Acı Sos

Acı soslar, mutfağınızın vazgeçilmez lezzetlerindendir. Acı tutkusu, hem geleneksel Türk hem dünya mutfağında karşılaşılan bir fenomen olarak pek çok ürüne ilham verir. Bu ilhama dayanan lezzetlendiricilerden biri, raflarda çok farklı çeşitlerini gördüğünüz acı soslardır. Hafif acı sevenlere hitap eden soslar olduğu gibi, orta ve çok acı seçeneklerinin de fark edilir düzeyde fazla olduğu söylenebilir. “Acı sos nerelerde kullanılır?” sorusunun cevabı bu açıdan çeşitlilik arz eder. Et çeşitlerine, sebzelere, ekmeklere eşlik edenlerin yanında, kahvaltılık ve meze gibi tek başına tüketilen türlü soslar bulunur. Bu, mutfağınızın çok geniş yelpazede lezzetlere açılması anlamına gelir. Acı biber sosu markaları arasında yerel marka-yerel üretim seçeneklerinin yanı sıra yabancı marka-yerel üretim ve yabancı marka ithal ürünler piyasada mevcuttur.

Sosların özellikle son tüketiciye yönelik, direkt olarak masada servis edilen büyük bölümü, cam şişe kullanılarak ambalajlanır. Ticari mekânlarda, büyük yemekhane gibi iş yeri niteliğine sahip mutfaklarda yer alan yüksek kapasiteli soslar ise genelde plastik ambalajda satılır. Ayrıca stick şeklinde bireysel tüketime yönelik ambalajlarla da karşılaşabilirsiniz. Tekli alabileceğiniz soslar olduğu gibi set şeklinde farklı lezzetlendirme ürünleriyle birlikte alabileceğiniz soslar da bulunmaktadır. Acı sos fiyatları, hem ürünün ithal olup olmaması, hem de kullanılan malzemelerin niteliğine dayanarak çeşitlenmekte olup Hepsiburada’da piyasadaki en avantajlı fiyatları bulmanız mümkündür. Butik ürün tarzı ev yapımı acı sos fiyatları, endüstriyel ürünlere göre genellikle daha yüksek olabildiği için farklı bir konsept olarak değerlendirilebilir. Kahvaltılık acı sos fiyatları, marka bilinirliğine, ithal malzeme içerip içermemesine göre konumlandırılır.

Türk Mutfağında Acı Soslar

Acı sos çeşitleri, hem marka hem lezzet çeşitliliği bakımından oldukça geniştir. Dünyaca bilinen markaların farklı farklı lezzetlere sahip soslarının yanı sıra butik markaların acı sos çeşitleri, acı sos konserve gibi Türk damak tadını yansıtan ürünler Hepsiburada’da beğeninize sunulmaktadır. Acı biber sosu domatesli bir çeşni şeklinde de satılır. Kapya biberli domatesli acı sos, genellikle meze olarak tüketilir. Özellikle Güneydoğu Anadolu mutfağının simge yemeklerinden olan çiğ köftenin popülerliğinin artmasıyla, çiğ köfte ve isot sosu tercih edilen lezzetler arasına katılmıştır.

Kahvaltılık sos olarak bilinen acuka, hem acı hem tatlı seçeneği bulunan lütenitsanın, ekmek üzerine sürülerek yenebilmesi, bu sosları başlı başına yiyecek kategorisine dâhil eder. Kışlık kahvaltılık acı sos adıyla eskiden evlerde yapılan soslara şimdi Hepsiburada ile hemen erişebilirsiniz. Çay saatlerinde, ordövr şeklinde kanepe üzerinde servis edilebilen bu lezzetlere ilave olarak domates, ceviz ve kiraz biberden yapılan kahvaltılık acı sos, cevizli olmasının cazibesiyle yükselen bir lezzet olarak görülmektedir. Kapya, köz biberli acı sos paprika acı biber sosu gibi biber ezmesi tipinde soslar da hem kahvaltılık acı sos olarak hem etle birlikte tüketilebilir. Domates aroması ile zenginleştirilmiş biberiye turşusuna benzeyen küçük biberli acı sos, acı seven tüketiciler tarafından yaz-kış tercih edilebilir.

Pek çok firmanın, yazın biberin, domatesin en bol ve lezzetli olduğu dönemde ürettiği acı biber sosu kışlık olarak tüketime sunulmaktadır. Bu mevsimsellik, kahvaltılık acı domates sosu alternatiflerinde de biber soslarındaki gibi kalite unsurunu ön plana çıkarır. Her ne kadar geleneksel Türk mutfağına ait olmasa da tüketicinin çok uzun süredir görüp yemeye alışkın olduğu hardal, özellikle acı hardal sos, et, tavuk, makarna gibi yemekleri kendine has aromasıyla lezzetlendirmek için kullanılan bir sostur.

Dünya Mutfağında Acı Soslar

Dünya mutfağındaki soslar arasında Türk mutfağında beğenilen pek çok sos türü vardır. Acı seven ama yabancı soslar konusunda deneyimi az olanlar için genelde ilk yapılan acı sos önerisi, sriracha olmaktadır. Thai acı sos da denilen sriracha, Tayland mutfağından bir sos olup sarımsak aromalı bir lezzetlendiricidir. Hem pişirme esnasında hem de serviste kullanılabilmektedir. Farklı markaların sriracha sosu satışı bulunur. Endonezya kökenli bir sos olan sambal oelek, acı biber salçasını andıran lezzeti ile özellikle sebze kızartmalarının yanında tercih edilebilir. Yine Güneydoğu Asya mutfağının imza soslarından olan, tatlı acı biber sosu olarak geçen sweet chili sosun sarımsakla aromalandırılmış kırmızı biber reçeline yakınsayan lezzeti, Türkiye’de beğeni toplamaktadır. Japonya’daki özel bir turptan yapılan wasabi acı sos, hardal tipi bir acıya sahip olup çok küçük miktarlarda tüketilir. Özellikle antibakteriyel niteliği bulunduğu için sağlık risklerini gidermek amacıyla çiğ yenen balıklarla birlikte tüketilmesi gelenekselleşmiştir. Çin, Japonya başta olmak üzere Uzak Doğu mutfağının en temel sosu olan soya sosu, batı mutfağı ile tanışınca acı soya sosu gibi yeni lezzetler ortaya çıkmıştır.

Tabasco ve jalapeno gibi Meksika acıları da sos olarak rağbet görmektedir. Hem kırmızı hem de yeşil acı sos alternatiflerine sahip olan bu ürünler, özellikle et çeşitleriyle birlikte tüketilir. Acı yeşil biber sosu, kırmızıya alışkın olan Türk tüketicisinin rengi itibarıyla masum bulduğu, fakat tadınca acısının gücüne genelde şaşırdığı bir sostur. Portekiz mutfağı kökenli piri piri veya peri peri biberinden yapılan sos, aşırı acı sos sevenlerin yeni favorilerindendir. Biber çeşidine göre değişik acıların yanı sıra baharatlı, ballı, sarımsaklı acı sos gibi aromalandırılmış soslar da mevcuttur. Acı düzeyi farklılaştırılmış fermente özel yapım ürünler de acıseverlerin tercihlerinden biri olup Hepsiburada’dan satın alabilirsiniz. Acı ekşi tatlı sos yine Türk damak tadına yabancı olsa da beğeneni çok olan soslardan biri.

Sos dendiğinde akla gelen ürünlerden biri olan salata sosuna acı soslar arasında yer verilmeyebilir. Ancak yağlı sirkeli acı sosların, yeşil salatalarda ön plana çıkan bir sos türü olduğunu da söylemeden geçmemek gerekir. Özellikle İspanyol mutfağında yeri olan acı salata sosu, Türkiye’de de beğenilmektedir.

Acı Sos Faydaları

Çoğu acı sos içerdiği acı biber sayesinde sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilmektedir. Özellikle A, C vitamini, beta karoten ve antioksidanlar içeren kırmızı biber şu faydaları sağlayabilir:

  • Bağışıklık sistemine katkı sağlayabilir.
  • Metabolizmayı hızlandırabilir.
  • Bağırsak çalışmasına yaptığı olumlu katkı, kabızlık gibi sıkıntılara karşı faydalı olabilir.
  • Biberi acı yapan kapsaisin adlı madde, kan şekeri ve kolesterolü düşürmede etkili olabilir.
  • Kapsaisin mutluluk hormonu denilebilecek endorfin salgılanmasına destek veriyor oluşuyla bilinir.

Acı biber sosu nerede kullanılır?

Acı sos, genel olarak servis esnasında et, tavuk, balığa eşlik eden, deniz ürünleri ve patates, kabak gibi bazı sebze kızartmalarıyla da tüketilen bir sostur. Sote et ya da çin eriştesi gibi yemeklerde pişirirken eklenmesi önerilir. Bazı türleri kahvaltılık olarak ekmek veya benzer hamur işi lezzetlerle birlikte tüketilir.

Acı sos nasıl saklanır?

Uzun ömürlü olmasını sağlayan tuz ve gıda katkı maddeleri içeren sosların, genelde ilk açılmalarına kadar güneş almayan yerde, açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanması önerilmektedir.

Acı sos kaç kaloridir?

Çeşidine göre içerdiği enerji miktarı değişmekle birlikte 100 g sos için 10-50 kcal olarak düşünülebilir. Tüketilen sos miktarı genelde 100 g’dan çok daha azdır. Bu sebeple, diyet kaygısı olan tüketiciler sorunsuz tüketebilir.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Acı Sos

352 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Toplam 24 / 352 ürün
DSACategoryId/2147483619/28001469/80365051/80365054