Mouse

Mouse 

Mouse modelleri, dizüstü, masaüstü, ipad ve benzeri işletim sistemlerine özel olarak kullanılabilecek ürünlerdir. Bilgisayarların rahat bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan mouselar, farklı teknik özelliklerle üretilmektedir. Sadece işletim sistemi için değil, aynı zamanda hobi amacıyla da ilgilenilen uygulamaları mouse ile oynayabilmek mümkündür. Bunun yanı sıra, bilgisayar oyunları için de mouse, mecburi olan bir donanımdır. Ayrıca kullanıcıların istedikleri özelliklere sahip olan onlarca model üretilmiştir. Geliştirilen modeller ise alanında uzman geliştirici markalar tarafından üretir. Aynı zamanda, mouse, standart olan parçaları oldukça öteye taşıyan üretici firmalar tarafından imal edilmektedir. 

Son zamanlarda teknolojinin artmasıyla birlikte, yapılan işlerde ya da sahip olunan hobilerde muhakkak mouseların kullanılması gerekir. Mouse kullanımı, özellikle laptop bilgisayarlarda yapılacak olan işlerde, işlerin kolaylaşmasına yardımcı olur. Mouse seçiminin yapılan iş üzerinde etkisi büyüktür. Bu nedenle, mouse tercihinin çok iyi yapılması gerekir. Ofis çalışanları için ise yüksek kaliteli malzemelerden imal edilen hızlı, titreşim engelleyen modeller vardır. Çok sayıda düğmeye sahip olan mouselar, günlük rutinlerinizde ekstra kolaylık sağlayacak özelliklerdedir. Örneğin, oyunlara çok sıkı tutkun olan bireyler reflekslerine tepki vermeyen mouseları tercih etmemektedir. Çünkü yavaş algılayan mouselar, konforsuz bir kullanıma neden olacaktır. Oyuncuların katılabileceği yarışmalar ya da oynayacakları oyunlardan mağlup olmaları olası bir durumdur. Dolayısıyla gereksinimlere net yanıt verecek olan mouse modelleri kullanılmalıdır. 

Mouse Özellikleri

Mouse pad, masaüstü, dizüstü gibi cihazlarda rahatlıkla kullanılabilecek bilgisayar aksesuarlarıdır. Mouselar, farklı niteliklerde üretilen donanım parçalarıdır. Örneğin, USB bağlantılı ya da kablolu seçenekler tercih edilebilecek ürün grupları arasındadır. Genellikle, oyun tutkunları USB bağlantı noktaları altın kaplama olan ürünleri seçmektedirler. Bu durumun sebebi ise kablolu mouselerin kablosuz olanlara göre yapılan hareketleri kısa sürede algılamasıdır. Böylece yapılan hamleler, anlık olarak oyuna yansıtılır. Gelişmekte olan teknolojiyle birlikte, çoğu kablosuz oyuncu mouse modellerinin algılama oranı faklı oranlardadır. Algılama ve tepki yansıtma performansı olarak her mouse birbiri içinde değişkenlik gösterir. Ancak kablosuz mouse, teknolojinin gelişimiyle birlikte kablolu ürünler ile aynı seviyeye ulaşmıştır. 

Mouse sürekli kullanım sağlanan bilgisayar parçaları arasında yer almaktadır. Ergonomik, işlevsel ve bir o kadar da rahat kullanımlı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak performans olarak birbirinden ayrılan ürünlerdir. Mouseların performansları, kullanıcılar için büyük bir öneme sahiptir. Sağ el veya sol el ile Mouse kullanan bilgisayar kullanıcıları vardır. Örneğin, sol el ile mouse kullananlara uygun olan ürünler tasarlanmaktadır. Bunun yanı sıra, bazı ürünlerin de sağ ya da sol ele uygun olarak kullanabileceği şekilde geliştirildiğini söyleyebiliriz. Mouse tercihi aşamasında ise özellikle dikkat edilmesi gereken konu malzeme kalitesi ve hızlı olmasıdır. Bunun yanı sıra, terleme yapmaması, ele uyumlu olarak kullanılabilmesi tercih yaparken dikkatli olmanız gereken konular arasındadır. 

Mouse Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mouse kablosuz ya da kablolu olarak imal edilen ürünlerdir. Almayı planlamış olduğunuz mouseları bu özelliklere uygun olarak satın alabilirsiniz. İster kablolu ister kablosuz farklı kullanımlardaki ürünleri ihtiyacınıza bağlı olarak tercih edebilirsiniz. Pilli, şarjlı, kablolu ya da kablosuz olarak farklı modelde üretimler vardır. Bu ürünleri tercih ederken, boyutlara, kalitesine, malzemesine ve benzeri durumlara dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, çocuklarınıza bilgisayar kullanmayı öğretirken, oyuncak mouseları tercih edebilirsiniz. Böylece çocukların mouse kavramını da net bir şekilde anlayabilmesi mümkündür. Çocuklar mouse kullanarak, bilgisayar kullanımları konusunda daha bilinçli hale gelir. 

Mouse tercihinde uzun süre kullananlar için el rahatlığının da büyük bir önemi vardır. Yani el sağlığına ve rahat olmasına dikkat edilmelidir. Dizüstü bilgisayar kullanan ve Mouse ihtiyacı olan bireyler, bu ihtiyaçlarını kullanım amaçlarına göre tercih etmelidir. Kablosuz ürünler ile birlikte, kablolu olup makaraya sarılabilen ürünlere yönelik olarak imal edilen modeller de vardır. Dizüstü bilgisayarlar için imal edilen minimal boyutlu mouseların taşıması da kolaydır. Bilgisayar çantasında da oldukça az bir yer kaplarlar. Örneğin, smart televizyonlarla uyumlu şekilde kullanabileceğiniz modelleri de tercih edebilirsiniz. Çünkü bu kullanım şekline bağlı olarak üretilen wireless bağlantılı mouselar satışa sunulur. 

Mouse Kullanım Alanları

Mouselar, teknolojik donanımı farklı özelliklerde üretilen modellere ayrılır. Örneğin, Mouse klavye set olarak kullanabileceğiniz modeller vardır. Buna bağlı olarak kullanım alanları da her ürün için farklılık gösterir. Bluetooth mouselar, Wİ-Fİ kablosuz cihazlarla uyumlu olan ürünlerdir. Son zamanlarda, popüler hale gelen ürün gruplarından bir tanesidir. İsminden de anlaşılacağı gibi bluetooth mouselar kablosuz bağlantılı ürünlerdir. Kablo olmaması ise herkesin rahatlıkla kullanabilmesine olanak sağlar. Kısacası kullanım alanı oldukça geniş olan bir üründür. Bunun yanı sıra, optik doğası sayesinde hassaslığı yüksek ürünlerdir. Bu mouse modelleri, bir ağa bağlantı kurmak amacıyla radyo frekansı teknolojisi de eklenerek üretilmiştir. 

Mouselara takılan vericiler, elektromanyetik radyo sinyallerini göndererek ayrı bir cihaz tarafından kabul edilir. Daha sonra, bu sinyal bilgisayar yazılımına aktarılmaktadır. Burada önemli olan kullanım alanına uygun bir mouse tercihi yapılmasıdır. Farklı üretimli mouseların farklı avantajları bulunur. Kullanım alanı olarak farklılık gösteren bu aksesuarlar, her yaştan bireye hitap eder. Eğer zamanınızın çoğunu video oyunları oynayarak geçiriyorsanız, ergonomik tasarımlı Mouseları tercih edebilirsiniz. Bu fareler, eliniz tarafından daha iyi kavranarak kullanabileceğiniz modellerdir. Bunun yanı sıra, ofis ya da iş için de işlevsel üretimli fareler tasarlanmaktadır. Bu fareler, çok iyi kavrama özelliğine sahip olan ürünlerdir. Dolayısıyla çok uzun çalışma saatlerine uygun olan donanım parçalarıdır. Mouse tıklamalarının en sessiz şekilde çıktığı ürün tasarımları da vardır. Tıklama seslerinin az olması ise kütüphane ortamlarında sessiz Mouseları rahatlıkla kullanmanıza olanak sağlar. Bilgisayar fare mekanizmaları, bağlantı seçeneği ve ergonomileri gibi nitelikler farklı şekillerde geliştirilir. Buna bağlı olarak farklı amaçlara hitap eden farklı fare tasarımları yapılmıştır. 

Mouse Modelleri

Uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren ya da işi bu olan bireyler için ergonomik tasarımlı üretimler son derece pratiktir. Uzun süreler, bilgisayar kullanan bireylerin bilekleri ağrıyabilmektedir. Bu gibi durumlar için dikey fare olan Mouselardan yararlanabilmeniz mümkündür. Tasarımları sayesinde, kullanıcıların çalıştırırken nötr bir bilek pozisyonu alması sağlanır. Bu durum ise bileğin zarar görmesini engeller. Dikey yönlü fareler, bilekleri çalıştırdığı için en az düzeyde bükülmesine yardımcı olur. Böylece yüksek derecede eğime sahip olarak bu aksesuarlar çalışma performansı gösterir. Ortalama bir PC kullanıcısı günlük olarak 1-3 saat arasında bilgisayar faresine dokunarak zamanını geçirir. Ayrıca farelerin rahat hareket etmesini sağlayacak olan Mouse altlığı da önemli bir üründür. Mouse modelleri oldukça geniş bir kategoriye ayrılmaktadır. Tercih edebileceğiniz çeşitli Mouse modelleri ihtiyaçlarınıza yanıt verir. Herkesin el anatomisine uyumlu olan modeller vardır. Farklı ellerin farklı Mouse modellerine uyumlu olabilmesi için kişilerin el yapılarına uygun ürünler tercih etmesi gerekir. 

Fare almak için alışveriş yaparken, cihazların ele oturması büyük bir avantaj sağlar. Buna uygun olarak konforlu ve elinize oturan fare modelleri de tasarlanır. Bir farenin konforlu olabilmesi için seçeceğiniz kavrama stiline uygun olarak doku, şekil ve yönünün elinize uyumlu olması gerekir. Kişisel tercihlerinize bağlı olarak üretilen Mouse modelleri seçenekler arasındadır. Farklı özelliklerle üretilen fareler arasında, elinize ve kavrama stilinize uygun seçenekler vardır. Dolayısıyla fare ölçülerini iyi incelemeniz gerekmektedir. Örneğin, avuç içi kavrama ile üretilen modeller sayesinde, eliniz fareye tam olarak oturmaktadır. Bu en yaygın tutuş şekli olduğu için çoğu kullanıcı tarafından tam tutuşlu fareler tercih edilmektedir. Pençe kavramalı olarak tasarlanan ürünler ise elinizi bir pençe gibi şekillendirir. Böylece parmak uçlarınız ve avuçlarınızın arkası fareyle temas halinde olur. Bu kavrama işlemi ise avuç içi kavrama işleminden daha rahattır. 

Mouse Nerede Kullanılır?

Bilgisayar fareleri kullanan bireyler, farklı amaçlarla bu donanımsal parçaları kullanmaktadırlar. Fareler, özel kullanımlı olarak imal edilen ürünlerdir. Örneğin, metin tabanlı olarak üretilen fareler sayesinde, farklı komutların ezberlenmesine gerek yoktur. Bu yönde yapılan üretimlerde CD ya da dir komutunun bilinmesi yeterlidir. Bir dizi klasör açmak ya da dosyaları görüntüleyebilmek için klavyedeki komutların yazılması gerekir. Fare imleçlerini hareket ettirmek için farenin algılamasının çok iyi olması gerekmektedir. Bir programı açma ya da yürütme işleminin sorunsuz olması için kaliteli ürünlerin tercih edilmesi önemlidir. 

İşaretçiyi, nesneyi ya da klasörü açmak için nesnelere çift tıklanması gerekir. Ancak bu tıklama işleminin takılmaması ve sorunsuz gerçekleşmesi gerekir. Farelerin uzun bir web sayfası görüntülemek, belge çalıştırmak ve nesnelerin işlevini keşfetmek için kullanılır. Aynı zamanda, herhangi bir işlevi gerçekleştirmek üzere de programlanan düğmeler kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlayacaktır. 

Oyun Mouse Özellikleri

Oyun tutkunları tarafından sık sık tercih edilen aksesuarlardan biri de farelerdir. Bir oyun faresinin en önemli özelliği hassas ve hızlı bir şekilde çalışmasıdır. DPI’yi ayarlarken, monitörünüze uygun şekilde ayar yapmanız gerekir. Aksi halde imleciniz ekranda hızlı bir şekilde hareket edecektir. Bu durum ise oyunlardaki verimliliğinizi düşürür. Mouse driver yüklemek bu anlamda işinizi kolaylaştıracaktır. Çoğu oyun faresi ise hassasiyetinin çoğaltılması adına daha düşük DPI ve hız için de yüksek DPI arası geçiş için programlanır. Böylece DPI kaydırma özelliği tanımlanmış olur. Oyun farelerinin ışıklarını da ayarlayabilmeniz mümkündür. LED ışıklar ile programlanabilen özellikte oyun fareleri bulunur. Oyun teçhizatlarınızı daha ilginç gösteren aksesuarlardır. 

Herhangi bir oyun faresi, bilgisayar oyunlarına ve yüksek yoğunluklu programlamaya uygun olarak çalışabilmektedir. Aynı zamanda, ek işleve sahip olarak tasarlanan masaüstü fareleridir. Bu özellikler sayesinde, farelerin çok kullanıldığında daha iyi performans göstermesi mümkün olur. Bu sayede, oyun kullanıcıları daha hızlı reaksiyonlarla ve rahat hareketlerle oyun oynayabilirler. Oyuncular için özel olarak tasarlanan Mouselar, farklı tip oyunlara özel olarak üretilir. Ne tip bir oyun oynadığınıza bağlı olarak oyun Mouselarını tercih edebilmeniz mümkündür. Bilgisayarınız ya da dizüstünüz için doğru bir oyun faresi tercih ederek oyunlardaki verimliliğinizi artırabilirsiniz. 

Bilgisayarlar ile etkileşimli olan oyun farelerinin avantajları zaman zaman kullanıcıların gözünden kaçabilir. Ek olarak, bireylerin çoğu normal bir fareyle oyun faresini ayırt edememektedir. Ancak reaksiyona dayalı olan oyunlar için özel olarak tasarlanan fare modelleri vardır. Örneğin, nişancı ya da strateji oyunları gibi farklı reaksiyonlar gerektiren içeriklerde farelerin hassasiyetinin önemi büyüktür. Aynı zamanda, gerçek ve çevrimiçi oynayacağınız oyunlarda ise fare seçiminin de büyük bir önemi vardır. 

Mouse Fiyatları

Mouse fiyatları, bu ürünlerin teknik özellikleri, marka ve benzeri durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Seçkin Mouse üreticileri tarafından beğeninize sunulan Mouselar, kablolu, kablosuz, standart, oyuncu ve benzeri özelliklerle üretilir. Bunun yanı sıra, profesyonellere özel olarak üretilen modeller de vardır. Ofis bilgisayarlarınız için kullanabileceğiniz kablolu ya da kablosuz fareler almak istiyorsanız, yüksek DPI hızı ve özel yazılım olmayan ürünler seçmelisiniz. Fakat bilgisayar oyunlarıyla ilgileniyorsanız ya da iddialı bir oyuncuysanız tercih ettiğiniz farenin oyunculara özel olarak üretilmiş olduğundan emin olmalısınız. Oyuncu Mouseları, DPI seviyeleri, ağırlıkları, yazılımları, özel düğmeleri ve üstlerinde yer alan hafızalarına sahip olan ürünlerdir. Buna bağlı olarak da fiyat aralıkları değişkenlik gösteren ürünlerdir. 

Farklı tip oyunlara uygun olarak üretilen farelerden kendinize en uygun olan modeli tercih edebilirsiniz. Örneğin, ofis kullanımı için satın alacağınız Mouselarla iş ya da oyun amaçlı kullanacağınız modellerin fiyatları aynı değildir. Dolayısıyla marka, model, teknik özellikleri, malzeme kalitesi ve benzeri durumlara bağlı olarak fare fiyatları değişkenlik gösterir. 

İşlevsel Fareler

Mouse modelleri, farklı yüzey dokularına sahip olan ürünlerdir. Plastik yüzeyleri yumuşak, pürüzlü, sert, tırtıklı, parlak ya da mat olabilmektedir. Aynı zamanda, kauçuk yüzeylere sahip olan ve metalik parçalarla üretilen modeller de vardır. Bu yüzey dokuları, fareleri kullanırken, size büyük bir kolaylık sağlar. Çünkü yüzey dokularının önemi farelerin ergonomikliğini belirler. Aynı zamanda, ellerin kaymamasına ve tutuşun daha iyi olmasına yardımcı olur. Bireylerin elleri farklı yüzeylere tepkiler verebilmektedir. Bazı kullanıcıları, mouse kullanırken ellerinin terlemesinden şikayet ederler. Bu nedenle, iyi bir tutuş özelliği gösteren mouse, kullanıcılar tarafından sık sık tercih edilir. Yüzey dokuları genellikle kişisel olan bir tercihtir. Mouse tercihi yaparken hangi elle kullandığınızın da önemi büyüktür. Aygıtın yönü, el içinde oturacağı yönü belirleyecektir. Hemen hemen bütün mouselarda her iki elle kullanım özelliği bulunur. Ancak bazıları, kişiselleştirilmiş modellerdir. 

Her iki el ile kullanımı sağlanan mouselar, işletim sistemlerinden mouse ayarı yapılarak kullanılabilir. Böylece hangi el ile mouse kullanımı yapıyorsanız o ayarda mouseları kullanabilirsiniz. Yapılan ayarlar sayesinde, çok yönlü mouselar tipik olarak simetrik şekilde kullanılır. Böylece her iki elde de kullanımı mümkün hale gelmektedir. Spesifik bir el ile kullanılan mouselar ise özellikle tek bir yönde kullanılacak şekilde imal edilmiştir. Bugün ise neredeyse bütün bilgisayar mouselarında minimum iki düğme ve bir sol düğme vardır. Aynı zamanda, nesneleri ve metne tıklamak amacıyla sağ düğmesi de bulunan ürünler vardır. Eski üretimli mouse modellerinde bir düğmeli ürünler popülerlik kazanmıştı. Fakat günümüzde, bilgisayar oyuncuları, tasarımcıları ve çeşitli ihtiyaçlara yanıt veren çok tuşlu mouse modelleri vardır. Üretilen inovatif modeller ise bazı kısa komut ve yollar için rahatlıkla ayarlanabilmektedir. Kablolu ya da kablosuz tercihinizi etkilemesi gereken faktörler arasında mouseların kısa yolları ayarlayabilmesi de olmalıdır. 

Mouse Ne İşe Yarar?

Mouselar, bir bilgisayar, ipad ve benzeri elektroniklerde grafiksel ortamın yöntemini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bu amaçla kullanılan mouselar, işaretleme aygıtları olarak da isimlendirilir. Genel olarak plastik malzemelerden üretilir ve tek elle kullanılır. 

Mouse Girişi Nedir?

Gelişmekte olan teknolojiden kaynaklı olarak bilgisayara USB portundan bağlanılabilmektedir. USB girişleri ile PS/2 ve Seri port üstünden bilgisayara bağlantı kurulabilmektedir. Aynı zamanda, USB girişli modeller, kızılötesi Mouselardan farklı olarak mouse girişleri sayesinde kızılötesi yerine radyo sinyali kullanılır. 

Mouse Nasıl Çalışır?

Mekanik mouselar hareket ettirildiğinde, mouse’un alt kısmında top şeklindeki yuvarlak dönmeye başlar. Bu yuvarlak işlem anında kendisine bağlı iki plastik tekere itilir. Bu tekerleklerden biri yan yana diğeri ise yukarı aşağı yönlüdür. 

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Mouse

Seçimlerinize uygun ürün bulunamadı
Mouse Kategorisinde En Çok Merak Edilenler
RGB Açılımı "Red-Green-Blue" olan RGB; kırmızı, yeşil ve mavi renklerden farklı renkler ortaya çıkarmaya yarayan bit metottur. Renk uzayı olarak da bilinir. RGB bazen bir ekranın ya da monitörün özelliklerini açıklarken kullanılır. RGB, farklı renkler oluşturmak için karıştırılabilen üç farklı tona sahip ışık anlamına gelir. Kırmızı, yeşil ve mavi ışığı birleştirmek; televizyonlar, bilgisayar monitörleri ve akıllı telefon ekranları gibi ekranlarda renkli görüntüler üretmenin standart yöntemidir. RGB teknolojisi, oyuncu ekipmanlarının popülerleşmesiyle birlikte daha da yaygınlaşmıştır. Ekranda bir renk görüntülediğiniz zaman, her piksel kendine özgü bir RGB değerine sahip olur. RGB tarafından desteklenen renk sayısı, kırmızı, yeşil ve mavi için kaç olası değerin kullanılabileceğine bağlıdır. Bu durum "renk derinliği" olarak bilinir ve bit olarak ölçülür. En yaygın renk derinliği, "gerçek renk" olarak da bilinen 24 bit renktir. 24 bit renkte, bu değer 0 ile 255 arasındadır; bu durumda 0 değeri renk ortaya koymazken, 255 tam doygunluktadır. RGB sistemi kullanılarak elde edilebilecek renk yelpazesi son derece geniştir ve CMYK adı verilen diğer sisteme kıyasla oldukça gelişmiştir. Örneğin; mor bir piksel çok sayıda kırmızı ve mavi piksel içerirken neredeyse hiç yeşil piksel içermez. Mor bir piksel oluşturmak için gereken RGB değerlerini aşağıda görebilirsiniz: Kırmızı: 132 Yeşil: 17 Mavi: 170 Son yıllarda RGB teknolojisinin yaygınlaşmasıyla beraber, donanım üreticileri bu teknolojiyi alışık olmadığımız ürünlerde de kullanmaya başladılar. Ekran kartı, anakart, RAM, soğutma fanı gibi bilgisayar donanımları, RGB teknolojisi kullanılarak kullanıcıların kişiselleştirebileceği bir hal aldılar. Gaming ekipmanlarda sıklıkla rastlanabilecek bu durum, sıradan ve sıkıcı görünümlere sahip donanımların kullanıcılar tarafından çeşitli renklerle modifiye edilebilmesine olanak sağlıyor. RGB destekli bilgisayar donanımlarına sahip olduğunuz takdirde, favori renklerinizi seçerek kasanızı zevkinize göre biçimlendirebilirsiniz.
RGB Açılımı "Red-Green-Blue" olan RGB; kırmızı, yeşil ve mavi renklerden farklı renkler ortaya çıkarmaya yarayan bit metottur. Renk uzayı olarak da bilinir. RGB bazen bir ekranın ya da monitörün özelliklerini açıklarken kullanılır. RGB, farklı renkler oluşturmak için karıştırılabilen üç farklı tona sahip ışık anlamına gelir. Kırmızı, yeşil ve mavi ışığı birleştirmek; televizyonlar, bilgisayar monitörleri ve akıllı telefon ekranları gibi ekranlarda renkli görüntüler üretmenin standart yöntemidir. RGB teknolojisi, oyuncu ekipmanlarının popülerleşmesiyle birlikte daha da yaygınlaşmıştır. Ekranda bir renk görüntülediğiniz zaman, her piksel kendine özgü bir RGB değerine sahip olur. RGB tarafından desteklenen renk sayısı, kırmızı, yeşil ve mavi için kaç olası değerin kullanılabileceğine bağlıdır. Bu durum "renk derinliği" olarak bilinir ve bit olarak ölçülür. En yaygın renk derinliği, "gerçek renk" olarak da bilinen 24 bit renktir. 24 bit renkte, bu değer 0 ile 255 arasındadır; bu durumda 0 değeri renk ortaya koymazken, 255 tam doygunluktadır. RGB sistemi kullanılarak elde edilebilecek renk yelpazesi son derece geniştir ve CMYK adı verilen diğer sisteme kıyasla oldukça gelişmiştir. Örneğin; mor bir piksel çok sayıda kırmızı ve mavi piksel içerirken neredeyse hiç yeşil piksel içermez. Mor bir piksel oluşturmak için gereken RGB değerlerini aşağıda görebilirsiniz: Kırmızı: 132 Yeşil: 17 Mavi: 170 Son yıllarda RGB teknolojisinin yaygınlaşmasıyla beraber, donanım üreticileri bu teknolojiyi alışık olmadığımız ürünlerde de kullanmaya başladılar. Ekran kartı, anakart, RAM, soğutma fanı gibi bilgisayar donanımları, RGB teknolojisi kullanılarak kullanıcıların kişiselleştirebileceği bir hal aldılar. Gaming ekipmanlarda sıklıkla rastlanabilecek bu durum, sıradan ve sıkıcı görünümlere sahip donanımların kullanıcılar tarafından çeşitli renklerle modifiye edilebilmesine olanak sağlıyor. RGB destekli bilgisayar donanımlarına sahip olduğunuz takdirde, favori renklerinizi seçerek kasanızı zevkinize göre biçimlendirebilirsiniz.
Kablosuz Kablosuz ifadesi temelde kablo olmadan veri alıp gönderebilme özelliğine işaret eder. Akıllı ev sistemleri, otomobiller, otomatik sulama veya endüstriyel otomasyon sistemleri gibi birçok uygulamada kullanılan kablosuz özelliği, internet erişimi için de yaygınca tercih edilir. Teknolojik cihazların birbirleriyle irtibatını sağlamak adına tesis edilen internet alt yapısı, karmaşık ve büyük bir ağdır. Ev ve iş yerlerinde kullanılan yerel bilgisayar ağları kablolu LAN ve kablosuz WLAN olarak ikiye ayrılır. Özellikle mobilitenin önemli olduğu dizüstü bilgisayarlarda veya akıllı cep telefonlarında kablosuz bağlantı özelliği yer alır. Bu haberleşme yöntemi modem üzerindeki antenlerle cihaz bünyesinde bulunan kart arasında gerçekleşir. Kablosuz haberleşmenin başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi için cihazla modemin uyumlu olması ve erişim şifresinin doğru bir şekilde girilmesi gerekmektedir. Wi-Fi şeklinde de anılan kablosuz özelliği dünya çapında bazı standartlar kapsamında geliştirilmiştir. Bu standartlar The Institute of Electrical and Electronic Engineers (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) tarafından belirlenir. IEEE 802.11b standardı 2.4 GHz frekansında 11 Mbps hızla veri aktarımını mümkün kılar. Daha sonra geliştirilen IEEE 802.11g standardında ise kablosuz iletişim yine 2.4 GHz frekansında fakat ortalama 22 Mbps hızla yapılır. 2.4 GHz frekansını kullanan kablosuz cihazların çok sayıda olmasından dolayı tek bir yerde aynı anda birçok kablosuz bağlantı olabilir. Bundan dolayı Wi-Fi internet bağlantısı elektromanyetik girişimden etkilenerek bozulabilir. Kapsama alanını genişletmek ve veri aktarım performasını artırmak amacıyla kullanılmaya başlanan 5 GHz frekansı 2.4 GHz yayın kalabalığından da kurtuluş sağlamıştır. IEEE 802.11n standardı da MIMO (Multiple Input, Multiple Output) teknolojisi sayesinde 2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarını aynı anda kullanmayı mümkün kılmıştır. Dual band yayın da denilen bu yöntemle yaklaşık 130 Mbps veri aktarım hızına ulaşılabilmektedir. IEEE 802.11ac standardı ise sadece 5 GHz frekansında yayın yapmasına rağmen 1.3 GHz gibi çok yüksek değerde bir bant genişliği kullanabilir.
Örgü Kablo Elektrik akımını iletmede kullanılan, üzeri yalıtkan bir maddeyle kaplı iletken tellere kablo denir. Bir kablonun uzun süre dayanıklı ve sorunsuz kullanımı adına dış etkenlerden korunması oldukça önemlidir. Örgü kablo türünde kullanılan kaplama yöntemi, kabloların en iyi şekilde izole edilebilmesi amacıyla kullanılır. Kablolar izole edilmedikleri takdirde elektromanyetik alana maruz kalır. Bu durumda kablodan geçen sinyal bozulabilir, kablonun içinde bulunduğu sistem aksayabilir ya da tamamen çalışmaz hale gelebilir. Kablolarda ekranlama olarak da adlandırılan çeşitli izolasyon yöntemleri ise bu tür durumların olma olasılığını ortadan kaldırır. Yüksek iletkenlik değerine sahip, kabloyu dış elektriksel cisimlerden koruyacak bir kılıf türü, arıza ve yıpranmaların önüne geçmede birebirdir. Kablolarda temel kaplama yöntemleri sargı, folyolama ve örgüdür. Örgülü kaplama yönteminin en büyük faydası kablonun fiziksel dayanıklılığını artırmak olarak öne çıkar. Örgü kabloda elektrik sinyali korunduğu gibi iletişim de çok daha kaliteli ve güvenli hale gelir. Esneklik kazanan kablo çok daha rahat hareket ettirilir ve sert bir şekilde büküldüğünde dâhi zarar görmez. Örgü kablolarda kabloyu kapsama oranı %40 ile %98 arasındadır. Bu da izolasyon kalitesini artırır. Örgülü kaplama yöntemi her çapta tele uygulanabildiği gibi özellikle otomasyon ve robotik alanlarında kullanılan kablolarda daha çok tercih edilir. Bir diğer kaplama yöntemi ise örgü ve folyonun bir arada kullanıldığı koruma yöntemidir. Örgü folyo kombinasyonunda izolasyon oranı %100'dür. Örgü ve folyonun birlikte kullanılması mekanik dayanıklılığı artırır. Bunun yanı sıra kablo içerisinde yer alan teller çok daha etkili şekilde kavranmış olur. Örgü kablolarda fiber örgü ya da tekstil örgü gibi kılıf malzemeleri kullanılabilir. Farklı renklerde olabilen örgü kablo çeşitleri hem dekoratif hem de hafif olmalarıyla da oldukça kullanışlıdır.
DSACategoryId/2147483646/3013120/52