Maya

Maya

Mayalar, tek canlı organizmalardır. Doğada sık bir şekilde bulunan mayalar çiçek, şeker ve meyve gibi birçok farklı ortamda yaygın şekilde bulunurlar. Mantar türleri arasında yer alan mayalar oldukça çeşitlidir. Ekmek başta olmak üzere daha birçok farklı üründe kullanılan mayalar arasında en fazla öneme sahip olan tür bira mayasıdır.

Maya Nedir?

Maya nedir?  Sorusuna bilimsel olarak; doğada tek hücreli olarak bulunan ve fungi sınıfına dahil olan mikroorganizmalardır şeklinde yanıt verilebilir. Kökeni yüz milyon yıl öncesine dayanan mayalar, birbirlerine zincirleme şekilde eklenerek bir hücre dizisi oluşturmayı başarabilecek canlılardır. Probiyotik sınıfı içerisinde değerlendirildiğinde, en sık kullanılan tür yine mayadır. Doğru miktarda kullanılacak olan maya ile hamurlar başta olmak üzere birçok tarifte istenilen görüntü ve lezzeti yakalamak mümkün olur. 

Maya Çeşitleri Nelerdir?

Mayalar, kullanım alanlarına göre farklı çeşitlere ayrılırlar. Kullanılan ürünlerde en yüksek performansı elde etmek için doğru üründe doğru maya tercihi yapabilmeniz önemlidir. Doğru ürünün tercih edilmesi halinde karışımda bulunan bileşenler en doğru haliyle birbiri ile bütünleşir ve hamurun kabarmama ihtimali ortadan kalkar. Mayalar 3 farklı şekilde kullanıma sunulmaktadır;

  • Yaş Maya

Yaş maya, pastane ve fırınlarda en fazla kullanılan maya türüdür. Evde kullanım için kapalı ambalajlarda hazırlanan mayaların bir paketi 42 gramdır. Küp halinde karşınıza çıkan yaş mayaları buzdolabında 4 derece soğuklukta saklayarak, güvenli koşullarda kullanabilirsiniz. Yaş maya içerisinde %70 oranda su bulunur. Üretimden itibaren bekleme süresi ise 3-4 haftadır. 

Kapalı koşullarda hava almasını engelleyerek mayayı dilediğiniz hamur işi tarifinde değerlendirebilirsiniz. 

Yaş maya su ile oldukça kolay bir şekilde çözülebildiği için kolay bir kullanım sunar. Bir miktar su ve şeker eşliğinde dakikalar içerisinde kıvam alan mayayı un ve diğer eklemek istediğiniz malzemeler ile birlikte yoğurarak kullanabilirsiniz. 

  • Aktif Kuru Maya

Mayanın daha uzun ömürlü kalmasını sağlamak amacı ile aktif kuru mayalar elde edilmiştir. İri tanecikler halinde kapalı ambalajlarda kullanıma sunulan aktif mayayı buzdolabınızda 4 derece soğuklukta saklayabilir ve ihtiyacınız durumunda pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.

Aktif kuru maya içerisinde bulunan tanecikler, su gördüğü anda kendini bırakmaya başlar. Su ve bir miktar şeker eşliğinde çözünen maya kullanıma hazır hale gelir. Her maya türünde olduğu gibi aktif mayada da un ile karıştırıldıktan sonra bir miktar dinlenmeye bırakmak, en mükemmel sonucu verecektir. 

  • İnstant Maya

İnstant maya granül yapıya sahip olan bir maya türüdür. Bu mayayı suda çözmeye ve karıştırmaya gerek olmaz. Kullanımı oldukça kolay olan bu maya türünü direkt olarak hamur karışımınızın içine atabilir ve kabartma tozu gibi kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık paketler halinde kullanıma sunulan instant mayalar kapalı ambalaj içerisinde bulundukları için açılmadıkları sürece bozulma ve bayatlama riski ile karşı karşıya kalmazlar. Bir kere tercih edeceğiniz instant mayayı dilediğiniz süre boyunca evinizde güvenle saklayabilirsiniz. 

Hamur Nasıl Mayalanır?

Mayanın en sık kullanıldığı alan hamur işleridir. Hamura karıştırılan mayada kabarma işlemini maya mantarı bileşeni sağlar. Maya mantarları hem sıvı hem de nemli ortamlarda yaşayabilen hücreli mantarlar olarak tanımlanır. Basit hücre bölünmesi ile birlikte tomurcuklanma yöntemi ile de üremeleri gerçekleşir. Şekerli su ile bir araya geldiği anda ayrışma sağlar ve hamur işleri başta olmak üzere birçok üründe mayalama ile istenilen sonucun elde edilmesini sağlar. Ekmek yapımının olmazsa olmazı maya ile dinlenmeye bırakılan hamur içerisinde CO2 gazı salınır. Ortaya çıkan bu gaz hamurun şişerek havalanmasını ve kabarmasını sağlar. Doğru teknikler ile istenilen kabarık ve sünger gibi ekmeklerin yapımı mucize değildir.

Hamur mayalamak için hazırlanan karışımın üzerini temiz bir bez ile örtmek ve oda ısısında 1 saate kadar dinlendirmek gerekir. Dinlenme sırasında hamurun normal halinin iki katı büyüklüğe ulaştığı görülür. Hamurunuzda ideal mayalanma fermantasyonuna ulaşmak için oda ısınızı 20-32 santigrat derece arasında tutabilirsiniz. Hamurun mayalandığını gördükten sonra hamuru kullanmadan önce hamuru yumruklayarak, içerisinde oluşan bu gazın çıkartılması gerekir. Bu işlemin ardından mayalı hamurlarınızı, dilediğiniz her tarif için kullanabilirsiniz. 

Hamurun mayalanmadığı nasıl anlaşılır? Sorusuna yanıt bulmak için hamurun içerisinde bulunan gazı çıkarmak yeterlidir. Eğer gaz çıkartıldıktan sonra hamur yine ilk halindeki hacmini alıyorsa, bu durumda hamurunuzu mayalanmamış demektir. Tekrar uygun koşullarda mayalanmaya bırakabilirsiniz. 

Hamurda Doğru Maya Kullanımı 

Maya kullanımında istenilen sonucu alabilmek için kullanılacak miktar son derece önemlidir. Birçok hamur mayası, etkili ve doğru kullanım sonucunda istenilen kıvamda hamurun elde edilmesini sağlar. Mayaların üzerinde bulunan ambalajlar, size birçok durumda hamur içerisinde kullanmanız gereken miktarı size belirtir. Aldığınız ürünün açıklama kısmında mutlaka kullanmanız için tavsiye edilen miktarı görebilirsiniz. En iyi sonucu alabilmek için, kurallara mümkün olabildiğince uymanız gerekir. 

Mayaları ihtiyaç duymanız halinde birbirinin yerine de kullanabilirsiniz. 

Diğer Maya Türleri

Mayalar birçok farklı kullanım alanına sahiptir. Bilinen 600’e yakın maya türü bulunur. Günümüzde hamurdan hariç mayaların en sık kullanıldığı diğer ürünler peynir, yoğurt ve kefirdir. Bunlar haricinde bira ve şarap yapımında da yine maya türleri kullanılmaktadır.

Kefir Mayası

Kefir kelimesi dilimize Rusçadan geçmiştir ve keyif veren anlamına sahiptir. İlk olarak Kafkasya’da yapılmaya başlanan kefiri günümüzde birçok markette bulabilirsiniz. Sağlık açısından faydası saymakla bitmeyen kefiri, satın alacağınız kefir mayası ile kendiniz de yapabilirsiniz. Kategoride yer alan kefir mayası, aslında fermente edilmiş bir süt ürünüdür. Süt asidinin fermantasyonu ile oluşan kefir mayası koyu bir kıvamlıdır ve köpüklüdür. Kapalı ambalajlı halde satılan kefir mayasını güvenli koşullarda sipariş verebilir ve ambalajını açmadan uzun ömürlü olarak saklayabilirsiniz.



Peynir Mayası

Peynir yapımında kullanılacak olan peynir mayası, sütün uygun oda sıcaklığında peynir kıvamına gelmesini sağlar. Peynirin mayalanma işlemi için gerekli olan ortam sıcaklığı 25- 28 derece aralığıdır. Sütü mayalama için uygun sıcaklığa getirdikten sonra, kategoride yer alan ürünler arasından tercih edeceğiniz peynir mayasını da süte ekleyebilirsiniz. Mayanın süt içerisinde etkili olması için yapacağınız karıştırma işleminin ardından sütü uygun koşullarda dinlenmeye bırakmanız gerekir. Peyniriniz 2 saat içerisinde mayalanarak istediğiniz kıvama gelecektir. 

Yoğurt Mayası

Yoğurt mayası ile kendi ev yapımı yoğurdunuzu yapabilir ve daha sağlıklı koşullarda beslenebilirsiniz. Yoğurdunuzu ev ortamında kendi elleriniz ile yapabilmenizi sağlayan yoğurt mayaları size birçok anlamda avantaj sunar. Probiyotik yoğurt mayaları arasından yapacağınız tercih ile kullanım talimatlarına uyarak sağlıklı yoğurtlarınızı mayalayabilirsiniz. 

Maya çeşitleri nelerdir?

Maya çeşitleri 3’e ayrılır. Bunlar; yaş maya, aktif kuru maya ve instant mayadır.

1 paket yaş maya kaç gramdır?

1 paket içerisinde 48 gram yaş maya bulunur. 

Yaş maya yerine kuru maya kullanılabilir mi?

Mayalar arasında herhangi bir fark bulunmaz. Uygun formül tercih edildikten sonra yaş maya yerine kuru maya tercih edilebilir. Mayalar arasında bulunan uygun formül şu şekildedir;

100 gram Yaş Maya- 50 gram Aktif Kuru Maya- 33 gram İnstant Maya. Bu şekilde dilediğiniz mayayı dilediğiniz üründe rahatlıkla kullanabilirsiniz.








Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Maya

206 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
Fotoğraflı Değerlendirme
Güncel Değerlendirme
Girişimci Kadın Ürünleri
İndirimli Ürünler
Hepsiburada Limiti
Sepette Kampanyalı Ürünler
Toplam 27 / 206 ürün
DSACategoryId/2147483619/28001469/80365058/80412038