Belgelerin ve çeşitli dosyaların bilgisayarlar arasında aktarılması için günümüzde en çok kullanılan araçlar USB belleklerdir. Bu araçlar kolay kullanımları ve yüksek taşınabilirlik özellikleri ile veri aktarımını oldukça kolay hale getirirler. Hatta birçok kişi bu cihazlarını çantalarında ya da anahtarlıklarında bulundurarak aniden çıkabilecek veri depolama ve aktarma ihtiyaçlarına karşı hazırlıklı olurlar.
USB Bellek
USB bellekler verilerin depolanmasında ve aktarımında oldukça etkili çözümlerdir. Oldukça küçük ve hafif yapılarından dolayı bu ürünler rahatsızlık yaratmadan kolaylıkla taşınabilirler. Yüksek kapasitelere kadar ulaşan depolama alanları, yüksek veri aktarım hızları ve dayanıklılıkları sayesinde yaygın bir kullanıcı kitlesine sahiptirler.
USB bellek tercihi yapılırken öncelikle ihtiyaç duyulan depolama kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Cihazın sadece küçük boyutlu dosyaların depolanmasında ve aktarımında kullanılması düşünülüyorsa bu durumda 2 GB ila 8 GB aralığındaki ürünler tercih edilebilir. Ancak tercih edilecek ürün yüksek boyutlu veri dosyalarının, program yedeklerinin, yüksek çözünürlüklü video veya ses dosyalarının aktarımı için kullanılacaksa bu durumda ürün en az 16 GB kapasitesinde olmalıdır. USB bellek seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da cihazın bağlantı tipidir. USB 2.0 uyumlu modeller standart bir bağlantı hızı sunarken, USB 3.0 bağlantısı ile çok daha yüksek hızlarda veri aktarımı yapılabilir. USB 3.0 uyumlu cihazlar tercih edilerek, özellikle yüksek boyuttaki dosyaların aktarılmasında bekleme süresi oldukça kısaltılabilir. Eğer tercih edilecek cihaz akıllı telefonla birlikte de kullanılacaksa bu durumda OTG özelliği olan, çift giriş seçenekli ürünler tercih edilmelidir.
USB Bellek Fiyatları
USB bellek fiyatları depolama kapasitesi, bağlantı tipi, malzeme kalitesi, farklı giriş seçeneği ve tasarım özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.
USB bellekler çok çeşitli depolama kapasitelerine sahiptir. Tercih edilecek ürünün depolama kapasitesinin artması, fiyat etiketini de yükseltir. Giriş seviyesi olarak kabul edilebilecek olan 4 GB ve 8 GB kapasitelerindeki ürünler hem birçok ihtiyacı karşılar hem de bu ürünler her bütçeye uygundur. Depolama kapasitesinin yanında bu ürünlerin fiyatları bağlantı tipine göre de değişir. USB 2.0 bağlantısı standart aktarım hızına sahipken, USB 3.0 bağlantılı ürünler ise 10 kata kadar daha hızlı aktarım yapabilir. Bu bağlantıların yanında verileri kablosuz teknolojilerle aktaran modeller de bulunur. Veri aktarımının daha hızlı ya da kablosuz yapılabildiği ürünlerin fiyatları ise diğer ürünlere göre daha yüksektir.
USB bellek fiyatları ayrıca malzeme kalitesinden ve tasarım özelliklerinden de etkilenir. Depolama bakımından aynı işleve sahip olsalar da daha dayanıklı olan metal gövdeli ürünler ile daha şık görünüme sahip özel tasarımlı ürünler standart modellere göre daha yüksek fiyatlıdır.
USB Bellek Nedir?
USB bellekler, veri aktarımında kullanılan oldukça küçük cihazlardır. Bu cihazların boyutları ortalama olarak 4-5 cm kadar olup 1 cm’nin altında olan bazı modellerde mevcuttur. Bu cihazlar içlerinde NAND teknolojisi ile veri depolayan elektronik bir yonga bulundururlar. Bu yongalar sabit olup hareketli parça içermezler ve bilgisayar tarafından elektrik sinyalleri şeklinde gönderilen veriyi işleyerek depolarlar. USB bellek modellerinin kapasiteleri genel olarak 2 GB’tan başlayarak 2 TB’a kadar yükselebilir.
USB bellek modelleri çok küçük bir enerji ile çalışırlar ve bu enerjiyi bilgisayara bağlandıkları USB girişinden sağlarlar. Eski tip cihazlar USB 1.1 girişi ile çalışırken günümüzde bu cihazlarda en çok kullanılan bağlantı tipi USB 2.0’dır. Ancak çok daha yüksek veri aktarım hızına sahip olan USB 3.0 teknolojisinin çok hızlı şekilde yaygınlaşması sonucunda yakın gelecekte tüm USB bellekler modellerinin bu bağlantıya sahip olması muhtemeldir.
USB bellek modelleri tak-çalıştır özelliklerinden dolayı bilgisayarlarda sürücü yüklemesi gerektirmeden kolaylıkla kullanılabilirler. Bunun yanında darbelere karşı dayanıklı olmaları, kolaylıkla taşınabilmeleri ve veri aktarımlarının hızlı olması bu cihazların çok fazla tercih edilmesinde etkilidir.
USB Bellek Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
USB Belleklerde markası, veri depolama kapasitesi, port çıkış değeri, hızı, uyumlu olduğu işletim sistemleri, şifre koruma özelliği ve fiyatı göz önünde bulundurularak, kullanım amacına uygun bir seçim yapılmalıdır. Arşivleme, transfer, veri taşıma gibi amaçlarla kullanılacak USB bellekler büyük kapasiteli ve 3.0, 3.1 gibi yüksek hızlı port çıkışına sahip olanlar arasından seçilmeli ve okuma yazma hızı değerleri mutlaka karşılaştırılmalıdır. Arşivleme ve veri taşıma için kullanılacak USB Belleklerin şifrelenebilir olması da veri güvenliği açısından önemlidir. Farklı işletim sistemlerine sahip cihazlarda kullanma gerekliliği düşünülerek, windows dışında, android, ios gibi işletim sistemlerini de destekleyen bir flash disk seçilmesi daha işlevsel bir kullanım sunacaktır.
Piyasada 256 MB ile 2TB aralığında veri depolama kapasitesine sahip USB bellekler bulunmasına rağmen, en çok tercih edilen kapasite aralığı 1 GB ile 128 GB aralığındadır. 1 GB kapasitenin altındaki USB bellekler başkalarıyla veri paylaşma amaçlı, sunum, ödev teslimi gibi gerekler için okul, ofis ortamlarında kullanılmaktadır. 128 GB üzerinde veri depolama için ise external HDD kullanımına talep daha fazladır.
USB Bellek Nasıl Kullanılır?
Bilgisayarın USB portuna takılarak belleği okuması için kısa bir süre beklenir. Sonrasında tıpkı bilgisayardaki bir disk bölmesi ya da klasör gibi dosyalar sürükle-bırak yöntemiyle ya da kopyala-yapıştır yöntemiyle USB Belleğe aktarılır. USB bellekten bilgisayara aktarım da aynı şekilde kopyala-yapıştır ya da sürükle-bırak yöntemiyle yapılır.
USB Bellek Nerelerde Kullanılır?
Yakın bir geçmişe kadar yalnızca bilgisayarlarda kullanılan USB bellekler, şimdilerde televizyonlara, müzik çalarlara ve playstatitonlara da takılarak, film, oyun ve müzik arşivinizden her ortamda yararlanabilmenizi sağlıyor. Lightning, Micro USB bağlantı tipine sahip flash bellekler ile akıllı telefon ve tabletlerde de kullanılabilir. Son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan wireless özellikli modellerinin kablosuz veri aktarımı yapabilmesi, wireless bağlantı ağına dahil her türlü cihazda kullanılabilir olmasını sağlamıştır.
USB Bellek Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hiçbir teknolojik cihazda söz konusu olmadığı gibi USB bellekler de sonsuz bir kullanım ömrüne sahip değildir. Ancak bazı küçük detaylara dikkat ederek, potansiyel ömrü maksimize edilebilir.
Flash bellekler sürekli veri yazma ve silme işlerini yaptıkları için zaman içerisinde bazı partitionlarda bozulmalar yaşanabilir. Bu bozulmaların önüne geçmek için belli aralıklarla disk bakım yazılımları ile kontrol edilmeli, bunun dışında da çok büyük verileri tek seferde silmek için formatlama yöntemi tercih edilmelidir.
Flash bellekleri tehdit eden bir diğer durum da virüslerdir. Kontrolsüz olarak çok sayıda cihazla veri alışverişi yapan USB bellekleri virüsten yüzde yüz korumak mümkün olmamakla birlikte, elden geldiğince antivirüs yazılımı kullanan cihazlarda kullanmaya dikkat edilebilir.
Taşınabilir olması nedeniyle tercih edilen USB bellekler, yine bu portable özelliği nedeniyle her zaman, düşme, darbe alma, ıslanma, ısınma gibi dış etkilerin tehdidi altındadır. Bunu engellemek için en iyi çözüm dikkatli kullanmak olmakla birlikte, bunun dışında su geçirmez, yumuşak, minik bir kılıfla taşımak riskleri büyük ölçüde azaltabilir.
USB belleğin takılacağı portun 3.0 ya da 3.1 USB port olması ve ısınmaya sebep olacak şekilde bir deformasyona uğramamış olması, dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Eğer USB belleğiniz bir porta takılıyken çok ısınma yapıyorsa, başka bir portu kullanarak, sıkça ortaya çıkan ısınmaya bağlı bozulmaların önüne geçebilirsiniz.