Dövüş sporu dendiğinde akla ilk gelen spor türlerinden bir tanesi olan tekvando, köklü tarihi ve kadim felsefesiyle de ön plana çıkar. Her sporda olduğu gibi tekvandoda da zorunlu kabul edilen birtakım giysi ve malzeme bulunur. Bu malzemeler tekvando sporunu hem daha güvenli hem de daha keyifli bir hale getirir. Giyilmesi gereken kıyafetler tekvando için yeterli değildir, tedbir amaçlı kullanılması beklenen pek çok aksesuar ve malzemeden de söz edilir.
Uzak Doğu kökenli dövüş sporlarından bir tanesi olan ve temel olarak savunmayı amaçlayan tekvando sporunun malzemeleri de bu felsefeye uygundur. El ve ayağın her ikisinin de yer aldığı karşılıklı mücadeleye dayalı tekvandonun temel malzemelerinin tekvando kıyafeti, kuki, kaval koruyucu, ayaküstü korumalığı ve kuşak olduğu ifade edilebilir. Müsabaka esnasında zorunlu tutulacak malzemeler kurallara göre değişiklik gösterir. Öte yandan antrenmanlarda vücut koruyucu ekipmanlar da önemlidir. Ayrıca tişört gibi giysiler de hem sporun ruhunu yansıtması açısından hem de hareket kabiliyetini artırma amacıyla sıklıkla kullanılır.
Tekvando Kıyafeti
Tekvando elbiseleri bilindiği üzere beyaz renklidir. Dobok olarak ifade edilen bu elbisenin kumaşı da tekvando için özel olarak geliştirilmiştir. Hareket kabiliyetinin maksimizasyonunun amaçlandığı bu özel elbisede iki ayrı model vardır. Acemi olan tekvando sporcuları beyaz yakalı dobokları giyerken profesyoneller siyah yakalı dobokları giyer. Dobokların rengi uzak doğunun kendine has kültürü ile ilişkilendirilir. Tekvandoya yeni başlayanların elbiseleri kuşak da dahil olmak üzere bembeyazdır. Seviye arttıkça elbise yakasında ve kuşakta farklı renkler görülür.
Kuki
Tekvando sırasında kasık bölgesini olası darbelerden korumak amacı ile geliştirilen kasık koruyuculara kuki adı verilir. Siyah ya da beyaz başta olmak üzere hemen her renkte olabilecek kukiler kogi olarak da ifade edilebilir. Müsabakaların yanı sıra antrenmanlarda da kullanılan bu koruyucu ekipman anatomiye uygun bir formdadır. Tercih edilen kumaş ve materyal, rahatsız etmeyecek şekildedir.
Kaval Koruyucu
Kaval koruyucular hem savunma hem de saldırı pozisyonundaki sporcu için önemli görülür. Kaval kemiği üzerine alınacak darbeler büyük problemler ya da sakatlıklar yaratabilir, bu sebeple de korunma ihtiyacı gerektirir. İki şeritli esnek kemerlere sahip olan kaval koruyucuların bir bölümü sertken bir bölümü yumuşaktır. Böylece karşıdan gelecek darbelerin yumuşatılması da amaçlanır. Kullanılan malzeme genellikle sunidir ancak deri içerikli modeller de bulunur.
Ayaküstü Korumalığı
Tekme, tekvando sporunun temel bileşenlerinden bir tanesidir. Doğru teknik ile atılacak tekmelerde ayakların üst kısımları önemlidir, bu nedenle bu bölgelerin de korunması gerekecektir. Elastik bir yapıya sahip olan bu koruyucu ekipmanların vinil adı verilen materyali de tamamen dövüş sporlarına uygunluk gösterir. Ayağın ve ayak bileğinin etrafını bütüncül bir şekilde saran bu malzeme, özellikle tekvandoya yeni başlayanlara tavsiye edilir.
Kuşak
İşlevsel bir nitelikten çok felsefi bir anlama da sahip olan kuşak, tekvando sporunun olmazsa olmaz tekvando malzemeleri arasında yer alır. Toplam 6 farklı kuşağın bulunduğu bu spor dalında kuşaklara gup adı verilir. Beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah renkli kuşakların her biri ayrı anlama ve seviyeye tekabül eder. Beyaz renk masumiyeti temsil eder, tekvandoya yeni başlamış sporcular tarafından kullanılır. Sarı kuşak ikinci seviyeye denk düşer ve artık yavaş yavaş ilerlendiğini gösterir. Yeşil kuşak büyümeyi simgelerken temel becerilerin kazanıldığına işaret eder. Mavi kuşak olgunluk yolundaki ilk adım olmakla birlikte kırmızı kuşak "tehlike" manasını taşır. Siyah kuşak ise derecelerin en üstüdür, olgunluğa erişildiğinin ifadesidir.