Bitki Çayı

Bitkisel çaylar hayatımızın birçok alanında yer alarak güzellikten hastalığa, yaşam kalitesinden uyku problemine her derde deva özelliğiyle çare oluyor. Vücut direncini arttırarak çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubunu olumlu etkiler. Bitkisel çaylar; doğadan toplanan birçok ot ve bitkinin sıcak suyun karışımı veya kaynatılmasıyla yapılır. Sıcak ya da soğuk olarak servis edilen çaylar, Güney Çin’de bulunan Guangdong kentinde uzun bir geçmişe sahiptir. Havası oldukça nemli olan Güney Çin, eski çağlardan beri alternatif tıp alanında insanların karşısına çıkmaktadır.

Doğadan özenle toplanan bitkilerin oluşturduğu bitkisel çaylar; Adaçayı, Biberiye, Ekinezyalı, Kuşburnu, Melisa, Nane Limon, Papatya, Isırgan, Kekik, Zencefil, Yeşil çay gibi bitkiler insan sağlığına büyük fayda sağlıyor. Bitki çayları genellikle demlenmeye hazır poşetlenmiş şekilde veya bitkilerin kök, tohum, sap veya yapraklarıyla kaynatılıyor. Dünya genelinde yaklaşık olarak 400.000’e yakın farklı tür bitki bulunmakta olup, bunlardan 50.000 tür, tıbbi bitki kategorisinde yer alıyor. Kış aylarında tercih edilen fakat her mevsim tüketilebilir olan bitkisel çaylar; ortalama 3-5 dakikalık demlenme süresi ile hızlı şekilde servis edilebilmektedir.

Bitkisel çayların içeriği tam olarak bilinmeli ve kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidir. Bitkisel çayları alırken mutlaka kapalı olmasına dikkat edip, açıkta satılan bitkisel çaylar kesinlikle tercih edilmemelidir. Herhangi bir kronik rahatsızlığa sahipseniz mutlaka doktor kontrolünde tüketmeniz gerekir. Birçok kişi tarafından tüketilen bitkisel çaylar, kolay ulaşılabilir olması sayesinde bizlere eşsiz tatlar sunar. Genellikle düşük maliyeti ile herkesin ulaşabildiği bitkisel çaylar, vücut için de birçok noktada önem kazanır.

Psikolojik tedavilerde, gribal enfeksiyonlarda, uykusuzluk tedavisinde, mide, sindirim problemlerinde, ağız ve diş sağlığında aslında vücudumuzun her bölümü için önemli olan bitkisel çaylar, sağlık açısından oldukça önemli bir noktada karşımıza çıkıyor. Her mevsim tüketilebilen ve kolaylıkla yapılabilen bitkisel çaylar, bize kendisini neredeyse vazgeçilmez kılıyor. Genellikle yoğun ve aromatik tatları bulunan bitkisel çaylar, içerisine atılan limon, bal veya şekerle tatlandırılabiliyor. Doğru bir tüketim bize en fazla yarar sağlaması açısından oldukça önemlidir. Düşük kalorisi ve herhangi bir katkı maddesinin bulunmamasıyla hem şifalı hem de doğal oluşu geçmişten bugüne bitki çaylarının tüketimini artırmıştır.

Faydalarıyla Bitkisel Çaylar

İnsan sağlığı açısından oldukça önemli olan bitki çaylarının yararları saymakla bitmez. Bu faydalardan kısaca bahsetmek gerekirse; ıhlamur çayı, soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklarda terlemenizi sağlayıp hem vücuttaki toksinleri azaltır hem de ateşinizin düşmesine yardımcı olur. Grip ve nezleyle başlayan öksürüğün azalmasında etkilidir. Gün içerisinde yaşadığınız kaygı ve stresi azaltarak, sakinleşmenizi sağlar. Ayrıca bu sayede panik atak tedavisinde etkili olmakla birlikte, doğurduğu çarpıntı riskini de minimum düzeyde tutar.

Sinüzit ve migrene bağlı baş ağrılarını hafifletir. Damar sertliği ve karaciğere bağlı rahatsızlıklara karşı iyileştirici özelliği mevcuttur. Papatya çayı ise, uyku sorunu yaşayan kişiler için birebirdir. Reflü, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına karşı iyi gelmektedir. Dişte oluşan apse veya yara tedavisinde gargara olarak kullanılarak ağrı kesici özelliğe sahiptir. Regl dönemlerinde yaşanılan ağrı, sancı ve krampları azaltıcı etkisi mevcuttur. Bu özelliği kadınların rahat bir regl dönemi geçirmesine olanak sağlar. Sinirleri yatıştırır ve sakinleşmenize yardımcı olur. Adaçayı, gribal enfeksiyonlarda yaşanılan boğaz tahrişini yumuşatarak, boğaz ağrısına iyi gelir. Stresi azaltarak, sakinleşmenize yardımcı olur. Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasında etkin rol oynar. Kan şekerini düşürür ve safra kesesinin çalışmasına katkı sağlar. Biberiye çayı, stresi en aza indirerek, herhangi bir şeye konsantrasyon sağlamada etkilidir. Hafızayı güçlendirme özelliği sayesinde unutkanlığa karşı iyi geldiği bilinmektedir. Hazımsızlık giderici özelliğe sahiptir. Yeşil Çay, ağız ve diş sağlığını koruyarak diş çürümesine karşı etkilidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kansere karşı koruma özelliği vardır. Yağ yakımını hızlandırdığı için kilo vermenizi sağlar. Kalp ve damar sağlığınızı korumanıza destekçi bir rol oynar. Ayrıca güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir.

Rezene Çayı, mide problemi yaşayan kişiler için oldukça faydalıdır. Mide spazmından reflüye, mide kasılmalarından gaz sorununa kadar birçok noktada iyileştirme özelliğine sahiptir. Anne sütünü artırarak, bebek için fayda sağlar. Öksürüğü azaltma veya gidermeye yardımcı olur. Diş sağlığının korunmasını sağlayarak, diş çürümesini önler ve diş ağrılarının azalmasında oldukça etkilidir. Libido artırma özelliğe sahiptir. Kış Çayı, soğuk kış aylarında yaşanılan grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde etkin bir rol oynamaktadır. Astım hastaları için nefes açıcı özelliği ve nefes darlığı sorunlarına karşı iyi gelir. Burun akıntısını azaltarak, öksürük ve boğaz ağrısını da minimize eder. Hem bağırsakları düzene sokarak gaz sancılarını azaltır hem de yorgunluk, halsizlik gibi durumların engellenmesine olanak sağlar. Lavanta çayı ise, gribal enfeksiyonlarda yaşanılan ateşin düşmesinde etkilidir. Uykusuzluğa karşı iyi gelir. Bünyeyi sakinleştirerek, depresyona karşı başarı sağlar. Ağız kokusunu giderme özelliği vardır. Baş ağrısına karşı iyi gelir. Sinameki çayı, metabolizmayı hızlandırarak zayıflatma özelliğine sahiptir. Bağırsak tembelliğini giderir, kabızlık şikayetlerini azaltır. A ve C vitaminlerini içererek iltihapların giderilmesinde etkili olur. Hem fiziksel hem de zihinsel fayda sağlar. Saç derisini iyileştirir ve kepek oluşumunu engeller. Kuşburnu çayı, üst solunum yolu rahatsızlıklarında etkili bir çözümdür. Demir, magnezyum, A-C-E ve B vitaminleri açısından oldukça yüksek bir besin değerine sahiptir. Tansiyondan tümör oluşumuna, gripten virüslere birçok sorundan korunmanızda etkili bir rol oynar.

Doğru ve Etkili Bitkisel Çay Tarifi

Soğuk kış aylarında karşımıza çıkan en büyük rahatsızlıklardan bir tanesi de grip ve soğuk algınlığıdır. Bitki çayları; yaşadığınız soruna çözüm, rahatlatma, yatıştırma veya ağrı kesici gibi yardımcı etkiler sunmaktadır. Kendine özgü tatları ve aromaları bulunan bitki çayları, uzun sürelerde kaynatılmasından ziyade, kısa sürelerde demlenerek tüketilmesi öneriliyor. 100 derece kaynamış suda 5-7 dakika arasında yapacağınız demlemeler sayesinde beklenen faydanın alınması ve tadını en iyi şekilde alabilmeniz açısından oldukça önemlidir.

Bu noktada kullanılan su, ekipman,demleme tekniği ve servis; bitki çaylarının en hayati noktalarıdır. Suyun kalitesi bitki çayı için doğrudan etkilidir. Lezzetli bir bitki çayı için içme suyu veya doğal sular tercih edilmelidir. Musluk suyu veya yüksek kireçli sular hem kötü koku hem de tat farkı ortaya çıkarır. 3 yaşından küçük çocuklar için oldukça az miktarda hazırlanabilen bitki çayları, 3 yaşından büyük çocuklar için de haftada birkaç defa içmeleri yarar sağlamaktadır. Hamilelik döneminde bitkisel çayların mutlaka doktora danışılarak tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden gebelik dönemindeki kişiler bitki çaylarını tüketirken dikkatli olması gerekir.

Güne Enerjik Başlama Fırsatı

Bitkisel çaylar sayesinde birçok kişi güne oldukça formda ve enerjik başlayarak uyanıyor. İş stresi ve iş hayatının vermiş olduğu yoğunluktan yorulan çalışanlar için de vazgeçilmez bir imkân olan bitkisel çaylar, her an tüketilebilmenin kolaylığıyla bize mükemmel bir fırsat sunuyor. Bilinçli bir şekilde tüketilmek şartıyla büyük fayda sağlaması doğanın bizlere sunduğu en büyük olanaklardan bir tanesidir. Birçok kişiye hitap eden ve fayda sağlayan bitkisel çaylar, yüzlerce alternatif seçeneği ile herkesin hayatında kolaylıkla yerini buluyor.

Bitki çayları; evlerden işyerlerine hatta gidilen kafe ve restoranların mutfaklarından menüsüne kadar her noktada insanların karşısına çıkarak, yüzyıllar boyunca devam eden bir gelenek haline gelmiştir. Yenilen ve içilen çok sayıdaki katkı maddeli ürünün yanı sıra doğanın vermiş olduğu saflıkta, tazelikte bulunan bitki çayları, en güzel haliyle her zaman göz kırpıyor. Yenilen bir tatlının yanında veya lezzetli bir akşam yemeği sonrasında eşlik edebilen bitki çayları geniş tüketebilme yelpazesiyle birlikte de hazzı da kolaylaştırıyor.

Doğanın sunduğu mucizevi bitkiler veya otlar sayesinde sağlıktan sportif forma neredeyse her konuda üstün bir koruma sağlıyor. Özellikle mide hazımsızlığı için birçok kişinin başvurduğu ve büyük başarı sağladığı bitkisel çay fiyatları, her kesim için ucuz ve ekonomik olma özelliğiyle de en büyük tercih sebebi haline geliyor. Kent yaşamından köy yaşamına kadar her an yanınızda olabilen ve saklama kolaylığı sağlayan bitkisel çaylar, her daim tüketiciyle. Uykunun alınmadığı zamanlarda hem psikolojik hem de fiziksel olarak zor bir gün geçirilebilir. Bu noktada papatya çayı içerek toparlanıp, aynı zamanda da gün çok daha iyi bir şekilde bitirilebilir. Birçok kişinin tercih ettiği nane çayı, antioksidan özelliği sayesinde koruma sağlayıp sizi daha dirençli hale getiriyor.

Cilde Karşı Faydasıyla Güzellik Sırrı

Pek çok insan güzel bir cildinin olmasını ister, bu konuda her kesimden kişi bitki çaylarına başvurur. Farklı çeşitteki bitki çaylarının etkileri bir tane ile sınırlı değildir. Günlük su ihtiyacının aynı zamanda bitki çayları ile karşılanması sayesinde, cildin daha nemli ve nem dengelemesi konusunda pek çok kişiye yardımcı olur. Zengin vitamin özellikleri ile cildi hem canlı hem de çok daha genç bir görünüme kavuşturan bitki çayları bu önemli özelliğiyle de hayati bir konuda destek sağlıyor. Kişiden kişiye değişebilen etkisiyle bitki çaylarının sağladığı yarar, yaşanılan sağlık problemlerinin seviyesi ve kişilerin farklı bağışıklık düzeylerine göre şekillendirilebilir.

Örneğin, grip olduğumuzda tüketilen nane çayının aynı zamanda cilde de faydaları vardır. Nane çayı, vücudumuzda veya cildimizde ortaya çıkan çatlakların yok edilmesini sağlayarak pürüzsüzlük katar. Sivilcelerden kurtulmak için hem ucuz hem de kolay bir yol olarak bilinen papatya çayı sayesinde kişiler, istedikleri mükemmel cilde sahip kavuşmayı sağlaması yönünden büyük bir rağbet gösteriyor. Cildin yağlılık ve nem oranını dengelemesiyle güzelliğinize güzellik katan melisa çayı sayesinde aradığınız rahatlığı bulabilirsiniz.

Cildin gençleşmesi ve onarılmasında etkili olan yasemin çayı, aynı zamanda cildinizde oluşan çukurların kapanmasına ve pürüzsüz bir yüzünüz olmasında etkili bir rol oynar. Isırgan otu çayı sayesinde cildiniz hem daha canlı hem de daha parlak bir görünüme sahip olur. Isırgan otu çayının içerdiği demirle kan dolaşımı hızlanırken, cildin kendini yenilemesi ve ölü derinin temizlenmesi sağlanır. Yaşlanma sorunu yaşayan birçok kişi cildinin gençleşmesi için Ginseng çayına başvurur. Ginseng çayı aynı zamanda güneşte artan lekeler ve renk bozukluklarının giderilmesinde de fayda sağlamaktadır. Her zaman yanınızda olan bitki çayları, soğuk kış günlerinde herkesin içini ısıtırken; sıcak yaz günü akşamlarında soğuk lezzeti ile içinizi ferahlatır. İnsanlık tarihi kadar geçmişe sahip bitki çayları, binlerce alternatifi ile insanların sağlıklarını korumasına yardımcı olur.

Bitki Çayları Nasıl Demlenir?

Doğal şifa kaynağı olarak bilinen bitki çayları; ilaç varlığının çok kısıtlı olduğu dönemden günümüze kadar gelmektedir. Hayatımızın her döneminde var olan ve insanlara şifa olan bitki çayları, kilo vermeye, cilt sorunlarına veya soğuk algınlığı gibi birçok alanda etki sağlamaktadır. Bitki çaylarını alırken, taze olması son derece dikkat etmeniz önerilir. Şekerli veya kimyasal içerikli içeceğe karşı doğal bir şifa olan bitki çayları hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Hepsinin aynı şekilde yapıldığı çayların, bazıları kaynatılarak bazılar da haşlanarak demlenir. Bunun ayrılmasındaki en etkili faktör yaprak ve kök bitki çayı olarak ayrılmasıdır.

Yaprak bitki çayı olarak demleme; adaçayı, ıhlamur, yeşil çay, biberiye, kuşburnu, hibiskus gibi doğada bulunan zenginlikler, bitki çayı olarak adlandırılır. Bu alanda yer alan bitkiler öncelikle klor oranının oldukça düşük olduğu kaliteli içme sularında kaynatılmalıdır. Ardından hangi bitki çayı  yapılacak ise, onun yaprağı kaynatılarak en az 1 dakika sonra dinlenmiş suya eklenebilir. Yaklaşık 5-10 dakikalık çayın demlenme süresi sonunda afiyetle tüketilebilir.

Kök bitki çayı demleme; Zencefil, tarçın gibi oldukça sert olan bitkiler, kök bitki çayı sınıfına girer. Bu sınıftaki bitkiler için aynı miktarda bulunan bitki ve su kaba konulduktan sonra 15-20 dakika boyunca haşlanır. Ardından süzgeç kullanılarak kaynayan kaptaki bitki çayı süzülür ve içime hazır hale getirilir. Bitki çaylarının demlendiği demlik oldukça büyük önem taşır. Çoğu insan bitki çaylarını yanlış demlikte kaynatmasından dolayı yeterli yararı alamaz. Oysa bitki çaylarının demlenmesinin en önemli püf noktası bitki çayı demliğinin kullanılmasıdır. Bitki yapraklarındaki birçok vitamin ve bitki özlerinin yaptığınız çaya karışması demlenme aşamasında olur. Yanlış demlik kullanımı yüzünden yaşadığınız sorunun da tedavisi tam olarak vücuda aktarılmadığı için tüketiciye pek de yarar sağlamayabilir. Bu yüzden bitki çayı demliği büyük fayda sağlar.

French press olarak bilinen demlik size büyük kolaylık sağlayarak, çay keyfinizi ve aynı zamanda birçok vitaminin bitki özleri ile karışmasında etkin rol oynar.

Bitki Çayı Süzgeci Ne İşe Yaramaktadır?

Bitki çayı süzgeçleri ve aynı zamanda bitki çayı demleme aparatı dediğimiz ürünlerin kullanımıyla; bitki yaprakları, bitki çöpleri veya çay tozunun doğru bir şekilde karışmasını ve en yararlı şekilde vücuda alınmasını sağlar. Camda demlenmesi tercih edilen bitkisel çaylar doğru bir şekilde yapıldığında çok daha lezzetli olur. Doyasıya çıkaracağınız lezzeti ve faydalarıyla size en doğru seçimi sunar.

Bitki çayı süzgeçleri kadar bitki çayı bardaklarının da çok önemli olduğunun vurgulanması gerekir. Bitki çayları içilirken genelde kulplu fincanlar tercih edilmelidir. Eğer kulplu fincan yoksa plastik olmamak kaydıyla diğer bardak türleri de tercih edilebilir. Plastik bardaklar ısı teması sonucunda içtiğiniz içeceğe karışarak kimyasalların vücuda etki etmesine neden olur. Bu sebepten dolayı plastik bardak kullanımından kaçınılması gerekir. Bitki çayları için genelde cam, porselen veya seramik bardak kullanılması önerilir. Bu sayede hem sağlığınız korunmuş olup hem de  içeceğinizi afiyetle içmeniz sağlanır.

Bitki Çayı Zararlı mıdır?

Bitki çaylarının birçok alanda yararı olmasına karşın, her şeyde olduğu gibi bilinçsiz tüketim ve aşırı kullanım yüzünden size zararı da olabilir. Bitki çaylarını tüketirken kronik bir rahatsızlığınız varsa bu konuda dikkatli olmanız gerekir. Özen göstererek ve bilinçli bir şekilde tüketilmesi halinde bitki çayları herkese en yüksek faydayı sağlamaktadır. Bitki çayı tarifleri de en az demleme kadar önemli ve etkilidir. Örneğin; uyumakta güçlük çeken bir kişi papatya veya melisa çayını tüketerek uyku bozukluğunu düzene sokabilir. Gün içerisinde kaynar suya atılacak bir tutam papatyayı 3-4 dakika kadar bekledikten sonra içilebilir. Günde 1-2 fincan papatya çayının tüketimi yaşanılan uyku problemine çözmede yardımcı olacaktır.

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Bitkisel Çay Fiyatları

10.000+ ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Sepette Kampanyalı Ürünler
Toplam 24 / 10000+ ürün
DSACategoryId/2147483619/28001517/60001346/60001348