Pedal üzerinden mekanik güç üretebilmek için tasarlanan aynakollar, bisikletin hareketini sağlayan ekipmanlar arasında yer alır. Arka tekerleği çevirebilmek için gerekli elemanlardan biri olan aynakol, tek parça halinde kadro göbeğine bağlanabildiği gibi, ikili veya üçlü dişli parçalar şeklinde de monte edilebilir. Vitesli sistemlerde zincir, aynakoldan diğer dişliler üzerine ön aktarma aleti vasıtasıyla geçer. Yuvarlak şekle sahip aynakolun dönebilmesi için, bisikletin merkez noktasında yer alan göbel miline ihtiyaç duyulur. Rulman ve mil üzerine bağlı olan aynakol parçasının sağında ve solunda birer adet krank kolu yer alır. Krank kolunun özellikleri, ağırlıkları ve ebatları eşittir. İki krank kolu birbirine 180 derece açı ile konumlandırılır. Bu sayede sağ ve sol bacaktan alınan güç, pedallara eşit şekilde dağıtılır. Aynakola güç iletmek için, krank kolunun ucunda bulunan ufak deliklere iki adet pedal konumlandırılır.
Bisiklet aynakol ekipmanının en önemli parçası olan krank kolu, bisikletin gövde uzunluğuna ve yüksekliğine göre tasarlanır. Orta göbek mili ve 90 derece açıyla sabitlenmiş pedal mili merkezi arasındaki mesafe, krank kol uzunluğunu ifade eder. Üreticiler, bisiklet çeşitlerine ve kullanım alanlarına uygun olarak farklı aynakol modelleri dizayn ederler. Bacak ve gövde pozisyonuna göre tasarlanan aynakol ve krank çubukları, sürüş dinamikleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ayna kol üstüne yer alan ayna dişliler de hız ve ivmelenme için gerekli çekiş gücünü hazırlar. Ayna dişliler çeşitli ebatlara ve aralıklara sahiptir. 1/8, 3/16 ve 3/32 inç gibi dişli aralık seçenekleri, dıştan içe doğru sıralanan farklı vites grupları için kullanılabilir. Aynakol, rulman ve dişli parçaları arka kaset set dişlileri ile uyum içinde çalışır.
Alüminyum alaşım, titanyum, çelik ve karbon fiber gibi sert ve dayanıklı metallerden imal edilen aynakol parçası, dişlilere perçinle veya ters yönlü geçme sistemi ile bağlanır. Parçaların birbirine yakın olarak konumlandırılması ve ön aktarıcı sistemin kalitesine bağlı olarak vites geçiş hızları farklılık gösterebilir. Arka teker dişlilerine hareket aktarılabilmesi için gerekli olan güç, ilk olarak aynakol üzerinden tetiklenir. Pedallar üzerine binen tüm yük aynakol dişlilerine aktarılır. Dişlilerin uzun süreler boyunca kondisyonunu koruyabilmesi için oldukça sağlam, sivri ve sert olması gerekir. Çelik alaşım malzemeler ve titanyum tarzı sert metaller, aynakolun ömrünü ve dayanıklılığını artırır. Üzerinde üretici firmanın markası, modeli veya özel ambleminin bulunduğu krank kolu ve aynakol parçaları, bisikletin görsel anlamda daha ilgi çekici görünmesine yardımcı olur. Ayrıca, yüzey alanı - çizilmelere karşı daha dayanıklı olması için - teflon, seramik ve krom gibi malzemeler ile kaplanır.
Aynakol modelinin bisikletinizin türüne ve geometrisine uygun olmasına dikkat etmekte fayda vardır. Mtb, downhill ve cross bisiklet modellerinde aynakol üzerine monte olan krank çubukları, daha kısa ve kalın yapıdadır. Yüksek tempoda dayanıklılığı ve ara hızlanmaları artırmak amacıyla, dişli aralıkları genellikle daha kısa tutulur. Ayrıca çamur, su, taş ve ot gibi çevresel etkilerden zarar görmemesi için aynakolun metal yüzeylerine, ekstra koruma sağlayan titanyum ve karbon kaplamalar eklenir. Bazı modellerde plastik koruma aparatı da bulunur. Retro tarza sahip mono vitesli şehir ve gezi bisiklet modellerinde pedal altında sadece aynakol yer alır. Aynı şekilde, yüksek performans amacıyla ekstra donanımlardan arındırılarak hafif form kazandırılan bisikletlerde de tekli aynakol yapıları sıklıkla tercih edilir. Kategori içinden bisikletinizin türüne, tarzına, rulman yapısına uygun olan ve farklı özelliklere sahip aynakol modellerini ayrıntılı olarak inceleyebilir; arzu ettiğiniz ürüne kolaylıkla sahip olabilirsiniz.