Güzellik, sağlık ve beslenme gibi birçok farklı amaç için değerlendirilebilen bitkisel yağlar, geniş bir kullanım alanı sunuyor. Tahıl, tohum, meyve, sebze, yabani ot ve daha pek çok bitkinin damıtılmasıyla elde edilen bitkisel yağlar, doğal ve sağlıklı yaşama önem verenler için eşsiz bir kaynak oluşturuyor. Bitkisel yağlar, genellikle kozmetik amaçlı kullanılsa da sağlıklı beslenme ya da yiyeceklere değişik aromalar katmak amacıyla da değerlendirilebiliyor.
Mükemmel bir doğal kozmetik ürün yelpazesi sunan bitkisel yağlar, daha güçlü saçlar, daha parlak tırnaklar ve daha güzel bir cilt elde etmek için yüzyıllardır yararlanılan köklü materyaller arasında yer alıyorlar. Badem yağı, susam yağı, argan yağı gibi bitkisel yağlar cildi, saçları ve tırnakları güzelleştirmek, güçlendirmek amacıyla düzenli olarak uygulanabildiği gibi, yine ciltte, saçlarda ve tırnaklarda oluşan problemlerin hafifletilmesinde ya da ortadan kaldırılmasında destek amacıyla da kullanılıyorlar.
Bitkisel Yağ Fiyatları
Vitamin, mineral ve protein gibi farklı besin değerleri açısından oldukça zengin olan bitkisel yağlar, hem kozmetik gibi yüzeysel uygulamalarda, hem de yiyecekler gibi temel ihtiyaçlarda besleyici etkileriyle önemli ölçüde yarar sağlıyorlar. Bitkisel yağları; cildin, tırnakların ve saçların ihtiyaç duyduğu maddeleri karşılamak amacıyla dıştan uygulayabileceğiniz gibi, genel olarak vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılamak için yiyeceklere de katabilirsiniz. Böylece yemeklerinizi, salatalarınızı ve tatlılarınızı daha lezzetli hale getirebilir veya tariflerinize sadece hoş bir koku katmak amacıyla da bitkisel yağlardan yararlanabilirsiniz.
Değişik amaçlar için kullanılan bitkisel yağların değerlendirildikleri alanlar arasında spa, aroma terapi ve masaj türleri de bulunuyor. Lavanta yağı, papatya yağı, jojoba yağı gibi ürünler kozmetik amaçlı olduğu kadar, rahatlatıcı etkilerinden dolayı banyoda veya masaj esnasında da kullanılıyorlar. Bitkisel yağlar kategorisi altında bitkilerin yağları ile beraber tozları da listeleniyor. Bitkisel yağlar kadar doğal ve yararlı olan bitkisel tozlar; cilde ve saça maske şeklinde uygulanabildikleri gibi, içeceklere katılarak lezzet ve sağlık amaçlı da tüketilebiliyorlar.
Bitkisel yağların büyük bir kısmı tamamen saf ve katkısız olmakla birlikte, bazı türleri yağa esans veya renk katılması amacıyla farklı maddeler içerebiliyor. Bu sebeple özellikle doğallığa önem verenler, bitkisel yağ satın alırken bu detaya dikkat etmeliler. Herhangi bir kimyasal ya da koruyucu madde içermeyen yağların tümünde saf veya katkısız ibaresi yer alıyor.
Bitkisel yağlar genellikle tamamen doğal ve saf oldukları için küçük miktarları dahi üst düzeyde bir etkiye sahip oluyor. Herhangi bir bitkiden elde edilen yağın birkaç damlası dahi içeriğindeki maddelerden yararlanmak için yeterli olduğundan, bitkisel yağların çoğunlukla seyreltilerek kullanılmaları tavsiye ediliyor. Çok az bir kısmı dahi yoğun bir etkiye sahip olduğu için bitkisel yağların önemli bir bölümü küçük ambalajlarda satılıyor ve uygun fiyat seçeneklerine sahip oluyor. Yine de bitkisel yağ fiyatları arasında farklılığa sebep olan faktörler bulunuyor.
Bitkisel yağların miktarı kadar, yağın üretildiği bitkinin Türkiye'de olup olmaması, ne kadar sıklıkla yetiştirildiği, yetiştirilme alanı ve zorluğu gibi birçok ayrıntı, bitkisel yağ fiyatlarını etkiliyor. Örneğin Türkiye'de yetiştiriciliği yapılmayan egzotik meyvelerin, nadir sebze ve diğer bitki türlerinin yağları direkt yurt dışından ithal edilebildiği gibi, bitkiler Türkiye'ye getirildikten sonra da yağları üretilebiliyor. Tüm bu durumlar bitkisel yağ fiyatları açısından farklılıklara sebep olsa da yağı üretilen bitkilerin çoğu Türkiye'de bulunabildiği için fiyat farkı sadece nadir rastlanan bitkilerde geçerli oluyor.
Tüm bunların yanı sıra, bitkisel yağlar her ne kadar sağlığa yararlı maddeler içerse de özellikle alerjisi olanların bitkisel yağ kullanımı konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.