Süzgeç

Mutfakta en fazla kullanılan araçlar arasında süzgeç seçenekleri var. Süzgeçler, mutfak araç gereci içinde en fazla kullanılanlar arasında yer alıyor. Farklı boyutlarda, şekillerde ve işlevsel olarak değişken yapılarda olan süzgeç modelleri içinden bir yada birden fazla seçenek ile kullanım kolaylığı elde ediliyor. Mutfakta işleri kolaylaştıran kevgirler,  süzme, ayıklama, bekletme, yıkama gibi farklı amaçlarla kullanılıyor. Kevgir, süzgeç, elek gibi farklı isimlerle bilinen bu mutfak gereçleri, farklı malzemelerden üretiliyor. Tel süzgeç, plastik süzgeç, metal süzgeç, kevgir, tepsi süzgeç, leğenli süzgeç gibi onlarca farklı modeli var. Renk renk plastik süzgeçler, ince telli süzgeçler, metal süzgeçler, ayaklı süzgeçler, leğenli ya da altlıklı süzgeçler gibi seçeneklerle liste uzuyor. Süzgeçler için birbirinden farklı kullanım alanları da söz konusu. Hangi süzgeci almalı ve süzgeç seçimi nasıl olmalı gibi soruların yanıtları için Hepsiburada.com üzerinden ilerleyebilirsiniz. Süzgeç modellerine bakabilir, modeline, rengine, markasına, fiyata göre eleyerek beklentinize uygun olan ürünü hemen bulabilirsiniz.

Süzgeç Modelleri

Renkli plastik süzgeçler, beyaz plastik süzgeçler, metal ya da tel süzgeçler gibi çok fazla seçenek var. Süzgeç denilince akla hemen makarna süzmek geliyor. Oysa her evin mutfak dolaplarında en az bir tane mutlaka bulunan bu işlevsel aletin yapabilecekleri çok daha fazla. İri tanelerle daha küçük olanları ayırmak, unu eleyerek havalandırmak, tarhanayı inceltmek ve topaklarından ayırmak, sütü süzmek, makarnayı süzmek, çayın yaprak ve tozlarını ayrıştırmak...Bu el aletinin kullanımı  ile mutfak işlerini kolaylaştırmak mümkün. Üstelik bu basit görünen aletin etkisi büyük. Üstelik süzgeçler, sadece mutfak kullanımı için üretilmiyor. Madencilikte, boya üretiminde, takı üretiminde ve daha pek çok üretim atölyesinde kullanılıyor. Yemek ya da başka bir şeyin elle üretildiği yerde süzgeçsiz olmuyor. Çünkü o, mutfak kab kacağından çok bir el aleti. Peki, söz konusu aletin kaç modeli var ve hangisini almalı?

Süzek modelleri incelendiğinde farklı detaylar öne çıkıyor. Özellikle malzeme, şekil, işlev, renk, marka, yapı, boyut gibi farklılıklar görülüyor. Tüm bu farklılıklar süzgecin mutfaktaki işi kolay kılmasından etkili detaylar olabiliyor. Örneğin ayaklı bir süzgeç lavabo içinde durabilmesi açısından kolaylık sunuyor. Yine kenar kıymıkları ya da çentikli yapısı ile yüzeye tutunan tasarımlar da bu konuda işlevsel oluyor. Altlıklı süzgeç modelleri de süzülen sıvının toplanması açısından önemli. Örneğin haşlanmış eti bu şekilde süzerek suyunu ayırabilirsiniz. Haşladığınız makarnanın besleyici suyunu da farklı yemekler ya da çorbalarda kullanmak üzere yine bu şekilde ayırabilirsiniz. 

Süzgeç Kullanım Alanları

Makarna süzgüsü, un eleği, meyve sebze yıkama selesi, kevgir gibi farklı ihtiyaçlarla süzgeç kullanıyoruz. Peki, hangi iş için hangi süzgeci almalı? Süzgeç tercihinde işlev konusu çok önemli. İşlevine göre ya da işe göre süzgeç modellerine bakmak gerekiyor. Böylece en çok ihtiyaç duyduğunuz ürünü tercih ederken daha kolay seçim yapabilirsiniz. Ayrıca süzgeçlerin kullanım alanlarını öğrenerek süzgeç tercihinde hangi özelliklere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. 

  • Makarna Süzmek İçin En İyi Süzgeç Hangisi?

Makarna, sizin için sıradan bir yemek tamamlayıcısı karbonhidrattan çok özel bir menü ile onu nasıl haşladığınzıdan nasıl süzdüğünze kadar her detayı önemsiyor olmalısınız. En iyi makarna süzgeci arayışında ise bu besinin yapısına özel tasarımlar öne çıkıyor. Özellike ayaklı metal süzgeç modellerinin makarna süzmek için çok başarılı olduğunu söylemek gerek. Lavabo içine kolayca oturan bu süzgeçlerde makarnanın iri tanelerine uygun delikler bulunur. Deliklerin dağılımı da yine makarna süzmek için idealdir. Makarnanın suyunu çorbalarda, sebze yemeklerinde kullanıyorsanız altlıklı süzgeç çeşitlerine bakmalısınız. Bunların altında bulunan kap, sıvıyı toplar. Böylece sıvını lavabodan akıp gitmesine engel olur. Süzen kısım ise taneleri ayırır. Suyu ile tanesini ayrı ayrı kullanmak için bu türden olan ürünler ideal çözüm sunuyor. 

  • Haşlanmış Baklagil Süzmek İçin Hangi Süzgeç?

Barbunya, kuru fasulye, yeşil mercimek, nohut, maş fasulyesi, kuru börülce gibi baklagilleri pişirmeden önce sıcak suda bekletmek gerekiyor. Bazen de haşlamak gerekebiliyor. Ardından çıkan acımsı suyu dökmek ve taneleri bu acı sudan ayırmak önemli. Acı suyu süzdükten sonra temiz su ile yıkamak da gerekiyor. Bu işlemler için derin bir kap yerine süzgeç kullanmak şart. Bu amaçla kullanılacak kevgirin ince delikli olması ve ayaklı olması işleri kolaylaştırabilir. Lavabo içine oturan ve dengeli bir şekilde ayakta durabilen ayaklı kevgir modelleri bu iş için idealdir. Ayrıca saplı süzgeç modelleri de tercih edilebilir. Saplı süzgeç modelleri ile suya tutmak, suda yıkamak kolaylaşır. 

  • Sebze Yıkamak İçin En İyi Süzgeç Hangisi?

Taze fasulye, pırasa, kereviz, domates, salatalık, biber gibi sebzeleri yıkamak hatta çok iyi yıkamak önemli. Topraktan geçen bakteriler ve tarım ilaçları nedeniyle sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması büyük önem taşıyor. Bir leğen içinde suda bekletmek en iyi sebze yıkama yöntemlerinden biri. Ancak sebzeleri temiz olarak buzdolabında saklamayı önemsiyorsanız yıkadıktan sonra kuru olmaları da önemli. Islak olarak dolaba konan sebzeler, kolayca bozulabilir. Sebzeleri yıkadıktan sonra geniş bir plastik süzgeç yardımıyla kurtulabilirsiniz. Ayrıca yıkamak üzere de bu süzgeç, epey işe yarayacaktır. Kevgir içinde sebzeleri bir kaç kere sağa sola sallayarak fazla suyun akmasını sağlayabilirsiniz. Kağıt havlu ya da temiz bez serdiğiniz saklama kapları içinde sebzelerini temiz ve bozulmadan uzun süre saklayabilirsiniz. Kullanmak istediğinizde ise tekrar yıkamanıza gerek olmayacağı için zaman kazanabilirsiniz. 

  • Yeşillik Yıkamak İçin Süzgeçler

Sebzeler gibi yeşilliklerin de yıkanması önemli. Roka, maydanoz, dereotu, tere, kuzu kulağı, ıspanak, yeşil soğan, cibez, marul, reyhan, semizotu gibi yeşillikleri yıkamadan tüketmek çok tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Toprağa yakın olarak büyüyen yeşillikler topraktaki bakterileri yapraklarında taşıyor. Bu bakterilerin bazıları da insan sağlığı için zararlı. Diğer yandan yeşilliklerin birim alandan maksimum verimle hasadı için kullanılan tarım ilaçları da yapraklar üzerinde kalıntı bırakabiliyor. Tarım ilaçlarının, topraktaki bakterilerin ve tozun temizlenmesi için yeşillikleri çok iyi yıkamak gerekiyor. Bu yıkama işlemi, bir kaç kere tekrarlanmalı hatta yıkama suyuna doğal sirke eklenmeli. Yeşillik yıkamanın en etkili yolu büyük bir leğen içine su doldurup yeşillikleri içinde bir süre bekletmek. Bu yıkama sırasında toprağın ve tozun dibe çöktüğünü görebilirsiniz. Yeşillikler yıkandıktan sonra mutlaka çok iyi bir şekilde kurutulmalı. Yaprakların üstünde su birikintisi ve damlalar kaldığında kısa sürede çürüme gözlenebilir. Bu amaçla yeşillik kurutucu süzgeçler kullanılabilir. İçinde bir su toplama haznesi, onun üzerinde elek ve kapak bulunan bu mekanizmada kapağın üzerindeki kol çevrilerek içeride salınım yapılır. Salınım ile yapraklardaki su eleğin altında birikir. Kuruyan temiz yeşillik yapraklarını saklama kabına koyarak uzun süre dolapta muhafaza edebilirsiniz. Böylece salata yapmak istediğinizde sadece saklama kabından alıp doğramak yeterli olacaktır. 

  • Un Elemek İçin Süzgeç Tercihi

Kek yaparken, poğaça yaparken, börek açarken kullanılan unun havalandırılması önemli bir püf noktası olarak biliniyor. Un, uzun süre bir torba ya da kapta beklediğinde sıkışır. Bu sıkışma da topaklanmaya neden olur. Unun elenmesi, hava almasını ve molekküllerin yeniden aktif olmasını sağlar. Ayrıca elenmiş unda topaklanma kalmaz. Bu da kekin daha fazla kabarması, poğaçanın daha pofuduk olması ya da kurabiyenin ağızda dağılması için önemli bir mutfak sırrıdır. Un elemek için tel elekler kullanılır. Tel un eleği en kullanışlı seçenektir. Saplı tel un elekleri, sapsız tel un elekleri, ayaklı tel un elekleri gibi farklı seçenekleri de vardır. Bu eleği pirinç yıkamak gibi işlevlerle de kullanabilirsiniz. Paslanmaz tel elek tercihi de önemli bir ayrıntı. Böylece kullanım ömrü uzun bir ürün tercih etmiş olabilirsiniz. 

  • Süt Süzmek İçin Ne Kullanmalı?

Süt süzmek için elek ya da süzgeç kullanabilirsiniz. Açık sütlerde saç, kıl, toz, kırıntı olma ihtimaline karşın süzgeçten geçirmek önmelidir. Yabancı maddeler yoğurt mayasını da bozar. Sütün kaynarken çökeleklenmesine  de neden olabilir. Bu nedenle satın aldığınız açık sütü, elekle süzerek tencereye boşaltıp kaynatmanız önerlir. Büyük ve saplı tel süzgeçler bu iş için idealdir. 

Süzgeç Çeşitleri

“Süzgeçler neden kullanılır” sorusunun yanıtı ekseninde süzgeçler çeşitleniyor. Çünkü kullanım amaçlarına göre çeşitlere ayrılıyorlar. Şekilleri, boyutları, renkleri, tasarımları, malzemeleri birbirinden farklı olabiliyor. En çok tercih edilen süzgeç çeşitleri incelendiğinde genel bir ürün fikri de oluşuyor. 

  • Metal Süzgeç Çeşitleri 

Metal malzemeden üretilen bu ürünlerin tasarımları çok trend. Bazen dekoratif amaçla bile kullanıyorlar. Özellikle makarna süzmek ve meyve sebze yıkamak için çok idealler. Metal süzgeç alırken dikkat edilecek konu ise bu ürünlerin mutlaka paslanmaz malzemeden üretilmiş olması.

  • Plastik Süzgeç Çeşitleri

Temelde petrolden üretilen plastikler, geri dönüşümlü malzemelerden de üretilebiliyor. Plastiğin malzemesinin kalitesi, onu mutfakta kullanmak açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle malzeme özelliklerini incelemek önemli. Plastik süzgeç tercihinde renk de önemli. Mutfağınızın belirli bir tarzı varsa ve bazı renkleri öne çıkararak bu tarzı vurguluyorsanız gelişi güzel tercih yapmamalısınız. Diğer yandan plastik malzemelerde beyaz rengin her zaman daha şık durduğunun altını çizmek gerek. 

Süzgeç Kullanımı

Mutfak gereçlerini kullanırken ve süzgeç kullanırken bazı detaylara dikkat etmek önemli. Öncelikle her ürün bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olmayabilir. Bunun kontrolünü yapmak gerekir. Metal süzgeçleri yıkadıktan sonra kurulamak da önemli bir kullanım bilgisi. Bu gibi kullanımda dikkat edilecekler yanında kullanımı daha etkili kılacaklar konusu da var. Örneğin tel süzgeçle makarna süzmek, makarnanın ezilmesine neden olabilir. Makarna süzgüsü ile un elemek de anlamsız olacaktır. Süzgecin işlevine göre işlem yapmak gerekir. 

Süzgeç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Süzgeç kullanımında dikkat edilecek bazı detaylar var. Bunlar bu el aletinin ömrünü daha uzun kılabilir. Ayrıca kullanımını daha kolay bir hale getirebilir. 

  • Delikler tıkanmamalı. Bu amaçla hamur gibi delikleri tıkayabilecek ürünlerden sonra iyi bir yıkama yapılmalı. Gerekirse sıcak suda bekletilmeli. 
  • Doğru işe doğru süzgeç seçilmeli. Yanlış kullanım, süzgecin özelliğini bozabilir. Benzer şekilde eleme veya süzme işleminden verim alınmasına da engel olabilir. 
  • Bulaşık makinesine uygunluk kontrol edilmeli. Boyut ya da malzeme açısından çamaşır makinesinde yıkamaya uygun değilse elde yıkama tercihe dilmeli. 
  • Çamaşır suyu gibi yüzeyde tahrişe neden olacak malzemeler kullanırken dikkatli olmalı. Bazı metal süzgeçler, çamaşır suyu ya da kireç çözücü gibi kimyasallardan olumsuz etkilenebilir. 
  • Süzgeci kurutarak kaldırmaya dikkat etmeli. Özellikle tel süzgeçler ve metal süzgeçler bu konuda dikkatli davranılması gerekenler arasında. 
  • Süzgeç alırken malzemesine de dikkat etmek gerekiyor. Üretim malzemesi, kullanılan boya maddesinin özelliği gibi detaylar mutlaka dikkatle incelenmeli. 

Süzgeçle Neler Yapılır?

Mutfak işlerinde süzgeç kullanımı, çok eski bir yöntem. Elemek, süzmek, ayıklamak, yıkamak, bulmak üzere süzgeç kullanıyoruz. Peki, süzgeçle neler yapılır?

  • Alta suyunun akmasını istediğiniz her yemekte yardımcı bir gereç olarak kullanabilirsiniz. Bu amaçla süzgeç dışında bir alet kullanamazsınız. Etin suyunu süzmek, acılı ezmenin suyunu süzmek gibi işlemler için etk yöntem süzgeçle süzmektir.
  • Meyve ve sebze yıkamak için kullanabilirsiniz. Ancak meyve ve sebzeleri leğende de yıkayabilirsiniz. 
  • Makarna süzebilirsiniz. Makarna süzme işlemi için mutlaka makarna süzgüsüne ihtiyacınız var. 
  • İnce telli süzgeçler ile un eleyebilirsiniz. Ayrıca diğer tozları elemek için kullanabilirsiniz. 
  • Pirinç, mercimek, bulgur gibi küçük taneli baklagilleri ayıklamak ve yıkamak için kullanabilirsiniz. 
  • Bitkilerle uğraşmayı seviyorsanız toprak değiştirme zamanlarında toprağı eleyebilirsiniz. Böylece bitkinin toprağı havalandır ve taş gibi parçalardan da arınır. 
  • Küçük çocuklara eleme, süzme işlemini gösterirken temel motor becerilerini geliştirmek üzere aktiviteler tasarlayabilirsiniz. 

 

Süzgeç Fiyatları

Mutfak gereçleri için alışveriş yaparken fiyata göre araştırma kısmı ekonomik bir sonuç için önemli. Mutfak eşyalarını tamamlamak üzere online alışveriş yaparken süzgeç unutulmamalı. Diğer yandan mutfakların en önemli ihtiyaçlarından biri olan süzgeçler, farklı işler yapılan atölyeler için de bir gereklilik. Mutfakta olmazsa olmazlar arasındaki bu ürünlerin tercihinde özenli olmak, uzun süreli kullanım için önemli. Doğru ürünü tercih etmek için iyi bir araştırma şart. Diğer yandan süzgeç fiyatları ile hangi bütçe aralığına göre seçim yapmak gerektiği bilgisi de önemli bir detay. Tel süzgeç fiyatları, metal süzgeç fiyatları, lastik süzgeç fiyatları gibi yapılan araştırmalarda iyi fiyata ürün bulmak için online listeleme yapmak büyük bir kolaylık. Fiyata göre süzgeçler listesi yaparak bütçenize uygun fiyattaki seçeneği kolayca bulabilirsiniz. Fiyata göre, markaya göre, model özelliğine göre filtreleme yaparak da aradığınız ürünü daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Hızlı teslimat seçeneklerini kullanarak ürünü tahmininizden de hızlı şekilde alıp kullanabilirsiniz. En iyi süzgeçler arayışında da ürünleri satın alıp kullanmış kişilerin yorumlarına bakabilirsiniz. Kullanıcı deneyimleri ile ürünler hakkında kapsamlı fikir edinebilirsiniz. 

Mutfak Çeyiz İhtiyaç Listesi 

Çeyiz mutfak gereçleri listesi gerçekten çok uzun olabiliyor. Rende, ceviz kırma aleti, kabuk soyucu, sarımsak ezici, mantı kesme bıçağı, konserve açacağı, tirbuşon, kesme tahtası derken liste uzayıp gidiyor. Çeyiz alışverişinde mutfak gereçleri söz konusu olduğunda leğenler, kovalar, saklama kapları gibi plastik malzemeler de çok önemli. Bunlarla yani plastik mutfak gereçleri ile rende, tirbuşon gibi mutfak aletleri arasında bir yerde konumlanan elekler veya süzgeçler de unutulmamalı. Çeyiz alışveriş listesinde mutlaka en az bir çeşit elek, süzgeç bulunur. Burada metal makarna süzgeci, salata kurutucu süzgeç, elek ve çiftli plastik süzgeç seneğine yer vermek, listeyi tamamlamak için önemli. 

Süzek / Süzgeç / Kevgir / Elek Farkı 

Dilimizde süzgeç kelimesi ile kullanım çok yaygın. Ancak tane ya da sıvıları süzmek için kullanılan alet için kevgir, elek, süzek gibi kullanımlar da var. Aslında bu kelimeler, birbirinin yerine kullanılıyor olsa da bir parça anlam farkı da var. Süzek, daha çok çayı süzmek gibi amaçlarla kullanılan küçük bir ürün. Kevgir ise geniş bir leğen görünümlü ve kilolarca ürünü elemek ya da ayıklamak için kullanılıyor. Elek ise daha çok un gibi ince taneli ürünleri havalandırmak ve içinde kıl, tüy, çöp varsa ayırmak için tercih ediliyor. Anadoluda süzgeç için  ilistir kelimesi de kullanılıyor. 







Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Süzgeç Fiyatları

3378 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Premium Fırsatları
Yurt Dışından Ürünler
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Toplam 24 / 3378 ürün
DSACategoryId/2147483637/22500/80320060/80320064