunan iplikler belirli bir oranda çekilir. Kumaşlar farklı renklerde seçilirse kumaş daha çok kendisini gösterir. Dublifast kumaşlar her iki katmanı için de aynı ağ özelliklerini taşısalar da dokumalar ayrı ayrı oluşturulmaktadır. Üzerinde işlem gerçekleştirilen kumaşlar için çift katlı çekme işlemi uygulanmaktadır. Üst kumaş ön çerçeve, arka kumaş ise arka çerçeve olarak gruplandırılmıştır. Armürlü arka plan çizilmesine uygundur. Üst bölümdeki çizgilerin sayısı ve aralıkları, arka tarafta bulunan çizgilerin sayı ve aralıklarına göre senkronize edilmektedir. Dublifast kumaşlarda genellikle düz dokuma yapılacak tarafta saten gibi dokunması daha kolay ve küçük oranda kullanılan kumaşlar tercih edilmektedir.
Emprime
Emprime Fransızca kökenli bir kelimedir. Emprime baskı, değişik renklerde serigrafi boyaları kullanılarak kumaş üzerine zemin ve çeşitli desenler basma işlemidir. Emprime baskı, el ile yapılan bir baskı türüdür ve ilk çıkan baskı çeşitleri arasında yer alır. Emprime baskının da içerisinde bulunduğu basılı tekstil ürünlerinin üretimi, pek çok teknik gelişmesi ve özellikle moda trendlerinin gün geçtikçe farklılaşması gibi değişkenlere bağlı olarak şekillenebilir. Saten, ipek, yün, alpaka, polyester, pamuklu kumaş gibi materyaller üzerine emprime baskı uygulanabilir. Emprime baskı işlemi uygulaması ile boyanan her türlü kumaşa emprime kumaş adı verilir. Emprime baskı işlemi, genelde tahta bir kalıp ve ipek ile yapılır.
Bir kumaş üzerine emprime baskı uygulamak için öncelikle baskı yapılacak alan kadar bir kalıp hazırlanır. Daha sonra hazırlanan bu kalıba gergin ve pürüzsüz olacak şekilde ipek döşenir. Bu işlem sonunda, emprime baskı yapmak için ihtiyaç duyulan kalıp hazır hale gelir. İkinci aşama olarak, kumaş üzerine basılacak olan desenin bir folyosu çıkartılarak hazırlanır ve elde edilmiş olan kalıba özenle yerleştirilir. Emprime baskı için kullanılacak olan seçilmiş renkteki serigrafi boyası, hazırlanan kalıbın üzerine dökülür ve rakle adı verilen, boyanın kumaş yüzeyine ulaşarak yayılmasını sağlayan sıyırıcı materyal kullanılarak baskı işlemine geçilir.
Emprime baskılarda degrade adı verilen renk geçişleri ve çeşitli resim baskıları yapmak mümkün değildir. Emprime baskı türünde yalnızca standart renkler basılabilir. Moda trendlerine bağlı olarak emprime kumaşlardan oluşan tekstil ürünlerinin çeşitleri her geçen gün artış gösterir. Yılın moda renklerine uygun olacak şekilde çeşitli gömlekler, uzun etekler, elbise ve salaş pantolonlarda emprime baskı yöntemiyle renklendirilmiş kumaşlara rastlanır. Özellikle yaz aylarında rahat bir kullanım sağlayan emprime kumaştan oluşan giyim ürünleri, pek çok ayakkabı, çanta ve aksesuar ile kombine edilerek şık bir görünüm sunar.
Gaze
Gaze dikiş tekniği, günlük hayatta çok sık rastlanılan konfeksiyon dikiş türlerinden biridir. Kıyafetlerde 0,5 cm ve 0,7 cm’den yapılan dikişlere gaze ismi verilir. Gaze çekmek olarak da ifade edilir. Gaze dikiş tekniği; elbise, etek, gömlek gibi giyimin birçok alanında süsleme amaçlı kullanılır. Bu teknikte, üstten dikiş yapılarak dikişlerin daha düzgün olması ve kıyafetin daha şık gözükmesi sağlanır. Gaze dikiş tekniği bazı durumlarda kıyafetteki aksesuarları sağlamlaştırmak için kullanılır. Tişörtlerin üzerindeki logo ve amblemler de gaze dikiş tekniği ile sabitlenir.
Gaze dikişi yapılırken dikişin ölçüsünün ve hizasının bozulmaması gerekir. Bu sebeple gaze dikişlerinde gaze ayağı kullanılır. Dikiş sırasında dikişin istenilen ölçü ve aralıkta olması için kumaşın kenarı dikiş makinesinin ayağına hizalanır. Evde yapılan gaze dikişlerde, dikiş makinesinin dikiş adımı 3 olarak ayarlanır. Gaze dikişi sırasında dikiş makinesinin iğnesi çıkarılmadan kumaş istenilen yönde döndürülerek dikişe devam edilir. Gaze dikişi ve çima dikişi birbirlerine benzer dikiş teknikleri olduğu için sıklıkla karıştırılır. Gaze dikişi, 0,5 cm veya 0,7 cm’den yapılırken çima dikişi ise 1mm’den yapılan süs dikişleridir. İki dikişin teknikleri aynı iken ölçüleri farklılık gösterir.
Gaze, kıyafetlerde süsleme amaçlı kullanıldığı için gaze yaparken dikiş ipliğinden daha kalın iplikler tercih edilir. Bu iplikler genellikle merserize ve koton ipliklerdir. Gaze dikişlerde kumaşın rengine göre farklı renkte iplikler seçilerek kıyafetlerde şık görünümler elde edilir. Gaze yaparken seçilecek iğne de kumaşın özelliklerine göre değişmektedir. Giyimde gazenin en çok kullanıldığı süsleme alanları ise pantolonlarda ve üstlerde yer alan ceplerin kenarları, fermuar patları, pantolon çizgileri, gömlek yakaları, yan dikişler, düğme patları, fırfırlar, yaka abiyeleri ve gömlek manşetleridir. Gaze dikiş tekniği ile hem sağlam hem de şık görünümlü dikişler elde edilir.
Floral
Floral desenler (çiçek desenleri), yıllardır süregelen desen tasarlama tarihinin en başından beri kullanılan formlardır. Neredeyse her türlü objeye uygulanabilen nadir desen tasarımlarının başında gelir. Osmanlı Dönemi'nden itibaren geniş yayılma alanına sahip olup süsleme sanatında, mimarlıkta ve çeşitli camii, türbe ve çeşmelerin yapımında çiçek motifleri kullanılmış ve işlenmiştir. Lale Devri'nin başladığı yıllarda yalnızca lale ve karanfil desenleri bilinirken daha sonraki yıllarda farklı çiçek türlerinin öğrenilmesiyle birlikte, kullanılan motif çeşitleri de artmıştır. Geçmişten günümüze değerini kaybetmeden kullanılmaya devam eden floral desenler, günümüzde de sıklıkla çeşitli kıyafet ve aksesuarlarda hatta ev dekorasyon ürünlerinde tercih edilir. Bu desenler minimal boyutlarda olabileceği gibi, yer aldığı ürünün neredeyse tamamını kaplayacak büyüklükte de olabilir.
Floral desenler oluşturulurken tamamen doğadan ilham alınır ve yapraklar, çeşitli çiçek türleri gibi motifler kullanılır. Makro desenler için büyük çiçek ve yaprak modelleri tercih edilirken mikro desenler için doğada küçük halde bulunan çiçeklerden ilham alınır. Birçok tarihi eserde, camilerde, tarihi yapılarda çiçek motifleri görülebildiği gibi, yeni dönem ev dekorasyon ürünlerinde de floral desen sıklıkla kullanılır. Duvar kağıdı, fayans ve dekorasyon ürünleriyle birlikte floral desenler günümüz mimarisinin vazgeçilmez motiflerini oluşturur.
Bahar ve yaz sezonlarının öne çıkan parçalarından olan floral desenli kıyafetler, kadınların sıklıkla tercih ettiği modellerdir. Doğanın tonlarını içeren floral desenler, renk ve desen çeşitliliği sebebiyle her zevke ve yaşa hitap eder. Tam anlamıyla mevsimi yansıtan çiçek desenli kıyafetler aynı zamanda bohem ve retro ruhuyla zamansızlığı yakalar. Çiçek, yaprak ve bahar motiflerinin kullanılmasından dolayı floral desenler en çok bahar koleksiyonlarında tercih edilse de, günümüz modasında her mevsimde floral desenli kıyafetleri görmek mümkündür. Floral desenler yalnızca kıyafet modellerinde değil; ayakkabı, taç, toka, fular gibi aksesuarlarda da sıklıkla öne çıkar.
Frotaj
Frotaj tekniği, sürekli olarak deneysel çalışmalar gerçekleştiren sürrealist sanatçılardan biri olan Max Ernst tarafından 1925 yılında geliştirilmiştir. Frotaj tekniği Türkçede kısaca sürtme, ovalama ya da kazıma olarak tanımlanabilir. Frotaj, dokulu bir yapıya sahip olan yüzey üzerine kağıt benzeri ince malzemelerin konulması ve mum boya gibi maddelerin üzerine sürtülerek yüzeyin izlerini çıkarma tekniğidir. Taş, dokuma ya da ahşap gibi dokulu yapıdaki yüzeylerin üzerine yerleştirilen kağıtlara, renkli ya da siyah malzemelerin sürtülmesi yoluyla kağıdın altındaki dokunun yansıması sağlanır. Bu teknik sonucunda ortaya çıkan rastlantısal desenler, aynı zamanda resimsel tasarımın da temelini oluşturmaktadır.
Otomatizm, herhangi bir estetik yargıya ya da kurala bağlı kalmadan, bilinçsizce ve otomatik bir şekilde yapılan sanat anlayışına sahip, gerçeküstü sanatçılarının sıklıkla kullandığı bir tekniktir. Frotaj baskı yöntemi, yüksek baskı tekniği çerçevesinde kabul edilmekle birlikte sanatçıların bilinçaltı dünyalarının da bir dışa vurumudur. Gerçeküstü akımıyla çalışmalar yapan sanatçılar tarafından resmi ve fikri harekete geçirmek amacıyla kullanılmıştır. Sürrealist sanatçılar arasında yer alan Max Ernst yaptığı çalışmalarda, yararlandığı gerçekçi betimlemelerle hayali görüntüler elde ettiği frotaj tekniğini birleştirmiştir.
Başlangıçta ortaya çıkış amacı çoğaltma ya da kopyalama gibi işlevsel bir yapıda olan frotaj tekniği, Ernst'in yaptığı çalışmalarla bilinçaltında yer alan hissiyatları sürterek veya ovarak ortaya çıkarma, yansıtma eylemi halini almıştır. Frotaj tekniğinin en basit uygulaması, baskı malzemesi ya da kağıtların baskısı alınmak istenen kalıbın orijinal maddenin üzerine yerleştirilmesi ve kalıp veya objenin sahip olduğu tümseklerin ortaya çıkıncaya kadar ovulması, sürtülmesi işlemidir.
Frotaj tekniği gerçeküstü anlayışa sahip modacılar tarafından da kullanılır. Sürrealist modacılar, bu figürleri moda dünyasına taşıyarak moda ve giyim dünyasını mecaz anlamlarla bir araya getirir. Gerçeküstü akımından ve frotaj tekniğinden izler taşıyan motifler, resimler ya da mekanlar sıklıkla moda tasarımcıları tarafından da tercih edilir.
Hint Sarısı
Zaman zaman kehribar sarısı olarak da adlandırılabilen Hint sarısı rengi, karın boşluğu çakrası (Manipura) ile ilişkilendirilen, enerjisi yüksek bir renktir. Hinduizm inanışında beden, yaşamsal enerjilerine göre yedi önemli bölgeye ayrılır ve bu enerji merkezlerinin, kişinin günlük hayatında ya da ruhani faaliyetlerinde etkili olduğuna inanılır. Yine bu inanışa göre, her çakranın kendine özgü bir rengi vardır ve bu renkler kullanılarak ( giyilerek, aksesuar olarak takılarak) kişi kendi içsel enerjisini yükseltebilir, şansını yanına çağırabilir ve negatif etkilerden korunabilir.
Bedenimizin merkezinde bulunan karın boşluğu çakrası, davranmak ve eyleme geçmek için ihtiyacımız olan enerjiyi barındırır, iradeyi ve iyiliği temsil eder. Manipula olarak adlandırılan karın boşluğu çakrasının Hint sarısı ile ilişkilendirilmesi elbette tesadüf değildir. Çünkü sarı, diğer pek çok başka kültürlerde olduğu gibi, yaşam enerjisi, iyiliği yükseltilmiş ego ve dikkat çeken başarının ışıltısı ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda sarı, Hint bahar şenliklerinin de rengidir. Doğanın yeniden uyanışı olarak kabul edilen bu şenliklerde sarı giyilerek toprağın uyanması, eyleme geçmesi, ağaçların yeniden çiçeklenmesi kutlanır. Ayrıca sarı, Hint Kast Sistemi'nde Vaishya kastının rengidir ki Vaishya Kastı; ziraat, ticaret ve hayvancılıkla uğraşarak ekonomik hayata yön verir. Öte yandan bu sınıf, üretimin ve ekonomik hayatın bel kemiğidir.
Günümüz renk terapisinde ise hint sarısı, sindirim sistemi ve metabolizma işleyişi ile yakından ilgilidir. İletişimi kolaylaştırdığı için medya dünyasında da sıklıkla tercih edilen sarı, öz güvenli bir sadeliğin, göz alıcı enerjinin sembolüdür. Mor ve siyah gibi opozit renklerle kombinlendiğinde daha yüksek enerji veren ve öz güveni arttıran hint sarısı, su yeşili ya da beyaz gibi daha sakin renklerle kullanıldığında ise kendiyle barışık bir portre çizmeye yardımcı olur.
Honan ipeği
Bugün pek çok tekstil ürününde kullanılan, birbirinden etkileyici renklerinin yanında parlak ve yumuşak dokusuyla oldukça beğenilen ipek, son derece değerli bir kumaş türüdür. İpek, ipek böceği kozalarından elde edilir. Bu kozalardan çözülerek çıkarılan ve bazı işlemlerden geçtikten sonra iplik haline getirilen ipek, oldukça ince ve parlak bir tel olarak ortaya çıkar. İpek böceği ilk kez ipek elde etmek amacıyla Çin'de yetiştirildiğinden ipek dokumanın tarihçesi de Uzak Doğu'ya dayanır. Daha sonrasında Hintliler tarafından öğrenilen ipek dokuma, zaman içerisinde tüm dünyaya yayılmış ve bugünkü önemli konumuna kavuşmuştur. Günümüzde hazır giyim sektöründe kullanılan pek çok ipek kumaş çeşidi vardır. Bu kumaş çeşitlerinden biri de honan ipeğidir.
Honan ipeği, Çin'de ham tussah ipeğinin dokunduğu yerden adını alan bir ipek çeşididir. Şantuk olarak da bilinen şantung kumaşından daha pürüzsüz bir dokuya sahip olduğu bilinir. Bu ipek çeşidinden genellikle yazlık giyim eşyası dikilir. Keten karışımına da yer verebilen ve ham ipekten dokunan honan ipeği, genellikle kendinden desenli çizgilere sahiptir. Terletmemesi, sağlıklı dokusu ve hafif oluşuyla sıcak havalarda keyifle tercih edilebilir.
Yazın klima etkisi yaratan, kışın ise sıcak tutan honan ipeği, özellikle şal yapımında sık kullanılır. Çeşitli renk ve desenlerde olan ipek şallar, hem boynu koruma hem de şık kıyafet kombinleri yapmada kullanılabilir. Honan ipeğiyle; gömlek, bluz, elbise, etek ve iç çamaşırı üretimi de yapılır. Tekstil dünyasının en doğal kumaşlarından olan honan ipeğinin yanı sıra hazır giyimde kullanılan farklı ipek kumaş çeşitleri de vardır. İpek saten, ipek şifon, ipek mongol, taşlanmış ipek saten, ipek dupion, şantuk ve jorjet gibi ipek kumaş çeşitleri, hazır giyim sektörünün farklı alanlarında kullanılan kumaşlar arasındadır.
İpek
İpek, belli aşamalardan geçirildikten sonra iplik durumuna getirilip, kumaş ve dokumada kullanılan çok ince, yumuşak ve parlak liften oluşan iplik tele verilen isimdir. İpek, ipek böceği adı verilen ve dut yaprağı ile beslenerek büyüyen tırtılın ördüğü kozalardan çözülerek elde edilir. Bu liften iplik yapıldığı gibi, kumaş dokuması da gerçekleştirilir. İpek ipliği çok sağlam ve esnektir. İpek, özel nakışlar ya da dikiş projeleri için oldukça değerli ve özel bir ipliktir. Tabiattaki bütün doğal liflerin en değerlisidir. Dikişinize yumuşak ve gösterişli bir parıltı katar.
İmalatta kullanılan ipek çeşitleri üç türlüdür. Birden çok ipek tellerinin birleştirilmesiyle elde edilen ipek ipliği, ipek ipliğinin bükülmesi ve sonra birleştirilmesi ile elde edilen bükülmüş ipek ve hafif bir şekilde bükülmüş ibrişim. İpek böceği tarafından örülen kozalar; kalite, büyüklük ve renklerine göre sınıflandırılır. İpek böceği tırtılı, kozasını ördükten sonra krizalit haline gelir. Kaliteli bir kozadan 365-730 metre ipek teli çekilebilmesi mümkündür. 500-600 adet koza yaklaşık olarak bir kilo ağırlığa sahiptir. 10 kilogram kozadan 1 kilogram ipek elde edilir.
İpek ipliği elde edilene kadar birçok aşamadan geçer. Çözülecek koza sayısı, elde edilmek istenen telin kalınlığına göre ayarlanırken mevcut teller ince bir maddeden geçirilerek birbirlerine yapıştırılır. Farklı işlemlerle iyice kaynaştırılır ve bir çıkrığa sarılır. Bu şekilde çile hâline gelen ipliğe "ham ipek" denir. Bu ilk işleme iplik çekme evresi adı verilir. Bundan sonra ikinci evre çıkrıkla bükme evresidir. Bu evrede ham ipek ipliği düzgün iplik hâline getirilir ve direncini artırmak için büküm verilmesi gerekir. Bu şekilde elde edilen ipeğe "işlenmiş ipek" denir. Temizlenme aşamasına göre çeşitli yumuşaklıkta ipekler elde edilir. İpek iplikler son olarak kalınlaştırmak, ağırlığını artırmak ve dokunmasını kolaylaştırmak amacıyla başka bir maddeyle kaplanır. İpek iplikten üretilen ipek kumaş, şık elbiseleri ön plana çıkarmak için kullanılan unsurlardan biridir. İpek eşarp, çarşaf, perde, örtü olarak da kullanım alanları vardır. İpek kumaşın saf olarak dokuması zor olduğu için diğer iplikler ile birlikte kullanımı yaygındır.
İpek Saten
İpek, tekstil dünyasında kullanılan en doğal kumaş türlerinden biridir. İpek böceğinin kozalarından çıkarılan ve iplik haline getirilen ipek, parlak ve ince bir tel şeklindedir. İpek böceği ilk kez Çin'de yetiştirilmiş ve yine burada dokunmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde tüm dünyaya yayılan ipek kumaş türleri, hazır giyim sektöründe şal, eşarp, elbise, gömlek, bluz ve etek gibi farklı parçalarda kullanılır. En sık tercih edilen ipek kumaş türlerinden olan ipek saten, pürüzsüz ve parlak bir ipek türüdür. İpek saten, kaygan dokusu ve canlı renkleriyle dikkat çeker.
Genellikle floş, asetat ve ipek ipliğinden dokunan ipek satenler, iyi bir işçilik ve tasarım ile yaz mevsimine damgasını vuracak elbiselere dönüşebilir. İpek saten kumaş, yazın kişiyi serin tutan son derece konforlu bir kumaş türüdür. İpek kumaştan tasarlanan elbiseler sıcak havalarda şık ve rahat bir kıyafet seçeneği olabilir. Özel gecelerde, düğün ve nişanlarda tercih edilen ipek saten elbiseler, birbirinden zengin renk alternatifleriyle de beğeni toplar.
İpek saten kumaş sadece hazır giyim sektöründe tercih edilen bir kumaş türü değildir. İpek satenden üretilen nevresim takımları kişiyi yazın serin, kışın ise sıcak tutan kumaş dokusu nedeniyle oldukça sık tercih edilir. İpek saten kumaş ev dekorasyonunda da kullanılır. İpek satenden dikilen yastık kılıfları klasik oturma gruplarına hoş bir hava katabilir. Bunun yanı sıra ipek saten kumaştan her renk puf, minder ve perde modelleri de tasarlanabilir. İpek saten yumuşak ve pürüzsüz dokusu ile geceliklerde, iç çamaşırlarında ya da pijamalarda da kullanılabilir. Şık görünümünün yanı sıra sağlıklı doğal dokusuyla da vazgeçilmez bir yere sahip olan ipek saten kumaş, şal ve fularlarda kullanılan favori kumaş çeşitlerinden biridir. İpek saten şallarla hoş kıyafet kombinleri yapılabilir.
Koleksiyon
Koleksiyon, modanın ortaya çıkardığı tüm çalışmaları niteleyen özel bir kavramdır. Koleksiyon, kişiye özel dikilen kıyafetlerin uzun bekleme süreleri, kısıtlı modeller arasından seçim yapma zorunluluğu gibi nedenler sonucunda ortaya çıktı. 19. yüzyılda başlayan koleksiyon denemeleri, kişilerin ihtiyaç ve beklentilerini deneysel yollarla karşılamak üzerine başladı. Başlangıçta sadece zengin aileler için hazırlanan özel tasarımları içeren koleksiyonlar, zamanla gelişerek farklı kitlelere hitap eden kıyafet tasarımlarını da içine alacak şekilde genişledi. Koleksiyon dendiğinde akla ilk olarak kıyafetler gelse de ayakkabı, çanta, şapka gibi aksesuar çeşitleri de koleksiyonların kapsadığı ürünlerdir.
Koleksiyon hazırlama süreci, günümüzde farklı ihtiyaçları karşılayacak şekilde farklılık gösterir. En yaygın koleksiyon hazırlama şekilleri; markaların mağazaları için hazırladığı ticari koleksiyonlar, bireysel modacıların kendi dünya görüşünü yansıtan özel koleksiyonlar ve kişilerin modacılardan belirli gün ve etkinlik için istediği tasarımları içeren sipariş koleksiyonlardır. Her koleksiyon, tasarlanan ürünleri kullanacak kişilerin istek ve beklentilerine uygun olması amacını taşır. Bununla birlikte hazırlanan tüm koleksiyonlar, modacısından bir iz ve ezgiyi üzerinde taşır.
Moda koleksiyonlarının hazırlanmasında zaman kavramı önemlidir. Modacılar, koleksiyonlarını mevsimlere, yüzyıllara, 50'ler 60'lar gibi dönemlere ya da tamamen özgün çizgilere göre belirler. Bu gibi koleksiyon dönemleri genel olarak özgür fikirler üzerine tasarım gerçekleştiren bireysel modacıların koleksiyonlarında görülür. Koleksiyon hazırlama süreçleri tasarımcılar için zahmetlidir. Özellikle ticari koleksiyon hazırlayan modacılar; toplumsal beklentiler, popüler çizgiler ve renkler ile kumaş çeşitleri gibi onlarca farklı değişken arasından beğeni kazanacak tasarımları yaratmak durumundadır.
Modacılar ve markalar, hazırladıkları koleksiyonlarda kişilere imaj ve şıklık katan tasarımları oluşturur. Koleksiyonların bu şekilde hazırlanmasında, tüketicilerin kendilerini rahat ve şık hissettiren koleksiyonları tercih etmeleri belirleyicidir. Koleksiyonların oluşturulmasında sürdürülebilirlik önemli bir konudur. Kültürden kültüre, kişiden kişiye değişen beklentilere karşılık koleksiyonların sürdürülebilir olması tasarımcılarına değer katar.
Kontur
Kontur, en yalın anlamıyla kesim ya da çizim yapılırken nesneyi belirlemek için çizilen sınır çizgileridir. Çizim yapılırken çevresinden kontur geçilen bir nesne, genel görünümde daha ön planda gösterilmiş olur. Kesimi yapılacak materyaller için çekilen kontur ise kesilecek olan bölümün belirli hale getirilmesini sağlar. Kontur kelimesine eş anlamlı olarak bazı yerlerde kenar çizgisi, çevre çizgisi ifadelerinin de kullanıldığını görebilirsiniz.
Kontur terimi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Görsel sanatlarda sıklıkla başvurulan bir teknik olan bu yönteme, çizimi yapılan nesnenin yada bir resim içindeki bölgenin daha estetik bir görünüme kavuşması için sıklıkla başvurulmaktadır. Çizim yapılırken kullanılan kontur teknikleri, el ile yapılan çizimlerde görülebilirken bilgisayar ortamında yapılan çizimler için programlanmış çeşitli kontur teknikleri bulunur. Bu teknikler ile çizilen kontur, bir tür efekt olarak çizimdeki nesnelere hoş bir görüntü katar. Ayrıca yapı ve inşa sektöründe de bu terimin sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Çeşitli motif ve figürleri çevrelemek için kullanılan kontur çizimine bu alanda çevre çizgisi de denilmektedir.
Çizim yapılırken oluşturulan kontur çizgileri düzgün bir kesimin olmazsa olmazıdır. Kesim yapılacak görsellerin çevrelerinden kontur geçildiği zaman düzgün bir kesim yapılabilir. Bu kesimler el ile yapılabildiği gibi, dijital kesim makineleri kullanılarak da düzgün bir şekilde gerçekleştirilebilir. Böylece birçok alanda kullanılan kontur çizgisi, çizim ve kesim işlemlerini kolaylaştırması açısından da son derece faydalıdır. Diğer yandan kontur çizgisi ve taslak çizgisi arasında fark vardır. Bu iki çizim tekniği, zaman zaman aynı anlamdaymış gibi kullanılabilir. Taslak çizgileri, genellikle bir çizimin ön çalışması olarak yapılan kaba çizimdeki çizgiler anlamına gelir. Kontur ise oluşturulan görseli veya görselde istenen nesne çizimlerini belirtili hale getirmek için çizilir.
Kreasyon
Moda ve giyim alanında kreasyon; bir terzi, modacı, modaevi veya markanın çeşitli renk ve çizgisel dokunuştaki tasarımları yaratıcılıkla birleştirerek ortaya koydukları yeni modellere verilen isimdir. Kreasyon kelimesi, moda dilindeki anlamının dışında yaratıcılığın söz konusu olduğu birçok alanda, yaratılan ürünler veya ortaya konulan eserler anlamında da kullanılır. Moda kreasyonlarının, giyimin geçmişten gelen özelliklerini günün çağdaş trendleriyle harmanlama ve bir üst boyuta taşıma özelliği de bulunur. Her zaman daha şık, estetik ve etkileyici tasarımlar ortaya koymayı amaçlayan moda ve giyim kreasyonları ile ilgili bilgi, tavsiye ve yorumların yayımlandığı çeşitli web siteleri ya da bloglar vardır.
Moda ve giyim alanındaki kreasyon türleri; yıl, mevsim, ünlü modacılar, modaevleri, marka ve desen isimleri ya da erkek giyim kreasyonları, kadın giyim kreasyonları gibi genel isimlerle anılır. Mevsim isimleriyle anılan kreasyonların arasında sonbahar, kış, ilkbahar, yaz, Sonbahar/Kış, İlkbahar/Yaz gibi çeşitli kreasyon türleri bulunur. Mevsimsel kreasyonlar o mevsimin iklim koşullarına ve günün moda trendlerine uygun olan şık, estetik ve etkileyici tasarımlar yaratmayı hedefler. Modacıların ya da modaevlerinin isimleriyle anılan kreasyonlar, bulundukları ülkede veya dünya çapında ün yapmış ünlü modacı veya modaevlerinin yarattığı özgün tasarımlardan oluşur. Marka isimleriyle ifade edilen kreasyonlar da yine ülke veya dünya genelinde tanınan ünlü markaların üretmiş oldukları çeşitli özgün tasarımlardan oluşur. Ünlü modacı, modaevi veya markaların üretmiş olduğu kreasyonların, zaman zaman çeşitli kadın ve erkek modellerin katılımıyla düzenlenen gösterişli defilelerle tanıtımları yapılmaktadır. Moda ve giyim alanındaki ana kreasyon türlerinin, kendilerine özgü alt kreasyon isimleri ile anılan çeşitli alt kreasyon türleri de vardır. Plaj kreasyonları, kısa elbise kreasyonları, kadın iç giyim kreasyonları, büyük beden kreasyonları, etek kreasyonları gibi tasarımlar bu alt kreasyon türleri arasında yer alır.
Krep Döşin
İpek kumaş çeşitlerinden biri olan krep döşin, ipeğin temel özelliklerini taşır. İpek elyaflarının bükümü sırasında çok bükülmüş ipliklerden üretilen krep döşin, üretim sürecinden boyanmasına kadar birçok aşamada diğer ipek kumaşlardan ayrılır. Krep döşin, kumaş dokunduktan sonra boyanır ve aşırı bükülmüş ipliği ile daha esnek ve ince bir kumaş türüdür. Elastik dokusu ile daha dökümlü bir duruşu vardır. Orta hafif ipek çeşitlerinden biri olarak ince bir yapıya sahip olduğu için genellikle yazlık kıyafetlerde tercih edilir.
Krep döşin, yapı itibarıyla standart ipek kumaşlar gibi pürüzsüzdür ve hafif parlak görünümü ile farklı kıyafetlerin dikiminde kullanılabilir. Çok parlak olmayan yapısı ile ağır bir duruş sergiler ve kaliteli, lüks bir görünüm sunar. Ayrıca şeklini koruyan dökümlü yapısı ile vücuda yapışmaz ve böylece her vücut tipinde güzel durur. Dökümlü tasarımı ile özellikle bluzlarda ve gömleklerde tercih edilen kumaş türü, kırışmayan tiril tiril yapısı ile oldukça kullanışlıdır. Özel davetler için tasarlanan abiyelerde, eteklerde ve ceketlerde sıklıkla kullanılır. Yalnızca dış giyim ürünlerinde değil, kadın gecelik, sabahlık gibi iç giyim ürünlerinde de krep döşinden yararlanılır. Son yıllarda özellikle salaş ve şık duruşu ile tesettür giyimde kullanımı artan kumaş, eşarp üretiminden elbiseye kadar her alanda kendine yer bulur.
Krep döşin kumaşlar, diğer ipek türlerinde olduğu gibi dayanıklı bir yapıya sahiptir. Böylece uzun yıllar güzelliğini kaybetmez. Aynı zamanda krep kumaşlar terletmeyen formu ile öne çıkar ve yazlık kıyafetlerde tercih edilir. Krep döşinden üretilen kıyafetlerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Formunu kaybetmemesi için elde yıkama yapılması veya kuru temizlemeye verilmesi tavsiye edilir. Ütü yapılacağı zaman ise yünlü kumaş ayarında buharsız şekilde ütülenmesi gerekir.
Atlas
İtalyanca tüysüz parlak anlamında olan "talise" kökünden gelen atlas, ince ipekten sık dokunmuş, altın ve gümüş tellerle işlenmiş bir kumaş türüdür. Satene benzeyen bu düz renkli, sert ve parlak kumaş türü, özellikle abiye kıyafetlerde ve elbiselerde sık kullanılır. Atlas kumaş, tüm dünyaya 14. yüzyılda Araplar aracılığıyla yayılmıştır. Osmanlılar, Selçuklular ve Bizanslılar tarafından da sık tercih edilen kumaş, tarihte Frank atlası olarak da adlandırılmıştır. Atlas kumaşın öne çıkan özelliği düz renk ve parlak olmasıdır. Sert ve ipekli bu kumaş türü, dayanıklı olması ve şık görünümü nedeniyle özel gecelerde ve davetlerde giyilen gece elbiselerinde oldukça sık kullanılır.
Atlas kumaşta beş atkı ve beş çözgü ipliği bulunur. Her çözgü ipliğine karşı bir bağlantı noktası olan kumaşta, bağlantı noktaları birbirine değmez. Bu yönüyle hem satenden hem de polyester kumaştan ayrılan atlas kumaş, günümüzde çoğunlukla pamuktan üretilir. Dokuma özelliği nedeniyle son derece kalın ve ağır bir kumaş olan atlas, dayanıklı olması açısından da sektörde sık tercih edilen bir kumaş türüdür. Bunun yanı sıra çok fazla kırışmaz ve kolay ütülenir. Atlas kumaş iki çeşitten oluşur. Eğer kumaş yüzeyinde çözgü iplikleri ağırlıktaysa bu kumaşa çözgü atlası, atlas iplikleri ağırlıktaysa atkı atlası denir.
Atlas kumaş hataya açık olmayan, dikimi profesyonellik isteyen bir kumaş türüdür. Uzman bir terzinin elinde çok estetik ve göz alıcı bir kıyafete dönüşebilir. Günümüzde hazır giyim ve moda sektöründe önemli bir yere sahip olan atlas kumaş, şık, parlak ve sağlam kumaş dokusu nedeniyle pek çok kadın tarafından tercih edilir. Atlas kumaş, günümüzde gece kıyafetleri ve abiye kıyafetlerin yanı sıra iç çamaşırları, gömlek ve etek gibi parçalarda da sık kullanılan bir kumaş çeşididir.
Melanj
Dokumacılıkta ve tekstilde kullanılan terimlerden biri olan melanj, değişik renkteki elyafların farklı oranlarda karıştırılması ile hazırlanan çok renkli bir iplik türüdür. Sözcük anlamı “karışık şey, muhtelif şeylerden ibaret” olan melanj, Fransızca kökenli bir sözcük olup genellikle terim anlamı ile karşımıza çıkar. Kırçıllı görünümü ve değişen renk tonları ile tek renkli ipliklerden ayrılan melanj, kullanılan ham maddenin doku, yumuşaklık, kalınlık ve esneklik gibi karakteristik özelliklerini yansıtır. Melanj iplikler üretilirken iplikte istenilen renk miktarı, kullanılan boyalı elyaf miktarına göre değiştiği için melanj, karışık renkli iplikler olarak tanımlanır.
Melanj iplik hazırlanırken harman hallaç, vigure baskılı kamgarn tops ve bantlardan dublaj denilen üretim yöntemleri kullanılır. İplik üretiminde genellikle standartlaşmış harman elyaf karışımları tercih edilir. Melanj iplikte, ilk aşamada elde edilen rengin kalitesini yitirmemesi için ipliğin içerisine sim, kırçıl, nope, yün, angora gibi elyaflar ikinci adımda ise dublaj dairesi uygulanır ve böylece farklı karışımlar yapılarak birden çok iplik üretilir. Farklı yöntemlerle hazırlanan melanj iplikler, ağırlıklı olarak dokumada ve örmede kullanılır. Melanj ipliklerin karışımında kullanılan her elyaf çeşidi ipliğin kalitesini ve türünü değiştirebilir. Yün ağırlıklı elyaflar tekstil alanında kullanılan melanj kumaşların üretiminde rol oynar. Üretiminde ağırlıklı olarak kullanılan ipliğe göre kumaşlar; pamuk melanj, polyester melanj, viskon melanj ve penye melanj gibi isimler alır.
Melanj iplik çeşitlerinden üretilen kumaşlar modaya bağlı olarak ev tekstilinden giyime kadar her alanda kullanılabilir. Mobilya kaplamalarında sıkça duyulan gri melanj daha birçok ev tekstil eşyasında görülür. Giyim sektöründe ise ağırlıklı olarak sweatshirt, tişört ve eşofman gibi parçalarda kullanılan kumaşlar; kaban, bere veya kazak gibi kışlık giysilerde de sıkça tercih edilir. Üretildiği ipliğe göre dokusu değişen melanj kumaşın tekstilde kullanıldığı alanlar oldukça geniştir.
Missomi
Bir çeşit tüylü iplik olan missomi ile üretilen triko kıyafetler, kendilerine has desenleri ve dokuları ile moda dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu iplikle özdeşleşen renkli triko tasarımlarıyla bilinen Missoni, 1950'li yıllarda kurulmuş İtalyan bir modaevidir. Artık ikonik hale gelen Missoni ürünleri tüm dünyada oldukça popülerdir. Bir çeşit tüylü yün ya da pamuk iplikten elde edilen trikolar örgü makinesinde örülerek dokunur. Triko kumaştan üretilen kazaklar, elbiseler, hırkalar, etekler ve bluzlar son derece şık ve estetiktir. Missoni trikolarının ikonik olmasında orijinal kendinden desenli kumaş tipi gelir. Bu kumaş tipinde folklorik desenler, zigzaglar ve çizgiler bulunur.
Ortalama 40 farklı renk ile üretilen trikolar, hem günlük hayatta hem de özel günlerde giyilebilecek çeşitli kıyafet modellerini kapsar. Işıltılı, simli ve parlak trikolar özel günlerde, partilerde ve davetlerde şık bir kıyafet opsiyonu olurken daha sade hırka, kazak ve elbise seçenekleri ise günlük hayatta rahatlıkla kullanılabilir. Missomi iplikten üretilen trikolarda desenlerin genellikle sıcak renklerden oluştuğu görülür. İnce ve zarif şekilde örülen hırkalar, triko pantolonlar, etekler, elbiseler, uzun atkılar ve bereler modaseverlere ince bir estetik sunar. Özellikle ince ve kalın zigzag modelleriyle üretilen trikolar stil sahibi tüketicilerin beğenisini kazanır.
Missomi iplikle üretilen triko örme kumaşlar sadece kış ya da bahar mevsimi değil, sıcak günler için tasarlanmış modelleri de kapsar. İnce triko örme elbise, bluz ve pantolonlar yaz günlerinde hoş bir görünüm elde etmek isteyenler tarafından tercih edilebilir. Tarz sahibi trikoların uzun süre renk ve dokularını kaybetmemesi adına dikkatli kullanılması gerekir. Yün ve yün karışımı olan trikoları elde ve soğuk suda yıkamak önemlidir. Çamaşır makinesinde yüksek sıcaklıkta ve sıkma programı kullanılarak yıkanan trikolar çekebilir ve renklerinde solma oluşabilir.
Modellist
Moda ve tekstil sektöründe en önemli elemanlardan biri de modelistlerdir. Modelistler, bir ürünü seri üretime hazırlar. Bu sebeple iyi bir ürün için modelistlerin ölçü ve kalıp çıkarma konusunda iyi bir iş ortaya koymaları gerekir. Moda ve tekstil sektöründe hizmet veren pek çok kuruluş, kendi tasarımları ortaya koyar. Tasarımcıların hazırladığı ürünler, seri üretime başlanmadan önce modelistlerin elinden geçer. Modelistler, tasarımcının belirlediği ürün için uygun ölçüleri belirler ve daha sonra kalıp hazırlar. Üründe kullanılacak malzemeyi de tespit eder ve çıkardığı kalıba göre numune dikimi yapar. Böylece seri üretim için incelenmesi gereken ilk örnekler ortaya çıkar.
Modelistler kalıp hazırlarken pek çok faktörü göz önüne almak durumundadır. Öncelikle, tasarımcıdan çıkan ürün hakkındaki tüm tasarım detaylarını bilmesi gerekir. Daha sonra ürünün esnekliği gibi çeşitli özellikleri de göz önüne alarak kalıp için en doğru şekli hesaplar. Bunun için beden çizim araçları ile çeşitli bilgisayar programlarını kullanır. Daha sonra kalıbı, kağıt yardımı ile ortaya çıkarır. Kağıttan kalıp çıkarma esnasında, atıkları en aza indirmek için parçaları doğru yerleştirme konusunda özen gösterir. Ürüne dair cep ve pili gibi detayları kalıp üzerinde düzenler. Kalıbı çıkarttıktan sonra da kesim ve dikim aşamasında görev alır. Dikim esnasında hata çıkması durumunda bunları düzeltir. Son olarak da numune kontrollerden geçtikten sonra dikim talimatı verir ve ürünü seri üretime sokar.
Modelist olmak için uzun süreli eğitimler yoktur. Modelistlik daha çok tecrübeye dayalı olan bir iştir. Bununla birlikte çeşitli kurumlar tarafından modelistlik programları düzenlenir ve modelist sertifikası verilir. Öte yandan bir modelistin değişime ve gelişime açık olması, takım çalışmasına uyumluluk göstermesi, ayrıca planlama ve organizasyon becerisine sahip olması gerekir.
Modernlik
Teknolojik gelişmeler ile birlikte toplum hayatına dahil olan ve son yıllarda popülerliği artan bir kavram olan 'modernlik' hemen her alanda kişilere ve olaylara etki eder. Modernliğin etkilediği alanlardan bir tanesi de giyim, yani moda alanıdır. Moda ve giyim alanında modernlik akımının etkisi hem kıyafetlerde hem aksesuarlarda hem de bunları bir arada kullanma biçimlerinde gözlemlenir.
Modernlik akımına spor elementler ile birlikte yılların eskitemediği önceki akımların harmanı denilebilir. Burada sözü edilen önceki akımlar, uzun yıllar boyunca toplumu etkisi altına almış ve bu etki ile modaya yön vermiş akımları temsil eder. Örneğin, Haute Couture, bir zamanların elit moda akımlarından biri olarak tarihe geçmiştir. Modern öncesi dönemde toplumun üst kesimleri tarafından belirlenen, lüks kumaşların kullanıldığı, terzilerin ve tasarımcıların özel tasarımlarının değerli olduğu bir moda anlayışı bulunur. Ancak modernlik