Yaşam alanlarında ihtiyaç duyulan sıcak su temini için farklı teknikler ve cihazlar kullanılır. Kombi, şofben, elektrikli ısıtıcılar, güneş enerjisi üniteleri ve merkezi ısıtma sistemleri ile sıcak su elde etmek, günümüzde en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Termoboyler cihazları ise, tek başına veya mevcut su ısıtma sistemlerine ek olarak kullanılabilen, son derece verimli ve tasarruflu ürünlerdir.
Termoboyler
Toplu yaşam alanlarında, sıcak su üretimi ve dağıtımı genellikle merkezi sistemler üzerinde yoğunlaşır. Ortalama sıcak su tüketiminin çok yüksek olduğu apartman, site, fabrika ve büyük işletmelerde daha istikrarlı ve sürekli sıcak su erişimi sağlanması amacıyla, merkezi ısıtma sistemlerine ihtiyaç vardır. Boyler adı verilen geniş hazneli ısıtma cihazları, sıcak suyu her an hazır tutarak şebeke hattına aktarır. Merkezi ısıtma sistemi aktif haldeyken kalorifer boruları üzerinden gelen sıcak su, boyler ısıtma kazanını dolaşır ve enerji dağılımı sayesinde ana haznedeki suyun da ısıtılması sağlanır. Bu sayede, aynı enerji ile hem temiz sıcak su hem de ortam ısısı için gerekli olan kalorifer suyu ısıtılmış olur.
Bireysel kullanım için uygun olan termoboyler cihazlar ise, güneş enerjisi veya mevcut kalorifer sistemlerine bağlanarak, ısı artırıcı olarak kullanılabilir. Kalorifer peteklerinden geçen sıcak su, termoboyler içinden de geçerek, hazne içindeki temiz şebeke suyunu ısıtır. Böylece, elektrikli şofben ya da doğalgaz kombilerine kıyasla çok daha tasarruflu ve güvenli sıcak su elde edilmiş olur. Kalorifer devir daimi ile elde edilen ısının yetersiz gelmesi halinde, dahili termosifon ünitesi çalıştırılarak, cihaz elektrikli olarak da kullanılabilir.
Termoboyler Nedir?
Termoboyler, banyo ve mutfak gibi alanlarda temiz sıcak su temin etmek amacıyla imal edilen cihazlardır. Suyu Isıtma işlemi, doğrudan ana ısı kaynağına bağlanarak elde edilebileceği gibi, serpantin destekli olarak veya tamamen elektrikli ısıtıcı ünitesi kullanılarak da sağlanabilir. Ürünün modeline göre tek veya çift temiz su girişi bulunur. Genellikle, girişlerden birine soğuk su diğerine ise kalorifer hattı bağlanır. İsteğe bağlı olarak, soğuk su girişi yerine güneş enerjisi gibi farklı kaynaklar da bağlanabilir. Bu sayede, elektrik enerjisinden istifade etmeden dört mevsim boyunca doğal yollardan sıcak su kullanımı tesis edilmiş olur.
Termoboyler cihazlar, termostatik ısı dengesini koruyabilmeleri için özel izolasyon malzemeleri ile donatılır. Sıcak su ile sürekli temas halinde olan alanlar, çift kat yastıklama yöntemi veya ısı tutucu özelliği olan kompozit malzemeler ile çevrilir. Oksitlenme, kireçlenme ve kirlenmelere karşı kazan iç yüzeyi teflon, emaye veya titanyum gibi steril metaller ile kaplanır. Cihaz, sıcak suyu uzun süreler boyunca soğumadan muhafaza eder. Bu süreyi artırabilmek için farklı katmanlar arasına elyaf ve köpük izolasyon maddeleri de ilave edilebilir. Termoboyler, kombi veya şofben gibi doğrudan duvara montelenebilir. Cihazın kapalı ve oda sıcaklığına sahip ortamlarda muhafaza edilmesi, daha dengeli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Termoboyler Fiyatları
Termoboyler fiyatları; cihazın marka ve modeline, sahip olduğu teknik detaylara, malzeme kalitesine ve su depolama alanı gibi özelliklerine bağlı olarak farklılık gösterir. Otomatik ısı ve basınç dengeleyicisi gibi teknik ayrıntıları fazla olan ürünler ile birlikte, dijital panel ve merkezi ev sistemleri üzerinden kontrol edilebilen cihazlar da mevcuttur. Ayrıca 60, 80, 100 ve üzeri su depolama alanına sahip olan termoboyler modelleri de vardır. Sıcak su kullanımının fazla olması durumunda, 80+ depolama hacmi olan ürünlerin kullanımı tavsiye edilir. Kategori içinden bütçenize, ihtiyacınıza ve kullanım tarzınıza uygun olan ünlü markalara ait termoboyler cihazları detaylı olarak inceleyebilirsiniz.