Zengin aroması, hoş kokusu ve alışkanlık yaratan lezzeti ile günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasına giren kahveler, farklı aksesuarlar sayesinde kullanıcılara çeşitli seçenekler sunar. Kahvelerin hazırlanması ve servisi için kullanılan çok sayıda aksesuar bulunur. Kahve fincanları, kaşıklar, fincan altlıkları ve servis tabakları gibi çeşitli aksesuarlar, kahve keyfini artırmaya yardımcı olur. Kahvelerin düzgün ve aromatik bir şekilde demlenmesini sağlayan filtreler ise en önemli kahve aksesuarları arasında yer alır. Metal, kâğıt ve bez gibi malzemelerden imal edilen filtreler, kahvelerin ideal bir şekilde demlenmesine ve servise hazır hâle getirilmesine olanak tanır. Kahve makinelerinin demleme haznesi içine yerleştirilen filtreler, istenilen oranda kahvenin kolay ve hızlı bir şekilde demlenebilmesine katkıda bulunur. Kâğıt filtresi ile demlenmiş kahveler, genellikle saydam bir renge, hoş bir kokuya ve tatlı bir aromaya sahip olur.
Kahve hazırlarken kullandığınız filtrenin türü ve özellikleri de oldukça önemlidir. Günlük kahve fincanı hazırlamak için tekrar kullanılabilir (çelik) ya da tek kullanımlık (kâğıt) filtreler tercih edilebilir. Temizleme söz konusu olduğunda metal filtreler, biraz daha karışıktır. Kahve içildikten sonra geride kalan posanın temizlenmesi ve metal filtrenin partiküllerden arındırılması, zahmetli olur. Kaynama etkisi ile şişerek metal filtrenin süzgeç boşluklarına dolan kahve artıklarının temiz su ile yıkanması ve iyice temizlenmesi gerekir. Kurulama işleminin ardından filtre, tekrar kahve makinesinin filtreleme haznesine yerleştirilerek bir sonraki kullanıma hazır hâle getirilir. Kâğıt kahve filtreleri ise çoğunlukla tek kullanımlık olarak imal edilir. Kullanımı son derece kolay ve pratik olan kâğıt filtreler, demleme işlemi sonrasında makine haznesinden çıkarılarak artık kahve posası ile birlikte çöpe atılır. Ekstra bir temizlik ya da kurulama işlemi ile uğraşmaya gerek kalmadığı için kâğıt filtrelerin kullanımı, oldukça zahmetsiz olur.
Kahve filtresi, atılabilen kâğıttan yapılmış bir kahve demleme aleti olarak da bilinir. Kâğıt filtreler, kahvenin demlenmesini ve sıvı kahve akışının gerçekleşmesini sağlar. Kâğıt filtreler, "diterpenler" adı verilen yağlı bileşenleri kahve içinden çıkarır. Filtrelenmemiş kahve içerisinde bulunan bu organik bileşiklerin antimikrobiyal ve antienflamatuar olduğu bilinmektedir. Metal veya naylon örgü filtreler, bu bileşenleri kaldırmakta çok başarılı olamazlar. Geniş ağ filtreleri, büyük partiküllerin tutulmasında etkili olabilir; ancak, küçük partiküllerin tutulmasında verimsiz olabilirler. Bu nedenle kâğıt ve bez filtreler, geleneksel metal ürünlere kıyasla daha etkili bir filtreleme sağlar. Kâğıt filtreler, kahve içerisindeki kötü kolesterolü kesmeye yardımcı olur ve kahve içinde daha az tortu bırakır. Metal filtreler ise uzun vadede ekonomik açıdan tasarruf etmenize yardımcı olur. Özellikle günlük kahve tüketicileri için metal filtreler, fiyat anlamında daha avantajlı seçenekler sunar.
Kâğıt kahve filtreleri, çeşitli içerik ve özelliklere sahip olan kâğıtlardan üretilir. Kâğıtların esnek formda tasarlanmış olması, kahvenin filtre ve filtre hunisi arasında serbestçe akmasına izin verir. Filtre kâğıdının ham maddeleri (kaâğıt hamuru), genellikle hızlı büyüyen ağaçlardan elde edilir. Zengin lif içeriği ile bilinen ağaçlar, komplike dokuları sayesinde etkili bir filtreleme sağlar. Genel anlamda kâğıt kahve filtreleri, 10 ile 15 mikro metreden daha küçük parçacıklara izin veren ve yaklaşık olarak 20 mikro metre genişliğindeki filamentlerden oluşur. Bir kâğıt filtrenin standart bir kahve makinesiyle uyumlu olması için belirli bir şekil ve boyutta dizayn edilmesi gerekir. Yaygın olarak kullanılan koni şeklindeki filtreler; 2, 4, 6 ve 8 gibi farklı numaralar ile adlandırılır. Kahve makineleri için özel olarak üretilen kâğıtlar ise genellikle 1x2 ve 1x4 boyutlarına sahip olur.