Tanı, diğer adı ile teşhis, bir hastalık, yaralanma ya da doğuştan gelen eksiklikler ile ilgili yapılan tıbbi tespitlerdir. Tanı yöntemleri fiziksel ve zihinsel olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Fiziksel tanı için kullanılan yöntemler gözle muayene, elle dokunarak muayene, elle vurarak muayene ve dinleyerek muayenedir.
Tanı Ürünleri Nedir?
Tanı ürünleri, rutin fiziksel muayene sırasında kullanılan tıbbi cihazlardır. Bu ürünler kullanılarak yapılan fiziksel muayene olası hastalıkların belirlenmesini ve tedavisini, gelecekte oluşabilecek sorunlara önceden önlem alınmasını, gerekli önleyici aşıların uygulanmasını ve yapılan egzersizlerin ve beslenme alışkanlıklarının takibini sağlar. Tanı ürünleri her yaştan bireyler için acil servislerde, muayenehanelerde kullanılmaktadırlar. Gelişen teknoloji ile beraber hastalıkların teşhisini daha kolay hale getiren kullanımı kolay ürünler tüketicilere sunulmaktadır.
Fiziksel muayenede kullanımı yaygın olan tanı ürünleri steteskop, otoskop, laringoskop, oftalmoskop ve dermatoskoptur. Steteskop yardımı ile bir doktor hastanın iç organlarının durumunu değerlendirebilmektedir. Bu değerlendirme için doktor hastasının bedeninden gelen sesleri dinler ve seslerin sıklığı, şiddeti, süresi, sayısı, kalitesi hakkında bilgi edinir. Otoskop genellikle kulak içi muayenede kullanılmasının yanında burun ve üst solunum yollarının muayenesinde de kullanılabilmektedir. Esnek ya da sert malzemeden üretilmiş versiyonları bulunan laringoskop muayenelerin yanı sıra ameliyatlarda da kullanılmaktadır. Bu ürünlerin kullanımı ses problemlerinin, boğaz ve kulak ağrılarının, yutkunma güçlüğünün nedenlerini bulmayı kolaylaştırmıştır. Oftalmoskop kullanılarak yapılan göz muayenesi ile diyabet, glakom, hipertansiyon gibi rahatsızlıkların gözde yarattığı zararlar belirlenebilmektedir. Dermatoskop, iyi huylu ve kötü huylu cilt lekelerinin belirlenmesine yardımcı olur. Üreticiler kullanımı hem kullanıcı hem de hasta için daha kolay olan ve cilt rahatsızlıklarını daha ayrıntılı inceleme şansı veren ürünler üretmektedir.
Bu kategoride ayrıca kas ağrılarında, soğuk algınlıklarında ışık ve ısı tedavisi imkânı veren kızılötesi lambalar ve tedavilerine yatarak devam etmesi gereken bireylerin bu dönemi daha rahat geçirmelerini sağlayan, basınç ayarı yapılabilen hasta yatakları sizlere sunulmaktadır.
Tanı Ürünleri Nelerdir?
Steteskop, dinleyerek muayenede ve tansiyon ölçümünde kullanılan medikal cihazdır. Steteskopun bir ucu hastanın göğsüne, tansiyon ölçümünde koluna, yerleştirilen küçük disk şeklindeki yansıtıcıdan, diğer ucu kulağa yerleştiren iki tüpten oluşur. Cihazın tansiyon ölçümünde bir basınçölçer ile beraber kullanılması gerekir. Steteskop kalbin, bağırsakların, atardamarların, toplardamarların dinlenmesinde kullanılmaktadır. Üreticiler tarafından farklı kullanım amaçları için akustik ve elektronik steteskoplar kullanıma sunulmaktadır.
Otoskop, kulak içinin muayenesinde kullanılır. Cihaz yardımı ile kulak zarı, kulak kanalı ve timpan zar kontrol edilebilir. Otoskop, tutacak ve başlıktan oluşmaktadır. Başlıkta bir ışık kaynağı ve bir büyütme merceği bulunur. Otoskopun ön tarafında tek kullanımlık plastik parça takılır. Üreticiler tarafından duvara monte edilerek kullanılan ve taşınabilir ürünler kullanıma sunulmaktadır.
Laringoskop, ses tellerinin ve nefes borusu ağzının gözlemlenmesinde kullanılan medikal cihazdır. Veterinerlik için kullanılmaya başlanan laringoskop zaman içerisinde yapısal değişikliklere uğrayarak günümüzde tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Tutacak ve bıçak adı verilen iki parçadan oluşan laringoskop bıçak yapısına ve güç kaynağının türüne bağlı olarak sınıflandırılır.
Oftalmoskop, göz dibinin ve gözün diğer bölümlerinin görüntülenmesi için kullanılır. Cihaz, güç kaynağını oluşturan pillerin konduğu tutacak ve ışık kaynağı ile merceğin bulunduğu başlık olmak üzere iki parçadan oluşur. Başlığın içerisinde ürünün türüne bağlı olarak değişen sayıda lens bulunur. Büyük numaralı lensler görüntüye daha fazla odaklanır. Işık kaynağı halojen, zenon ya da LED beyaz ışıktır.
Dermatoskop, cilt lezyonlarının tespitinde dermotolojistler tarafından kullanılır. Cihazın, çapraz polorize ve polorize edilmemiş olarak iki farklı türü bulunmaktadır. Polorize edilmemiş dermatoskopun kullanımı daha eski olsa da birden fazla yerin muayene edilmesi gerektiğinde kullanım zorluğuna neden olmaktadır. Bunun nedeni lezyonun olduğu yere yağ ya da jel dökülmesi gerekmesidir. Çapraz polorize dermatokoplar ışık kaynağına sahip olduğu için lezyon üzerinde ek bir maddeye gerek duymadan gözlem yapma imkânı yaratırlar.