Şampuanlar

Saç bakımının ilk aşamasını saçların temizlenmesi oluşturur. Sabunlar ve şampuanlar saçların temizlenmesinde etkin rol oynar. Ancak standart sabunların bileşenleri saç derisinde kurumaya ve kepeklenmeye elverişli ortam hazırlar. Saçlarda düğümlenmeye neden olur. Standart sabunların pH değerleri saç derisine uygun nitelikler göstermez. Ayrıca, saç ve saç derisi üzerinde istenmeyen sabun kalıntılarına sebebiyet verir. Nem oranı yüksek sabunlar, cilt için ideal bakımı sunsalar bile saç derisine bakım uygulamaz. Ancak şampuan ürünleri, saç derisine uygun olan pH özellikleriyle formüle edilir. Saç derisi üzerinde biriken fazla yağı yani sebumu ve ölü deriyi temizler. Saç derisinin nemli kalmasını ve saçların sağlıklı uzamasını sağlar. Buna ek olarak hem saçlar üzerinde hem de saç diplerinde oluşan sorunları çözmeye yönelik ajanları içerir. Her soruna özel içerikle farklı türlerde şampuan ürünleri piyasaya sürülür. Bu sebeple saç derisi üzerindeki sorunlar doğru şampuan kullanarak çözülebilir. Doğru şampuan ürünleri kullanımıyla ileride oluşabilecek saç derisi problemleri de engellenebilir. Sorunları engelleme özelliğinin dışında şampuanların formülünde şampuan kullanımını vazgeçilmez kılan birçok bileşen vardır. Bu bileşenler saçı temizlemekle kalmaz saça özel bir bakım uygular. Şampuan markaları bunlardan farklı olarak hoş kokulu aromaları da içerir. Bu aromalar genellikle kalıcı özellikler gösterir ve gün boyu saçların güzel kokmasını sağlar.

Ayırt Edici Özellikleri ile Şampuan Ürünleri

Saç temizliği bütün şampuan türlerinin birincil amacıdır. Şampuan çeşitleri temizliği kolaylaştıran aktif köpürmeyi sağlar. Birçok sabun türüne göre çok daha fazla köpürerek saçı temizlemeye yardımcı olur. Bu sebeple durulama esnasında köpükler saçtan rahatça akar. Şampuan ürünleri ince çözeltiye sahiptir. Bu sayede de şampuan şişesinden rahatlıkla dökülebilir şekilde akışkan haldedir. Akışkan özellik, şampuanın saç telleri üzerine eşit miktarda uygulanmasına destek verir. Böylelikle hem saç telleri hem de saç derisi istenildiği ölçüde temizlenir. Şampuanlara üretim esnasında eklenen koruyucu parabenler saçlara zarar vermez. Aksine banyo gibi sıcak ortamlarda şampuan üzerine mikrop istilasını engeller. Bu sayede şampuanı dolayısıyla da saç telleri ve saç derisini korur. Şampuan ürünleri bunlara ek olarak nemi hapsetmeye yardımcı nemlendiriciler içerir. Gliserin, sorbitol ve glikol gibi nem tutucular saç derisinin kurumasını engeller ve ekstra bir saç bakımı rutinine ihtiyaç duyulmamasını sağlar. Nem tutucu ürünler suda rahatlıkla çözünürek durulama esnasında saç telleri üzerine uygun bakımı sağlayarak akar. Bunlara ek olarak tüm şampuan ürünleri pH dengelidir. Bu dengeyi korumak için şampuanın bileşiminde bulunan sitrik asit gibi maddeler saça bakım uygular. Şampuanı sabunlardan ayıran en büyük özellik bu maddelerdir.

Kepeklerle Savaşan Kepek Önleyici Şampuan Çeşitleri

Şampuan ürünleri içerisinde en sık tercih edileni, birçok kişinin yaşamak zorunda kaldığı kepek problemi ile savaşan kepek önleyici şampuanlar oluşturur. Kepek, sıklıkla saç derisinde kaşıntının eşlik ettiği yaygın bir deri sorunudur. Saç diplerinde biriken fazla sebum, deriyi kurumaya yatkın hale getirdiği için saç derisi üzerinde kepeklenme oluşur. Doymamış lipid, derinin üst tabakasına nüfuz ederek saç diplerini kurutur. Diğer şampuanlardan farklı olarak piyasaya sürülen kepek şampuanları, kepekle savaşan ajanları içerir. Bu ajanlar arasında en yaygın kullanılanı çinko piriton ve antifungaldır. Ayrıca, katran şampuanları da saç derisindeki pul dökülmelerine karşı etkilidir. Katran bazlı şampuan kepeğe karşı özelliği kömür katranı sayesinde gösterir. Kepek önleyici şampuanlar içerisinde bunlara ek olarak nem hapseden maddelerden de fazla miktarda bulunur. Bu sayede tekrar kepeğin oluşmasını engeller ve saç derisini rahatlatır.

Yağlı Saçlar İçin Arındırıcı Şampuan Özellikleri

Sebum cilt tarafından doğal olarak üretilen yağdır. Sebumun görevi aslında saç derisinin yenilenmesini sağlamak, saçları zararlı etmenlerden ve su kaybından korumaktır. Ancak bazı koşullarda saç derisi üzerindeki sebum miktarı artar. Sebum üretimini stres, yanlış saç bakımı ve gözeneklerin elastikiyetinin azalması gibi durumlar artırır. Sebum saç derisine birikir ve saç köklerini tıkar. Saçlarda yağlı ve kirli bir görüntüye sebep olur. Bunlara ek olarak da saçların sağlıklı uzamasını engeller ve saçların dökülmesine neden olur. Şampuan ürünleri arasından doğru olanı seçmek saçlarda oluşan aşırı yağlanmayı engeller. Yağlı saçlar için silikon içeren şampuan ürünleri kullanılmasına gerek yoktur çünkü fazla yağ saçı olduğundan daha dağınık gösterir. Silikonlu şampuanlar, yağlı saçlarda kullanılırsa saçların görüntüsünde istenmeyen sonuçlar oluşabilir. Silikonlu şampuanlar çok faydalıdır ancak ince telli saçlarda kullanılmalıdır. Arındırıcı şampuan ürünleri çinko sülfat, çinko PCA ve kaolin içerir. Bu bileşenler saç derisini derinlemesine temizler ve saçları fazla sebumdan arındırır. Yağlı saçlar için şampuan ürünleri birkaç kullanım sonrasında hemen etkisini gösterir ancak kalıcı etkilerinden faydalanabilmek için düzenli kullanım gerektirir.

Nemlendirme Etkisiyle Kuru Saçlar İçin Şampuanlar

Kuru saçlar, yağlı saçların zıttı gibi görünse dahi saç derisine tıpkı yağlı saçlar gibi etki gösterir. Saçlardaki kuruluk, saç diplerindeki sebum yetersizliğinden oluşur. Sebum yetersizliği de sebum fazlalığı gibi saç diplerini hassaslaştırır. Saç diplerinin pul pul dökülmesine ve saç diplerinde kaşıntıya neden olur. Saç dipleri kuru olan saçlar cansız ve mat görünür. Kuru deri saçların kolay kırılmasına ve kolay dökülmesine sebep olur. Kuru saçlarla savaşmak için nemlendirici şampuanların kullanılması gerekir. Nemlendirici şampuanlar hem saç diplerine gerekli bakımı uygular hem de saç tellerine tek tek bakım yapar. Kuru saçlar için etkili olan şampuanlar pantenol içerir. Pantenol saç kökü ve saç teli proteinlerine bağlanır. Saçlara parlaklık ve hacim kazandırır. Saçlarda nemin kalıcı olarak korunmasını sağlar. Propilen, glikol, sorbitol içerikleri de kuru saçlar için etkilidir. Ayrıca silikon içeren şampuanlar da kuru saçlarda kullanılabilir. Silikon saç telleriyle bütünleşerek saç tellerinin hem kalın gözükmesini hem de zamanla kalınlaşmasını sağlar. Ayrıca dalgalı saçlar için şampuan çeşitleri de nemlendirici bileşenleri içerir. Nemlendirici maddeler saçlardaki dalgalanmaya karşı, saçların dolaşmasını ve karışmasını engeller. Böylelikle dalgalı saçların daha güzel görünmesini sağlar. Hacim veren şampuanlar da benzer özellikler gösterir. Bu şampuanlar, saç tellerini kalınlaştıran silikon gibi maddelere ek olarak protein içerir. Protein saç derisi üzerinde yeni bir doku oluşturur ve var olan hasarı önler. Saçların güçlenmesine yardımcı olur. Saç tellerinin hem esnekliğini hem de direncini artırır. Ayrıca cansız saçlara etki eden en önemli bileşenleri keratin ve jelatin oluşturur. Cansız saçlar için şampuan ürünleri içerisinde bulunan keratin saç tellerini oldukça güçlendirir. Saçları kurumaya, kırılmaya karşı korur ve saçları düzleştirme etkisine sahiptir. Bu sebeple saçlarda fönlü görünümü korumak için şampuan keratin içerikli tercih edilebilir. Jelatın de şampuan ürünleri içerisinde yer alan kıvam arttırıcı ajanlardan birisidir. Saçlara esneklik ve direnç sağlar.

Saç Dökülmesini Engelleyen Şampuanlar

Saç dökülmesi yaygın ve engellenebilir bir saç derisi sorunudur. Saç dökülmesini engelleyen şampuanlar bileşenleri sayesinde saç derisinin mikro dolaşımını harekete geçirir, saç metabolizmasını uyarır ve sağlıklı bir saç derisi ortaya çıkarır. Bileşenleri sayesinde saçlardaki sebumu temizler, kuruluğu giderir ve saç dökülmesini kontrol altına alır. Sebum fazlalığı saç dökülmesini tetiklediği için saç dökülmesine karşı şampuan çeşitleri içerisinde çinko PCA sıklıkla kullanılır. Çinko PCA içeren şampuan saç dökülmesine karşı savaşır. Saç derisi üzerinde derinlemesine temizlik sağlar. Saç diplerini ölü deriden arındırır. Bu sayede yeni deri oluşuma elverişli ortam sağlar. Ölü deriden arındırma saç dökülmesini engelleyen şampuanlar üzerindeki laktik asit ve kafeinle tamamlanır. Bol miktarda antioksidan içeren kafein saç derisine peeling yapar. Saç dökülmesini engelleyen şampuanlar içerisindeki ana etmenler ekstra bakım maddeleri ve vitaminlerle desteklenir. Saç köklerini besleyen vitaminler sayesinde saç kökleri canlanır ve saçlar daha sağlıklı uzar. Ayrıca bu maddeler saç kalitesini de arttırarak koparak dökülme sorununa çözüm sunar. Saçların koparak dökülmesinin en temel nedeni, saç tellerinin elastikiyetini yitirmesi ve incelmesidir. Kuru saçlarda etkili olan keratin, ince telli ve koparak dökülen saçlar için piyasaya sürülen şampuanlarda da kullanılır. Protein ve silikon içerikli şampuanlar sayesinde de kalın telli saçlara sahip olmak mümkün olur. Bu sebeple saç dökülmesini engelleyen şampuanların kullanımının ardından saçlara kuvvet kazandırmak için protein ve silikon içeren şampuanlara geçilebilir. Ancak şampuanlardan maksimum fayda sağlamak için, uygulama esnasında saç diplerine masaj yapılarak uygulama gerçekleştirilmelidir.

Göz Yakmayan Bebek Şampuanları

Şampuan markaları, bebek şampuanlarını gözleri yakmaması için mümkün olduğunca az bileşen kullanarak üretir. Bu sebeple hem günlük kullanıma uygundur hem de bebeklerin sadece saçında değil cildinde de herhangi bir sorun yaratmaz. Bebek şampuanlarının pH dengesi her zaman 5.5 özellik gösterir. Bu nedenle bebek saç deri ve cildiyle uyumludur. Bebek cildinde konak ve kepek oluşumunu önler. Bisabolol, aloe vera, Omega 6, papatya yağı, buğday proteini gibi doğal ve bitki özlü bileşenleri içerdiği için deri üzerindeki isilik, kızarık ve kaşıntıların önlenmesine yardımcı olur. Saç derisini kurutmadan temizleme özelliği gösterir. Bebek cildini nemlendirerek besler ve cildin elastiketine destek verir. SLS, paraben, sabun, silikon ve renklendirici içermez. Bu sebeple alerjik reaksiyon riski oldukça düşüktür. İçerdiği doğal yağlar, yıkama sonrasında saçların kolay taranmasını sağlar. Kolay durulanmaya özel, bol köpüklü olarak üretilir ve yıkamayı kolaylaştırır. Ek olarak bazı bebek şampuanları tamamen köpük formunda hazırlanır. Köpük şampuanlar gür saçlı bebekler için konfor sağlar. Bazı şampuanlar ise hem cilt hem de saç temizliğine özel olarak üretilir. Ancak tüm bebek şampuanları bebek cildinde de kullanılmaya uygundur. Bebek şampuanı formülünde kullanılan tüm ürünler gibi hoş koku veren aromalar da doğal ürünler vasıtasıyla sağlanır. Alternatif bebek şampuanları arasında kız bebekler ve erkek bebekler için ayrı ayrı piyasaya sürülen şampuanlar da bulunur. Bu şampuanların sadece ambalaj tasarımları farklıdır, içerikleri aynı özelliklerdedir. Her biri bebeklerde güvenle kullanılabilir.

Şampuanlarda Kullanılan Popüler Doğal Bileşenler

Şampuanlardaki popüler doğal bileşenlerden ilkini sarımsak oluşturur. Sarımsaklı şampuan ürünleri vitamin eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmesini durdurma özelliği gösterir. Asidik yapısı sayesinde sarımsak cilt derisinin yenilenmesini destekleyerek saç derisini yeni saç oluşumu için elverişli hale getirir. Ayrıca sarımsak en iyi antioksidanlar arasında yer alır. Bu sayede saç diplerini besler ve oluşabilecek sorunları engeller. Sarımsağın antibiyotik yapısı saç diplerinde oluşan reaksiyonlarla savaşır ve kaşıntı önleyici nitelikler sunar. Bu sayede daha güçlü ve sağlıklı saçların oluşmasını sağlar. Saçlardaki kırılmayı engeller ve saç tellerini kalınlaştırır. Saçların ölü deriden arınmasına, saç derisinin hava almasına yardımcı olur. Bir diğer faydalı doğal bileşen argan yağıdır. Argan yağı, saçın daha parlak görünmesini sağlar. Boyalı saçlar için boyanın kalıcılığına destek verir. Bu sebeple boyalı saçlar için şampuan ürünleri içerisinde argan yağı sıklıkla kullanılır. Argan yağlı şampuanlar kuru saçları nemlendirir ve saçların kolay taranmasını sağlar. Saç kırıklarına ve koparak dökülmelere karşı etkilidir. Saç köklerini beslediği için saçları en saçların hızlı ve sağlıklı uzamasını sağlayan besleyici şampuanlar içerisinde en fazla kullanılan doğal bileşendir. Aloe vera bitkisinin özü de son dönem şampuan markaları tarafından kullanılan sağlıklı bir bileşimdir. Aloe vera yenileyici etkiye sahiptir. Hücre yenilenmesini destekler ve saç tellerine tek tek nüfuz ederek bakım uygular. Aloe vera gibi yeşil çay da onarıcı şampuanlarda kullanılır. Yeşil çayın içerisinde bulunan kafein saç tellerini kalınlaştırır. Bunlara ek olarak bakım yapıcı şampuanların içerisinde en sık çay ağacı, hint, jojoba, biberiye ve lavanta yağı kullanılır.

Besleyici Şampuanlarda Kullanılan Önemli Vitaminler

Besleyici şampuanların hemen hemen hepsi saçlar için en faydalı özellikleri sunan E vitaminini içerir. E vitamini, saçları sağlıklı tutan antioksidanlarla doludur. Antioksidan içeriği saç derisini üzerinde nemli bir bariyer oluşturur. Ayrıca saç derisindeki kan akışını artırmaya yardımcı olur. Besleyici özellikteki şampuan E vitamini içeriği ile saçların kalın telli olmasını sağlar. Kalın telli saçlar hasara ve kırılmaya karşı direnç gösterir. Benzer özelliklere ek olarak B vitamini saçların uzamasını destekleyen biotin maddesini içerir. Biotin içeren şampuanlar, saçların sağlıklı uzaması için her türlü bileşene sahiptir. Genellikle biotin içeriği hacim veren şampuan modelleri arasında sıklıkla görülür. Biotini de taşıyan B vitamini, saç köklerine oksijen taşır ve saç köklerini besleyen kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur. Tıpkı E vitamini gibi şampuanlarda kullanılan C vitamini de kalın telli saçların oluşmasına destek verir. Narenciye özü içeren şampuanların hepsi doğal olarak C vitamini de içerir. C vitamini hücre dokusunu destekleyen kolajen içerir. Kolajen saçların hacim kazanmasına destek olur ve saçlar tellerini güçlendirir. Ayrıca kolajen saç tellerindeki elastikiyeti artırır. Narenciye özünün asidik özelliği de saç derisine peeling yapılmasını sağlar. Bu özelliklerinden dolayı tüm vitaminler şampuan çeşitlerinin içeriğine zenginlik katar. Saç derisindeki sorunlar için üretilen şampuan fiyatları özel ancak herkesin ulaşabileceği, saç tipine özel şampuan fiyatları ise oldukça ekonomik rakamları içerir.

Sağlıklı saçlar için saçlarıma ne sıklıkla şampuan uygulamalıyım?

Tecrübeli şampuan markaları tarafından üretilen bütün şampuan çeşitleri günlük kullanıma uygundur. Popüler kanının aksine saçlarınızı ne sıklıkla yıkayacağınız sizin tercihinize ve saç tipinize bağlıdır. Eğer yağlı saçlara sahipseniz saçlarınızı yağlı saçlara özel olan şampuanla her gün yıkamanız fazla sebumdan daha çabuk kurtulmanıza yardımcı olur. Ancak kuru saçlara sahipseniz saçlarınızı haftada birkaç kez yıkayabilirsiniz.

Hangi şampuanı seçmeliyim?

Farklı seçenekler ve özelliklerle tasarlanan şampuan çeşitleri arasından en uygununu saç tipinize ve saçlarınızın özelliklerine göre seçebilirsiniz. Ayrıca saç derinizde herhangi bir sorun varsa, bu soruna özel olarak formülize edilen şampuanların içeriklerini inceleyerek sorununuzu çözmeye yardımcı olacak şampuanı tercih edebilirsiniz.

Şampuan değişikliği saç döker mi?

Şampuan çeşitlerinin her biri marka tecrübesi sonucu formüle edilmiş ve test edilmiş olarak piyasaya sürülür. Doğal olarak hiçbir şampuan saça zarar vermez ve saçların dökülmesine neden olmaz. Bu sebeple de şampuan değişimi sırasında saç etkilenmez. Saç telleri ve kökleri kullanılan şampuandan gerekli vitamin ve mineralleri alır ve fazlasını durulama esnasında akıtır. Şampuan içerisindeki maddelere saçın alışması söz konusu değildir.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Şampuan Ürünleri

10.000+ ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
İndirimli Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
Hemen Al Sonra Öde
Sepette Kampanyalı Ürünler
Saç Tipi
Toplam 24 / 10000+ ürün
DSACategoryId/60001547/2147483633/26012111/26012282