Bel çevresine takılan ve silahları yerinde tutmak için tasarlanmış askeri kuşaklar tarihteki ilk kemerler olarak kabul edilir. Deri kemerler ise hareket özgürlüğü ve bir miktar koruma sağlayan esneklikleri ve dayanıklılıkları nedeniyle Yunan ve Roma ordusunda oldukça popüler bir aksesuar olmuştur. Günümüzde ise hem pantolonu yerinde tutmak hem de kombin bütünlüğünü sağlamak amacıyla tasarlanan birçok kemer modeli bulunur. Özellikle erkek kemerleri, kot pantolon ve takım elbise kemerleri gibi birçok çeşide ayrılır ve her bir pantolon için farklı kemer tasarımları bulunur. Klasik ve spor olarak ayırabileceğiniz kemer çeşitlerinin arasında günlük kullanım için sade modeller de mevcuttur. Erkek kemerlerinin geniş model yelpazesi sayesinde kemerler artık sadece pantolonu yerinde tutmak için değil, şıklığı tamamlayan gösterişli aksesuarlar olarak tercih edilir. Çünkü erkek kemerleri en yaygın kullanılan aksesuarlardan biridir. Klasik giyim tarzı için neredeyse vazgeçilmez bir parça olan kemerler, kombinde olmazsa olmazlardandır ve özellikle takım elbiseler için tasarlanan kemer modelleri dahi vardır. Örgü, jean, keten, hasır gibi seçenekler sunan erkek kemer modelleri, kemer halkası bulunan her pantolon için uygundur. Kemerlerde genellikle 5 delik bulunur. Deliklerin çeşitliliği, vücut ölçülerinizde değişiklik olduğu zaman biraz alan sağlar ve çeşitli kalınlıklardan yapılmış pantolonlar giymenize olanak tanır. Kemerleri giyim tarzınıza, kişiliğinize ve kombininize göre seçebilir, renk ve desenler arasından dilediğiniz gibi seçim yapabilirsiniz.
Erkek Kemer Modelleri
Erkek kemer çeşitleri genellikle klasik ve günlük kemerler olarak iki kategoriden birine girer. Klasik kemerler, elbise veya resmi kemer olarak da anılır ve daha çok takım elbise veya daha resmi kıyafetlerle giyilir. Erkek deri, hakiki deri, örgü, bez, jean kemer gibi günlük modeller çok çeşitli malzemelerden ve yüzlerce farklı renkte tasarlanır. Adından da anlaşılacağı gibi, gündelik kemerler casual kıyafetler için uygundur. Erkek kemerleri basit aksesuarlar olarak görülse de kalınlık, kenarlar, kullanılan malzemeler ve kullanımı, kemer ucu, renkleri, tokası, kalitesi, fiyatı ve işçiliği gibi ince detaylar içerir. Erkek kemerlerinde kalınlık pantolon seçiminde büyük rol oynar. 4 cm, 3,5 cm, 3 cm ve 2,5 cm kalınlıklara sahip kemerlerin her biri spor, klasik, günlük ve çok amaçlı olarak kategorize edilir. 3,5 cm kemerler çok çeşitli takma seçenekleri sunar ve daha rahat ve şık bir tarz için idealdir. 4 cm olanlar ise kot pantolon kemerleri olarak bilinir. 2,5 cm kemerler ise gündelik ve yaz kıyafetleri ile uyumludur. Bu sınıflandırmada bir diğer önemli nokta ise kemerin malzemesidir.
Klasik kemerlerden örgü kemerlere, spor kemerlerden takım elbise kemerlerine, suni deri kemerlerden egzotik derilere, lastikli kemerlerden yüne kadar hemen hemen her çeşit modelde erkek kemerleri üretilir. İnek derisi ise en çok kullanılan kemer derisidir. Güzel görünür, kaliteli hissettirir ve çok dayanıklıdır. Genç ineklerden elde edilen deriye dana derisi denir ve özellikle yumuşak ve elegant bir görünüme sahiptir. İnek derisi birçok farklı form ve renklerde üretildiği için takım elbise veya gündelik kemerler için kullanılabilir. Zımparalanmış veya parlatılmış inek derisi olan süet veya Nubuk deri, gündelik veya şık kıyafetler için daha uygundur, ancak spordan klasiğe kadar her kombinde bir yeri vardır. Klasik deri kemerlerin yanı sıra nadir bulunan timsah, piton, devekuşu gibi egzotik tasarımlar ise dikkat çekici kombinlerin temel ögeleridir. Polyester veya naylondan yapılmış renkli kemerler, hafif ve elastik olan bu kemerler rahatlığı ile öne çıkar.
Erkek Kemer Renkleri
Erkek siyah, kahverengi, mavi, lacivert, bej rengi kemer en bilinen ve neredeyse her erkeğin gardırobunda bulunan kemer çeşitleridir. Çoğunlukla kemer ile ayakkabı ve erkek cüzdan gibi diğer aksesuarların uyumuna dikkat edilir. Bu yüzden siyah ve kahverengi erkek kemeri kot, klasik pantolon, takım elbise ve her tip kombin için ideal renklerdir. Casual giyim için tercih edilen bej rengi kemer ise kahverengi ve lacivert tonlarında ayakkabılarla tercih edilir. Kemer renklerinde seçim yaparken kombin ve aksesuar uyumu temel alınsa da kişiliğiniz ve tarzınızı yansıtan renkleri tercih edebilir ve kombindeki dikkat çekici unsuru kemeriniz haline getirebilirsiniz.
Öte yandan kırmızı, beyaz, bordo, taba, gri kemer erkek gibi öne çıkan ve klasikleşmiş renkler de günlük ve özel davet kombinlerinde yer verilebilecek kemer renkleridir. Özellikle kırmızı erkek kemerleri oldukça geniş bir ton aralığına sahiptir ve bayrak, kan kırmızısı gibi açık ve parlak tonları mevcut olsa da en sık tercih edilen bordo kemerdir. Tok bir renge sahip bordo erkek kemer lacivert, gri ve kahverengi bazlı kombinlerle oldukça şık bir uyum yakalar. Taba erkek kemeri ise kahverengi takım elbiseler ve jean pantolonlar için ideal bir modeldir. Taba renk erkek ayakkabı ve kemer, erkekler arasında oldukça popüler kombin ögeleridir. Erkek kemer renklerinde mevsimler de etkili olabilir. Daha canlı renkler yaz ve bahar ayları ile ilişkilendirilirken pastel ve koyu tonlar daha çok kış ve sonbahar aylarında tercih edilir. Örneğin sarı, hâkî, yeşil kemer erkek modelleri keten ve chino pantolonlarla uyumlu olacağı için bahar ve yaz aylarında kullanılabilir.
Erkek Spor Kemer Çeşitleri
Askılı, tokalı, lastikli, tokasız, zımbalı, çift delikli, çift taraflı kemer erkek modelleri spor ve çok yönlü kemerler arasında yer alır. Daha çok kot, keten, chino gibi çok yönlü ve spor kombinlerde kullanılan pantolon modelleri ile tercih edilir. Erkek spor kemer modellerinde çok çeşitli tokalar mevcuttur. Bu kemerlerin tokaları klasik kemerlerde olduğu gibi marka amblemleri ve logoları olarak öne çıkar. En iyi erkek kemer markaları ise bu tokalara oldukça önem veren ve kemer malzemesi kadar tokada da birinci sınıf malzeme kullanan markalardır. Altın ve gümüş seçeneklerin yanı sıra markadan markaya değişen toka tasarımları vardır. Spor erkek kemerleri arasında örgü ve polyester modeller en yoğun ilgi gören kemerlerdir. Örgü erkek kemerleri birkaç farklı renkten oluşabilir ve desenlere sahip olabilir. Bu nedenle kombinine renk katmak isteyen kullanıcılar için idealdir. Erkek kot, şort kemeri olarak bilinen örgü kemerlere alternatif olan bir diğer model ise jean kemerlerdir. Kullanımı çok yaygın olmasa da birçok kombinde çok yönlü olarak kullanılabilir.
Spor kemerlerin öne çıkan bir diğer özelliği ise malzemenin yanı sıra kenar kesimidir. Dikişsiz düz kenarlar, en rahat görünen kemer stilidir ve jean, hasır, deri gibi malzemelerden yapılır. Polyester ve naylon kemerlerde sık rastlayacağınız bu detay ile spor kemerleri klasiklerden kolaylıkla ayırabilirsiniz. Golf kemerleri olarak bilinen polyester kemerler, spor bir kombin yapılacak ise jean pantolonlarla en uyumlu kemerler arasında yer alır. Rengini ise spor ya da loafer tarzı ayakkabılarınıza göre seçebilirsiniz.
Erkek Klasik Kemer Seçenekleri
Erkek kumaş, yumuşak deri, rugan, süet, hasır kemer bilinen en klasik kemer modelleridir. Aralarından deri kemer ise çok yönlü ve anahtar parça olduğu için gardıroplarda mutlaka olması gereken bir modeldir. Deri kemer, erkek kombinlerinde birleştirici görevi görür. Takım elbiselerde ayakkabı, cüzdan, mendil gibi aksesuarlarla uyum sağlanarak kombin yapılır. Ancak her deri kemer tüm deri ayakkabı modelleri ile uyumlu olmayabilir. Çünkü deri kemerlerin dokulu, baskılı, örgü, çatlak, rugan, süet gibi birçok çeşidi vardır. Ayrıca kemer kombinlerinde dikkate dilmesi gereken bir diğer detay ise aksesuarların birbirine uyumudur. Kemerin aksesuarları ile ayakkabı, çanta aksesuarı uyumuna dikkat edilmelidir. Altın ya da gümüş demire sahip aksesuarların tek çeşit olması takım kombinlerinde erkeklerin dikkat ettiği ilk noktadır.
Klasik erkek kemer tokaları ise spor kemerlerden farklı olarak daha minimal ve daha sade tasarımlara sahiptir. Erkek ince, kalın, parlak kemer modellerinde kullanılan tokalar kemerin ucuna göre de değişir. Yuvarlak uçlu kemerlerde oval tasarımlar, küt kesimli kemerlerde ise dikdörtgen tokalar kullanılır, ancak bu tasarımcıya bağlı olarak değişebilir. İnce erkek kemerleri chino pantolonlarla eşleştirildiğinde yarı klasik yarı günlük bir görünüm elde edilebilir. Kombininizi espadril gibi soft ve rahat görünümlü bir ayakkabı ile tamamlayabilirsiniz. Böylece ofis ve iş yeri için son derece uygun bir kombin oluşturabilir, ince deri kemerleri çok yönlü olarak kullanabilirsiniz. Parlak kemerler de daha çok özel gün ve davetlerde rugan ayakkabılarla eşleştirmek için ideal seçimlerdir. Rugan deri kullanılarak yapılan parlak kemerler dikkat çekici aksesuarlar oldukları için akşam yemeklerinde, nişanlarda, düğünlerde, kokteyllerde ve partilerde kullanılabilecek şık ürünlerdir.
Erkek Kemer Bedenleri ve Ölçüleri
Erkek kemer ölçüleri kemerin boyu ve bel çevrenizle alakalıdır. Erkek pantolon modellerine göre uygun kalınlıkta bir kemer seçtiğiniz zaman dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kemerin ne kadarının dışarı çıkacağıdır. Kemeri pantolon biritlerine taktığınız zaman ideal olarak tokadan itibaren 15 cm fazla olması gerekir. Erkek kemer boyları S/M ve L/XL gibi ya da 34-44 bedenlerde pantolon ölçülerinizle birebir de numaralandırılabilir. Bu numaralandırmalara karşılık gelen cm ölçüleri ise marka bazında farklılık gösterse de genel olarak 80 santimetreden başlar ve 135, 150 cm erkek kemeri bedenlerine kadar gider. Erkek kemer ölçülerini doğru hesaplamak için en iyi yol, eski bir kemeri ölçmek veya pantolonun bel kısmını ölçüp 15 cm eklemektir. Ancak düşük ve yüksek bel seçenekleri arasında birçok model pantolon bulunduğu için pantolon üzerinizdeyken mezurayı kemer gibi kullanıp en doğru ölçüyü bulabilir ve bu doğrultuda alışveriş yapabilirsiniz.
Beden seçimlerini klasik kemerler gibi yapabileceğiniz ancak kullanımda daha pratik olan model ise otomatik erkek kemerleridir. Bu kemerlerin avantajları, deliksiz olmaları ve yoğun kullanımlarda deride iz kalmamasıdır. Kalın bir tokaya sahip otomatik kemerler, toka kapandığı andan itibaren sıkıca belinize oturur ve kilo değişimlerine göre ekstra delik açtırmanıza gerek kalmaz. Bu tarz kemer satın alarak klasik ve günlük kombinlerinizi pratik ve şık bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Erkek Kemeri Seçmenin Püf Noktaları
Erkek kemerleri herhangi bir kombinde dikkat çekici detaylar olduğu için özenle seçilmesi ve kıyafetlerinizle uyum içinde olması gerekir. Bunun için de beden, renk, model, toka, malzeme gibi unsurlara önem verilmelidir.
- İdeal bir kemerin bedeninize uygun olduğunu anlamak için kemer ucunun çok fazla çıkmaması ya da içerde kalmaması gerekir.
- Pantolonun kemer için ayrılan bölümün kalınlığı ile kemer kalınlığı uyumlu olmalıdır. Daha kalın bir kemer, britlerden geçmeyeceği gibi ince kemerler ise fazlasıyla boşluk bırakacaktır.
- Klasik bir kombin için daha küçük ve zarif tokalı, ince, yumuşak ve her zaman deri malzeme seçilmelidir.
- Günlük ve daha spor kombinler için büyük toka, geniş, daha sert ve mat malzeme seçilebilir. Ancak deri kemerler çok yönlü olduğu için günlük olarak kullanılabilir.
- Kaliteli erkek kemeri arıyorsanız özellikle derinin işlenişine, katmanlanmasına, dikişlerine ve aksesuarların ölçülerine bakabilirsiniz. Bu noktalar bir kemerin ne kadar kaliteli olduğu hakkında size yardımcı olur. Deri kemerlerde pürüzsüz bir dikiş, solmayan aksesuar ve çatlamayan bir yüzey idealdir.
Erkek Kemer Seti ve Takımları
Erkek kemer setleri, spor, klasik ve günlük modellerden oluşan kemer, cüzdan, kartlık, saat, gömlek, parfüm ve bazen de teşbih içerebilir. Kemer ve ayakkabı setleri de birçok markanın koleksiyonunda yer alan özel ürünlerdir. Oldukça pratik olan bu ürünler, sizi kombin yapma zahmetinden kurtarır. Aynı materyallerden ve aksesuarlardan oluşan erkek kemer takımı çeşitleri ile dilediğiniz kıyafeti eşleştirecek tarzınızı yansıtabilirsiniz. En büyük avantajı ise renk aksesuar ve doku uyumu hakkında düşünmek zorunda kalmamanız. Bu setler ayrıca sevdikleriniz için özel gün ve kutlamalarda mükemmel hediye seçenekleridir. Kaliteli erkek kemer modellerinin bulunduğu birçok yerli ve yabancı markanın kemer setlerini tercih edebilir ya da kendi kişisel zevk ve tarzınıza göre markanın aksesuar kategorisinden çanta, cüzdan, kartlık, kemer hatta ayakkabıları ile kendi setlerinizi oluşturabilirsiniz.
Erkek Kemer Fiyatları
Erkek kemer fiyatları, malzeme, model, marka ve işçiliğe göre değişen aralıklara sahiptir. Erkek kemer tokaları da fiyat konusunda son derece belirleyici bir ölçüttür. Ancak geniş ürün yelpazesi ve binlerce tasarımcı sayesinde her kullanıcı bütçesine uygun erkek kemer modellerini rahatlıkla bulabilir. Erkek kemer markaları ise yerli ve yabancı olarak ikiye ayrılır. Bu konuda da markadan çok kalite ön plana çıkar. Köklü ve yılların tecrübesi ile üretim yapan yerli ve yabancı markaların erkek kemerleri oldukça kaliteli ve birinci sınıf işçilik ile tasarlanır. Hem malzeme hem de işçilik fiyat farkı yaratabilir. Bulunabilirlik de en az marka ve malzeme kadar fiyat konusunda etkili bir unsurdur. Örneğin, limited edition adı altında satışa sunulan belirli sayıda üretilen özel koleksiyonlar, seri üretimlere göre farklı fiyatlara sahiptir. Malzeme açısından birinci sınıf deri erkek kemer ile polyester kemer fiyatları birbirinden farklı olsa da kalite olarak aynı düzeyde olabilir. Çünkü kalite söz konusu olduğunda fiyattan çok işçilik önemlidir. Bu sebeple modelini beğendiğiniz ve tarzınıza uyan bir kemeri dikişi ve kesimine göre seçebilir, çok yönlü olmalarının avantajı ile farklı kombinler elde edebilirsiniz.
1.Erkek kemer hangi yöne takılır?
Erkek kemerlerini takmaya sol taraftan başlanmalı, toka sol tarafta kalmalı ve 15 cm kadar çıkan kemer ucu sağa bakmalıdır. Görgü kurallarına göre belirlenen bu kural şu şekilde de yorumlanabilir; pantolonu kapattığınızda üstte kalan kısım kemerin ucunun baktığı kısım olmalıdır.
2.Erkek kemer ölçüsü nasıl alınır?
Erkek kemer ölçüleri pantolonun belinin yüksekliğine göre alınmalı ve kendi pantolon bedeninizin çevresine göre hesaplanmalıdır. Bu ölçüleri net olarak bulduğunuz zaman 15 cm ekleyerek doğru kemer ölçünüzü belirleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem ise pantolon üzerinizdeyken uzun bir ip veya mezurayı pantolon biritlerine geçirmek ve rahat ettiğiniz konumdayken işaretleyip uzunluğunu ölçmektir. Bu sayede pantolon ile birlikte bel çevrenizi bulmuş olursunuz ve yine 15 cm ekleyerek ideal kemer bedeninizi belirleyebilirsiniz.
3.Erkek kemer tokası çeşitleri nelerdir?
Erkek kemerlerinde klasik ve spor olarak birçok toka çeşidi bulunur ve bu kombinlerde belirleyici bir detaydır. Geniş tokalardan ince tokalara, ahşap tokalardan demir tokalara kadar birçok modeli mevcuttur ve her geçen gün tasarımcılar farklı modeller üretmektedir.