Cep Telefonu OTG Kablolar
Cep telefonlarının, çevre birimleri ile kablolu bağlantı sağlayabilmeleri için çeşitli özelliklere sahip bağlantı kablolarına ihtiyaç duyulur. Bu kablolar ile cep telefonları şarj edilebilir ya da başka cihazlarla cep telefonları arasında veri, ses ya da görüntü aktarımı gerçekleştirilebilir. Cep telefonları ile cihazlar arasında bağlantının, kablosuz bağlantı yerine kaliteli kablolarla yapılmasında ise genellikle daha yüksek performans ve güvenlik elde edilir.
Cep Telefonu Kabloları
Cep telefonu kablolarının tercihinde öncelikle kablonun bağlantı tipine dikkat edilmelidir. Tercih edilecek kablonun her iki ucu hem cep telefonu girişiyle, hem de bağlantı yapılacak diğer cihazın girişiyle uyumlu olmalıdır. Bunun için cep telefonu ve diğer cihazda bulunan bağlantı noktaları dikkate alınmalı ve tercih edilecek kablonun her iki tarafında Micro USB, ligtning, soket, USB, RCA, VGA, HDMI gibi bağlantı çeşitlerinden uygun olanların bulunmasına dikkat edilmelidir.
Bu özelliğin yanında kablo uzunluğu da dikkate alınmalıdır. Gerektiğinden uzun olması durumunda kablonun saklanması zor olur ve saklanamayıp ortalıkta bırakılan kablolar hem istenmeyen kazalara yol açabilir, hem de kötü bir görüntüye sebep olur. Eğer tercih edilecek kablo, veri aktarımı için kullanılacaksa, veri aktarım hızı yüksek olan ürünlere öncelik verilmelidir. Ses ve görüntü aktarımı için kablo tercihinde ise aktarım hızının yanında parazit oluşumunun engellenmesi için özel önlemler alınmış olan ürünler tercih edilmelidir. Tüm bunların yanında tercih edilecek kablonun, kırılma ve deformasyonlara karşı dayanıklı olup olmadığı da dikkate alınmalıdır.
Cep Telefonu Kablo Çeşitleri
Cep telefonu kablo çeşitleri temel olarak data&şarj kablosu, OTG kablo, ses kablosu ve görüntü kablosu şeklinde kategorilere ayrılır. Data&şarj kabloları cep telefonları ile bilgisayarlar arasında belge, fotoğraf, video ve müzik gibi dosyaların hızlı ve güvenli şekilde aktarılabilmesini sağlar. Bu kablolar aynı zamanda cep telefonlarının bilgisayar USB girişlerinden enerji alarak şarj olmalarını da sağlarlar. Bu özellikleri ile data&şarj kabloları, cep telefonlarının şarj edilebilmesi için elektrik prizlerine bağımlı olunmasını engeller.
Cep telefonu OTG kablolar ise cep telefonlarının USB bağlantısına ihtiyaç duyan çevre birimleri ile kullanılabilmesine olanak sağlar. Özellikle veri depolama ürünlerindeki dosyalara cep telefonlarından ulaşılabilmesi için bu tip kablolar oldukça kullanışlıdır. USB bellek ya da harici disklerin yanında OTG kablolar, cep telefonları ile klavye, fare ya da oyun kolu gibi birimlerin kullanılabilmesine de olanak sağlar. Bazı OTG kablo modelleri üzerinde bellek kartı yuvaları ya da birden fazla cihaz ile kullanım imkânı sağlayan birden fazla USB çıkışı da bulunduğundan, bu tip kablolarla cep telefonu kullanımı çok daha işlevsel hale gelir.
Ses kabloları cep telefonlarında oynatılan ses dosyalarının çok daha güçlü hoparlörlerden alınabilmesini sağlarken, görüntü kabloları ile de telefondaki video ve resim dosyaları ya da sadece telefon ekranı televizyon ya da projeksiyon gibi cihazlara aktarılabilir.
Kaliteli Cep Telefonu Kablosu Nasıl Olmalıdır?
Cep telefonu kablosunun kaliteli olması için veri aktarım hızının yüksek olması gerekir. Bunun yanında ses ve görüntü aktarımında sorun yaşanmaması için kablo uçlarının altın gibi yüksek iletkenliğe sahip bir madde ile kaplanmış olması gerekir. Bunların yanında kablodan görüntü ve ses aktarımı yapılırken parazitlerin önlenmesi ya da en aza indirilebilmesi için kablonun parazit önleyici özelliğe sahip olması gerekir. Özellikle 4K, 2K, Full HD gibi yüksek çözünürlüklü medyaların oynatılmasında ve 320 Kbps gibi yüksek kalitedeki ses dosyalarının çalınmasında, kaliteli kabloların parazitsiz ve yüksek kalitede bir performans sunması gerekir.
Kaliteli bir telefon kablosunda olması gereken diğer bir özellik de sağlamlık ve dayanıklılıktır. Kablo ve uçlarda kullanılan malzemelerin kalitesi ve kablo sarım şekli gibi faktörler sağlamlığı doğrudan etkiler. Sağlam ve dayanıklı bir telefon kablosunun ise darbe, sıkışma, ezilme ve kırılma gibi durumlarda hemen bozulmaması ya da özelliğini kaybetmemesi gerekir.