Mısırözü Yağı

Mısır özü yağı, yemek pişirmede ve özellikle kızartmada yaygın olarak kullanılan rafine bir bitkisel yağ olarak üretiliyor. Aynı zamanda birçok başka uygulamaya sahip olan mısır özü yağı endüstride ve kozmetikte de kullanılan bileşenler arasında yer alıyor. Rafinasyon sürecinden geçen mısır yağa pek çok özellik kazandırarak çeşitli kullanım alanları yaratıyor.

Protein ve karbonhidrat içermeyen, %100 yağ olan mısır özü elde edilirken yüksek miktarda E vitamini ve birçok minerali muhafaza ediyor. Vücutta antioksidan görevi gören E vitamininin vücutta dengeli dağılımı sağlandığında metabolik süreçlere destekleyici etkiler sunuyor. İçerdiği Omega-6 ve Omega-3 oranı doğru miktarda alındığında engeli bir sindirim sisteminin oluşmasına katkıda bulunuyor. Mısır özü yağı aynı zamanda farklı pişirme ve kullanım türleriyle de biliniyor. Benzinli ve dizel motorlar için yakıt olarak kullanılmalarının yanı sıra endüstriyel temizleyici olarak da tercih edilebiliyor. Ayrıca birçok kozmetik ürününde, sıvı sabunlarda ve şampuanlarda yer alıyor. Geniş kullanım alanına rağmen en çok kızartma yağı olarak anılan mısır özü yağı fiyatları ve performansı bakımından da birçok kullanıcının öncelikli tercihi oluyor. Yaklaşık 232 dereceye varan yüksek ısı seviyesine sahip mısır özü yağı yiyecekleri yakmadan ideal derecelerde pişirme özelliği sayesinde birçok mutfakta sık kullanılıyor. Özellikle kızartma işlemlerinde besini yakmadan başarılı bir gevşeklik veriyor, damak tadınıza uygun tabakların oluşturulmasına yardımcı oluyor.

HepsiBurada’nın ürün sayfalarından hızla ulaşılabilecek mısır özü yağı temelde sobelemek ve kızartmak, salata sosları ve turşular, ekmekler ve diğer unlu mamüller için kullanılıyor. Mısır özü yağı içerisinde bulunan %1-4 yağ içeriği kapsamlı süreçler sonucu açığa çıkartılabiliyor. Yağın ayrılması için önce çekirdekler mekanik olarak eziliyor. Sonrasında istenmeyen kokuların ve tatların elimine edilmesi için bir dizi kimyasal işlem uygulanıyor. Bu rafinasyon süreci sonunda fitosterol, E vitamini ve linoleik asit gibi kalp sağlığını destekleyici bileşikler ortaya çıkarılmış oluyor. Bitki bazlı bileşikleri ifade eden fitosteroller anti inflamatuar besinlerin çoğunda bulunuyor. Mısır özü yağı yer fıstığı, zeytin, kanıka yağı gibi diğer yemeklik yağlara kıyasla yüksek fitosterol içeriğiyle öne çıkıyor. Vücutta kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olan fitosteroller aynı zamanda kalp sağlığını destekleyerek dolaşımı güçlendiriyor.

Mısır özü yağı, bitkisel yağ yerine kullanılabilse de yanma derecesine göre diğer yağ türlerinden ayrılıyor. Kanola yağı ile benzer özellikler taşımasının yanı sıra kanola yağı ile aynı miktarda kalori, yağ, şeker, karbonhidrat ve kolesterol içeriyor. Mısır özü yağını ekstralardan etme süreci çoğu yağa oranla daha uzundur. Tüm sürecin sonunda istenmeyen koku ve tatlar da giderilmiş olduğundan çoğu yemekte güvenle kullanılabiliyor. Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan mısır özü yağı fiyatları da geniş kullanım alanı ve yemeklere verdiği lezzeti karşılıyor. Mısırı özü yağı aynı zamanda pişirilecek besinlerin lezzetinde ve aromasında uç noktalara sebep olmayan, nötr profile sahip bir yağ olarak öne çıkıyor. Derin kızartma, ızgara ve sulu yemeklere kadar birçok kullanım alanına sahip olan mısır özü ile yemeklerinizi daha lezzetli hale getirirken damak tadınıza uygun sofralarla akşam yemeklerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

Mısır Özü Yağı Kullanım Alanları

Mısır özü yağı pişirme ve fırınlamada öncelikli olarak kullanılan yağ türleri arasında yer alıyor. Dünya mutfağında da öne çıkan mısır özünün önemi içerdiği çoklu doymamış yağ asitlerinden geliyor. Yüksek ısınma noktası rafine mısır özü yağını kullanışlı bir bileşen haline getiriyor. Yüksek verim oranı sayesinde diğer birçok yağ türüne göre de oldukça hesaplı olarak bilinen mısır özü yağında %12,7 tekli doymamış, %58,7 çoklu doymamış ve %24,2 doymuş yağ bulunuyor. Aynı zamanda %57 oranında linoleik asit içeriyor.

Mısır özü yağının diğer bitkisel yağlara oranla daha sık tercih edilmesinin nedeni saklama ve pişirme sırasında koruduğu tadı ve stabilitesi olarak biliniyor. %14,3 tokoferol içeriği mısır özünü doğal antioksidan işlevine sahip bir yağ haline getiriyor. Hem evlerde hem gıda endüstrilerinde yemeklik, fırınlama ve kızartma işlemlerinde tercih ediliyor. Zengin tadı ve yüksek vitamin içeriği nedeniyle salata, sos, mayonez, salata sosu gibi soğuk preparatlarda da tercih edilebiliyor. Kan kolesterol seviyelerini düşüren yüksek doymamış yağ asitleri her öğünde sağlıklı ve lezzetli şekilde beslenebilmenize imkan veriyor. Bir diğer kullanım alanına ise kozmetik ve biyodizel kaynaklarında rastlanıyor. Biyodizel genellikle soya fasulyesinden elde ediliyor olsa da mısır yağı üretim teknolojileri geliştikçe biyodizel kaynaklarında tercih edilen kaynaklardan biri halini alıyor. Diğer endüstriyel kullanımları arasında sabun, merhem, boya, paslanmaya karşı koruyucu solüsyonlar, mürekkep, böcek ilaçları ve tekstil bulunuyor. İlaç endüstrisinde çeşitli farmasötik preparatlarda ilaç molekülleri için bir taşıyıcı görevi görüyor. Kozmetik ürünlerinde ise genellikle cilt ve saç bakım ürünlerinde yer alıyor.

Çok yönlü mısır özü yağı mısır rafinerileri tarafından üretilen bileşenlerin nispeten önemli bir kısmını temsil etse de bol mahsülü sayesinde dünyanın birçok yerinde gıda endüstrisinin vazgeçilmez bileşenleri arasında yer alıyor. Mısır özünün arıtma işlemi ham mısır yağından serbest yağ asitlerini ve fosfolipitleri çıkararak çoğu kullanıcının en değerli mutfak elemanlarından birinin meydana getirilmesini sağlıyor. Arıtma işlemi sonucu elde edilen yağ mükemmel kızartma kalitesine ve renk stabilitesine sahip oluyor. Mısır özü yağı fiyatları, işlevselliği, tadı ve yararları ile kullanıcılarına birçok avantaj sunuyor. Kolay sindirilebilmesinin yanı sıra içerdiği E vitamini sayesinde kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Birçok gıda ürününde önemli miktarda yer alan doymuş yağın yerini alarak sevilen birçok atıştırmalığın daha düşük trans yağ oranına sahip olmasına yardımcı oluyor. Mısır özü yağının eşsiz kimyası pişirme haricinde sabunlarda, şampuanlarda, ev temizlik maddelerinde ve kişisel bakım ürünlerinde de yer almasını sağlıyor. Özellikle sabun bileşenlerinin 4’te 1’i mısır esaslı olarak üretiliyor. Mısır nişastasının yer aldığı vücut losyonları, cilt bakım ve makyaj ürünleri de koyulaştırıcı ve dengeleyici olarak mısır özü kullanılıyor. Saç kremlerinde de sıklıkla rastlanan mısır nişastası saçı güçlendirmeye yardımcı olurken saç yapısı için stabilizatör görevi görüyor. Yemeklerde ise içerdiği tekli ve çoklu doymamış yağ oranı sayesinde çoğu aşçının favorisi haline geliyor. Mısır yağı tortilla ve diğer çerez türlerinde trans yağ etkisini azaltıcı rolüyle biliniyor. Taze ve sağlıklı salatalar için tercih edilen yağlar arasında da sayılabiliyor.

Bitkisel Yağ Seçiminde Öne Çıkanlar

Yemeklik yağ seçenekleri göz önüne alındığında karşılaştırma yapılacak ürün sayısı oldukça fazla görünebilir. Bazı yağ çeşitleri derin kızartma işlemleri için ideal olabilirken bazıları yalnızca ızgara işleminde etkilidir. Hangi yağın sizin için doğru olduğuna karar vermeden önce birkaç ipucuna göz atarak ideal ürüne sahip olma şansınızı artırabilirsiniz.

• Buharlaşma seviyesi, yüksek ısının ardından yağın çözünmeye başlayarak toksik duman ve zararlı radikalleri üretmeye başlama derecesini ifade ediyor. 220 santigrat üzerinde olan yağlar kızartma işlemlerinde zararlı radikallerin salınmasına karşı yüksek dayanıklılık seviyeleriyle biliniyor.

• Salataların ve diğer soğuk gıdaların içerisinde kullanılan yağlar, lezzet seviyeleri yüksek ve düşük işlem basamaklarıyla üretiliyor. Sızma zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı bu tür kullanımlar için ideal yağ türleri arasında yer alıyor.

• Sotelenen işlemlerinde yağ buharlaşma seviyesine yakın ısılarda kullanılıyor. Bu nedenle zeytin, kanola, ayçiçeği veya aspir gibi rafine yağlar yanık tadının oluşumunu önleyerek yemeğinizin doğru pişme derecesine sahip olmasını sağlıyor.

• Nötr tada sahip yağlar pişmiş yemeklerin tadını bastırabilir. Kanola ve mısır özü yağı pişirme sırasında yemeğin lezzetinin öne çıkmasını sağlayarak doğal tadını korumasına yardımcı oluyor.

• Kavurma işleminde gıdanın ideal gevrek kıvama kavuşmasında doğru yağ seçimi belirleyici faktörler arasında yer alıyor. Özellikle zeytinyağı yemeklerde beklenen gevrek yapının sağlanması ve lezzetin korunması için tercih ediliyor.

• Genellikle işlenmemiş veya sızma olarak bilinen rafine yağlar, kimyasal ekstraksiyon yöntemlerinden ziyade daha düşük endüstriyel çalışmalar sonucu elde ediliyor. Basınç veya santrifüj ile ekstrakte edilen bu yağ türleri aromalarını ve renklerini uzun süre koruyor.

• Yüksek ısıda pişirme için kızartma ve sobeleme yöntemleri tercih edilirken, düşük-orta ısıda pişirmede ızgara, fırınlama ve kızartma yöntemleri öncelik kazanıyor.

Farklı yağlar değişen miktarlarda doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içeriyor. Her bir yağ türü ise baskın olan yağ çeşitlerine göre sınıflandırılıyor. Doymamış yağdan zengin bir beslenme düzeni hem kardiyovasküler sistemin hem de sindirim sisteminin doğru çalışması için öneriliyor. Doğru yağ çeşidinin seçilmesi ise yemeklerinizdeki lezzetin artmasını sağlayarak her gıdanın kendine özgü pişme yöntemine sadık kalmanıza yardımcı oluyor.

Mısır Özü Yağı Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Bitkisel yağ çeşitleri söz konusu olduğunda marka, miktar, yağ türü ve rafine yöntemleri fiyatlar üzerinde belirleyici rol üstleniyor. Özellikle büyük miktarlarda satılan yağlar uzun ömürlü kullanımları dolayısıyla hesaplı alışveriş yapmak isteyen kullanıcıların öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Yağ markasına göre değişebilen fiyat aralıklarında ise rafine ve işleme yöntemleri fiyatlar üzerinde etkili olabiliyor. İşlem basamaklarının sayısı arttıkça mısır özü ve diğer bitkisel kökenli yağlar arasında fiyat farkları ortaya çıkıyor. Mısır özü yağı mutfaklarda kızartma ve pişirme yöntemlerinde başarılı sonuçlar verdiğinden bu kullanım amacına yönelik endüstriyel işlemler geçerek hazırlanıyor. Bu nedenle zeytinyağlarında işlem basamakları fiyatlarda düşüşe neden olurken mısır özü yağlarında yükselmeye neden olabiliyor. Tadının hafifletilmesi ve nötr bir lezzet haline gelebilmesi amacıyla mısır yağında saflaştırmaya ek olarak başka işlemler de uygulanabiliyor. İhtiyacınıza yönelik yağ türünü belirlemede yağın gördüğü işlemler büyük önem arz ediyor.

Yağlar bitkilerden, sert kabuklu yemişlerden ve tohumlardan elde edilebildiği gibi farklı alanlarda farklı kullanım şekilleriyle işlem görebiliyor. Kanola, mısır ve zeytin yağları raflarda sık rastlanan yağ türlerine örnek olurken susam, yer fıstığı, pirinç kepeği, ayçiçeği, aspir, ceviz, avokado, Hindistan cevizi, hurma, üzüm çekirdeği de bitkisel yağ üretiminde tercih edilen tohumlar arasında yer alıyor. Fiyat aralıkları da yağın elde edildiği bitki veya tohum türüne göre değişkenlik gösterebiliyor.

İçerdikleri yağ türü bakımından da değişkenliğe sahip olan bitkiler ve tohumlar çoklu ve tekli doymamış yağ çeşitlerinden her birini farklı oranlarda içeriyor. Çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar vücutta kolesterol seviyesini dengeliyor, kalp sağlığını destekliyor. Karotenoidler, beta-karoten ve lutein, E vitamini, polifenol gibi çeşitli antioksidan kaynaklarını içeren bitkisel yağlar farklı porsiyonlarda üretiliyor. Porsiyon ve gramaj düzeyleri fiyat aralıklarını belirleyen bir diğer etken olarak ortaya çıkıyor. HepsiBurada farklı yağ çeşitlerini, kaliteli ve sağlıklı seçeneklerle bir araya getiriyor. Siz de akıllı alışveriş fırsatına HepsiBurada ürün sayfalarını gezerek ulaşın, lezzetli ve sağlıklı sofraların tadını çıkarın!

Ürün, kategori veya marka ara
ARA
Loading interface...
Loading interface...
Loading interface...

Mısırözü Yağı Fiyatları

28 ürün listeleniyor
Kuponlu Ürünler
İndirimli Ürünler
Hemen Al Sonra Öde
Toplam 24 / 28 ürün
DSACategoryId/2147483619/28001469/60001330/60002212