Lastik yaması & tamiri için hazırlanan ekipman ve setler, patlayan lastiği kendi imkanlarınız ile kısa sürede onarabilmenize imkan tanır. Klasik bir bisiklet tamir kiti içinde lastik yaması, tutkal, ufak levye ve zımpara gibi malzemeler bulunur. Tamir ekipmanları oldukça az yer kapladığı ve son derece hafif olduğu için ufak taşıma çantalarına rahatlıkla sığar. Tamir kiti, bisiklet lastiği tamirinin yanı sıra, şişme botlar ve çadır kumaş parçaları üzerindeki delikleri düzeltmek için de kullanılabilir. Geleneksel metotlardan faydalanarak lastik tamiri gerçekleştirmek için, hem çok sayıda birbirinden bağımsız ekipmana hem de belli bir tecrübeye ihtiyaç vardır. Özel olarak hazırlanan ve içerisinde yama, yapıştırıcı, levye gibi ekipmanlar yer alan lastik tamir kitleri ise, daha önce hiç lastik onarımı yapmamış kişilerce bile rahatlıkla kullanılabilir.
Lastik tamir kiti, el veya ayak pompası, ekstra ekipman kullanmadan lastik tamirini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğunuz desteği sizlere sunar. Tamire başlamadan önce uygun ve güvenli bir yere geçmek yeterlidir. Tekerleğin kilit sistemi manuel ise, el yordamıyla tekerleği maşa ve kadrodan ayırabilirsiniz. Eğer teker, somun ile sıkıldıysa, tekerleği çıkarabilmek için, tamir kiti içine bir adet lokma anahtarı veya uygun ağızlı bir anahtar ekleyebilirsiniz. Lastiği söktükten sonra, kit içinde bulunan plastik levye yardımıyla önce dış lastiği, ardından da iç lastiği çıkarabilirsiniz. Öncelikle çivi, diken ve cam kesiği gibi dış lastik üzerinde bulunan deformasyon izlerini gözlemleyerek, lastiğin patlamasına neden olan durumları tespit etmekte fayda vardır. Eğer dış lastik üstünde gözle görülebilir bir madde varsa, cımbız veya çakı ile temizlenmelidir. İç lastik üzerinde oluşan delikleri daha iyi gözlemleyebilmek için pompayla iyice şişirip, hava çıkış alanlarını kontrol edebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa ufak bir kova su işinizi önemli ölçüde kolaylaştırır.
Delik tespit edildikten sonra, lastik tamir seti içinde bulunan hazır yapışkanlı yamalar ile kapatılır. Kapatma işlemine geçmeden önce, ince zımpara ile delik lastik çevresi iyice zımparalanır. Bu sayede hem yamanın lastiğe daha sağlam bir şekilde yapışması sağlanır hem de dışa doğru pot oluşumu engellenmiş olur. Lastik ve yama üstüne eklenen güçlü tutkal, belli bir süre bekletildikten sonra yapıştırılabilir. Son olarak, elinizle sıkıca bastırarak yamayı sağlamlaştırıp tamir işlemini başarıyla sonlandırabilirsiniz. Önce sibop ardından iç lastik düzgün bir şeklide jant oluğuna yerleştirildikten sonra, dış lastik de takılır ve lastik pompayla iyice şişirilir. Tekerleği kadroya bağlayarak yolunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Lastik yaması ve tamir kitleri birçok durumda görevini başarıyla gerçekleştirir. Fakat iç lastiğin çok geniş ve çok noktalı bir şekilde kesildiği durumlarda yama, lastiği onarabilmek için gerekli desteği sunamaz.
İç lastiğin onarılamaz seviyede hasar alması durumunda yapabileceğiniz tek şey, yeni bir iç lastik almaktır. Aynı şekilde çok derin bir şeklide kesilen veya parçası eksilen diş lastik de yenilenmediği durumlarda iç lastiğe zarar verebilir. Lastik değişimi yaparken dikkat edilmesi gereken üç temel unsur vardır. Jant setinize uygun ebatlarda lastik tercih etmek, birinci önemli kuraldır. İkinci olarak, bisikletinizin kadro ve türüne uygun bir model seçilmelidir. Son olarak ise, iç lastik sibobunun, jant sibop çıkışı ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Lastiği şişirirken kullanacağınız pompaların, lastik psi değerlerine ve lastik türüne uygun güç üreten yapıda olmasına da ayrıca dikkat edilmelidir. Kategori içinden Brooks, Thumbs up, CYT ve Schwalbe gibi dünyaca ünlü markalara ait lastik yama & tamir ekipmanlarına, alyan set ve çakılara, iç ve dış lastik modellerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.